219
| ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Παραιτήθηκε ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2022, 13:03
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Παραιτήθηκε ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2022, 13:03

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Γρηγόρη Δημητριάδη από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, μια ακόμη αποχώρηση από το Μέγαρο Μαξίμου καταγράφηκε, στη σκιά αυτή τη φορά των καταγγελιών περί υποκλοπών.

Οπως ανακοίνωσε το Γραφείο του Πρωθυπουργού το μεσημέρι της Παρασκευής, ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), Παναγιώτης Κοντολέων, υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη «κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων».

Η παραίτηση του κ. Κοντολέοντος έγινε αποδεκτή.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, νέος διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λανθασμένες ενέργειες που αποδίδονται στον κ. Κοντολέοντα είναι για μια «νόμιμη επισύνδεση» με εισαγγελική αδεια, για την οποία όμως δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μεγαρο Μαξίμου –αν και η ευθύνη της ΕΥΠ ανήκει στο Μαξίμου. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως αυτός τον οποίο αφορά η «νόμιμη επισύνδεση» θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και για το πώς ελήφθη η σχετική αποφαση από την ΕΥΠ.

Σύμφωνα με την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) «επισύνδεση» είναι «η απόπειρα παραβίασης της εμπιστευτικότητας, ακεραιότητας και διαθεσιμότητας των υπολογιστικών συστημάτων και των δικτύων του παρόχου, καθώς και προσπάθεια παράκαμψης των μηχανισμών ασφάλειας αυτών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...