• Ο Σκουρλέτης γράφει για τη «χαμένη διετία» (του ΣΥΡΙΖΑ)

    Λίγοι το θυμήθηκαν, πέρασαν δύο χρόνια αλλά νομίζεις ότι είναι αιώνας με αυτά που μεσολάβησαν. Το θυμήθηκε όμως ο Πάνος Σκουρλέτης. Ο οποίος έγραψε το Σάββατο στα «Νέα» ένα άρθρο με τίτλο «Μια χαμένη διετία».

     

    Σε ποια διετία αναφερόταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ; Μα στη διετία που συμπληρώθηκε από την πρώτη συντριβή του κόμματός του. Ηταν 26 Μαΐου 2019 όταν έγιναν οι ευρωεκλογές που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στο 23%, ξεφτίλισαν τους μύθους που είχε καλλιεργήσει το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα περί «άχαστου» και «δημοσκοπήσεων της συμφοράς» (αυτό το έλεγε ο ίδιος ο «άχαστος») και δρομολόγησαν τις βουλευτικές εκλογές που έφεραν τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη με εμφατικό τρόπο στην εξουσία.

     

    Το λες και πικρόχολο από την πλευρά του κ. Σκουρλέτη να μνημονεύει την επέτειο μιας ήττας, αλλά δεν ήταν το μόνο σκληρό στο κείμενο του πρώην γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

     

    Το άρθρο κατακεραύνωνε βέβαια τη διετία της ΝΔ, ως μια περίοδο που έγιναν και γίνονται τα χατίρια της εγχώριας «ελίτ» και ως μια χαμένη ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα ισχυρό σύστημα υγείας, αλλά μπορούσε να διαβαστεί και αλλιώς: ως μια χαμένη διετία και για τον ΣΥΡΙΖΑ, μια μομφή για το πώς πορεύτηκε όλο αυτό το διάστημα η ηγεσία.

     

    Εγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης:

     

    «Αμέσως μετά τις εκλογές είχαμε μια μεγάλη ευκαιρία να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό κάτω από ποιες συνθήκες κυβερνήσαμε, να αναστοχαστούμε πάνω σε μια μοναδική εμπειρία για ένα κόμμα της σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς, δίνοντας στον κόσμο να καταλάβει ότι μάθαμε από τα λάθη μας, ότι συνεχίζουμε να εμπνεόμαστε από τις μεγάλες αξίες και τις ιδέες μιας Αριστεράς της εποχής μας, που δεν φοβάται να αναμετρηθεί με τις δυσκολίες, χωρίς να χάνει την ταυτότητά της και τη στρατηγική της ενόραση. Νομίζω πως δεν εμβαθύναμε επαρκώς σε ένα συλλογικό απολογισμό, παρόλο που ήταν απαίτηση του κόσμου που μας παρακολουθεί. Η, κατά τα αλλά σωστή, επιλογή της διεύρυνσης, που ούτως ή άλλως είχε ξεκινήσει με έναν πολύμορφο τρόπο από το 2012, δεν αποσαφηνίστηκε αρκούντως, δημιουργώντας κάποιες στιγμές λάθος εντυπώσεις».

     

    Τι θέλει να πει με όλα αυτά ο κ. Σκουρλέτης; Οτι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ακόμη πολλά άλυτα θέματα και αρκετή όρεξη για ένα κομματικό μαλλιοτράβηγμα όπως μόνο στην Αριστερά ξέρουν να κάνουν.

  • Ο Κώστας Τζαβάρας θέλει να γίνει δήμαρχος Πύργου

    Για τον Κώστα Τζαβάρα, βετεράνο βουλευτή Ηλείας της ΝΔ, που αποφάσισε να μην ξανακατεβεί στις εκλογές σε ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή κλείνουν δύο πανεπιστημιακά τμήματα στην περιφέρειά του –η φημισμένη Μουσειολογία Πύργου και η διακεκριμένη Γεωπονική Αμαλιάδας–, θα τα ξέρετε (αν όχι, εδώ μια κατατοπιστική Βαβέλ).

