387
Κίνηση στο διεθνές αεροδρομίου του Βνούκοβο, στη Μόσχα (Φωτογραφία Αρχείου) | Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images

Ρωσία: «Sold out» οι πτήσεις εξωτερικού μετά το διάγγελμα Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2022, 16:46
Κίνηση στο διεθνές αεροδρομίου του Βνούκοβο, στη Μόσχα (Φωτογραφία Αρχείου)
|Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images

Ρωσία: «Sold out» οι πτήσεις εξωτερικού μετά το διάγγελμα Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2022, 16:46

Αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδίωκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται να προκάλεσε το διάγγελμα του προς τον ρωσικό λαό το πρωί της Τετάρτης.

Σύμφωνα με το Reuters, η ανακοίνωση του ρώσου προέδρου για την άμεση επιστράτευση 300.000 εφέδρων –παρότι το Κρεμλίνο μέχρι πρότινος απέφευγε να μιλήσει για «πόλεμο» στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας την εισβολή της ως «ειδική επιχείρηση»– προκάλεσε φόβους ότι δεν θα επιτραπεί σε άνδρες που είναι σε μάχιμη ηλικία να φύγουν από τη χώρα.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του Πούτιν τα εισιτήρια για πτήσεις εξωτερικού, άνευ επιστροφής, άρχισαν να «ξεπουλούν» με γρήγορους ρυθμούς στη Ρωσία, προσέθεσε το πρακτορείο στο ρεπορτάζ του.

Ο ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού διευκρίνισε ότι η επιστράτευση θα περιοριστεί σε αυτούς που έχουν εμπειρία ως επαγγελματίες στρατιώτες και ότι οι φοιτητές και όσοι έχουν υπηρετήσει μόνον ως κληρωτοί δεν θα κληθούν.

Ωστόσο, τα στοιχεία του Google Trends έδειξαν μεγάλη αύξηση στις αναζητήσεις για τον Aviasales, τον πλέον δημοφιλή ιστότοπο της χώρας για την αγορά αεροπορικών εισιτηρίων.

Οι απευθείας πτήσεις από τη Μόσχα για την Κωνσταντινούπολη και στο Γερεβάν, στην Αρμενία, (θεώρηση εισόδου), ήδη εξαντλήθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Aviasales. Πρόκειται για δύο προορισμούς που επιτρέπουν την είσοδο των Ρώσων χωρίς βίζα.

Ορισμένες πτήσεις χωρίς ενδιάμεσες στάσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τη Μόσχα στην Τυφλίδα της Γεωργίας, επίσης δεν είχαν διαθεσιμότητα, σημείωσαν τα διεθνή ΜΜΕ νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης.

Οι πιο φθηνές πτήσεις από την ρωσική πρωτεύουσα προς το Ντουμπάι στοίχιζαν περισσότερα από 300.000 ρούβλια (περίπου 5.000 δολάρια), περίπου το πενταπλάσιο του μέσου μηνιαίου μισθού στη Ρωσία.

Μεσούσης της κατάστασης αυτής η Λετονία, χώρα – μέλος της ΕΕ που συνορεύει με τη Ρωσία, έσπευσε να ανακοινώσει την ίδια ημέρα ότι δεν θα προσφέρει καταφύγιο σε Ρώσους που θα θελήσουν να αποφύγουν την επιστράτευση. Τη σχετική δήλωση έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Εντγκαρς Ρίνκεβιτς, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται ότι τέσσερις από τις πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνορεύουν με τη Ρωσία –η Πολωνία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία– απαγόρευσαν την είσοδο σε ρώσους τουρίστες στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας.

Η ΕΕ, η οποία έχει ήδη «μπλοκάρει» τα αεροπορικά ταξίδια από τη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εξετάζει την επέκταση του μέτρου για τον περιορισμό της έκδοσης βίζας σε ρώσους πολίτες στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβάλλει στη Μόσχα για τον πόλεμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...