1959
O Νίκος Παππάς καταφθάνει στην Ολομέλεια για τη συζήτηση | INTIMENEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Παππάς και SYRIZA Channel: Στα άκρα η αντιπαράθεση στη Βουλή για την Προανακριτική

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2021, 09:12
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/03/2021, 13:00
O Νίκος Παππάς καταφθάνει στην Ολομέλεια για τη συζήτηση
|INTIMENEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Παππάς και SYRIZA Channel: Στα άκρα η αντιπαράθεση στη Βουλή για την Προανακριτική

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2021, 09:12
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/03/2021, 13:00

Στις 9 το πρωί της Τρίτης ξεκίνησε η συνεδρίαση της Βουλής με αντικείμενο την πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής  που έχει καταθέσει η ΝΔ για τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Τσίπρα, Νίκο Παππά, και την εμπλοκή του στην υπόθεση «SYRIZA Channel – Kαλογρίτσα».

Η πρόταση που αφορά τον ρόλο του πρώην υπουργού στον πολυσυζητημένο διαγωνισμό-παρωδία για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016, ήρθε σε συνέχεια της διαβίβασης της σχετικής δικογραφίας από τη Δικαιοσύνη τον περασμένο μήνα.

Στην πρόταση της ΚΟ της ΝΔ ζητείται η διερεύνηση των χειρισμών του κ. Παππά για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και της παράβασης καθήκοντος.

H δικογραφία είχε ως βάση τις καταγγελίες του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, για εμπλοκή του πρώην υπουργού Επικρατείας στη συμμετοχή του στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, με χρήματα τα οποία όπως υποστήριξε, τού κατέβαλε με άλλη αιτιολογία, ο λιβανέζικος κατασκευαστικός Ομιλος CCC.

Η συζήτηση στη Βουλή προγραμματίστηκε να ολοκληρωθεί το απόγευμα με τη μυστική ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί με μία κάλπη και ένα ψηφοδέλτιο με τα δύο αδικήματα, για τα οποία οι βουλευτές θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στο «ναι», «όχι» ή «παρών» (εκτός και αν ψηφίσουν λευκό).

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από το κυβερνών κόμμα, την πρόταση για τον κ. Παππά στηρίζουν ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ το ΚΚΕ θα ψηφίσει παρών. Σε αποχή από την ψηφοφορία προσανατολίζεται το ΜεΡΑ25. Επίσης ενδιαφέρον έχει ότι όπως είχε συμβεί και στην προανακριτική για τον πρώην αν. υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τα υπουργικά έδρανα ήταν κενά –ένα μήνυμα της κυβέρνησης ότι είναι θέμα της Βουλής η υπόθεση του κ. Παππά.

Πλήρη κάλυψη στον κ. Παππά αποφάσισε να παρέχει ο ΣΥΡΙΖΑ -κάτι που υπογραμμίστηκε και στη χθεσινή, επεισοδιακή κατά τα άλλα, συνεδρίαση της ΚΟ υπό τον Αλέξη Τσίπρα- κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιχειρεί «να βρει διέξοδο μέσω της σκανδαλολογίας». Μάλιστα για την υπεράσπιση του πρώην υπουργού, επιστρατεύτηκε το «βαρύ πυροβολικό», ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, βουλευτής Α’ Αθήνας και γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και ο Παύλος Πολάκης, βουλευτής Χανίων.

Ποια ψυχραιμία;

Χαρακτηριστικά τα όσα έγραψε στην ανάλυσή της για «Τα Νέα» της Τρίτης η Μυρτώ Λιαλιούτη:

«Και μόνο τα πρόσωπα που ανέλαβαν να συμμετάσχουν από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή συνεδρίαση είναι ενδεικτικά: ο Παύλος Πολάκης και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δεν φημίζονται για την ψυχραιμία τους. Ο δεύτερος, μάλιστα, θα συμμετάσχει παρά τις φημολογούμενες κακές σχέσεις που διατηρεί με τον Παππά. Ο Παππάς, άλλωστε, δεν είναι ένα απλό συνεργαζόμενο πρόσωπο, όπως υπήρξε ο Παπαγγελόπουλος, αλλά ένας εκ της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που για πολύ καιρό θεωρούνταν ένας εκ των εξ απορρήτων του Αλέξη Τσίπρα.

»Ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν στον ΣΥΡΙΖΑ τη σημερινή συζήτηση φάνηκε στη χθεσινή ομιλία του Τσίπρα, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας: “Αυτή η κυβέρνηση έχει το θράσος να εγκαλεί διαρκώς τον ΣΥΡΙΖΑ για υποθέσεις σκανδάλων. Και να στήνει τώρα δεύτερο Ειδικό Δικαστήριο για υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς στοιχεία”, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας εμφανώς αιχμές για πολιτική ρεβάνς εκ μέρους της ΝΔ».

