3363
| Porzycki/NurPhoto via Getty Images

«Θα βρεθεί κοινό έδαφος» για ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2022, 08:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/05/2022, 21:41
|Porzycki/NurPhoto via Getty Images

«Θα βρεθεί κοινό έδαφος» για ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2022, 08:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/05/2022, 21:41

Η 81η ημέρα του πολέμου έδυσε έπειτα από σκληρά παζάρια και εκβιασμούς από την Τουρκία για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ανώτατοι αξιωματούχοι της συμμαχίας, ωστόσο, αλλά και παράγοντες από το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη εξέφραζαν την πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν προβλήματα καθώς οι δύο χώρες του ευρωπαϊκού βορρά θεωρούν απαραίτητη την ασπίδα προστασίας της Συμμαχίας.

♦ Ολες οι εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό

21:41 Οι ουκρανικές αρχές διεξάγουν τουλάχιστον 10 παράλληλες έρευνες για υποθέσεις βιασμών στις οποίες εμπλέκονται ρώσοι στρατιώτες, σύμφωνα με την Ντέμπορα Χέινς, ρεπόρτερ ασφάλειας και άμυνας του βρετανικού δικτύου SKY News. H ίδια υποστήριξε σε δημοσίευσή της στο Twitter ότι εκκρεμούν πολλές ακόμη ανάλογες υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων βιασμών παιδιών και ανδρών.

«Πρόκειται για ένα δύσκολο και βαθιά ευαίσθητο έργο, επειδή πολλά από τα θύματα είναι βαθιά πληγωμένα και δεν επιθυμούν να προχωρήσουν σε καταγγελία», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών Κατερίνα Παβλιτσένκο.

19:26 Την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εφόσον υποβάλουν σχετικό αίτημα, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

H γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δίπλα στον Στόλτενμπεργκ που συμμετείχε μέσω βίντεο στις εργασίες της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στο Βερολίνο

«Η Τουρκία δεν σκοπεύει να εμποδίσει την ένταξη, επομένως είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες που έχει εκφράσει η ‘Αγκυρα κατά τρόπο ο οποίος δεν θα καθυστερήσει την διαδικασία ένταξης» των δύο χωρών, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στο Βερολίνο και πρόσθεσε: «Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος. Έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες (…) Όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, έχουμε αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι είμαστε σε θέση να καθίσουμε και να βρούμε συναινέσεις για να προχωρήσουμε. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση. Διότι όλοι αναγνωρίζουν την ιστορικότητα της στιγμής».

18:56 Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας ανακοίνωσε την έγκριση της υποψηφιότητας της χώρας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εγκαταλείποντας την επί δεκαετίες στάση της αντίθεσης σε μία τέτοια κίνηση, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, και συμβάλλοντας στην δημιουργία ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας υπέρ της ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία.

H πρωθυπουργός τη Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον

17:44 Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτυγχάνει και οι ρωσικές επιχειρήσεις στην περιφέρεια του Ντονμπάς βρίσκονται σε τέλμα, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ , τονίζοντας ότι η Ουκρανία «μπορεί να κερδίσει» τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.

16:37 Μιλώντας σε τούρκους δημοσιογράφους ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε πως η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν τρομοκράτες στις χώρες τους, να παράσχουν ξεκάθαρες εγγυήσεις ασφαλείας και να άρουν απαγορεύσεις εξαγωγών προς την Τουρκία, εφόσον επιδιώκουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, δήλωσε πως η Τουρκία δεν απειλεί κανέναν ούτε επιδιώκει να ασκήσει επιρροή, όμως διατυπώνει τη γνώμη της, ιδιαίτερα σχετικά με την υποστήριξη της Σουηδίας προς το PKK, το οποίο η Αγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε τους ισχυρισμούς της Αγκυρας σχετικά με τη Σουηδία και το ΡΚΚ | REUTERS/Michele Tantussi

15:04 Κατά το άτυπο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ το Σάββατο η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών τάχθηκε υπέρ της άμεσης ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, υπήρξε «ανταγωνισμός» ποια χώρα θα επικυρώσει πιο γρήγορα τα σχετικά πρωτόκολλα προσχώρησης, υπονοώντας ότι το θετικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι προκαθορισμένο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μόνη παραφωνία η Τουρκία, η οποία αναφέρθηκε σε φερόμενες σχέσεις των δύο χωρών με «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

14:39 Η Ρωσία έχει πιθανότατα απωλέσει περίπου το ένα τρίτο των χερσαίων δυνάμεων που ανέπτυξε στην Ουκρανία και η επίθεσή της στην περιοχή του Ντονμπάς «έχει χάσει το μομέντουμ της και έχει μείνει σημαντικά πίσω από το πρόγραμμα», ανακοίνωσε η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

==>Περισσότερα εδώ

13:33 Η Φινλανδία έλαβε την απόφαση να ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσαν ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της σκανδιναβικής χώρας.

