Ο Ερντογάν λέει συχνά ότι θα έρθει «νύχτα και ξαφνικά», ενώ προειδοποιεί ότι οι τουρκικοί πύραυλοι μπορούν να χτυπήσουν την Αθήνα. Ο Τσαβούσογλου απείλησε την Ελλάδα με πόλεμο σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων σε συγκεκριμένες περιοχές της Κρήτης, ενώ το Politico εκτιμά ότι ο «σουλτάνος» μπορεί να επινοήσει κάποιο λόγο για να επιτεθεί στην Ελλάδα με στόχο να διασωθεί πολιτικά.
Στις διαστάσεις αυτές, που είναι πολύ πραγματικές (παρά την εγχώρια καφενειακή συνωμοσιολογία συριζαϊκής-καραμανλικής απόχρωσης: «έλα μωρέ, έχουν συνεννοηθεί») προστέθηκε μια ακόμη. H ξεκάθαρη αναφορά του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, ΑΚΡ, του Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ προανήγγειλε πρόωρες εκλογές. Θέλει, μας είπε, ο Ερντογάν να τις κάνει στις 18 Ιουνίου όπως είναι προγραμματισμένο αλλά είναι στη μέση οι… θερινές διακοπές. Οι δηλώσεις αυτές τροφοδότησαν σενάρια για κάλπες στην Τουρκία στις 30 Απριλίου ή στις 14 Μαΐου.
Αυτό που δεν είπε ο Τσελίκ είναι η πίεση που υφίσταται η τουρκική οικονομία. Την αναγκαιότητα λήψης μέτρων προεξοφλούν ήδη οικονομικοί αναλυτές για την επομένη των εκλογών καθώς θεωρούν ότι ο Ερντογάν δίνει αυξήσεις πέραν των ορίων αντοχής της για να πετύχει την επανεκλογή του. «Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ένα κύμα λαϊκιστικών μέτρων κοινωνικής στήριξης που ανακοίνωσε ο Ερντογάν ενόψει των εκλογών καθιστά τις τρέχουσες οικονομικές πολιτικές μη βιώσιμες: τριπλασίασε τον κατώτατο μισθό, αύξησε τους κρατικούς μισθούς και αύξησε τις συντάξεις για εκατομμύρια Τούρκους. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτές οι πολιτικές θα κοστίσουν στο κράτος δισεκατομμύρια δολάρια, εξαντλώντας τον προϋπολογισμό και τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό» ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Την ίδια άποψη μεταφέρει και το Bloomberg προσθέτοντας στο μείγμα και τον πληθωρισμό. Παρά την αξιοσημείωτη κάμψη του πληθωρισμού στο 64,3% τον Δεκέμβριο (από 84,4% τον Νοέμβριο) το διεθνές πρακτορείο περιμένει νέο κύμα λόγω της αύξησης των κρατικών δαπανών. Το consensus των περισσότερων αναλυτών είναι ότι η Τουρκία έχει μπροστά της πολύ δύσκολες οικονομικές επιλογές μετά τις εκλογές, λόγω του τρέχοντος καταστροφικού μείγματος πολιτικών.
Πώς είδαν την εξέλιξη στην Αθήνα
Στην Αθήνα, η πρώτη αντίδραση συνεργάτη του Πρωθυπουργού που συμμετείχε σε σύσκεψη για τον εκλογικό σχεδιασμό την Τρίτη, 3 Ιανουαρίου, ήταν ότι η Ελλάδα «δεν πρέπει να είναι φοβική» απέναντι στο ενδεχόμενο να αλλάξουν οι εκλογικοί σχεδιασμοί του Ερντογάν. Το σήμα αυτοπεποίθησης που προβάλλει το Μαξίμου, σε συνδυασμό με την πίστη στις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων και τις νέες συμμαχίες που έχτισε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, δεν αναιρεί το γεγονός ότι το εκλογικό ημερολόγιο του «σουλτάνου» είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται υπόψη για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΝΔ, διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου (εκ των συνομιλητών του Κυριάκου Μητσοτάκη) σημείωσε: «Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η Τουρκία θα συνεχίσει το ίδιο τροπάριο, θα παίξει το χαρτί του εθνικισμού μέχρι τέλους». Συνδέοντας την επιλογή αυτή με την οικονομική κατάσταση της γειτονικής μας χώρας, ο γραμματέας της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής στάθηκε στα τελευταία στοιχεία που έδειξαν ότι το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας έφτασε τα 10,4 δισ. δολάρια τον Δεκέμβριο, σημάδι ότι «οι κραταιές άλλοτε τουρκικές εξαγωγές έχουν χάσει τη δυναμική τους».
Το συμπέρασμα είναι απλό: Ο Ερντογάν δεν μπορεί να συσπειρώσει τις μάζες με όπλο την οικονομία, όσο κι αν ανακοινώνει αυξήσεις που θα τις «πληρώσει» η χώρα μετά τις εκλογές.
Μας συμφέρει το «ταυτόχρονα»;
Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα που υπάρχει πλέον οι δεύτερες εκλογές στην Ελλάδα -με υπηρεσιακό Πρωθυπουργό στο Μαξίμου- να συμπέσουν με την κλιμάκωση της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία, όπου ο Ερντογάν θα δίνει μάχη επιβίωσης, οι αναγνώσεις διπλωματικών κύκλων είναι δύο. Η πρώτη λέει ότι ο «σουλτάνος» θα είναι τόσο απορροφημένος με τον προσωπικό του αγώνα πολιτικής επιβίωσης που δεν είναι πιθανό στην τελική ευθεία να ασχοληθεί με την Ελλάδα.
Η δεύτερη δεν είναι τόσο αισιόδοξη. Με δεδομένο ότι ο «σουλτάνος» έχει εκφράσει ανοιχτά την επιθυμία του να μην βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά κάποιος άλλος, η επιθυμία του αυτή, αν επισπευστούν οι εκλογές στην Τουρκία, μπορεί να ικανοποιηθεί τη στιγμή που θα συσπειρώνει το εθνικιστικό του ακροατήριο.
Είναι λοιπόν πιθανό, στην τελική ευθεία για τις δικές του κάλπες, η τύχη να του κάνει το χατίρι. Και ο Ερντογάν να έχει απέναντί του έναν έλληνα δικαστικό στη θέση του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού που θα κατοικεί μόνος και έρημος για λίγες εβδομάδες στην Ηρώδου Αττικού. Ο οποίος, όσο καλός και να είναι σε αυτό τον άχαρο ρόλο, δεν θα έχει την ίδια δυνατότητα να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει στον Μπάιντεν ή στον Μακρόν….
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News