3184
Ουκρανοί υπερασπιστές της Μαριούπολης, από αυτούς που είχαν μείνει στη χαλυβουργία Azovstal, τραυματισμένοι απομακρύνονται από το πεδίο της σύγκρουσης | REUTERS/Alexander Ermochenko

Εκκενώθηκε το Azovstal

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2022, 06:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/05/2022, 23:59
Ουκρανοί υπερασπιστές της Μαριούπολης, από αυτούς που είχαν μείνει στη χαλυβουργία Azovstal, τραυματισμένοι απομακρύνονται από το πεδίο της σύγκρουσης
|REUTERS/Alexander Ermochenko

Εκκενώθηκε το Azovstal

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2022, 06:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/05/2022, 23:59

H 82η ημέρα του πολέμου έδυσε με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να θέτει, ευθέως, βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Λίγες ώρες νωρίτερα, η σουηδή πρωθυπουργός, Μαγκταλένα Αντερσον είχε ανακοινώσει, επίσημα, την υποψηφιότητα της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

♦ Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

23:56 Οι ουκρανοί στρατιωτικοί που απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal της Μαριούπολης, το οποίο πολιορκείται από τα ρωσικά στρατεύματα, έφθασαν στην παραμεθόρια πόλη Νοβοαζόφσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο μαρτυρία από την περιοχή.

Ορισμένοι από αυτούς απομακρύνθηκαν με φορεία μετά την άφιξη των λεωφορείων από τη Μαριούπολη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Νωρίτερα το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει ότι περίπου 12 λεωφορεία με ουκρανούς στρατιωτικούς που ήταν οχυρωμένοι στο Azovstal της Μαριούπολης, είχαν αναχωρήσει από την αχανή χαλυβουργία που έγινε το σύμβολο της αντίστασης.

Oυκρανοί υπερασπιστές της Μαριούπολης απομακρύνονται από τη χαλυβουργία Azovstal με πούλμαν μέσα στη νύχτα (REUTERS/Alexander Ermochenko)

Δεν είχε καταστεί δυνατό να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων στα λεωφορεία, ούτε αν μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι 40 τραυματισμένοι ουκρανοί στρατιωτικοί που είχε αναφερθεί ότι βρίσκονταν στο υπόγειο του εργοστασίου. Συνολικά 600 ένστολοι φέρονται να είχαν οχυρωθεί στις εγκαταστάσεις του Azovstal, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές.

23:08 O γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με ανάρτησή του στο Twitter.

«Μίλησα με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με τις αποφάσεις των στενότερων εταίρων μας της Φινλανδίας και της Σουηδίας να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος και οποιεσδήποτε ανησυχίες για την ασφάλεια πρέπει να αντιμετωπιστούν. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι σε αυτή την ιστορική στιγμή» ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

22:20 Εννέα άμαχοι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα 16 Μαΐου κατά τη διάρκεια ρωσικών επιθέσεων στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη.

Συγκεκριμένα, ο Πάβλο Κιριλένκο έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι εννέα κάτοικοι σκοτώθηκαν και ότι άλλοι εννέα τραυματίστηκαν.

22:10 Ενας υψηλόβαθμος διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων που παραμένουν εγκλωβισμένες στο πολιορκημένο, από τους Ρώσους, χαλυβουργείο του Αζοφστάλ ανακοίνωσε ότι εκτελεί την απόφαση της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης να σώσει τις ζωές των στρατιωτών, χωρίς ωστόσο να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε παράδοσή τους.

Η δήλωση αυτή ερμηνεύεται από το πρακτορείο Reuters ως ένδειξη ότι η μακρά πολιορκία φτάνει στο τέλος της.

20:42 Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας «ας μην μπουν στον κόπο» να ταξιδέψουν στην Τουρκία για να πείσουν την Άγκυρα να εγκρίνει το αίτημά τους» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Καταρχάς, δεν θα λέγαμε ”ναι” σε όσους επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, έναν Οργανισμό Ασφαλείας, κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας», τόνισε ακόμη ο Ερντογάν σύμφωνα με το Anadolu.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:09 Ανώτεροι αντιπρόσωποι της Σουηδίας και της Φινλανδίας σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Τουρκία για να έχουν συνομιλίες, με σκοπό να ξεπεράσουν τις αντιρρήσεις της Αγκυρας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών. Οι αντιπρόσωποι των δύο σκανδιναβικών χωρών θα συναντηθούν με Τούρκους ομολόγους τους στην τουρκική πρωτεύουσα, ανέφερε σε γραπτό του μήνυμα ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Τουρκία λέει πως θέλει από τις σκανδιναβικές χώρες να σταματήσουν να υποστηρίζουν κουρδικές μαχητικές οργανώσεις που είναι παρούσες στις επικράτειές τους και να άρουν απαγορεύσεις στις πωλήσεις ορισμένων όπλων προς την Τουρκία.

Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ εκφράζουν την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Οποιαδήποτε απόφαση για διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί έγκριση και από τα 30 μέλη της συμμαχίας και από τα κοινοβούλιά τους, όμως διπλωμάτες λένε πως ο Ερντογάν θα δεχθεί πιέσεις για να υποχωρήσει, καθώς η Φινλανδία και η Σουηδία θα ενισχύσουν σημαντικά το ΝΑΤΟ στη Βαλτική θάλασσα.

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

20:01 Ουκρανικό δικαστήριο κατάσχεσε περιουσιακά στοιχεία του ρώσου δισεκατομμυριούχου, Μιχαήλ Φρίντμαν, αξίας περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ, όπως ανακοίνωσε η γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντικτόβα. Πρόκειται για τίτλους κυπριακών εταιρειών που βρίσκονταν στην Ουκρανία, όπως είπε η ίδια.

Σε βάρος του Φρίντμαν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της αντίδρασης της ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

19:35 Ο ρωσικός στρατιωτικός δορυφόρος «Kosmos-2555» που εκτοξεύθηκε στις 30 Απριλίου για να τεθεί σε τροχιά, δεν πραγματοποίησε ούτε ένας ελιγμό στην τροχιά του και κατά πάσα πιθανότητα θα καεί στην ατμόσφαιρα την Τρίτη 17 Μαϊου. Αυτό το πρόσεξαν ο ρώσος αστρομπλόγκερ, Ανατόλι Ζακ και ο αμερικανός αστρονόμος, Τζόναθαν Μακντάουελ. Στον πύραυλο φορέα που έθεσε σε τροχιά τον δορυφόρο υπήρχε το σήμα Ζ το οποίο χρησιμοποιείται ως σύμβολο υποστήριξης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Την επιτυχή εκτόξευση του δορυφόρου από το κοσμοδρόμιο Πλεσέτσκ είχε ανακοινώσει το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Στην ανακοίνωση υπήρχε ο ισχυρισμός ότι με τον δορυφόρο Kosmos-2555 υπάρχει επαφή, ότι τα συστήματα τηλεμετρίας και τα όργανα του δορυφόρου λειτουργούν κανονικά και ότι ο δορυφόρος έχει τεθεί σε πλήρη τροχιά. Ο προορισμός του δεν αποκαλύπτονταν.

19:00 Τουλάχιστον 10 άμαχοι σκοτώθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην πόλη Σεβεροντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο Σεργκέι Γκαϊντάι, ο ουκρανός περιφερειάρχης της περιοχής Λουχάνσκ.

Ο Γκαϊντάι είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ότι οι σφοδροί βομβαρδισμοί προκάλεσαν πυρκαγιές σε κατοικημένες περιοχές.

18:19 Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι μια εκεχειρία συμφωνήθηκε στην πολιορκημένη χαλυβουργία Azovstal, τελευταίο προπύργιο της ουκρανικής αντίστασης στην πόλη της Μαριούπολης, προκειμένου να απομακρυνθούν οι τραυματισμένοι ουκρανοί στρατιώτες και να μεταφερθούν σε ιατρικά κέντρα.

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την απομάκρυνση των τραυματισμένων στρατιωτών από το Αζοφστάλ.

Οι ουκρανικές Αρχές δεν έχουν αναφέρει τίποτα μέχρι στιγμής.

16:48 Η κυβέρνηση της Σουηδίας αποφάσισε επισήμως να υποβάλει αίτημα για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, μετά το αντίστοιχο βήμα που έκανε η γειτονική Φινλανδία.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον, κάνοντας λόγο για μια «νέα εποχή» για τη σκανδιναβική χώρα.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να ενημερώσει το ΝΑΤΟ για την πρόθεση της Σουηδίας να γίνει μέλος της Συμμαχίας. Βγαίνουμε από μια εποχή για να μπούμε σε μια νέα», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου όπου συζητήθηκε η πολιτική ασφαλείας της χώρας.