O πρόεδρος της χώρας Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν προσερχόμενοι στο Προεδρικό Μέγαρο για τις ανακοινώσεις

==> Περισσότερα εδώ

12:31 «Επιπλέον βοήθεια και περισσότερα όπλα βρίσκονται καθ΄οδόν προς την Ουκρανία» σημείωσε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα μετά την συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν στο Βερολίνο.

==> Περισσότερα εδώ

11:34 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι «χειροκρότησε» τη νίκη της Ουκρανίας στον 66ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision συνδέοντάς την με τη ρωσική εισβολή στην πατρίδα του, υπογραμμίζοντας σε ανάρτησή του στο Facebook: «Το θάρρος μας εντυπωσιάζει τον κόσμο, η μουσική μας κατακτά την Ευρώπη».

Η ανάρτηση του Ζελένσκι: «Το θάρρος μας εντυπωσιάζει τον κόσμο, η μουσική μας κατακτά την Ευρώπη! Του χρόνου η Ουκρανία θα φιλοξενήσει την Eurovision! Για τρίτη φορά στην ιστορία του διαγωνισμού. Και πιστεύω – όχι για τελευταία φορά. Θα κάνουμε τα πάντα ώστε μια μέρα οι συμμετέχοντες και οι φιλοξενούμενοι της Eurovision να φιλοξενηθούν στην ουκρανική Μαριούπολη.

Ελεύθερη, ειρηνική, αποκατασταμένη!

Ευχαριστούμε για τη νίκη Kalush Orchestra και όλους όσους μας ψήφισαν! Σίγουρα, η νικητήρια συγχορδία μας στη μάχη με τον εχθρό δεν είναι μακριά.

Δόξα στην Ουκρανία!»

10:51 Ενας άνθρωπος τραυματίστηκε όταν δυνάμεις από την Ουκρανία άνοιξαν πυρ κατά ρωσικού χωριού που βρίσκεται κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, ανακοίνωσε ο πρωί ο περιφερειάρχης της Μπελγκορόντ στη Ρωσία Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Το Reuters δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή την πληροφορία αυτή.

09:30 Πεπεισμένος δήλωσε o αναπληρωτής γενικός γραμματέας του NATO Μίρτσεα Τζεοάνα ότι οι ανησυχίες της Τουρκίας όσον αφορά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO μπορούν να αντιμετωπιστούν.

REUTERS/Michele Tantussi

«Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και εξέφρασε ανησυχίες που αντιμετωπίζονται μεταξύ φίλων και συμμάχων», δήλωσε ο Τζεοάνα σε δημοσιογράφους προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του NATO στο Βερολίνο.

«Είμαι πεπεισμένος ότι αν οι χώρες αυτές αποφασίσουν να επιδιώξουν ένταξη στο NATO, θα μπορέσουμε να τις υποδεχθούμε, να βρούμε όλες τις συνθήκες για να επιτευχθεί συναίνεση», πρόσθεσε.

8:30 Σύμφωνα με τις αρχές του Λβιβ, το πρωί της Κυριακής οι Ρώσοι πραγματοποίησαν επίθεση σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της περιοχής, που βρίσκεται κοντά στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας. Προς το παρόν δεν έχουν υπάρξει πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες.

02:00 Η Ουκρανία ήταν η μεγάλη νικήτρια του 66ου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision που διεξήχθη στο Τορίνο της Ιταλίας με την Ευρώπη να στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης στην χώρα που αντιστέκεται στη ρωσική εισβολή.

==> Περισσότερα εδώ

Σάββατο 14 Μαΐου

22:00 Βέβαιος ότι τελικά και τα 30 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ θα στηρίξουν την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και «καμία χώρα δεν θα αναλάβει την ευθύνη να τις εμποδίσει», εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν, από την άτυπη συνάντηση των υπουργών του ΝΑΤΟ, στο Βερολίνο.

