756
Ουκρανοί στρατιώτες περιπολούν σε γειτονιά του Χαρκόβου με εμφανή τα σημάδια των ρωσικών βομβαρδισμών γύρω τους | REUTERS/Ricardo Moraes

Στο Χάρκοβο η δεύτερη μεγάλη νίκη των Ουκρανών

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2022, 13:07
Ουκρανοί στρατιώτες περιπολούν σε γειτονιά του Χαρκόβου με εμφανή τα σημάδια των ρωσικών βομβαρδισμών γύρω τους
|REUTERS/Ricardo Moraes

Στο Χάρκοβο η δεύτερη μεγάλη νίκη των Ουκρανών

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2022, 13:07

Mία ακόμα μεγάλη νίκη των Ουκρανών στον πόλεμο με τη Ρωσία, ανακοίνωσε το Κίεβο, η οποία, όμως, δεν έχει ακόμα επαληθευτεί.

Το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τα στρατεύματα που υπερασπίζονται τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χάρκοβο, έχουν απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις και έχουν προελάσει μέχρι τα σύνορα με τη Ρωσία.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει μέσω ανεξάρτητης πηγής την πληροφορία και δεν είναι σαφές πόσοι στρατιώτες έχουν φθάσει στα ρωσικά σύνορα και σε ποιο σημείο.

Αν επιβεβαιωθεί, θα σημαίνει ότι η ουκρανική αντεπίθεση έχει όλο και μεγαλύτερη επιτυχία στην απώθηση των ρωσικών δυνάμεων στα βορειοανατολικά της χώρας, μετά την πληροφορία που έχει προέλθει από δυτικές στρατιωτικές υπηρεσίες ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας στην περιφέρεια του Ντονμπάς είναι στάσιμη.

Το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ότι το 227ο τάγμα της 127ης ταξιαρχίας των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει φθάσει στα σύνορα με τη Ρωσία σχολιάζοντας: «Μαζί στη νίκη!».

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Χαρκόβου, Ολεχ Σινεγκούποφ, έγραψε στο Telegram ότι οι στρατιώτες του 227ου τάγματος επανατοποθέτησαν μια πινακίδα στα σύνορα με τη Ρωσία.

«Ευχαριστούμε όλους όσοι, με κίνδυνο τη ζωή τους, απελευθερώνουν την Ουκρανία από τους ρώσους εισβολείς», είπε ο ίδιος.

Η υποχώρηση των Ρώσων στο Χάρκοβο

Στις 9 Μαΐου, η Βέρα Γιεβλακόβα ξύπνησε από τον θόρυβο που έκαναν τα ρωσικά τανκς και τα τεθωρακισμένα έξω από το παράθυρό της, στο χωριό Τσουρκούνι στην περιοχή του Χαρκόβου.

Οι Ρώσοι κατευθύνονταν προς τα ανατολικά. «Δεν ξέραμε τι συμβαίνει, νόμιζα ότι ο πόλεμος ίσως είχε τελειώσει. Αργότερα, το απόγευμα, έφτασε ο ουκρανικός στρατός και κατάλαβα ότι οι Ρώσοι είχαν υποχωρήσει», είπε η 80χρονη Ουκρανή στην Telegraph.

Ηταν η ημέρα που ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δώσει μία «αναπάντεχα ήπιων τόνων» ομιλία στην Κόκκινη Πλατεία, την ημέρα που η Ρωσία γιόρταζε τη νίκη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ουκρανοί στρατιώτες κάνουν το σήμα της νίκης στο Χάρκοβο – REUTERS/Ricardo Moraes

Η Γεβλακόβα ήταν μάρτυρας της αποχώρησης των Ρώσων από το τελευταίο τους προπύργιο στον περιφερειακό δρόμο του Χαρκόβου, σημαίνοντας έτσι το τέλος της δίμηνης προσπάθειάς τους να καταλάβουν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

Οπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, το Χάρκοβο φαίνεται πως είναι η δεύτερη μεγάλη νίκη των Ουκρανών στον πόλεμο, μετά το Κίεβο, και αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη συνέχεια της σύγκρουσης.