Η Στοκχόλμη σχεδιάζει να υποβάλει το αίτημά της «σήμερα, αύριο ή την Τετάρτη», συγχρονιζόμενη με τη Φινλανδία.

«Υπάρχει ευρεία συναίνεση στο κοινοβούλιο της Σουηδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Το καλύτερο πράγμα για τη Σουηδία και τον σουηδικό λαό είναι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», συνέχισε η Άντερσον, σημειώνοντας πάντως ότι «δεν βλέπει» κάποια στρατιωτική απειλή εναντίον της χώρας αυτή τη στιγμή.

«Αναμένουμε ότι (η διαδικασία της ένταξης) δεν θα πάρει πάνω από έναν χρόνο», αφού επικυρωθεί και από τα 30 μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, πρόσθεσε.

==> Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:32 Ο αμερικανικός κολοσσός ταχυφαγείων McDonald’s, που είχε κλείσει τα σημεία πώλησης του στη Ρωσία από τις αρχές Μαρτίου, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τη χώρα και ότι πουλά όλες τις δραστηριότητές του ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ενα κλειστό κατάστημα McDonalds στη Μόσχα (REUTERS/Evgenia Novozhenina)

«Είμαστε προσηλωμένοι στη παγκόσμιά μας κοινότητα και οφείλουμε να παραμείνουμε αμετακίνητοι σε ό,τι αφορά τις αξίες μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Κρις Κεμπίνσκι, σε ανακοίνωση της εταιρίας. «Ο σεβασμός των αξιών μας σημαίνει ότι δεν μπορούμε πλέον να κρατήσουμε πλέον τις Αψίδες (το λογότυπο των McDonald’s)», στη Ρωσία, πρόσθεσε.

14:59 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντικατέστησε τον επικεφαλής των Δυνάμεων Εδαφικής Άμυνας σχεδόν τρεις μήνες μετά την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία χωρίς να εξηγήσει τον λόγο.

Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε σήμερα ο Ζελένσκι διόρισε τον υποστράτηγο Ίχορ Ταντσιούρα προκειμένου να διαδεχθεί τον Γιούριι Χαλούσκιν ως διοικητής των δυνάμεων που βοηθούν τον ουκρανικό στρατό να υπερασπιστεί τη χώρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

Το υπουργείο ανέφερε πως ο Ταντσιούρα είναι πεπειραμένος αξιωματικός που ήταν προηγουμένως αρχηγός του επιτελείου των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Ανέφερε πως οι Δυνάμεις Εδαφικής Άμυνας μεγεθύνθηκαν γρήγορα μετά τη σύστασή τους λίγο πριν από την εισβολή και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη σύγκρουση με τη Ρωσία.

«Η εκρηκτική μεγέθυνση της δομής, ιδιαίτερα σε καταστάσεις έντονης μάχης, είναι μια τεράστια εμπειρία, (με) λάθη και επιτεύγματα. Υπάρχουν επιτυχίες και, δυστυχώς, απώλειες» ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο.

14:02 Στο φως της δημοσιότητας έφερε η βρετανική Daily Mail ηχητικό ντοκουμέντο από τις δραματικές στιγμές της βύθισης του ρωσικού καταδρομικού «Moskva» στη Μαύρη Θάλασσα τον περασμένο Απρίλιο.

Μέλος του πληρώματος του ρωσικού πολεμικού πλοίου ακούγεται να έχει πανικοβληθεί και να καλεί σε βοήθεια. Στην ηχογράφηση να λέει ότι το πλοίο χτυπήθηκε δύο φορές και γέρνει στο πλάι. Η Ρωσία αρνείτο ότι το καμάρι της Μαύρης Θάλασσας είχε χτυπηθεί και απέδιδε το ναυάγιο σε ατύχημα.

«Με ακούτε 690; με ακούτε; Μόσκβα, δυο τρύπες στην ίσαλο γραμμή. Γέρνει στο πλάι… Επαναλαμβάνω γέρνει στο πλάι. Η επικοινωνία με τη γέφυρα έχει διακοπεί υπάρχει σιωπή. Γέρνει στο πλάι, έχει κλίση… Η κλίση είναι 30 μοίρες, έχει κλίση» αναφέρει χαρακτηριστικά.