«Εφόσον οι δύο χώρες το θέλουν, τότε καμία από τις 30 χώρες δεν επιτρέπεται να αντιταχθεί (…) Αυτό είναι ένα παιχνίδι που θα φώτιζε με πολύ αρνητικό τρόπο το ΝΑΤΟ και εύχομαι να μη συμβεί», δήλωσε ο Ζαν Ασελμπορν.

«Η Τουρκία είναι μία από τις 30 χώρες του ΝΑΤΟ. Σημαντικός εταίρος, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά εδώ το θέμα είναι η ασφάλεια στην Ευρώπη και κυρίως σε δύο χώρες, η μία εκ των οποίων έχει πολλά χιλιόμετρα κοινών συνόρων με την Ρωσία. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί κανείς πλέον να πιστέψει τον Πούτιν, ο οποίος έλεγε κάποτε και ότι δεν επρόκειτο να επιτεθεί εναντίον των Ουκρανών. Αν η Σουηδία και η Φινλανδία το θέλουν, τότε θα έχουν και τις 30 χώρες στο πλευρό τους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεβούργου.

21:45 Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ πραγματοποίησε μαζί με άλλους αμερικανούς γερουσιαστές το Κίεβο και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για συνομιλίες.

Ο ουκρανός πρόεδρος χαιρέτισε την ισχυρή υποστήριξη και των δύο μεγάλων αμερικανικών κομμάτων, του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

«Ευχαριστώ για τον ηγετικό σας ρόλο στην προσφορά βοήθειας προς εμάς ώστε να πολεμήσουμε όχι μόνο για την πατρίδα μας, αλλά και για τις δημοκρατικές αξίες και ελευθερίες», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

19:55 Πεπεισμένος είναι, ο φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Πέκα Χααβίστο, για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

«Θα βρούμε λύση με την Τουρκία. Μίλησα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και θα συναντηθούμε και σήμερα. Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε λύση», δήλωσε ο κ. Χααβίστο, προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο.

18:55 Η Τουρκία έχει προτείνει να αναλάβει τη μεταφορά των τραυματισμένων μαχητών που βρίσκονται οχυρωμένοι στο βιομηχανικό σύμπλεγμα Azovstal στη Μαριούπολη, δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος και σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνέντευξή του στο Reuters δήλωσε ότι συζήτησε προσωπικά την πρόταση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο πριν από δύο εβδομάδες και ότι παραμένει στο τραπέζι, αν και η Μόσχα δεν το έχει εγκρίνει ακόμη.

Το τουρκικό σχέδιο προβλέπει ότι οι άνθρωποι που θα απομακρυνθούν από το Azovstal, θα μεταφερθούν οδικώς στο λιμάνι του Μπερνιάνσκ, στην Αζοφική Θάλασσα, και από εκεί τουρκικό πλοίο θα τους μεταφέρει στην Κωνσταντινούπολη.

«Αν μπορεί να γίνει με αυτόν τον τρόπο, θα είμαστε ευτυχείς να το κάνουμε. Είμαστε έτοιμοι. Στην πραγματικότητα το πλοίο μας είναι έτοιμο να πάει και να φέρει τους τραυματισμένους στρατιώτες και άλλους πολίτες στην Τουρκία», είπε.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι συζητήσεις διεξάγονται για την απομάκρυνση τραυματισμένων στρατιωτών από το Azovstal, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ρώσων αιχμαλώτων πολέμου. Η Μόσχα, που αρχικά δήλωσε ότι οι μαχητές πρέπει να παραδοθούν, δεν έχει κάνει δημόσιες δηλώσεις για τις συνομιλίες αυτές.

18:30 Σε συνέντευξή του μια ημέρα μετά την επικοινωνία του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Ένα είναι ξεκάθαρο: η Ρωσία δεν έχει επιτύχει κανέναν από τους αρχικούς πολεμικούς της στόχους: Η Ουκρανία δεν έχει κατακτηθεί, αλλά αμύνεται με μεγάλη επιδεξιότητα, θάρρος και αυτοθυσία, το ΝΑΤΟ δεν έχει αποσυρθεί – στην πραγματικότητα αύξησε τις δυνάμεις του στο ανατολικό σκέλος της Συμμαχίας και θα γίνει ακόμη ισχυρότερο όταν ενταχθούν η Φινλανδία και η Σουηδία. Επιπλέον ο ίδιος ο ρωσικός στρατός έχει υποστεί σημαντικές απώλειες».

