367
Ο υποστράτηγος Βλαντίμιρ Μακάροφ βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στα προάστια της Μόσχας | Twitter/Igor Sushko

Στρατηγός απολύθηκε από τον Πούτιν και μετά αυτοκτόνησε

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2023, 15:17
Ο υποστράτηγος Βλαντίμιρ Μακάροφ βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στα προάστια της Μόσχας
|Twitter/Igor Sushko

Στρατηγός απολύθηκε από τον Πούτιν και μετά αυτοκτόνησε

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2023, 15:17

Δεν είναι ο πρώτος και, πιθανώς, ούτε ο τελευταίος πρώην συνεργάτης του Βλαντίμιρ Πούτιν που χάνει πρώτα την εύνοια του προέδρου και μετά τη ζωή του. Πολλοί άνθρωποι από το περιβάλλον του ρώσου ηγέτη έχουν καταλήξει από αυτοκινητικά δυστυχήματα, πτώσεις από μπαλκονόπορτες και άλλα περίεργα περιστατικά.

Σε πρώτη ματιά, η περίπτωση του θανάτου του 72χρονου υποστρατήγου Βλαντίμιρ Μακάροφ παρουσιάζει ενδείξεις πραγματικής αυτοκτονίας. Το πτώμα του ανακαλύφθηκε από τη σύζυγό του με τραύματα από πυροβολισμούς, πέντε εβδομάδες μετά την απόλυσή του από τον πρόεδρο Πούτιν. Μέρος των υποχρεώσεών του ήταν να καταστέλλει αντιπολιτευόμενους ακτιβιστές μέσα στη Ρωσία.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο θάνατός του ήταν αποτέλεσμα αυτοκτονίας, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που πρώην συνεργάτης του προέδρου δηλώνεται ως αυτόχειρας από τις Αρχές. Το περασμένο καλοκαίρι, ο απόστρατος στρατηγός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, Γεβγένι Λομπατσόφ, και ο στρατηγός της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών, Λεβ Σότσκοφ βρέθηκαν νεκροί σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις που ανακοινώθηκαν ως αυτοκτονίες.

Ο συνταγματάρχης Βαντίμ Μπόικο, ο οποίος συμμετείχε στην επιστράτευση νεοσυλλέκτων που διέταξε ο Πούτιν, βρέθηκε επίσης νεκρός με τραύματα από πυροβολισμούς σε μια ύποπτη αυτοκτονία τον περασμένο Νοέμβριο. Η χήρα του είχε δηλώσει ότι ο συνταγματάρχης «εκτέλεσε» τον εαυτό του με πέντε πυροβολισμούς στο στήθος, μετά από αναφερόμενες κατηγορίες εναντίον του για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο υποστράτηγος Μακάροφ διετέλεσε αναπληρωτής επικεφαλής της Κεντρικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης του Εξτρεμισμού. Το καθεστώς του Πούτιν χαρακτηρίζει «εξτρεμιστές» όσους αντιτίθενται στην πολιτική του (όπως ο φυλακισμένος αρχηγός της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι) και όσους συμμετέχουν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου, συγγενείς του Μακάροφ δήλωσαν ότι ο υποστράτηγος «έπασχε από βαθιά κατάθλιψη και δεν ήξερε τι να κάνει με τη ζωή του» μετά την παύση του από τον πρόεδρο Πούτιν. Ο ενήλικος γιος του κάλεσε ασθενοφόρο δευτερόλεπτα αφότου η μητέρα του τον είχε βρει μέσα στα αίματα στο σπίτι τους στα προάστια της Μόσχας, αλλά νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν ότι ήταν αδύνατο να τον κρατήσουν στη ζωή.

Ο Μακάροφ ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύριος οργανωτής του ανθρωποκυνηγητού «αντικαθεστωτικών ακτιβιστών» και δημοσιογράφων. Ανώνυμες πηγές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνδέονται με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, ισχυρίζονται ότι αυτοπυροβολήθηκε με ένα κυνηγετικό αεροβόλο τουφέκι, μπροστά στα μάτια της συζύγου του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...