Και όντως ο κ. Τζανακόπουλος, έδωσε τον τόνο από την αρχή κάνοντας λόγο για «υπόθεση φάρσα» που έχει ως στόχο την απόδραση από τη δεινή πραγματικότητα αλλά και την εξόφληση «γραμματίων» στους καναλάρχες .

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ομιλία του στη Βουλή, υπερασπιζόμενος στον Παππά

Μιλώντας για «ανεξόφλητο γραμμάτιο» της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη στους «καναλάρχες φίλους τους», ανέφερε πως δεν θα συγχωρήσουν ποτέ ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε τον εξορθολογισμό και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου. Όσο για την πρόταση αυτή καθεαυτή, σημείωσε ότι είναι «πολιτικά εκδικητική, νομικά αστεία και πραγματολογικά αντιφατική». Χαρακτήρισε αντιφατικές, σε βαθμό γελοιότητας, τις καταγγελίες Καλογρίτσα και τόνισε ότι η υπόθεση έχει κριθεί στα δικαστήρια.

Επίσης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη γνώμη ότι η απόφαση για τη σύσταση προανακριτικής είναι προαποφασισμένη. «Η γραμμή εκδίκησης που ακολουθείτε δεν θα σας βγει σε καλό», πρόσθεσε και υπογράμμισε: «Όταν μιλάτε για αλισβερίσια και σχέσεις με επιχειρηματίες, να ξέρετε ότι βοά η κοινωνία για το ποιοι μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου, για τα εκατομμύρια που έρχονται και φεύγουν. Αλλά όλα αυτά θα έχετε χρόνο να τα σκεφτείτε καλά, για να απολογηθείτε όταν έρθει εκείνη η ώρα».

«Ο Παππάς μένει στο νοίκι»

Ακολούθησε το αναμενόμενο ρεσιτάλ του κ. Πολάκη, που διάνθισε την ομιλία του με διάφορα δακρύβρεχτα.

«Εμείς ρε κουμπάροι δεν κλέψαμε, και το ξέρετε πολύ καλά. Και ο Παππάς στο νοίκι μένει κι εγώ όντας υπουργός αναγκάστηκα να πάρω 100.000 ευρώ δάνειο για να στηρίξω την οικογένειά μου», είπε σε ένα σημείο, παραπέμποντας στο περιβόητο δάνειό που είχε λάβει από την Attica Bank, όταν ήταν αν. υπουργός Υγείας.

Ο Παύλος Πολάκης στο βήμα της Βουλής

Ο βουλευτής Χανίων χαρακτήρισε «αστεία» τη δικογραφία, λέγοντας πως η κυβέρνηση θέλει να κάνει «φασαρία» για να πάει σε εκλογές. «Είναι προφανές πως έχετε σχεδιασμό για εκλογές μέχρι το φθινόπωρο. Θα φύγετε κυνηγημένοι. Είναι η απέλπιδα προσπάθεια την οποία κάνετε γιατί εδώ και ενάμιση μήνα όλο το αφήγημα σας έχει καταρρεύσει» είπε, ενώ σε άλλο σημείο προσέθεσε. «Εμείς φανάρι σ’ αυτή τη διαδικασία δεν πρόκειται να σας κρατήσουμε και να ξέρετε πολύ καλά ότι τίποτα απ’ όσα κάνετε σήμερα δεν πρόκειται να ξεχαστεί. Είναι όλα καταγεγραμμένα και είναι σαφές ότι θα αναζητηθούν ευθύνες όταν έρθει η ώρα».

Μέσα σε ένα πρωινό ο κ. Πολάκης πρόλαβε επίσης:

α) να επαναλάβει το γνωστό διχαστικό αφήγημα ότι η ΝΔ είναι «η παράταξη των μαυραγοριτών και των δωσιλόγων», προκαλώντας την οργή της Πειραιώς που ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να τον αποδοκιμάσει.

β) να τσακωθεί με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Θάνο Πλεύρη, ο οποίος του απάντησε στα περί δωσιλόγων, αναφερόμενος σε έναν μύθο του Αισόπου με μονομαχία τού λέοντα με τον χοίρο που πέφτει στη λάσπη, με συνέπεια ο Σφακιανός να του πει ότι κάποτε συμμετείχε σε πορείες της Χρυσής Αυγής.

γ) να κάνει μια ιδεολογική πιρουέτα βγάζοντας λάδι για μία ακόμη φορά την καραμανλική ΝΔ, αφαιρώντας από τα αίτια της κρίσης την πενταετία του Κώστα Καραμανλή (2004-2009). «Τα δεινά της χώρας ξεκίνησαν το 2010», είπε, αναφερόμενος στην αρχή των μνημονίων και προκαλώντας την οργή του Κινήματος Αλλαγής.