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

16:35 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε ότι η Δύση κήρυξε «ολοκληρωτικό υβριδικό πόλεμο» κατά της Ρωσίας.

Ο Λαβρόφ προσέθεσε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο θα διαρκέσει η σύγκρουση με τη Δύση και συνέχισε λέγοντας ότι οι προσπάθειες απομόνωσης της Ρωσίας είναι «καταδικασμένες».

15:45 Τη δική της εκδοχή για την τηλεφωνική συνομιλία του φινλανδού προέδρου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε η Μόσχα. Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RIA, το οποίο επικαλείται το Skynews, ο Πούτιν είπε στον Νιινίστο ότι «η εγκατάλειψη της ουδετερότητας θα ήταν λάθος».

Ο ρώσος πρόεδρος φέρεται επίσης να είπε στον Νιινίστο ότι δεν υπάρχουν απειλές για την ασφάλεια της Φινλανδίας και ότι μια αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Φινλανδίας θα ήταν αρνητική για τις διμερείς σχέσεις.

14:40 Επικοινωνία με τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ο φινλανδός ομόλογός του, Σαούλι Νιινίστο, κατά την οποία τον ενημέρωσε για την πρόθεση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, o Νιινίστο έκανε λόγο για μια «άμεση και ευθεία συζήτηση, χωρίς εντάσεις, η αποφυγή των οποίων θεωρήθηκε πολύ σημαντική. Η επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία της φινλανδικής πλευράς.

Σε ανακοίνωση του Ελσίνκι, μεταξύ άλλων, τονίζεται πως ο Φινλανδός πρόεδρος διεμήνυσε στον Πούτιν πως «οι κινήσεις της Ρωσίας το 2021, με στόχο να αποτρέψουν πιθανή ένταξη χωρών στο ΝΑΤΟ, αλλά και η εισβολή στην Ουκρανία, έχουν αλλάξει θεμελιωδώς το περιβάλλον ασφαλείας της χώρας». Ο πρόεδρος Νιινίστο ανακοίνωσε ότι το Ελσίνκι θα αποφασίσει για την ένταξη του τις επόμενες ημέρες.

13:02 Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να απωθούν τους Ρώσους από την περιοχή και οι κάτοικοι αρχίζουν να επιστρέφουν στα σπίτια τους, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας του Χαρκόβου, σύμφωνα με το BBC.

Ωστόσο, ο ίδιος απηύθυνε προειδοποίηση προς τους πολίτες ότι η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη, τονίζοντας, μάλιστα, ότι ο ρωσικός στρατός έχει ναρκοθετήσει την περιοχή και καλώντας τους να σκεφτούν την ασφάλειά τους, πριν αποφασίσουν να επιστρέψουν.

Νωρίτερα, ανάλυση του αμερικανικού Ινστιτούτου Μελέτης του Πολέμου ανέφερε πως η Ουκρανία «πιθανώς κέρδισε τη μάχη στο Χάρκοβο», προσθέτοντας πως οι ρωσικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να περικυκλώσουν την περιοχή, πόσω μάλλον να την καταλάβουν, όπως συνέβη και στην επιχείρηση κατάληψης του Κιέβου, τις πρώτες ημέρες της εισβολής.

!! 12:12 Οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία στην Φινλανδία σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς Σάββατο, δήλωσε στο AFP αξιωματούχος του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Η επιχείρηση που είναι υπεύθυνη για τις πωλήσεις ρωσικού ηλεκτρικού ρεύματος στην Φινλανδία, η RAO Nordic, είχε ανακοινώσει από την Παρασκευή την πρόθεσή της να σταματήσει τις παραδόσεις της τα μεσάνυχτα, επικαλούμενη ληξιπρόθεσμες οφειλές, την ώρα που η Φινλανδία ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για ένταξη στο NATO.

12:00 Η Μόσχα θα λάβει επαρκή προληπτικά μέτρα αν το NATO αναπτύξει πυρηνικές δυνάμεις και υποδομή πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, μετέδωσαν το Σάββατο ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα νέες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο.

«Θα χρειαστεί να απαντήσουμε (…) λαμβάνοντας επαρκή προληπτικά μέτρα, τα οποία θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της αποτροπής», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τις δηλώσεις του Γκρούσκο.

