360
Στιγμιότυπα από το βίντεο της «ομολογίας» της Σοφίας Σαπέγκα | Telegram Channel "Zheltye Slivy"/Reuters TV via REUTERS

Τώρα και η σύντροφος του Προτάσεβιτς «ομολογεί»

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2021, 12:08
Στιγμιότυπα από το βίντεο της «ομολογίας» της Σοφίας Σαπέγκα
|Telegram Channel "Zheltye Slivy"/Reuters TV via REUTERS

Τώρα και η σύντροφος του Προτάσεβιτς «ομολογεί»

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2021, 12:08

Θα ήταν κωμικό, αν δεν ήταν τραγικό. Μία ημέρα αφότου ο Ρομάν Προτάσεβιτς εμφανίστηκε σε βίντεο των λευκορωσικών αρχών να «ομολογεί» ότι είχε υποκινήσει αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά του Λουκασένκο –μια ομολογία που, άγνωστο πώς, αποσπάστηκε– ήρθε νέο βίντεο, αυτή τη φορά τής συντρόφου του, Σοφία Σαπέγκα, η οποία επίσης κρατείται στο Μινσκ.

Μιλώντας γρήγορα και μοιάζοντας να αισθάνεται άβολα, η Σοφία Σαπέγκα, ρωσίδα πολίτης και σύντροφος του μπλόγκερ Ρομάν Προτασέβιτς, λέει στο βίντεο πως ήταν συντάκτρια της εφαρμογής μηνυμάτων Telegram, η οποία δημοσιοποίησε τα προσωπικά δεδομένα μελών των λευκορωσικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου, κάτι που αποτελεί έγκλημα στη Λευκορωσία.

Ως γνωστόν, το επιβατικό αεροπλάνο της Ryanair, στο οποίο επέβαιναν η Σαπέγκα και ο Προτασέβιτς, δημοσιογράφος που επικρίνει τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, υποχρεώθηκε να προσγειωθεί την Κυριακή στο Μινσκ, αντί του Βίλνιους, επειδή οι λευκορωσικές αρχές ανάφεραν, ψευδώς όπως αποδείχτηκε, ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα. Ηταν μια ενέργεια που καταγγέλθηκε διεθνώς ως «κρατική πειρατεία».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε δήλωσή του ότι η Σαπέγκα, μια 23χρονη φοιτήτρια, μπορεί να αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες βάσει αρκετών άρθρων του λευκορωσικού ποινικού κώδικα.

Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης που βρίσκεται στη γειτονική Λιθουανία, έγραψε στο Twitter ότι η Σαπέγκα φαινόταν να βρίσκεται κάτω από ψυχολογική πίεση.

Ο Φράνακ Βιατσόρκα, σύμβουλος της Τιχανόφσκαγια, έγραψε στο Twitter ότι η ομολογία της Σαπέγκα φαίνεται να έγινε υπό πίεση.

«Είναι ένοχη επειδή είναι φίλη του Ρομάν. Και την ανάγκασαν να ομολογήσει “εγκλήματα” που δεν διέπραξε», έγραψε.

Οι λευκορωσικές αρχές θα κρατήσουν τη Σαπέγκα προφυλακισμένη για δύο μήνες, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τον πατέρα της, τον Σεργκέι Ντούντιτς.

Η μητέρα της Σαπέγκα, η Αννα Ντούντιτς, δήλωσε χθες, Τρίτη, σε συνέντευξή της στο Reuters, ότι η κόρη της είναι αθώα και βρισκόταν απλώς στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή.

Η Σαπέγκα αισθανόταν καλά και δεν διαμαρτυρήθηκε για ανάρμοστη μεταχείριση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο την πρεσβεία της Ρωσίας στη Λευκορωσία.

Η Σαπέγκα είναι φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Βίλνιους, της πρωτεύουσας της Λιθουανίας. Την Κυριακή μετέβαινε εκεί μαζί με τον Προτασέβιτς έπειτα από διακοπές τους στην Ελλάδα και επρόκειτο να υποστηρίξει τη διατριβή της για το μάστερ, ενόψει της αποφοίτησής της, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...