Παπακώστα: Τρία «θανάσιμα αμαρτήματα» του ΣΥΡΙΖΑ

«Ως πολιτικός κόσμος και κυρίως ως ελληνικό Κοινοβούλιο, οφείλουμε πρωτίστως να επιδιώκουμε το άπλετο φως σε όλες τις φερόμενες προς κρίση υποθέσεις, σεβόμενοι πάντα απολύτως το τεκμήριο αθωότητας του, υπό διερεύνηση, πολιτικού προσώπου και ενεργώντας πάντα θεσμικά στο πλαίσιο των καθηκόντων μας», τόνισε η εισηγήτρια της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα- Παλιούρα, κατά την έναρξη της συζήτησης.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διερευνήσουμε με πληρότητα και αντικειμενικότητα μία ακόμη υπόθεση που φέρεται ότι εκπορεύθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό αυτή τη φορά τον έλεγχο του Τύπου», υπογράμμισε η εισηγήτρια της πλειοψηφίας, λέγοντας πως «η υπόθεση του διαγωνισμού – φιάσκο για τις τηλεοπτικές άδειες του κ. Παππά είναι σίγουρο ότι θα διδάσκεται για πολλά χρόνια στα πανεπιστήμια ως πρότυπο διαπλοκής».

Η κυρία Παπακώστα, βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ, καταλόγισε στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ότι δόμησε την πολιτική ρητορεία της «στο αφήγημα περί “ηθικού πλεονεκτήματος” της Αριστεράς», αλλά «στην πραγματικότητα η διακυβέρνησή της χαρακτηρίστηκε πρωτίστως από πολιτικό αμοραλισμό , από αριβισμό, καιροσκοπισμό και ιδίως από την ατέρμονη -ψυχαναγκαστική θα έλεγε κανείς- απαίτηση διαμόρφωσης και υπονόμευσης συγκεκριμένων θεσμών, προκειμένου το σύνθημα «πρώτη φορά Αριστερά» να αντικατασταθεί, με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο, από την επιδίωξη “για πάντα Αριστερά”».

Υποστήριξε πως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «εμφανίστηκαν επιρρεπή σε τρία “θανάσιμα αμαρτήματα”: Στην ανάπτυξη ανάρμοστων σχέσεων υπουργών με οικονομικούς παράγοντες, στο σχέδιο άλωσης των ΜΜΕ με τη στήριξη αμφιλεγόμενων επιχειρηματιών στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και στην προσπάθεια χειραγώγησης της Ελληνικής Δικαιοσύνης, με την επιλογή “ημέτερων” δικαστικών λειτουργών».

Σήμερα, είπε η εισηγήτρια της ΝΔ, βρισκόμαστε εδώ προκειμένου «να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλεσης ενός εκ των τριών θανάσιμων αμαρτημάτων του ΣΥΡΙΖΑ, ήτοι αυτού του σχεδίου άλωσης και χειραγώγησης των ΜΜΕ της χώρας με τρόπο απολύτως παράνομο και αντιθεσμικό, καθώς και την εμπλοκή σε αυτό συγκεκριμένων πολιτικών αξιωματούχων».

Η εισηγήτρια της ΝΔ στη συζήτηση για το θέμα της προανακριτικής για τον Νίκο Παππά, Κατερίνα Παπακώστα στο βήμα της Βουλής

Επικαλούμενη στοιχεία από την δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για τον πρώην υπουργό, η βουλευτής της ΝΔ ανάφερε, μεταξύ άλλων, ότι «προκύπτουν πλείστα όσα ερωτήματα, τα οποία αναμφισβήτητα προκαλούν σοκ και δέος, αναφορικά με τη δράση και τις μεθοδεύσεις του τότε υπουργού κ. Παππά, ως έχων την αρμοδιότητα για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016, αλλά και το γενικό πρόσταγμα, προκειμένου να λάβει ο κ. Καλογρίτσας άδεια τηλεοπτικού σταθμού» .

Ειδικότερα είπε πως «οι σοκαριστικές αποκαλύψεις, που προκύπτουν από τις μαρτυρικές καταθέσεις και τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα, ξεπερνούν την λειτουργία του παρακράτους από τον ΣΥΡΙΖΑ και παραπέμπουν σε πρακτικές Μαφίας» με «ιστορίες με εικονικές συμβάσεις, πολιτικές εντολές και εκατομμύρια που άλλαζαν χέρια… Πρωταγωνιστής ξανά, όπως και στους διαλόγους με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, ο κ. Νίκος Παππάς. Βεβαίως αυτή τη φορά το μαγαζί έχει άλλο όνομα, αποκαλείται White House… Ο τρόπος όμως είναι το ίδιο σκοτεινός και ο στόχος παραμένει ο ίδιος: Η δημιουργία ενός παραθεσμιακού μηχανισμού στη Δικαιοσύνη, στο κράτος, στα ΜΜΕ, που θα υπηρετεί τι άλλο: το “Μαγαζί”….»

