546
Λάθος, λάθος... Είναι όλα ένα μεγάλο λάθος. Και η Σουηδία και η Φινλανδία και η Ελλάδα, είπε κατηφής ο Ερντογάν την Παρασκευή | Halil Sagirkaya/Anadolu Agency via Getty Images

Ο Ερντογάν εκβιάζει το ΝΑΤΟ με βέτο για Φινλανδία και Σουηδία

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2022, 15:06
Λάθος, λάθος... Είναι όλα ένα μεγάλο λάθος. Και η Σουηδία και η Φινλανδία και η Ελλάδα, είπε κατηφής ο Ερντογάν την Παρασκευή
|Halil Sagirkaya/Anadolu Agency via Getty Images

Ο Ερντογάν εκβιάζει το ΝΑΤΟ με βέτο για Φινλανδία και Σουηδία

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2022, 15:06

Σε έναν ακόμη εκβιασμό επιδόθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εργαλειοποιώντας, αυτή τη φορά, την πρόθεση της Φινλανδίας και τη Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Ο τούρκος πρόεδρος αφενός εξέφρασε –χωρίς περιστροφές– την αντίθεση της Αγκυρας στην ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ και αφετέρου έσταξε και πάλι χολή (ή μήπως κόμπλεξ) για την Ελλάδα που –όπως προκύπτει από τα λεγόμενά του– «ενοχλεί» τα μάλα ως μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Ομως δεν έχουμε θετικές σκέψεις στο ζήτημα. Διότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν ένα λάθος σχετικά με την Ελλάδα (σ.σ. προφανώς αναφερόμενος στην επανένταξή της στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ στις 19 Οκτωβρίου του 1980*), και ξέρετε τη στάση που τηρεί η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία, αφού παίρνει από πίσω της και το ΝΑΤΟ», είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Ως Τουρκία δεν θέλουμε να κάνουμε ένα δεύτερο λάθος», τόνισε, χωρίς να διστάσει να χαρακτηρίσει τις δύο χώρες «φωλιές τρομοκρατών».

«Οι σκανδιναβικές χώρες έχουν μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας τρομοκρατικών οργανώσεων. Το  PKK και το DHKP- C έχουν τις φωλιές τους στη Σουηδία και στην Ολλανδία. Βρίσκονται μέχρι και στα κοινοβούλιά τους. Στο σημείο αυτό δεν είναι δυνατόν να το δούμε θετικά [την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ]», είπε απειλώντας ουσιαστικά με τουρκικό βέτο (σ.σ. για την ένταξη νέων μελών στη Συμμαχία απαιτείται ομοφωνία).

Ο Ερντογάν είχε και μία κουβέντα για τη «γενική άδεια» που έδωσαν οι ΗΠΑ για την εξαίρεση από τις αμερικανικές κυρώσεις των εδαφών της βόρειας Συρίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ελέγχονται από τους κούρδους αντάρτες του YPG, τους οποίους η Τουρκία χαρακτηρίζει «περιφερειακό τμήμα του PKK».

«Δεν ξέρω τι να πω για τον Μπάιντεν. Αφού δούμε όλα τα δεδομένα και τις ακριβείς δηλώσεις του Μπάιντεν, τότε θα αποκαλύψουμε τη στάση μας. Πρώτα απ’ όλα, το YPG είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και είναι ίδιο με το PKK. Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε αυτό το λάθος της Αμερικής. Η Αμερική έχει δώσει κάθε είδους οικονομική στήριξη κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, κατά όλων των οργανώσεων στη βόρεια Συρία. Εστειλε εξοπλισμό και πυρομαχικά με φορτηγά. Τώρα ακούμε για τέτοια πράγματα. Ο,τι κάναμε στο βόρειο Ιράκ, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε στη βόρεια Συρία, ανεξάρτητα από το ποιο είναι το PKK ή το YPG. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κλείνουμε τα μάτια στους τρομοκράτες. Το λέμε αυτό σε χώρες που φαίνονται φιλικές. Κάνετε λάθος, κάντε τα βήματά σας σωστά. Θα τους τα αναλύσουμε στις μελλοντικές μας συναντήσεις» ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος, δείχνοντας έτσι ότι η «περιβόητη» εξομάλυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ έχει πολύ δρόμο ακόμη…

Σε μία πρώτη αντίδραση, τα υπουργεία Εξωτερικών Σουηδίας και Φινλανδίας δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να συζητήσουν με την Τουρκία το Σάββατο στο Βερολίνο μετά την αντίθετη στάση που διατύπωσε ο Ερντογάν για την ενδεχόμενη ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ (περισσότερα εδώ).

*Η απόφαση για απόσυρση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας ελήφθη στις 14 Αυγούστου του 1974, από την οικουμενική κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ως αντίδραση  στην τουρκική στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...