607
Ο Ολαφ Σολτς κατά την άφιξή του στην επιτροπή Αμυνας της Γερμανίας την Παρασκευή, λίγο πριν την επικοινωνία του με τον Πούτιν | REUTERS/Lisi Niesner

Σολτς: Ο Πούτιν δεν έχει καταφέρει τίποτα στην Ουκρανία, αλλά δεν διέκρινα αλλαγή στάσης

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2022, 18:36
Ο Ολαφ Σολτς κατά την άφιξή του στην επιτροπή Αμυνας της Γερμανίας την Παρασκευή, λίγο πριν την επικοινωνία του με τον Πούτιν
|REUTERS/Lisi Niesner

Σολτς: Ο Πούτιν δεν έχει καταφέρει τίποτα στην Ουκρανία, αλλά δεν διέκρινα αλλαγή στάσης

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2022, 18:36

Μία ημέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς δήλωσε ότι δεν διέκρινε κάποια αλλαγή στάσης στον ρώσο πρόεδρο, μολονότι η Μόσχα δεν έχει καταφέρει να επιτύχει τους στρατιωτικούς της στόχους στην Ουκρανία εδώ και 80 ημέρες.

Ο Σολτς επανέλαβε ότι απαιτείται απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, αλλά επανέλαβε επίσης ότι η Γερμανία δεν θα λάβει καμία απόφαση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντιπαράθεση ΝΑΤΟ – Ρωσίας. Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη επίσκεψή του στο Κιέβο —ένα ακανθώδες ζήτημα μετά το «όχι» των Ουκρανών στην επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ— ο γερμανός καγκελάριος σημειώνει ότι θα πραγματοποιηθεί όταν θα υπάρχουν θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν επιτόπου.

«Ένα είναι ξεκάθαρο: η Ρωσία δεν έχει επιτύχει κανέναν από τους αρχικούς πολεμικούς της στόχους: Η Ουκρανία δεν έχει κατακτηθεί, αλλά αμύνεται με μεγάλη επιδεξιότητα, θάρρος και αυτοθυσία, το ΝΑΤΟ δεν έχει αποσυρθεί – στην πραγματικότητα αύξησε τις δυνάμεις του στο ανατολικό σκέλος της Συμμαχίας και θα γίνει ακόμη ισχυρότερο όταν ενταχθούν η Φινλανδία και η Σουηδία. Επιπλέον ο ίδιος ο ρωσικός στρατός έχει υποστεί σημαντικές απώλειες», δήλωσε ο Ολαφ Σολτς σε συνέντευξή του στον ιστότοπο t-online, για να προσθέσει ότι σταδιακά θα πρέπει να γίνει σαφές στον Πούτιν ότι η μόνη διέξοδος από αυτή την κατάσταση είναι η επίτευξη συμφωνίας με την Ουκρανία. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η συμφωνία με την Ουκρανία είναι και ο μόνος τρόπος να αρθούν οι κυρώσεις, αλλά «αυτό δεν μπορεί να γίνει με μια υπαγορευμένη ειρήνη» από τη Μόσχα.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν τα σύνορα της Ουκρανίας θα πρέπει να επιστρέψουν στα προ του 2014, δηλαδή και πριν από την προσάρτηση της Κριμαίας, ο καγκελάριος είπε ότι η Ρωσία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της και «για όλα τα άλλα θέματα αποφασίζει η Ουκρανία». Μέχρι τότε, σημειώνει, η Γερμανία θα εξακολουθήσει να ενισχύει την Ουκρανία στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά.

Ο Όλαφ Σολτς ανέφερε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε την Παρασκευή με τον Βλαντίμιρ Πούτιν δεν διέκρινε αλλαγή στάσης εκ μέρους του. Τόνισε πάντως ότι και οι δύο μίλησαν απολύτως ξεκάθαρα και με ευθύτητα.

Σχετικά με τον κίνδυνο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα η Ρωσία, ο καγκελάριος επεσήμανε ότι δεν απορρίπτονται έτσι απλά οι ανησυχίες των πολιτών, αλλά δεν έχουν νόημα και οι εικασίες. «Σε κάθε περίπτωση, δεν θα λάβουμε καμία απόφαση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση αντιπαράθεση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας», διαβεβαίωσε, ενώ έκανε λόγο και για μια «τρελή ιδέα» του Βλαντίμιρ Πούτιν να επεκτείνει τη ρωσική αυτοκρατορία για την οποία ο κόσμος πληρώνει τώρα υψηλό τίμημα. «Πολλές χώρες υποφέρουν από το γεγονός ότι η Ουκρανία είναι ένας από τους βασικούς προμηθευτές σιτηρών. Πρόκειται για πραγματική πείνα – όχι μόνο για το αν υπάρχει αρκετό ηλιέλαιο στα ράφια των σούπερ-μάρκετ, όπως συμβαίνει σε εμάς», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ολαφ Σολτς αναφέρθηκε στα κριτήρια που θέτει γι’ αυτό η ΕΕ και τόνισε ότι είναι σημαντικό τα κριτήρια αυτά να μην υποβαθμίζονται.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον κίνδυνο η Γερμανία να «παγώσει» τον ερχόμενο χειμώνα λόγω του πολέμου και των συνεπειών του, ο καγκελάριος αναφέρεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει εναλλακτικές πηγές προμήθειας ενέργειας, διευκρινίζει όμως ότι «αυτό δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη».

Ο Σολτς ρωτήθηκε ακόμη για την κριτική που δέχεται η υπουργός Αμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, μεταξύ άλλων επειδή σε πολλά ταξίδια συνοδευόταν από τον 21χρονο γιο της, και απαντά: «Σε τρία χρόνια από τώρα, η κυρία Λάμπρεχτ θα είναι η υπουργός που φρόντισε για την αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων» της χώρας και προσθέτει με νόημα ότι ο ίδιος βρίσκεται στην πολιτική αρκετά χρόνια ώστε να γνωρίζει τους κανόνες των ΜΜΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News