Η Μόσχα δεν έχει εχθρικές προθέσεις προς τη Φινλανδία και τη Σουηδία και δεν βλέπει αυτές οι δύο χώρες να έχουν πραγματικούς λόγους για να ενταχθούν στο NATO, πρόσθεσε ο Γκρούσκο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας επανέλαβε προηγούμενη δήλωση του Κρεμλίνου, ότι η απάντηση της Μόσχας σε πιθανή επέκταση του NATO θα εξαρτηθεί από το πόσο κοντά η συμμαχία θα μεταφέρει στρατιωτικά μέσα προς τη Ρωσία και από το ποια υποδομή θα αναπτύξει.

Το σχέδιο της Φινλανδίας είναι να υποβάλει αίτημα ένταξης στο NATO, ενώ αύριο, Κυριακή, αναμένεται να ανακοινωθεί η επίσημη απόφαση του Ελσίνκι, και η αναμενόμενη πιθανότητα η Σουηδία να ακολουθήσει, θα επιφέρουν την επέκταση της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας που ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε στόχο να αποτρέψει.

11:00 Ο πόλεμος θα φτάσει σε σημείο καμπής στα μέσα Αυγούστου και θα τελειώσει προς τα τέλη του έτους, προεέβλεψε στο Sky News ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του ουκρανικού στρατού, στρατηγός Κίριλο Μπουντάνοφ.

10:30 Νέες απειλές απέναντι στο ενδεχόμενο ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εκτόξευσε το Σάββατο η Ρωσία, λίγο πριν από την άτυπη Σύνοδο των υπ. Εξωτερικών της Συμμαχίας, στην οποία θα συμμετάσχουν οι δύο χώρες.

Ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Μόσχα «δεν έχει εχθρικές βλέψεις απέναντι σε Ελσίνκι και Στοκχόλμη», ωστόσο πρόσθεσε ότι η απάντηση του Κρεμλίνου θα εξαρτηθεί από τις υποδομές που θα αναπτύξει το ΝΑΤΟ στις δύο χώρες.

«Εάν αναπτύξουν πυρηνικές δυνάμεις κοντά στα σύνορά μας, θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα», ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA.

10:22 Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι η αντιπρόεδρος της Δούμας Άννα Κουζνετσόβα επισκέφθηκε την κατεχόμενη Χερσώνα στην Ουκρανία για να συζητήσει για τις κοινωνικές και υγειονομικές ανάγκες του τοπικού πληθυσμού.

Η Κουζνετσόβα συζήτησε για την παροχή τροφίμων όπως και ιατρικών ή άλλων προϊόντων που χρειάζονται για τα παιδιά, πρόσθεσε το RIA.  «Είμαστε εδώ έτοιμοι να παρέχουμε βοήθεια όλων των ειδών», δήλωσε.

Η Χερσώνα είναι η πρώτη περιοχή στην Ουκρανία που πιθανολογείται ότι μπορεί να προσαρτηθεί, μετά την ανακοίνωση της Μόσχας τον Απρίλιο ότι οι δυνάμεις της την έθεσαν πλήρως υπό τον έλεγχό τους. Στην περιοχή αυτή σημειώνονται σποραδικά αντιρωσικές διαμαρτυρίες.

09:10 Περισσότεροι από 700.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν καταγραφεί στη Γερμανία μέχρι στιγμής, αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, επικαλούμενη στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου ως τις 11 Μαΐου, 727.205 άνθρωποι έχουν καταγραφεί στο Κεντρικό Μητρώο Αλλοδαπών της Γερμανίας, εκ των οποίων το 93% έχει ουκρανική υπηκοότητα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Welt.

08:34 Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, στην ημερήσια ενημέρωσή του για την κατάσταση στην Ουκρανία, ανέφερε πως η πολιτική-στρατιωτική διοίκηση που όρισαν οι Ρώσοι στην πόλη της Χερσώνας θα ζητήσει την ένταξη της περιοχής στη Ρωσική Ομοσπονδία. Η ίδια πηγή προειδοποίησε πως σε περίπτωση τοπικού δημοψηφίσματος, αυτό θα χειραγωγηθεί ώστε να δείξει ότι η πλειοψηφία θέλει την απόσχιση από την Ουκρανία, όμως οι πολίτες της Χερσώνας και της γύρω περιοχής θα συνεχίσουν να δείχνουν την αντίθεσή τους στη ρωσική εισβολή.

08:30 Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το τελευταίο 24ωρο (13/05/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 220 ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 43 ανήλικοι.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 27.283 ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 7.185 ανήλικοι.

