504
| /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Παραιτήθηκε ο Γρηγόρης Δημητριάδης από το Μαξίμου

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2022, 12:09
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/08/2022, 13:45
|/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Παραιτήθηκε ο Γρηγόρης Δημητριάδης από το Μαξίμου

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2022, 12:09
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/08/2022, 13:45

Με μια λιτή ανακοίνωση 18 λέξεων, το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε την Παρασκευή την αποχώρηση του Γρηγόρη Δημητριάδη από τη νευραλγική θέση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού.

Ο κ. Δημητριάδης, ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη και στο πλευρό του από την εποχή της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία της ΝΔ το 2016, υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό.

Κυβερνητικά στελέχη παρατήρησαν πως ο κ. Δημητριάδης, λόγω της θέσης του ως «δεξί χέρι» του κ. Μητσοτάκη, είχε σηκώσει μεγάλο βάρος και είχε δεχτεί πολύ σκληρές και ανοίκειες επιθέσεις από πολλούς παράγοντες. Είναι γνωστό εξάλλου ότι αυτές οι θέσεις θεωρούνται «ηλεκτρικές καρέκλες» – γι’ αυτό και η παραμονή σε αυτές, πχ στις ΗΠΑ, είναι περίπου ενάμιση χρόνο κατά μέσο όρο.

Τα ίδια στελέχη σημείωσαν πως η παραίτηση του κ. Δημητριάδη έχει να κάνει με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του αλλά δεν έχει να κάνει με τη γνωστή υπόθεση Predator, με την οποία ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχουν καμία σχέση, όπως έχει κατηγορηματικά δηλωθεί από αρμόδια χείλη.

Για την Ιστορία, η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου ανεφερε:

«Ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, υπέβαλε την παραίτησή του. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό».

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η παραίτηση του κ. Δημητριάδη δεν πέρασε ασχολίαστη από την αντιπολίτευση, η οποία έσπευσε να τη συνδέσει με τις καταγγελίες για υποκλοπές τηλεφώνων, με στόχο και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος, ως γνωστόν, έχει καταθέσει και σχετική μηνυτήρια αναφορά. Αλλωστε λίγο μετά την παραίτηση του κ. Δημητριάδη υπήρξε και παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος.

Εξερχόμενος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είπε πως «η παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποτελεί ομολογία ενοχής. Και σε κάθε περίπτωση δεν αναιρεί τις ευθύνες του ίδιου του Πρωθυπουργού, αντιθέτως τις επιβεβαιώνει». Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι ο Πρωθυπουργός «κάποια στιγμή λοιπόν οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό. Γιατί εδώ δεν είναι ένα απλό ζήτημα, είναι ζήτημα Δημοκρατίας».

Αμεση είναι η αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη για την παραίτηση του κ. Δημητριάδη αλλά και την παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα.

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, σημείωσαν χαρακτηριστικά πως «δεν μας αφορούν οι βαλβίδες αποσυμπίεσης του κ. Μητσοτάκη» και προσέθεσαν:  «Επιμένουμε στην ανάγκη να πέσει άπλετο φως στη νοσηρή αυτή υπόθεση της απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος και της δράσης του Predator στην Ελλάδα , που υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Το ΚΚΕ ανέφερε: «Οι παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού και του διοικητή της ΕΥΠ ούτε ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού, στον οποίον άλλωστε λογοδοτούσαν άμεσα τα παραπάνω πρόσωπα, ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις. Πολύ περισσότερο που από τις ίδιες τις παραιτήσεις γεννιούνται νέα μεγάλα ερωτηματικά. Άλλωστε, το θεσμικό πλαίσιο που διευκολύνει τέτοιου είδους πρακτικές είναι πολιτικό ζήτημα, που υπερβαίνει τα διαφορά πρόσωπα που αναλαμβάνουν το ρόλο της “Ιφιγένειας” για να κρυφτούν οι βασικές πολιτικές ευθύνες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...