13:45 Το Κρεμλίνο σχολίασε ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ως αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν θα ενισχύσει την ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας ούτε θα ενισχύσει ούτε θα βελτιώσει την αρχιτεκτονική ασφαλείας της ηπείρου μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Παράλληλα ο Πεσκόφ εξέφρασε «την ανησυχία» της Ρωσίας, ενώ πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα παρακολουθεί στενά «τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό (η ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ) για την ασφάλειά μας».

13:02 Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Corriere della Sera, τόνισε ότι «η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν δικαίωμα να μπουν στο ΝΑΤΟ» και ότι «πιστεύει πως η όλη διαδικασία θα επιταχυνθεί τις ερχόμενες εβδομάδες».

Παράλληλα, μιλώντας στην Rai, o αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει ζητήσει ορισμένες εγγυήσεις και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, αλλά «σε γενικές γραμμές συμφωνεί με την ένταξη των δυο συγκεκριμένων χωρών στην Ατλαντική Συμμαχία». «Η συναίνεση των μελών του ΝΑΤΟ είναι ευρύτατη. Και η Τουρκία συμφωνεί με την αρχή των ανοικτών θυρών, παρά το ότι προσπαθεί να διαπραγματευθεί κάποια διμερή θέματα με την Σουηδία και την Φινλανδία», δήλωσε ο Ντι Μάιο.

12:30 Ο αρμόδιος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά της ΕΕ Τιερί Μπρετόν δήλωσε σε γαλλικά ΜΜΕ ότι είναι υπέρ των «κοινών προμηθειών», των «αμοιβαίων χρήσεων» και της «αλληλεγγύης» σε σχέση με τον ενεργειακό τομέα στην ΕΕ.

«Το έχουμε ήδη κάνει στα εμβόλια κατά του κορονοϊού, στους ημιαγωγούς, μπορούμε να το κάνουμε και στην ενέργεια», δήλωσε μιλώντας στους ραδιοφωνικούς σταθμούς France Inter και Franceinfo.

«Προσωπικά είμαι πεπεισμένος γι’ αυτό, όπως ήμουν και όταν μου ανατέθηκε η ευθύνη για τα εμβόλια. Θυμάμαι ότι στην αρχή πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, δεν ήταν υπέρ των κοινών αγορών. Το κάναμε!», τόνισε ο Μπρετόν επισημαίνοντας ότι «είμαστε στη διαδικασία οικοδόμησης μιας νέας ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε αυτόν τον ενεργειακό πόλεμο».

11:31 Τα κοινοβούλια της Φινλανδίας και της Σουηδίας εξετάζουν τις υποψηφιότητες των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ ενώ και στα δύο σώματα είναι εξασφαλισμένες ευρείες πλειοψηφίες υπέρ της ένταξης. Η Σουηδία θα προσπαθήσει να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Τουρκίας για ένταξη στο NATO

Το Εντουσκούντα, το φινλανδικό κοινοβούλιο, άρχισε το πρωί μια μαραθώνια συνεδρίαση για να εξετάσει την υποψηφιότητα που παρουσιάστηκε επισήμως την Κυριακή, από την κυβέρνηση, πριν από την ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα την Τρίτη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 85% των 200 βουλευτών θα ψηφίσουν «ναι» στην υποψηφιότητα για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, το σουηδικό κοινοβούλιο συνεδρίαζε από τις 10:30 (11:30 ώρα Ελλάδας). Η συνεδρίαση άρχισε με μια ομιλία της πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Άντερσον, ενώ επρόκειτο να ακολουθήσουν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

10:58 Την ισχυρή στήριξή για την προσχώρηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Τζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στη συνάντηση Ευρωπαϊκής Ενωσης – Καναδά, πριν από το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ξεπεραστεί η αντίθεση ορισμένων κρατών του ΝΑΤΟ σχετικά με το θέμα.

Ο Τζοζέπ Μπορέλ ανέφερε παράλληλα ότι υπάρχει ανησυχία για τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και έκανε λόγο για «βαθιά οικονομική κρίση».

«Θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι αυτό δεν συμβαίνει εξαιτίας των κυρώσεων, αλλά εξαιτίας του ίδιου του πολέμου», υπογράμμισε.

Οσον αφορά στο έκτο πακέτο κυρώσεων, ο Υπατος Εκπρόσωπος επισήμανε ότι «είμαστε 27 και πρέπει να πείσω τους 27. Μεταξύ αυτών είναι κάποιοι οι οποίοι έχουν περισσότερα προβλήματα από άλλους».

