357
Η Μαγκνταλένα Αντερσον στην ομιλία της στο σουηδικό κοινοβούλιο κατά την έναρξη της συζήτησης για την ένταξη της Σουηδίας στο NATO | TT News Agency/Henrik Montgomery via REUTERS

Την ένταξη στο NATO συζητούν τα κοινοβούλια της Σουηδίας και της Φινλανδίας

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2022, 13:10
Η Μαγκνταλένα Αντερσον στην ομιλία της στο σουηδικό κοινοβούλιο κατά την έναρξη της συζήτησης για την ένταξη της Σουηδίας στο NATO
|TT News Agency/Henrik Montgomery via REUTERS

Την ένταξη στο NATO συζητούν τα κοινοβούλια της Σουηδίας και της Φινλανδίας

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2022, 13:10

Τα κοινοβούλια της Φινλανδίας και της Σουηδίας εξετάζουν τις υποψηφιότητες των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ και στα δύο Σώματα είναι εξασφαλισμένες ευρείες πλειοψηφίες υπέρ της ένταξης. Η Σουηδία θα προσπαθήσει να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Τουρκίας για ένταξη στο NATO.

Το Εντουσκούντα, το φινλανδικό κοινοβούλιο, άρχισε από το πρωί της Δευτέρας μια μαραθώνια συνεδρίαση για να εξετάσει την υποψηφιότητα που παρουσιάστηκε επισήμως χθες, Κυριακή, από την κυβέρνηση, πριν από την ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί το νωρίτερο αύριο, Τρίτη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 85% των 200 βουλευτών θα ψηφίσουν «ναι» στην υποψηφιότητα για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Φινλανδία ανακοίνωσε τη Κυριακή την «ιστορική» υποψηφιότητά της για το ΝΑΤΟ ως άμεση συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και η Σουηδία είναι έτοιμη να ακολουθήσει μετά το αποφασιστικής σημασίας πράσινο φως από το κυβερνών κόμμα.

«Η μοναδική χώρα που απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια και διεξάγει ανοικτά έναν επιθετικό πόλεμο είναι η Ρωσία», υποστήριξε η φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν ανοίγοντας τις συζητήσεις.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν στην ομιλία της κατά την έναρξη της συνεδρίασης (Lehtikuva/Emmi Korhonen via REUTERS)

«Το περιβάλλον ασφαλείας μας άλλαξε θεμελιωδώς», τόνισε.

Λόγω του μεγάλου αριθμού των παρεμβάσεων –περισσότερες από 150– η ψηφοφορία μπορεί να μην πραγματοποιηθεί σήμερα, προειδοποίησε ο πρόεδρος της φινλανδικής Βουλής Μάτι Βανχάνεν.

Από την πλευρά του, το σουηδικό κοινοβούλιο άρχισε τη συνεδρίασή του από τις 10:30 (11:30 ώρα Ελλάδας). Η συνεδρίαση άρχισε με  ομιλία της πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Αντερσον, ενώ επρόκειτο να ακολουθήσουν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Με την ιστορική αλλαγή θέσης στην οποία προχώρησε χθες, Κυριακή, το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, έξι από τα οκτώ κόμματα του κοινοβουλίου τάσσονται πλέον υπέρ της ένταξης, αντιπροσωπεύοντας θεωρητικά μια πλειοψηφία 304 βουλευτών σε σύνολο 349.

Η πρωθυπουργός Αντερσον δήλωσε πως θέλει να εξασφαλίσει «ευρεία υποστήριξη» στο κοινοβούλιο, πριν ανακοινωθεί η επίσημη απόφαση της σουηδικής κυβέρνησης.

Οι υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ ως αντίδραση στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας αποτελούν ένα «σοβαρό λάθος», δήλωσε σήμερα ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

«Πρόκειται για ακόμη ένα σοβαρό λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις», δήλωσε ο Ριάμπκοφ σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News