984
Δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία πολιορκούν το αυτοκίνητο που αποχωρεί από το γραφείο των δικηγόρων του Τζόκοβιτς | REUTERS/Loren Elliott

Πίσω στο κέντρο κράτησης μεταναστών ο Τζόκοβιτς

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2022, 09:50
Δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία πολιορκούν το αυτοκίνητο που αποχωρεί από το γραφείο των δικηγόρων του Τζόκοβιτς
|REUTERS/Loren Elliott

Πίσω στο κέντρο κράτησης μεταναστών ο Τζόκοβιτς

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2022, 09:50

Είχε προαναγγελθεί, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ένα σοκ. Οι αυστραλιανές Αρχές άφησαν τον Νόβακ Τζόκοβιτς να περάσει τη νύχτα της Παρασκευής στο διαμέρισμα που είχε επιλέξει για να μείνει κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο Australian Open, αλλά το μεσημέρι του Σαββάτου (τοπική ώρα) οδηγήθηκε εκ νέου στο ξενοδοχείο-κέντρο κράτησης μεταναστών της Μελβούρνης, όπου είχε περάσει δύσκολες μέρες την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Τζόκοβιτς παρουσιάστηκε λίγο πριν τις 15:30 (06:30, ώρα Ελλάδας) στο ξενοδοχείο Park το οποίο χρησιμοποιείται για την κράτηση 33 αιτούντων άσυλο και ταξιδιωτών που βρίσκονται σε καραντίνα λόγω κορονοϊού. Το CNN ανέφερε, πάντως, ότι το μέρος που θα περάσει τη νύχτα του Σαββάτου δεν θα ανακοινωθεί ώστε να αποφευχθεί το «τσίρκο των media» που ήδη έχει πλήξει το Αυστραλιανό Οπεν.

Το Park Hotel είναι το ξενοδοχείο όπου είχε μεταφερθεί μετά την πρώτη ακύρωση της βίζας του -καθώς επιχείρησε να εισέλθει στην Αυστραλία ανεμβολίαστος. Την περασμένη Δευτέρα, ομοσπονδιακός δικαστής ακύρωσε τη σχετική απόφαση των αυστραλιανών Αρχών και διέταξε την απελευθέρωση του Τζόκοβιτς, ο οποίος άρχισε αμέσως προπονήσεις για το τουρνουά, το πρώτο μεγάλο του 2022, που ξεκινά στις 17 Ιανουαρίου.

Όμως την Παρασκευή, ο υπουργός Μετανάστευσης Αλεξ Χοκ ακύρωσε εκ νέου τη βίζα του σέρβου τενίστα. Στο μεταξύ, άλλωστε, ο Τζόκοβιτς είχε προκαλέσει σάλο με την ομολογία του ότι ενώ ήξερε ότι είχε νοσήσει τον περασμένο Δεκέμβριο -ως αντιεμβολιαστής αυτή ήταν η βασική του υπερασπιστική γραμμή, ότι είχε πιστοποιητικό νόσησης- εξέθεσε στον ιό ανθρώπους, ακόμα και μικρά παιδιά, στο Βελιγράδι, μη τηρώντας την καραντίνα.

Οι δικηγόροι του Τζόκοβιτς κατέθεσαν έφεση, διαμαρτυρόμενοι ότι ο Χοκ περίμενε τέσσερις ολόκληρες ημέρες για να προχωρήσει στη δεύτερη ακύρωση της βίζας του αθλητή, με συνέπεια να στενεύουν τα χρονικά περιθώρια συμμετοχής του στο Αυστραλιανό Οπεν (με βάση το πρόγραμμα ο «Νόλε» παίζει τη Δευτέρα στον πρώτο γύρο).

Αυστραλιανό δικαστήριο όρισε την ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση ακύρωσης της βίζας του Τζόκοβιτς για αύριο, Κυριακή, στις 09.30 (τοπική ώρα, 00.30 ώρα Ελλάδας), μια ημέρα πριν την έναρξη του πρώτου τουρνουά Γκραν Σλαμ της χρονιάς. Όπως ανέφερε το Reuters, όχι ένας αλλά τρεις δικαστές θα είναι παρόντες στην ακροαματική διαδικασία.

Είναι αυτός ο Τζόκοβιτς; Πιθανόν. Κρύβει το πρόσωπό του καθώς αποχωρεί από το γραφείο των δικηγόρων του το Σάββατο στη Μελβούρνη (REUTERS/Asanka Brendon Ratnayake)

Ενδεχόμενη απέλασή του από την Αυστραλία μπορεί να οδηγήσει σε τριετή αποκλεισμό εισόδου στη χώρα, αν και αυτός μπορεί να αρθεί στη συνέχεια ανάλογα με τις περιστάσεις.

Ο ελληνικής καταγωγής υπουργός Μετανάστευσης, Αλεξ Χοκ, υποστήριξε  ότι η παρουσία και παραμονή του Τζόκοβιτς στη χώρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τους Αυστραλούς, ωθώντας τους να μην τηρήσουν τους κανόνες της καρντίνας.