«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται για να ξεμπλοκαριστεί η κατάσταση», είπε ο Μπορέλ, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να δώσει διαβεβαιώσεις.

10:42 Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ είναι «ένα λάθος» το οποίο θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις και θα αλλάξει ριζικά την παγκόσμια κατάσταση, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία.

«Η κατάσταση, φυσικά, αλλάζει ριζικά με δεδομένο τα όσα συμβαίνουν», δήλωσε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

«Πρόκειται για ακόμη ένα σοβαρό λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις. Αυτό είναι το επίπεδο όσων λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις σήμερα», εκτίμησε.

«Για εμάς είναι απολύτως ξεκάθαρο το γεγονός ότι η ασφάλεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν θα ενισχυθεί μετά την απόφαση αυτή», πρόσθεσε ο Ριαμπκόφ, ενώ τόνισε ότι οι δύο χώρες «δεν θα πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι απλώς θα το ανεχθούμε. Γενικά το επίπεδο της στρατιωτικής έντασης θα αυξηθεί, η προβλεψιμότητα θα μειωθεί. Είναι κρίμα που η κοινή λογική θυσιάζεται στο βωμό κάποιων φανταστικών ιδεών για το τι θα πρέπει να συμβεί σε αυτή την κατάσταση», επεσήμανε.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

!! 10:34 Οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις που υπερασπίζονται το Χάρκοβο έχουν φθάσει στα σύνορα με τη Ρωσία: αυτό υποστήριξε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ολεχ Σινεγκούποφ.

Το Reuters σημείωσε πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή τα σχόλια του κυβερνήτη της περιφέρειας του Χαρκόβου στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram.

Ουκρανοί στρατιώτες και εθελοντές ποζάρουν κοντά στην Ολεξαντρίγια (Αλεξάνδρεια) στα ανατολικά σύνορα με τη Ρωσία (REUTERS/Jorge Silva)

Ωστόσο, το ειδησεογραφικό πρακτορείο έκανε λόγο για μεγάλη αντεπίθεση των Ουκρανών στο Χάρκοβο, ενώ παράλληλα ανέφερε πως σύμφωνα με πληροφορίες της Δύσης, οι επιχειρήσεις των Ρώσων στην περιοχή του Ντονμπάς βρίσκονται σε τέλμα.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

10:10 Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις κατήγγειλε ότι τα σχέδια της ΕΕ να επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου εμποδίζονται από μία χώρα-μέλος.

«Ολη η Ένωση κρατείται όμηρος από ένα κράτος μέλος (…) πρέπει να συμφωνήσουμε, δεν μπορούμε να παραμένουμε όμηροι», τόνισε ο Λαντσμπέργκις προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα που αντιτίθεται στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες.

09:00 Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα αυξήσει την ασφάλεια στην περιοχή της Βαλτικής, εκτίμησε η υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Εβα-Μαρία Λίιμετς.

«Όταν βλέπουμε ότι στη γειτονιά μας και άλλες δημοκρατικές χώρες ανήκουν στο ΝΑΤΟ, αυτό θα σημάνει ότι θα μπορούμε να κάνουμε ευρύτερα κοινά γυμνάσια και επιπλέον (…) (θα έχουμε) μεγαλύτερη αμυντική συνεργασία», επεσήμανε η Λίιμετς μιλώντας στο Βερολίνο όπου το Σάββατο συναντήθηκε με τους ομολόγους της των χωρών του ΝΑΤΟ.

Η εσθονή υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ελπίζει η Σουηδία, η Φινλανδία και η Τουρκία να ξεπεράσουν τις διαφορές τους ώστε οι σκανδιναβικές χώρες να ενταχθούν στη Βορειοανατολική Συμμαχία, ενώ πρόσθεσε ότι η ατμόσφαιρα στη σύνοδο του Βερολίνου ήταν πολύ υποστηρικτική.

«Είδαμε κάποιες διαφωνίες, αλλά και την επιθυμία των χωρών αυτών να τις ξεπεράσουν», υπογράμμισε.

08:38 Στην τακτική ημερήσια ενημέρωσή του για την κατάσταση στην εμπόλεμη ζώνη, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι η Λευκορωσία ανακοίνωσε την ανάπτυξη μονάδων ειδικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη διάσπαση του ουκρανικού στρατού καθώς μονάδες του μπορεί να χρειαστεί να μεταβούν στη μεθόριο με τη Λευκορωσία, αντί να επιχειρούν στο θέατρο των μαχών, στο Ντονμπάς.

