619
| Menelaos Myrillas / SOOC

H έγκαιρη έλευση των τεστ κρίνει τη 12η Απριλίου για τα Λύκεια – μετά το Πάσχα τα Δημοτικά

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2021, 15:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 01/04/2021, 16:35
| Menelaos Myrillas / SOOC

H έγκαιρη έλευση των τεστ κρίνει τη 12η Απριλίου για τα Λύκεια – μετά το Πάσχα τα Δημοτικά

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2021, 15:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 01/04/2021, 16:35

«Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει αξιολόγηση για τα σχολεία, με προοπτική την έναρξη λειτουργίας ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου με χρήση του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ. Επίσης, θα επαναξιολογηθεί η λειτουργία πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων».

Αυτή η αναφορά της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση στο μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Πέμπτης έθεσε το χρονοδιάγραμμα που έχει η κυβέρνηση για την αποκατάσταση της διά ζώσης διδασκαλίας στο σχολείων: μετά το προσεκτικό άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου, άνοιγμα των Λυκείων –το «ορισμένες τάξεις» αυτά αφορά– μία εβδομάδα αργότερα.

Οπως εξάλλου η ίδια εξήγησε, η επαναλειτουργία των σχολείων συνδέεται με τα self tests που θα έχουμε σύντομα στη διάθεσή μας και γι’ αυτό οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές κάτω των 18 ετών θα τα παραλαμβάνουν κατά προτεραιότητα –το πώς θα γίνει αυτό, θα γνωστοποιηθεί στην ενημέρωση της Παρασκευής.

Η κυρία Πελώνη είπε για τα οικιακά τεστ: «Η διάθεσή τους από τα φαρμακεία αναμένεται να ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα. Η τροφοδοσία των φαρμακείων θα γίνει σταδιακά με βάση τη ροή των προμηθειών. Κατά προτεραιότητα θα μπορούν να παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία τα τεστ οι μαθητές κάτω των 18 ετών και οι εκπαιδευτικοί. Τα self test είναι βασικό εργαλείο για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία».

Εδώ όμως είναι μια λεπτή γραμμή: το πότε θα έρθουν τα οικιακά τεστ στην Ελλάδα και πότε θα τα έχουν τα φαρμακεία για να τα διαθέσουν, κατά προτεραιότητα, στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, δεν είναι απολύτως σαφές.

Λίγη ώρα πριν από το μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών, η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη είπε ότι τα self tests θα τα έχουμε ως τα μέσα Απριλίου«Εχει γίνει ο διαγωνισμός, περιμένουμε την ολοκλήρωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μέχρι τις 15 Απριλίου τα περιμένουμε», είπε χαρακτηριστικά στο Mega.

Αυτό δείχνει ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα στενά. Με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί, για να πάει κάποιος μαθητής Λυκείου στο σχολείο του τη Δευτέρα 12 Απριλίου, θα πρέπει να έχει αρνητικό self test. Αρα, θα πρέπει να το έχει προμηθευτεί το αργότερο ως το Σάββατο 10 του μήνα, που σημαίνει ότι τα φαρμακεία ως τότε θα πρέπει να το έχουν στις αποθήκες τους. Αν όμως «τα περιμένουμε μέχρι τις 15 Απριλίου», υπάρχει πρόβημα.

Οπως πάντως έγραψε το kathimerini.gr, τα πρώτα self tests θα βρίσκονται στην Αττική ακόμα και την προσεχή Δευτέρα και θα ακολουθήσει η διανομή τους σε όλη την επικράτεια. Οι προμηθευτές φέρονται να είναι η Roche καθώς και μια κινέζικη εταιρεία. Και με βάση τα όσα ειπώθηκαν τις πρώτες παρτίδες θα μπορούν να πάρουν μόνο μαθητές και εκπαιδευτικοί –το πώς θα διασφαλίζεται και αυτό είναι ένας ακόμα γρίφος που θα λυθεί με τις ανακοινώσεις της Παρασκευής…

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν όλα πάνε καλά και τα τεστ έρθουν εγκαίρως στη χώρα μας, ώστε τα Λύκεια να ανοίξουν τελικά στις 12 Απριλίου, για να πάρουν –αν πάρουν– σειρά έπειτα τα Γυμνάσια, είναι σαφές ότι η αποκατάσταση της διά ζώσης διδασκαλίας για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση (τα Δημοτικά) είναι όλο και πιο δύσκολο να συμβεί στον χρόνο που απομένει πριν από τις διακοπές του Πάσχα (ξεκινούν το Σάββατο του Λαζάρου, 24 Απριλίου).

Εγινε και σχετική ερώτηση στο μπρίφινγκ: Είναι λογικό να υποθέσουμε πως τα Δημοτικά θα ανοίξουν μετά το Πάσχα;

Η απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου ήταν η ακόλουθη: «Είπαμε ότι για κάποιες τάξεις θα επαναξιολογηθεί το άνοιγμά τους με βάση και το εργαλείο των self tests την επόμενη εβδομάδα. Εχουμε πει εξαρχής ότι προέχουν τα Λύκεια».

Είναι λοιπόν όντως λογικό να υποθέσουμε ότι τα Δημοτικά θα ανοίξουν στις 10 Μαΐου. Θα έχουν μείνει δηλαδή κλειστά τρεις ολόκληρους μήνες από τις 11 Φεβρουαρίου, όταν (στην περίπτωση της Αττικής και των άλλων «βαθύ κόκκινων» περιοχών) ξαναέκλεισαν. Οσους δηλαδή, όλους κι όλους, πήγαν σχολείο τα μικρά παιδιά από την αρχή αυτής της εκπαιδευτικά ακρωτηριασμένης χρονιάς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...