«Λόγω του υψηλού προφίλ του και της θέσης του ως πρότυπου στην αθλητική και ευρύτερη κοινότητα, το αυστραλιανό κοινό μπορεί να υιοθετήσει παρόμοια αδιαφορία για τις απαιτήσεις μετά τη διάγνωση θετικού τεστ Covid-19 στην Αυστραλία» σημείωσε ο υπουργός για να προσθέσει: «Συγκεκριμένα, η συμπεριφορά του μπορεί να ενθαρρύνει ή να επηρεάσει άλλους να μιμηθούν την συμπεριφορά του και να μην συμμορφωθούν με τα κατάλληλα μέτρα δημόσιας υγείας μετά από θετικό αποτέλεσμα του τεστ Covid-19, το οποίο από μόνο του θα μπορούσε να οδηγήσει στη μετάδοση της νόσου και σε σοβαρό κίνδυνο για την υγεία υγεία τους και των άλλων», προσέθεσε ο Χοκ.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον αναφέρθηκε και αυτός στην υπόθεση Τζόκοβιτς. «Οι Αυστραλοί έκαναν πολλές θυσίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έχουν κάθε δικαίωμα να περιμένουν ότι αυτές οι θυσίες θα προστατευτούν», δήλωσε.

«Ας μιλήσουμε επιτέλους για τένις»

Σε κάθε περίπτωση, όλη αυτή η υπόθεση έχει επισκιάσει το Αυστραλιανό Οπεν που ξεκινά σε λίγα 24ωρα.

Ο Ραφαέλ Ναδάλ, ο μεγάλος αντίπαλος του Τζόκοβιτς, είπε το Σάββατο ότι «πάρα πολλά ερωτήματα» χρειάζονται ακόμη να απαντηθούν σχετικά με την προσπάθεια του Σέρβου να συμμετάσχει στο Αυστραλιανό Oπεν, ενώ άλλοι κορυφαίοι παίκτες εξέφρασαν τη λύπη τους για το πώς το «σίριαλ» Τζόκοβιτς είχε επισκιάσει το πρώτο Γκραν Σλαμ του 2022

Ο μεγάλος Ισπανός,  που έχει το ίδιο ρεκόρ (20 τίτλων) Γκραν Σλαμ με τον Τζόκοβιτς και τον Ελβετό Ρότζερ Φέντερερ, είπε ότι εύχεται στον «Νόλε» «ό,τι καλύτερο» αλλά θέλει να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεσή του.

«Κατά την άποψή μου (υπάρχουν) πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν», είπε ο Ναδάλ στους δημοσιογράφους στο Melbourne Park, έδρα του τουρνουά.

«Κατά κάποιο  τρόπο νομίζω (θα είναι) καλό αν όλα ξεκαθαρίσουν σύντομα. Τον σέβομαι πραγματικά, ακόμα κι αν (δεν) συμφωνώ με πολλά πράγματα που έκανε τις τελευταίες δύο εβδομάδες» συμπλήρωσε..

Ωστόσο, ο τρίτος στην παγκόσμια κατάταξη, Αλεξάντερ Ζβέρεφ, είπε ότι ο Σέρβος έχει αντιμετωπιστεί άδικα και μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί ως πολιτικό πιόνι από τις αυστραλιανές αρχές.

«Δεν νομίζω ότι θα ταξίδευε εδώ απλά από τύχη χωρίς να σκεφτεί ότι δεν θα μπορούσε να παίξει, με τον ίδιο να έχει την κατάλληλη άδεια για να βρίσκεται στη χώρα», είπε ο Γερμανός. «Αν έχεις τη βίζα, νομίζεις ότι θα παίξεις. Θεωρώ ότι ο Νόβακ είναι ένα πολύ μεγάλο όνομα, ένας παγκόσμιος σούπερ σταρ. Νομίζω ότι είναι κάποιος που ίσως οι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν πολύ ντόρο γύρω από αυτό μόνο και μόνο επειδή είναι ο Νόβακ. Η αυστραλιανή κυβέρνηση και η κυβέρνηση της Βικτώρια θα έπρεπε να ήταν ξεκάθαρες σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί εκ των προτέρων. Νομίζω ότι δεν είναι πολύ δίκαιο για ένα άτομο να έρθει εδώ και να μην μπορεί να παίξει» είπε.

Δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ και τηλεοπτικά συνεργεία πολιορκούν έμνα αυτοκίνητο στο οποίο πιστεύεται ότι ήταν ο Τζόκοβιτς, έξω από τα γραφεία των δικηγόρων του (REUTERS/Asanka Brendon Ratnayake)

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, από την πλευρά του, είπε ότι η κατάσταση έχει απομακρύνει τα φώτα της δημοσιότητας από το τένις.

«Δεν θα πω ψέματα. Ηταν σχεδόν σε κάθε ειδησεογραφικό μέσο τις τελευταίες δύο εβδομάδες», είπε, για να συμπληρώσει: «Δεν έχει γίνει αρκετός λόγος για το τένις τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κάτι που είναι κρίμα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...