689
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς στην τελευταία –καθώς φαίνεται– προπόνησή του στη Μελβούρνη το πρωί της Παρασκευής (τοπική ώρα) | AAP Image/Diego Fedele via REUTERS

Ξανά κρατούμενος ο Τζόκοβιτς!

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2022, 09:18
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/01/2022, 15:14
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς στην τελευταία –καθώς φαίνεται– προπόνησή του στη Μελβούρνη το πρωί της Παρασκευής (τοπική ώρα)
|AAP Image/Diego Fedele via REUTERS

Ξανά κρατούμενος ο Τζόκοβιτς!

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2022, 09:18
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/01/2022, 15:14

Την ακύρωση της βίζας του Νόβακ Τζόκοβιτς αποφάσισε, όπως μετέδωσε σε έκτακτη είδησή του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων νωρίς το πρωί της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας), ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας, Αλεξ Χοκ, ανατρέποντας έτσι την απόφαση του δικαστηρίου της Μελβούρνης, η οποία άνοιγε τον δρόμο για τη συμμετοχή του διάσημου σέρβου τενίστα στο Αυστραλιανό Οπεν, το πρώτο μεγάλο τουρνουά της χρονιάς.

Την περασμένη Δευτέρα, δικαστήριο της Μελβούρνης είχε ανατρέψει την πρώτη απόφαση των αυστραλιανών Αρχών να ακυρώσουν, για λόγους δημόσιας υγείας, την ταξιδιωτική βίζα τού ανεμβολίαστου έναντι της Covid-19 Νόβακ Τζόκοβιτς, χωρίς πάντως να σταθεί τότε στην ουσία της υπόθεσης, αλλά κυρίως στις συνοπτικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από τις συνοριακές Αρχές της Αυστραλίας.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ο Τζόκοβιτς είχε βγει από το καθεστώς «μεταναστευτικής κράτησης», είχε φύγει από το ξενοδοχείο Park της Μελβούρνης, όπου κρατήθηκε για κάποιες ημέρες μαζί με μακροχρόνια κρατούμενους αιτούντες άσυλο και είχε αρχίσει τις προπονήσεις εν όψει της έναρξης του Australian Open στις 17 Ιανουαρίου. Ομως οι αυστραλιανές Αρχές είχαν διαμηνύσει από τότε ότι επιφυλάσσονται του δικαιώματός τους να ακυρώσουν εκ νέου τη βίζα του Σέρβου –άλλωστε τυπικά είχε δηλώσει ψευδώς ότι δεν είχε ταξιδέψει σε άλλη χώρα πριν από την άφιξή του στη Μελβούρνη και ηθικά ήταν εκτεθειμένος μετά τη θρασύτατη ομολογία του ότι ενώ ήξερε ότι είχε νοσήσει (η μόλυνσή του από Covid-19 τον Δεκέμβριο υπήρξε βασική του υπερασπιστική γραμμή ώστε να δικαιολογήσει το αίτημά του να εισέλθει ανεμβολίαστος στην Αυστραλία) πήγε και εξέθεσε, εν γνώσει του, στον θανατηφόρο ιό ανθρώπους στο Βελιγράδι.

Υστερα από ημέρες ζυμώσεων –με την αυστραλιανή κοινή γνώμη υπέρ της σκληρής γραμμής και την κυβέρνηση του Σκοτ Μόρισον να γνωρίζει ότι έχει μπροστά της εκλογές τον Μάιο– ο ελληνικής καταγωγής υπουργός Μετανάστευσης έλαβε την απόφαση να προχωρήσει εκ νέου στην ακύρωση της βίζας του 34χρονου τενίστα, γεγονός που προεξοφλεί την απέλασή του.

Η σχετική δήλωση του Αλεξ Χοκ έχει ως εξής:

«Σήμερα άσκησα την εξουσία μου σύμφωνα με το άρθρο 133Γ(3) του νόμου περί μετανάστευσης για να ακυρώσω τη βίζα που κατείχε ο κ. Νόβακ Τζόκοβιτς για λόγους υγείας και καλής τάξης, με τη βάση ότι ήταν προς το δημόσιο συμφέρον να το πράξω.

»Η απόφαση αυτή ακολούθησε τις εντολές του Ομοσπονδιακού Περιφερειακού και Οικογενειακού Δικαστηρίου στις 10 Ιανουαρίου 2022, ακυρώνοντας μια προηγούμενη απόφαση ακύρωσης για λόγους διαδικαστικής δικαιοσύνης.

»Κατά τη λήψη αυτής της απόφασης, εξέτασα προσεκτικά τις πληροφορίες που μου παρείχαν το υπουργείο Εσωτερικών, η Αυστραλιανή Συνοριακή Δύναμη και ο κ. Τζόκοβιτς.

»Η κυβέρνηση Μόρισον είναι σταθερά δεσμευμένη στην προστασία των συνόρων της Αυστραλίας, ιδιαίτερα σε σχέση με την πανδημία κορονοϊού».

Την κίνηση του Αλεξ Χοκ ενέκρινε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον. «Οι Αυστραλοί έκαναν πολλές θυσίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έχουν κάθε δικαίωμα να περιμένουν ότι αυτές οι θυσίες θα προστατευτούν», δήλωσε.

Καθώς ο Τζόκοβιτς είναι αντιμέτωπος με την απέλαση, διά των δικηγόρων του κατέθεσαν έφεση κατά της απόφασης, η οποία εκτιμάται ότι θα συζητηθεί την Κυριακή. Η έφεση κατατέθηκε ενώπιον του Αντονι Κέλι, του ίδιου δικαστή που τη Δευτέρα είχε ανατρέψει την αρχική ακύρωση της βίζας του Τζόκοβιτς.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως επεσήμαναν οι New York Times, o Σέρβος αναμένεται να επιστρέψει στο κέντρο κράτησης στις 8 το πρωί του Σαββάτου (τοπική ώρα, 23:00 Παρασκευής ώρα Ελλάδας), απ’ όπου θα μπορεί να βγει μόνο συνοδεία αστυνομικών για να μεταβεί στο γραφείο των συνηγόρων του. Οι τελευταίοι διαμαρτυρήθηκαν που ο Αλεξ Χοκ έκανε τέσσερις ημέρες για να αποφασίσει να προχωρήσει στη νέα ακύρωση της βίζας του Τζόκοβιτς –το έκανε στις 6 το απόγευμα (ώρα Μελβούρνης) στενεύοντας τα χρονικά περιθώρια για την εκδίκαση της έφεσης πριν την έναρξη του Australian Open (το πρώτο ματς του «Νόλε» έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Δευτέρα).

Το δικαστήριο διέταξε την αυστραλιανή κυβέρνηση να μην απελάσει τον Τζόκοβιτς όσο εκκρεμεί η έφεση. Η υπόθεση μεταφέρθηκε σε άλλο ομοσπονδιακό δικαστή, τον Ντέιβιντ Ο Κάλαχαν.

Οπως επεσήμανε και το BBC, αν οι νομικοί του εκπρόσωποι δεν καταφέρουν να αποκρούσουν την απόφαση του Αλεξ Χοκ, ο Νόβακ Τζόκοβιτς μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος ακόμη και με τριετή απαγόρευση απόκτησης αυστραλιανής βίζας, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις μελλοντικές συμμετοχές του στο Australian Open.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...