Τα ερωτήματα συνέχισε η βουλευτής της ΝΔ είναι:

Ζήτησε ο κ. Παππάς από τον κ. Καλογρίτσα να συμμετάσχει σε εταιρικό σχήμα , το οποίο θα ελάμβανε άδεια τηλεοπτικού σταθμού, ως «μπροστινός», «δανείζοντας» το αριστερό καθαρό επιχειρηματικό του όνομα, με στόχο ο εν λόγω σταθμός να ελέγχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, προάγοντας τις πολιτικές θέσεις αυτού και αποδομώντας παράλληλα τους πολιτικούς του αντιπάλους;

Παραβίασε τους όρους του διαγωνισμού και τα καθήκοντά του, μεσολαβώντας και ζητώντας από τους εκπροσώπους της εταιρείας CCC, να συμμετάσχει η εταιρεία στο εγχείρημα, χορηγώντας αρχικά το ποσό των 3.000.000 ευρώ στον κ. Καλογρίτσα για έκδοση εγγυητικής επιστολής, ισόποσης αξίας για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό, με την διασφάλιση , ότι θα ελάμβανε την άδεια;

Εδωσε εντολή ο κ. Παππάς, ως αναφέρεται στην έγκληση και στα συνοδευτικά αυτής υπομνήματα , να δώσει ο κ. Καλογρίτσας το όνομά του και μόνο, ενώ αυτοί θα εισέφεραν τα υπόλοιπα χρήματα, που έφταναν τα 50.000.000 ευρώ και θα είχαν έτσι την πλήρη ευθύνη, οργάνωση και εποπτεία του όλου εγχειρήματος;

Δόθηκαν τα χρήματα για τον σκοπό αυτό, μέσω εικονικής συμβάσεως υπεργολαβίας, ως ο πλέον κατάλληλος τρόπος εμφάνισης της μεταφοράς των χρημάτων για νόμιμη αιτία, ως προκύπτει από την ανταλλαγή μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας;

Εδωσε εντολή ο κ. Παππάς και διασφάλισε, μετά την ακύρωση του διαγωνισμού, την επιστροφή του ποσού των 3.000.000 ευρώ στην εταιρία συμφερόντων του κ. Καλογρίτσα, μολονότι η εγγυητική είχε καταπέσει και εν συνεχεία, έδωσε εντολή να διοχετευθεί το, ως άνω ποσό στην φιλοκυβερνητική τότε εφημερίδα «Documento» και μετά να αποκτηθεί το σύνολο του ενεργητικού αυτής από τον κ. Βαξεβάνη, χωρίς κάποιο αντάλλαγμα προς τον κ. Καλογρίτσα;

Ζήτησε περαιτέρω -και αποτελεί τούτο αυτοτελή παράνομη πράξη σε σχέση με την προηγούμενη- από τον επιχειρηματία κ. Μαρινάκη να δώσει στον κ. Καλογρίτσα το ποσό των 20,5 εκατομμυρίων ευρώ, για να πληρωθεί η δόση για την τηλεοπτική άδεια του παρόχου, που θα ελέγχονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ζήτησε -και αποτελεί τούτο, επίσης, αυτοτελή παράνομη πράξη- από τον επιχειρηματία κ. Κοντομηνά να παραδώσει το 51% του τηλεοπτικού μέσου ιδιοκτησίας του στον κ. Καλογρίτσα, προκειμένου να αποκτήσει εκείνος τηλεοπτικό κανάλι, που θα ελέγχονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Συντόνισε, ως προκύπτει από τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία, τη μεταφορά του ποσού των 3.000.000 ευρώ στην εταιρεία του κ. Καλογρίτσα, με γνωστούς της κυβέρνησης στα ΗΑΕ και στην Κύπρο, συναλλαγή μάλιστα, που ως αναφέρεται δεν έπρεπε να αφήσει στίγμα;

Γνώριζε ή δεν γνώριζε ότι ο κ. Καλογρίτσας δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, καθόσον και ως ο ίδιος παραδέχεται, δεν διέθετε την κεφαλαιακή επάρκεια, όπως και το απαιτούμενο πόθεν έσχες;

Η κυρία Παπακώστα υπενθύμισε πως η ΝΔ είχε καταγγείλει τότε ότι η εταιρεία του κ. Καλογρίτσα συμμετείχε παράνομα στον διαγωνισμό, ότι δεν διέθετε τα χρήματα για την άδεια, αλλά και όσα έγιναν με τα περιβόητα βοσκοτόπια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...