     

    Αυτό όμως που δεν ξέραμε είναι ότι ο κ. Τζαβάρας μπορεί να αποχωρεί από την Εθνική Αντιπροσωπεία διαμαρτυρόμενος, αλλά δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει και την πολιτική. Θα βάλει για δήμαρχος!

     

    Το θέμα ανέδειξε η «Καθημερινή της Κυριακής» στην στήλη του Σταύρου Γ. Παπαντωνίου «Θεωρείο»:

     

    «Να ξέρετε πως ο βουλευτής Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος δήλωσε πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, έχει βάλει πλώρη για τον Δήμο Πύργου. Ο σημερινός δήμαρχος Τάκης Αντωνακόπουλος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και εδώ και καιρό διάκειται φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς υπάρχει πολιτικός χώρος. Το ερώτημα βεβαίως είναι εάν ο Κώστας Τζαβάρας θα λάβει κομματική στήριξη, αλλά δεν είμαι βέβαιος πως τη θέλει κιόλας».

  • Η Γεννηματά έρχεται τρίτη σε δημοσκόπηση για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ

    To Κίνημα Αλλαγής είναι σε εκλογική χρονιά. Που μπορεί να τελειώσει χωρίς ΚΙΝΑΛ. Αυτό φαίνεται από την τελευταία δημοσκόπηση της Opinion Poll, που πέρα από το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

     

    Κατ’ αρχάς τα της ονοματολογίας: το 26% της κοινής γνώμης, το 55% όσων ψήφισαν ΚΙΝΑΛ και το 40% όσων σκέφτονται να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές θα προτιμούσαν να επανέλθει ο τίτλος του ΠΑΣΟΚ, έναντι 6%, 5% και 9% αντίστοιχα που θα προτιμούσαν να μείνει ο τίτλος ΚΙΝΑΛ γιατί δίνει μια μεγαλύτερη ευρύτητα.

     

    Ομως –και αυτό είναι πολύ κακό–, το 51% της κοινής γνώμης, το 33% των πρώην ψηφοφόρων και το 37% όσων σκέφτονται να ψηφίσουν θεωρούν ότι η συζήτηση για το όνομα δεν έχει καμια ιδιαίτερη αξία και ουσία. Κοινώς, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, βαριούνται και μόνο που ακούν τις λέξεις ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ.

     

    Ποιον θέλει όμως ο λαός –ή έστω αυτοί που δεν τους απωθεί η κυβέντα περί ΚΙΝΑΛ, ΠΑΣΟΚ, Φώφης, Ανδρέα κλπ– για αρχηγό;

     

    Εδώ σοβαρό προβάδισμα, τόσο στην κοινή γνώμη, όσο και στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, αλλά και σε όσους σκέφτονται να συμμετέχουν στις εσωκομματικές εκλογές έχει η υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου με ποσοστά 27,3% , 37,1% και 38,8% αντίστοιχα, ποσοστά που όπως τονίζεται, είναι σχεδόν διπλάσια του δεύτερου υποψήφιου.

     

    Στην κοινή γνώμη, δεύτερη έρχεται η κυρία Γεννηματά με 15% και ακολουθεί ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης με 11,5%. Τέταρτος είναι ο πρώην υπουργός Παύλος Γερουλάνος με 8,7%, ενώ έτσι για την ψυχαγωγία του πράγματος, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Χάρης Καστανίδης μετρήθηκε πέμπτος με 6,7%.

     

    Στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ περνάει στη δεύτερη θέση ο κ. Ανδρουλάκης με 22% και ακολουθούν η κυρία Γεννηματά με 19,7%, ο κ. Γερουλάνος με 9,1% , και ο κ. Καστανίδης με 3,8%.

     

    Ανάμεσα δε σε αυτούς που σκέφτονται να συμμετέχουν στις εκλογές, δεύτερος είναι ο κ. Ανδρουλάκης με 17,9% με την κυρία Γεννηματά τρίτη με 15,7%, τον κ. Γερουλάνο τέταρτο με 10%, και τον κ. Καστανίδη πέμπτο με 5,9%.




text
  • Με 830 ευρώ μισθό βλέπεις πια αλλιώς τη ζωή


    29 Μαρτίου 2024, 15:55