530
| Nikos Libertas / SOOC

Σε αναστολή εργασίας οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί που δεν παρουσιάζουν μοριακό τεστ

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2021, 15:41
|Nikos Libertas / SOOC

Σε αναστολή εργασίας οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί που δεν παρουσιάζουν μοριακό τεστ

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2021, 15:41

Την εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος από τη Βουλή την Τρίτη ξεκαθάρισε ότι, εν όψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς, οι εκπαιδευτικοί που δεν εμβολιάζονται θα έχουν την υποχρέωση να υποβάλλονται σε συχνούς εργαστηριακούς ελέγχους για τον κορονοϊό, δηλαδή σε μοριακά τεστ, εξειδίκευσαν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, με τροπολογία που κατέθεσε, και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, με δηλώσεις του.

Η τροπολογία Κεραμέως προβλέπει τον τρόπο προσέλευσης των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών στις αίθουσες κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ειδικότερα, οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να προσκομίζουν βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR), για την προσέλευσή τους στις σχολικές μονάδες, ενώ σε αντίθετη περίπτωση προβλέπεται απαγόρευση εισόδου, αναστολή καθηκόντων, περικοπή μισθού και μη-προσμέτρηση υπηρεσίας.

Από την πλευρά του ο κ. Βορίδης εξήγησε ότι οι εκπαιδευτικοί που δεν θα συμμορφώνονται με το μέτρο της διενέργειας και επίδειξης μοριακών τεστ θα υπόκεινται στα όσα προβλέπονται για τους υγειονομικούς. Δηλαδή, στην αναστολή εργασίας.

«Οι εκπαιδευτικοί ναι μεν δουλεύουν με πολλούς ανθρώπους, τα παιδιά, ναι μεν τα παιδιά είναι ανεμβολίαστα, από την άλλη τα παιδιά προφανώς δεν προσβάλλονται από τον ιό με τον ίδιο σκληρό και επικίνδυνο τρόπο που προσβάλλονται οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι. Αρα, η στάθμιση εδώ γίνεται διαφορετικά. Δεν υπάρχει η ανάγκη του υποχρεωτικού εμβολιασμού, υπάρχει όμως η ανάγκη των υποχρεωτικών μοριακών τεστ, με δικές τους δαπάνες, αλλιώς πράγματι θα εφαρμόζεται το μέτρο που εφαρμόζεται και για τους υγειονομικούς μη εμβολιασμένους, η αναστολή εργασίας», είπε ο υπ. Εσωτερικών στην ΕΡΑ.

Οπως αναφέρει η τροπολογία, «στην περίπτωση που μόνιμοι ή απασχολούμενοι με σύμβαση εργασίας, ιδιωτικού ορισμένου χρόνου, εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ – ΕΒΠ δεν προσκομίσουν πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου, τότε δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στις σχολικές μονάδες στις οποίες υπηρετούν και επέρχονται οι εξής συνέπειες».

Ειδικότερα το άρθρο 1 της τροπολογίας προβλέπει τα εξής:

«Στην περίπτωση εκείνη που μόνιμοι ή απασχολούμενοι με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ δεν προσκομίσουν πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα ειδικότερα προβλεπόμενα στην παρ. 1, τότε δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στην σχολικές μονάδες, στις οποίες υπηρετούν και επέρχονται οι εξής συνέπειες:

α) Στους μόνιμους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ, με απόφαση του διευθυντή εκπαίδευσης επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής και ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολή καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά το χρόνο αναστολή καθηκόντων, ο οποίος δε λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται οι αποδοχές. Με όμοια απόφαση αίρεται η αναστολή, εφόσον προσκομίζεται πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα ειδικότερα προβλεπόμενα στην παρ. 1.

β) Οι προσωρινοί αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, καθώς και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ, οι οποίοι κατά την ημέρα ανάληψης υπηρεσίας δεν προσκομίζουν στο Διευθυντή/Προϊστάμενο της οικίας σχολικής μονάδας, στον Προϊστάμενο των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ), στον Προϊστάμενο των Κέντρων Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ), στον Διευθυντή Εκπαίδευσης ή στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευση, πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα ειδικότερα προβλεπόμενα στην παρ.1, δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία.

Με απόφαση του υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων δύναται να καθορίζονται περαιτέρω συνέπειες στην περίπτωση επανειλημμένης παράβασης της παρούσας περίπτωσης».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...