688
H Αριστοτελία Πελώνη στη συνέντευξή της στην εκπομπή των Μαρία Αναστασοπούλου και Δημήτρη Οικονόμου στον ΣΚΑΪ | YouTube/SKAI

Πελώνη για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς: Η διαφορά της ΕΜΑΚ με τους υγειονομικούς

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2021, 12:19
H Αριστοτελία Πελώνη στη συνέντευξή της στην εκπομπή των Μαρία Αναστασοπούλου και Δημήτρη Οικονόμου στον ΣΚΑΪ
|YouTube/SKAI

Πελώνη για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς: Η διαφορά της ΕΜΑΚ με τους υγειονομικούς

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2021, 12:19

Τα επόμενα βήματα προς το τέλος της περιπέτειας της πανδημίας ανέλυσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης, η κυρία Πελώνη προανήγγειλε την εντατικοποίηση των ελέγχων τα Σαββατοκύριακα, κυρίως στον τομέα της εστίασης, για την τήρηση των αποστάσεων και του ωραρίου, αλλά και για τη χρήση μάσκας –αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι μέτρα δεν τηρούνται– ενώ σχολίασε και την πρόβα υποχρεωτικών εμβολιασμών μετά την πρόσφατη απόφαση για την ΕΜΑΚ.

«Εντείνουμε τους ελέγχους και θα τους εντείνουμε το Σαββατοκύριακο. Θα γίνουν έλεγχοι και στους χώρους της εστίασης ή όπου κρίνεται ότι μπορεί να μην τηρούνται τα μέτρα, οι αποστάσεις ή τα ωράρια, αλλά και σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας, διότι παρατηρείται μια χαλάρωση από τους πολίτες ως προς αυτό το μέτρο», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας τη θέση που έχει διατυπώσει και ο Πρωθυποθουργός ότι «μεγαλύτερη ελευθερία σημαίνει και μεγαλύτερη υπευθυνότητα». Σημείωσε, δε, ότι για να μπορέσουμε να πάμε σε ακόμα μεγαλύτερες ελευθερίες, πρέπει να πάμε σταδιακά, συντεταγμένα και με προσοχή.

Σχολιάζοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, η κυρία Πελώνη επεσήμανε ότι δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τα κρούσματα, αλλά τον επταήμερο μέσο όρο, διότι η θετικότητα μειώνεται και υπάρχει μια εικόνα αποκλιμάκωσης, τόσο στις εισαγωγές στα νοσοκομεία όσο και στις διασωληνώσεις. «Αυτή η εικόνα, ωστόσο, δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε. Όλοι κουραστήκαμε πάρα πολύ τον χειμώνα από τα περιοριστικά μέτρα, εκεί είναι η παγίδα».

Ερωτηθείσα αν τα τοπικά lockdowns αποτελούν όπλο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων εξάρσεων του ιού, είπε ότι «απεύχομαι να υπάρξουν επιδημιολογικές εξάρσεις, ωστόσο, αν υπάρξουν, θα δούμε με τι μέτρα θα αντιμετωπιστούν», τονίζοντας ότι ειδικά για τους τουριστικούς προορισμούς, το όπλο είναι το εμβόλιο.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό της ΕΜΑΚ, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι ελήφθη για υπηρεσιακούς λόγους, καθώς πρόκειται για μια ομάδα πολύ υψηλής ετοιμότητας και πρέπει να είναι σε άμεση διαθεσιμότητα ανά πάσα στιγμή ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια μιας κρίσιμης υπηρεσίας του κράτους.

«Αν κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει, δεν υπάρχει δυνατότητα, όταν υπάρχει κίνδυνος, να λείψει ούτε ένας από μια βάρδια», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι όσοι δεν εμβολιαστούν, θα μετατεθούν σε άλλες υπηρεσίες της Πυροσβεστικής.

Ωστόσο, και πάλι το ερώτημα παραμένει:

Γιατί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν ξεκίνησε από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της Covid-19 και σε ένα ανησυχητικό ποσοστό (άνω του 30%) δεν έχουν εμβολιαστεί;

Η κυρία Πελώνη ανέφερε ότι «ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών θα γίνει το φθινόπωρο, καθώς τώρα είναι όλοι μέσα στη μάχη και δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε εστίες σύγκρουσης στον χώρο της υγείας». Αποδέχεται, με λίγα λόγια, η κυβέρνηση ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά της Covid-19 σε ανθρώπους που δεν πρέπει να μεταδίδουν τον ιό είναι μια… εστία σύγκρουσης.

Στο μέτωπο της «Γαλάζιας Ελευθερίας», η κυρία Πελώνη τόνισε ότι δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους των 19 μεγαλύτερων νησιών να εμβολιαστούν, υπογραμμίζοντας ότι χθες άνοιξε η πλατφόρμα για τους πολίτες άνω των 18 ετών των νησιών να εμβολιαστούν με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson. Οπως είπε, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί σε 40 νησιά και βρίσκονται σε εξέλιξη σε ακόμα 29.

«Υπάρχουν νησιά όπου η πληρότητα και η ανταπόκριση στα ραντεβού είναι μεγάλη και σε άλλα υπάρχει μικρότερη», παραδέχτηκε ωστόσο.

Ερωτηθείσα για την επάρκεια των εμβολίων της Johnson & Johnson, σημείωσε ότι δεν έχει εικόνα κάποιου προβλήματος.

Παράλληλα, είπε ότι την ερχόμενη Παρασκευή 21 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για τους πολίτες 40-44 ετών για όλα τα εμβόλια και στη συνέχεια θα πάει ανά πενταετία προς τα κάτω, όπως είναι η προτεραιοποίηση.

Για τον τουρισμό και την πορεία των κρατήσεων, η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε ότι άνοιξε μεν σταδιακά στις 14 Μαΐου, ωστόσο είμαστε ακόμα σε καθεστώς περιορισμών και σε άλλες χώρες. «Η εικόνα που έχουμε είναι ότι κινείται θετικά σε αγορές που ενδιαφέρουν την Ελλάδα και συνεννοούμαστε με τις άλλες χώρες. Αυτή τη στιγμή δεχόμαστε τουρίστες από τις χώρες της Ε.Ε. και από κάποιες άλλες χώρες, με τους όρους που έχουμε πει. Υπάρχουν και διμερείς συνεννοήσεις και περιμένουμε βεβαίως και το green pass τον Ιούνιο να υιοθετηθεί, για να διευκολυνθούν τα πράγματα, και θα συζητηθεί στο έκτακτο συμβούλιο της ΕΕ», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...