1026
Επιγραφή σε στάση του τραμ στην Αγία Πετρούπολη ενθαρρύνει το πατριωτικό συναίσθημα των Ρώσων –γράφει «Δόξα στους Ηρωες της Ρωσίας»– ορισμένοι από τους οποίους θα κληθούν να πολεμήσουν στην Ουκρανία | REUTERS/Anton Vaganov

Οργή στη Δύση για τον «επικίνδυνο πυρηνικό τζόγο» του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2022, 18:17
Επιγραφή σε στάση του τραμ στην Αγία Πετρούπολη ενθαρρύνει το πατριωτικό συναίσθημα των Ρώσων –γράφει «Δόξα στους Ηρωες της Ρωσίας»– ορισμένοι από τους οποίους θα κληθούν να πολεμήσουν στην Ουκρανία
|REUTERS/Anton Vaganov

Οργή στη Δύση για τον «επικίνδυνο πυρηνικό τζόγο» του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2022, 18:17

Ενωμένη εμφανίζεται η Δύση στην απάντησή της στον Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος επτά μήνες μετά την έναρξη του πολέμου του στην Ουκρανία ζήτησε την επιστράτευση 300.000 επιπλέον ανδρών στο πλαίσιο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Μόσχας, ανοίγοντας τον δρόμο για κλιμάκωση της σύρραξης. Πέρα από τη μερική επιστράτευση, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε έτοιμος να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα» του οπλοστασίου της χώρας εναντίον των εταίρων του Κιέβου, αφήνοντας να εννοηθεί, επομένως, ότι θα εξετάσει ακόμη και την προσφυγή στα πυρηνικά όπλα. «Δεν είναι μπλόφα», επέμεινε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διεμήνυσαν ότι «παίρνουν σοβαρά» την απειλή του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου για τα πυρηνικά, με τον Λευκό Οίκο να προειδοποιεί, δι’ εκπροσώπου του, ότι η χρήση τέτοιων όπλων θα επιφέρει «σοβαρές συνέπειες» στη Ρωσία.

Οπως δήλωσε σε συνέντευξη του στο δίκτυο ABC ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι, διάγγελμα του ρώσου προέδρου το πρωί της Τετάρτης συνιστά «μία ανεύθυνη ρητορική εκ μέρους μίας πυρηνικής δύναμης, όμως δεν είναι ανακόλουθη με τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται εδώ και επτά μήνες και το παίρνουμε αυτό στα σοβαρά». «Παρακολουθούμε όσο καλύτερα μπορούμε την στρατηγική τους διάταξη έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να αλλάξουμε την δική μας αν υπάρξει ανάγκη. Αυτήν την στιγμή τίποτε δεν υπαγορεύει ότι υπάρχει ανάγκη», επισήμανε.

Ερωτηθείς για την κινητοποίηση των 300.000 εφέδρων, ο πρώην ναύαρχος απάντησε ότι επρόκειτο για αναμενόμενη κίνηση η οποία δείχνει «αδιαμφισβήτητα» ότι ο ρώσος πρόεδρος «δυσκολεύεται στο στρατιωτικό πεδίο». Ο Πούτιν «έχει προβλήματα με λιποταξίες, αναγκάζει τους τραυματίες να επιστρέφουν στη μάχη, επομένως υπάρχει σαφώς πρόβλημα στρατολόγησης», εξήγησε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα μηνύματα που εξέπεμψαν οι Βρυξέλλες.

Σχολιάζοντας την ομιλία Πούτιν αλλά και την αιφνίδια σπουδή για την πραγματοποίηση «δημοψηφισμάτων» στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Πίτερ Στάνο μίλησε από την πλευρά του για «άλλη μια απόδειξη ότι ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη, αλλά για την κλιμάκωση του πολέμου» αλλά και «για ακόμη ένα σημάδι της απελπισίας του». Προσέθεσε ότι η ρωσική επιθετικότητα έχει συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του πληθυσμού της Ρωσίας, ενώ, αναφερθείς στην αποστροφή του Πούτιν για τα πυρηνικά, ο ευρωπαίος αξιωματούχος έκανε λόγο για «επικίνδυνο πυρηνικό τζόγο».