Το Σάββατο, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, μία αμερικανική δεξαμενή σκέψης, ανέφερε ότι η μάχη για το Χάρκοβο έχει τελειώσει.

Την πρώτη ημέρα του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου, ένας πολυπληθής και καλύτερα εξοπλισμένος ρωσικός στρατός εισέβαλε στην Ουκρανία περιμένοντας μια εύκολη νίκη. Ομως, όταν τα πρώτα τανκς έφτασαν στον περιφερειακό του Χαρκόβου, μικρές ουκρανικές μονάδες οπλισμένες με αγγλο-σουηδικούς αντιαρματικούς πυραύλους, τα κατέστρεψαν.

Στα βορειοδυτικά, η ρωσική προέλαση σταμάτησε στην κοντινή πόλη του Ντεργκάτσι, όπου δεκάδες φορτηγά με προμήθειες και όπλα ακινητοποιήθηκαν στους χιονισμένους δρόμους. Η επίθεση μετατράπηκε σε χάος για τους Ρώσους.

Δύο ημέρες αργότερα, οι ρώσοι διοικητές προσπάθησαν να ξανακερδίσουν το πλεονέκτημα της έκπληξης στέλνοντας δεκάδες ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα από διαφορετικές κατευθύνσεις να καταλάβουν το κέντρο της πόλης. Οταν και αυτό το σχέδιο απέτυχε παταγωδώς, οι Ρώσοι είχαν χάσει την ευκαιρία να καταλάβουν γρήγορα την πόλη.

Τις επόμενες εβδομάδες, έγιναν σφοδρές μάχες και συνεχείς βομβαρδισμοί στην περιοχή. Οι κάτοικοι φοβόνταν ότι θα περικυκλώσουν το Χάρκοβο οι Ρώσοι.

Η απόλυτη καταστροφή από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς σε χωριό έξω από το Χάρκοβο – REUTERS/Ricardo Moraes

Το τελευταίο διάστημα, όταν οι Ρώσοι αποσύρθηκαν από την περιοχή του Κιέβου και εστίασαν την επίθεσή τους στο Ντονμπάς, οι Ουκρανοί άρπαξαν την ευκαιρία για αντεπίθεση.

Οπως σημειώνει η Telegraph, οι Ρώσοι δεν έχουν φανεί διατεθειμένοι να εισβάλουν σε αστικές περιοχές, διότι δεν είχαν ποτέ αυτούς τους μήνες την αριθμητική υπεροχή που απαιτείται για να καταλάβουν τις πόλεις.

Οι στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι σε μία μάχη, ο επιτιθέμενος πρέπει να διαθέτει τριπλάσια στρατεύματα, αλλά ακόμα περισσότερα όταν εισβάλει σε μία πόλη.

Οι Ουκρανοί έχουν κάνει έξυπνες αντεπιθέσεις, είναι καλά οπλισμένοι και έχουν ξεκάθαρους και περιορισμένους στόχους, τους οποίους μπορούν να φτάσουν χωρίς να μείνουν έκθετοι στον εχθρό.

Η τακτική τους έχει αποδειχθεί άκρως επιτυχημένη. Οι Ρώσοι πλέον βρίσκονται σε απόσταση 30 ή περισσότερων χιλιομέτρων από το Χάρκοβο και το συναίσθημα της ανακούφισης είναι διάχυτο στους κατοίκους του.

Οι δυνάμεις του Πούτιν έχουν οπισθοχωρήσει στα σύνορα με τη Ρωσία, μία ακόμα βαριά ήττα για τον ρώσο πρόεδρο.

Οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι να διώξουν τους Ρώσους προς τα ανατολικά και να κόψουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες που φθάνουν στο Ντονμπάς.

Σχεδόν τρεις μήνες μετά την επιχείρηση-«αστραπή» του Πούτιν στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις αναγκάζονται να μπουν σε αμυντική θέση, ανέφερε η Telegraph.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...