05:00 Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εισέρχεται στην «τρίτη φάση» της, η οποία θα χαρακτηρίζεται από παρατεταμένες μάχες, εκτιμούν αξιωματούχοι της ουκρανικής κυβέρνησης.

Η «πρώτη φάση» της ρωσικής επίθεσης ήταν η απόπειρα κατάληψης της Ουκρανίας «μέσα σε λίγες ημέρες», δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, Βίκτορ Αντρούσιφ.

Η «δεύτερη φάση» χαρακτηρίστηκε από τις προσπάθειες να περικυκλωθούν οι ουκρανικές δυνάμεις και να ηττηθούν σε διάφορες πολιορκημένες περιοχές, συμπλήρωσε.

Σε αυτήν τη νέα «τρίτη φάση» θα δούμε τα ρωσικά στρατεύματα να υπερασπίζονται τα εδάφη στα οποία έχουν αποκτήσει τον έλεγχο μέχρι στιγμής, υποστήριξε.

«Αυτό δείχνει ότι σχεδιάζουν έναν παρατεταμένο πόλεμο», δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών. Η Μόσχα φαίνεται πως θεωρεί ότι με έναν παρατεταμένο πόλεμο μπορεί να πιέσει τη Δύση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να εξαναγκάσει την Ουκρανία να υποχωρήσει, ανέφερε.

02:48 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σκοπεύει να επιμείνει στην εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ για να επιτρέψει στις κυβερνήσεις των κρατών μελών να επιβάλουν πλαφόν στις τιμές για τους καταναλωτές σε περίπτωση πλήρους διακοπής της ρωσικής παροχής φυσικού αερίου, όπως αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, η οποία επικαλείται έγγραφο της Κομισιόν για «βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας».

Σύμφωνα με το έγγραφο, θα πρέπει να επιτραπεί στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ρυθμίσουν τις τιμές για μια μεταβατική περίοδο προκειμένου να αποτρέψουν μια απότομη αύξησή τους, ακόμη και πριν από μια έντονη έλλειψη, ανέφερε η Welt.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

00:28 Οι ουκρανικές στρατιωτικές αρχές φόρτωσαν σε βαγόνια-ψυγεία τα πτώματα Ρώσων στρατιωτών που περισυνέλεξαν μετά τις μάχες στο Κίεβο και την περιοχή του Τσερνίχιφ.

Ο Βολοντίμιρ Λιαμζίν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικο-στρατιωτικής συνεργασίας, είπε ότι η χώρα του ενεργεί με βάση το διεθνές δίκαιο και είναι έτοιμη να επιστρέψει τους νεκρούς στη Ρωσία.

(REUTERS/Valentyn Ogirenko)

«Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, το οποίο η Ουκρανία ακολουθεί πιστά, αφού τελειώσει η φάση της ενεργούς σύγκρουσης, οι πλευρές πρέπει να επιστρέψουν τα πτώματα των στρατιωτών της άλλης χώρας. Η Ουκρανία είναι έτοιμη να επιστρέψει τις σορούς στον επιτιθέμενο», τόνισε.

Ο Λιαμζίν είπε ότι υπάρχουν πολλά τρένα-ψυγεία, σταθμευμένα σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, όπου φυλάσσονται πτώματα Ρώσων στρατιωτών. Πολλές εκατοντάδες βρίσκονται σε μια εγκατάσταση στα περίχωρα του Κιέβου, σύμφωνα με ένα βίντεο που τράβηξε το πρακτορείο Reuters.

00:05 Η Ουάσινγκτον «εργάζεται για να αποσαφηνίσει τη θέση της Τουρκίας» αφού ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ότι θα μπλοκάρει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Η μελλοντική ένταξη των δύο αυτών χωρών στηρίζεται ευρέως από τα άλλα μέλη της Συμμαχίας, υπογράμμισε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

Η Φινλανδία και η Σουηδία δεν μπορούν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ παρά μόνο εάν όλα τα μέλη του ψηφίσουν ομόφωνα υπέρ της ένταξής τους.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν  ήταν ψυχρολουσία για τη διαδικασία που έχουν στηρίξει μέχρι τώρα οι περισσότερες χώρες μέλη, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, καθώς και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ που δήλωσε έτοιμος να υποδεχτεί τις δύο χώρες «με ανοιχτές αγκάλες».

⇒Διαβάστε: Η 79η ημέρα του πολέμου, όπως συνέβη

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...