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ παρέπεμψε με τη σειρά του στις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Νέα Υόρκη – έγιναν πριν από την πρωινή ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν– η οποία «επιβεβαίωσε μία πολύ σταθερή στάση ότι ποτέ δεν θα αναγνωρίσουμε αυτά τα αυτοαποκαλούμενα δημοψηφίσματα που οργανώνονται σε εδάφη τα οποία έχουν καταληφθεί παράνομα και με βάρβαρο τρόπο». «Ολες οι προσπάθειες της Ρωσίας να αλλάξουν τα σύνορα της Ουκρανίας αντιβαίνουν στον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών υπογράμμισε σε δική του δήλωση: «Το Κρεμλίνο ανακοινώνει κινητοποίηση στρατευμάτων κατά την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών, τη στιγμή που στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών οι χώρες εργάζονται για τη συνεργασία, την ασφάλεια και την ευημερία. Σε αυτό τον πόλεμο υπάρχει μόνο ένας επιτιθέμενος, η Ρωσία, και μια χώρα που δέχεται επίθεση, η Ουκρανία. Η στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία θα παραμείνει ακλόνητη».

«Η ανακοίνωση του Πούτιν για ψευδή δημοψηφίσματα, μερική στρατιωτική κινητοποίηση και πυρηνικό εκβιασμό είναι μια σοβαρή κλιμάκωση. Η απειλή με πυρηνικά όπλα είναι απαράδεκτη και αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για όλους. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενωθεί για να αποτρέψει τέτοιες ενέργειες. Η παγκόσμια ειρήνη βρίσκεται σε κίνδυνο», προειδοποίησε o ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Η επιστράτευση χιλιάδων επιπλέον στρατιωτών από τον Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα κλιμακώσει τη σύγκρουση και η απειλή του να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αποτελεί μια «επικίνδυνη και απερίσκεπτη ρητορική», επεσήμανε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Θα φροντίσουμε να μην υπάρξει καμία παρανόηση στη Μόσχα για το πώς ακριβώς θα αντιδράσουμε. Φυσικά εξαρτάται από το είδος της κατάστασης ή τι είδους όπλα μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Το πιο σημαντικό είναι να αποτραπεί αυτό από το να συμβεί (σσ.σ. η χρήση πυρηνικών όπλων) καθώς ήμασταν τόσο σαφείς στις επικοινωνίες μας με τη Ρωσία σχετικά με τις άνευ προηγουμένου συνέπειες», σημείωσε ο ίδιος μιλώντας στο Reuters και σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Η «επικίνδυνη ρητορική περί πυρηνικών», πάντως, «δεν είναι κάτι καινούργιο, (ο Πούτιν) το έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ και διαβεβαίωσε: «Θα παραμείνουμε ήρεμοι και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία».

Την Τρίτη ο κ. Στόλτενμπεργκ είχε επικρίνει και τις ανακοινώσεις για τα «δημοψηφίσματα» στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη της Ουκρανίας επισημαίνοντας ότι στεριούνται νομιμότητας και ότι αποτελούν μία περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου του Πούτιν.

Πλήθος κρατών – μελών της ΕΕ, καθώς και άλλες χώρες της Δύσης –έως και η ρωσική αντιπολίτευση– προχώρησαν σε ανάλογες δηλώσεις, καταδικάζοντας την πολεμική κλιμάκωση και τις πυρηνικές απειλές της Μόσχας.

Νέα έκκληση για κατάπαυση του πυρός από την Κίνα

Ακόμη και η Κίνα, η οποία έχει αρνηθεί να καταδικάσει ρητά τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, την Τετάρτη κάλεσε σε «κατάπαυση του πυρός μέσω του διαλόγου», επιμένοντας ότι είναι αναγκαίο να γίνει σεβαστή «η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών».

Λίγη ώρα αφότου ο Πούτιν ανακοίνωσε τη μερική επιστράτευση στη χώρα του, προκαλώντας ένα κύμα φυγής προς το εξωτερικό και αναταράξεις στη ρωσική οικονομία, το Πεκίνο κάλεσε «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να βρουν μια λύση που να διευθετεί τις θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια όλων το συντομότερο δυνατό» δια του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν.

«Η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνουν σεβαστές, οι στόχοι και οι αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών να τηρηθούν. Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι θεμιτές ανησυχίες όλων των χωρών για την ασφάλειά τους και να στηριχθούν όλες οι προσπάθειες για μια ειρηνική επίλυση των κρίσεων», σημείωσε ο Ουενμπίν.

Υπενθυμίζεται ότι ο ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον κινέζο ομόλογό του στο πλαίσιο περιφερειακής συνόδου στο Ουζμπεκιστάν. Οπως σχολίασαν διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα ο Πούτιν απέτυχε να αποσπάσει θερμά λόγια από τον Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος, αντίθετα εξέφρασε την ανησυχία του για την εξελισσόμενη σύγκρουση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...