Πάντως από το βρετανικό υπουργείο Αμυνας σημείωσαν ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάνταρ Λουκασένκο ακόμα «ζυγίζει» το πώς (δεν) θα συμμετάσχει η χώρα του στη σύρραξη, φοβούμενος τις διεθνείς κυρώσεις, αντίποινα των Ουκρανών αλλά και αντιδράσεις στους κόλπους της λευκορωσικής στρατιωτικής ηγεσίας.

06:30 Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι για να αρχίσει διάλογος με τη Μόσχα, η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να βομβαρδίζει την Ουκρανία.

«Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή όχι μόνο να συνομιλήσουμε, αλλά επιτέλους να σταματήσουμε τους σκοτωμούς», είπε η Αναλένα Μπέρμποκ έπειτα από τη σύνοδο των υπ. Εξωτερικών του NATO στο Βερολίνο. «Ομως για να γίνει αυτό, οι βομβαρδισμοί πρέπει να σταματήσουν», πρόσθεσε.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας επέκρινε εξάλλου τη Ρωσία, διότι ανακάλεσε μονομερώς της Ιδρυτικής Πράξης Αμοιβαίων Σχέσεων, Συνεργασίας και Ασφάλειας Μεταξύ του NATO και της Ρωσικής Ομοσπονδίας (1997), υπογραμμίζοντας πως αυτή ακριβώς η συμπεριφορά είναι ο λόγος που η Ατλαντική Συμμαχία ενισχύει την ανατολική της πτέρυγα.

06:00 Τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου τη Δευτέρα:

⇒Οι Financial Times: Νέα εποχή με τη Σουηδία και τη Φινλανδία να αιτούνται ένταξη στο NATO.

⇒ Η Daily Telegraph: Η υποψηφιότητα της Σουηδίας για ένταξη στο NATO αποδεικνύει ότι «η επιθετικότητα δεν αποδίδει».

⇒ Οι Times του Λονδίνου: Το ένα τρίτο των ρώσων εισβολέων έχει καταστραφεί.

05:44 Παρά τις σφοδρές επιθέσεις της Ρωσίας, ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να ελέγχει περίπου το ένα δέκατο της περιφέρειας Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τον επικεφαλής των τοπικών αρχών.

Ο περιφερειάρχης Σερχίι Χαϊντάι είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν μπορέσει να καταλάβουν τα περίχωρα των πόλεων Ρουμπίζνε, Σεβεροντονιέτσκ και Λισιτσάνσκ.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η Μόσχα υποστήριξε πως οι φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν προελάσει στα διοικητικά όρια της Λουγκάνσκ, με τη βοήθεια των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Ο Γκαϊντάι απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό κάνοντας λόγο για αποκυήματα «φαντασίας».

02:00 Το Reuters δημοσίευσε νέες φωτογραφίες από το καινούργιο νεκροταφείο στο Στάριι Κρουμ, έξω από τη Μαριούπολη, όπου οι νεκροί μετρώνται πια σε χιλιάδες και οι τάφοι έχουν για σήμανση απλώς έναν αύξοντα αριθμό…

Η 66χρονη Ναντένζα ψάχνει τον τάφο ενός συγγενή της (REUTERS/Alexander Ermochenko)
Η Τατιάνα, 68 ετών, βαδίζει δίπλα στους τάφους, ψάχνοντας αυτόν του συζύγου της… (REUTERS/Alexander Ermochenko)

00:10 Την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εφόσον υποβάλουν σχετικό αίτημα, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Η Τουρκία δεν σκοπεύει να εμποδίσει την ένταξη, επομένως είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες που έχει εκφράσει η Αγκυρα κατά τρόπο ο οποίος δεν θα καθυστερήσει την διαδικασία ένταξης» των δύο χωρών, δήλωσε ο γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στο Βερολίνο και πρόσθεσε:

«Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος. Εχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες (…) Οταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, έχουμε αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι είμαστε σε θέση να καθίσουμε και να βρούμε συναινέσεις για να προχωρήσουμε. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση. Διότι όλοι αναγνωρίζουν την ιστορικότητα της στιγμής».

Διαβάστε: Ο πόλεμος το Σαββατοκύριακο όπως συνέβη

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...