1357
Ισραηλινός στρατιώτης περπατά ανάμεσα σε ερείπια στη Γάζα, σε φωτογραφία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι IDF | Israeli Defence Forces/Handout via REUTERS

Ολο και πιο κοντά σε συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων λένε Χαμάς, Κατάρ και ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2023, 09:55
Ισραηλινός στρατιώτης περπατά ανάμεσα σε ερείπια στη Γάζα, σε φωτογραφία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι IDF
|Israeli Defence Forces/Handout via REUTERS

Ολο και πιο κοντά σε συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων λένε Χαμάς, Κατάρ και ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2023, 09:55

Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα ολιγοήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την αποφυλάκιση δεκάδων παλαιστινίων γυναικών και παιδιών που βρίσκονται σε φυλακές του Ισραήλ.

«Το κίνημα (σ.σ. η Χαμάς) έδωσε την απάντησή του στους αδελφούς από το Κατάρ και στους μεσολαβητές. Πλησιάζουμε στη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός», ανέφερε ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, σε λακωνικό μήνυμά του στα αραβικά που εστάλη σε διεθνή πρακτορεία ειδήσεων από το γραφείο του.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη Χαμάς και στον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ, οι δυο παρατάξεις πράγματι αποδέχθηκαν συμφωνία, οι λεπτομέρειες της οποίας μένουν να ανακοινωθούν επίσημα από το Κατάρ και τους υπόλοιπους μεσολαβητές (ΗΠΑ και Αίγυπτος).

Σε πρώτο χρόνο η ισραηλινή κυβέρνηση δεν σχολίασε τις δηλώσεις αυτές, ωστόσο έγινε γνωστό ότι το υπουργικό συμβούλιο της χώρας θα συνεδρίαζε, νωρίς το βράδυ, «υπό το φως των εξελίξεων σχετικά με την απελευθέρωση των ομήρων μας» (περισσότερα εδώ).

Ο Σινουάρ επικεφαλής των διαπραγματεύσεων

Ο αρχηγός της Χαμάς στη Γάζα, που οργάνωσε την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, χειρίζεται προσωπικά τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων, ακόμη και όταν τα ισραηλινά στρατεύματα προσπαθούν να τον βρουν και να τον σκοτώσουν.

Ο Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος πέρασε 22 χρόνια σε ισραηλινή φυλακή, έχει αναλάβει τον έλεγχο της συμφωνίας και βρίσκεται σε επαφή με τους διαμεσολαβητές του Κατάρ, σύμφωνα με την Telegraph.

Ο αρχηγός των τρομοκρατών έχει παραμείνει μέσα στη Γάζα, σε αντίθεση με την πολιτική πτέρυγα της Χαμάς που ζει σε πολυτελή εξορία στο Κατάρ και την Τουρκία.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας δήλωσαν στην εφημερίδα Haaretz ότι ανησυχούν πως ο Σινουάρ είναι ακόμα πολύ χαρούμενος για την έκβαση της τρομοκρατικής επίθεσης με τους 1.200 νεκρούς στο Ισραήλ και τους 240 ομήρους και για αυτό επιμένει στις σκληρές διαπραγματευτικές του θέσεις.

Είπαν ότι θα πρέπει να συναφθεί επειγόντως μια συμφωνία γιατί σε περίπτωσης κλιμάκωσης των ισραηλινών επιθέσεων μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, ο Σινουάρ θα διακόψει την επικοινωνία. Ισραηλινοί αξιωματούχοι φέρονται να οριστικοποιούν σχέδια για «στοχευμένες» επιδρομές στη νότια Γάζα, όπου έχουν διαφύγει εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι.

Το αμερικανικό Axios ανέφερε ότι ο Σινουάρ σταμάτησε να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις μετά την επιδρομή Ισραηλινών στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα την περασμένη εβδομάδα.

Στη συνέχεια ήρθε ξανά σε επαφή με τους διαμεσολαβητές του Κατάρ και πλησιάζει σε μία συμφωνία. Το Axios ανέφερε ότι παρότι οι αρχικές σκέψεις ήταν για την απελευθέρωση 50 ομήρων, ο Σινουάρ θα αφήσει περισσότερους.

Ο Σινουάρ απαιτεί από το Ισραήλ να σταματήσει την εναέρια επιτήρηση της Γάζας κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, ώστε οι τρομοκράτες να μπορούν να επιχειρούν χωρίς να κατασκοπεύονται.

Ούτε το Ισραήλ ούτε το Κατάρ επιβεβαίωσαν ότι μιλούσαν με τον Σινουάρ, ο οποίος έμαθε να μιλάει εβραϊκά στη φυλακή. Μια μη ισραηλινή πηγή, που τον γνωρίζει, είπε στους Financial Times ότι είναι «κοινωνιοπαθής» και ότι δεν θα δίσταζε ούτε στιγμή να θυσιάσει δεκάδες χιλιάδες ζωές, και παραπάνω, για να επιτύχει τους στόχους του».

Ο Γέρσον Μπάσκιν, ισραηλινός διαπραγματευτής που βοήθησε να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση του στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ το 2011 σε αντάλλαγμα για περισσότερους από 1.000 παλαιστίνιους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Σινουάρ,  δήλωσε ότι δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι ο αρχηγός της Χαμάς διαπραγματεύεται ο ίδιος λόγω των κινδύνων για την ασφάλειά του.

«Είναι πολύ επικίνδυνο γι’ αυτόν: Πολύ απίθανο να μιλήσει απευθείας με το Ισραήλ ή το Ισραήλ να μιλήσει απευθείας μαζί του», είπε.

Με τον Χανίγια συναντήθηκε η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού

Η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ), Μιριάνα Σπόλιαριτς, συναντήθηκε το βράδυ της Δευτέρας με κορυφαίους αξιωματούχους του Κατάρ και με τον  Χανίγια, που διαμένει στο εμιράτο, για να «υπάρξει πρόοδος στις ανθρωπιστικές υποθέσεις που συνδέονται με την ένοπλη σύρραξη στο Ισραήλ και στη Γάζα».

Μολονότι η ΔΕΕΣ διαβεβαιώνει πως δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, ζητεί «να επιτραπεί σε ομάδες της να επισκεφθούν τους ομήρους για να εγγυηθούν ότι είναι καλά και για να τους διανείμουν φάρμακα», καθώς και «για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν οι όμηροι με τις οικογένειές τους», σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Τραυματίες καταφθάνουν την Τρίτη στο νοσοκομείο Νάσερ, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας – Palestinian Ministry Of Health/Handout via REUTERS

«Δεν είχαμε φθάσει ποτέ τόσο κοντά» και πλέον «έχουμε αυτοπεποίθηση», αλλά «μένει δουλειά να γίνει», σχολίασε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε αν «είναι κοντά συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων» της Χαμάς, ο Τζο Μπάιντεν απάντησε χθες στην Ουάσιγκτον, «έτσι νομίζω».

Τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία

Δυο πηγές ενήμερες σχετικά, είπαν την Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι συνομιλίες αφορούν την απελευθέρωση «50 ως 100 ομήρων» σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 300 παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών.

Η μεταφορά τους θα γίνει κατά τμήματα, θα ανταλλάσσονται «10» όμηροι με «30» φυλακισμένους καθημερινά, ενώ προβλέπεται επίσης να επιτραπεί η είσοδος τροφίμων, ιατρικής και φαρμακευτικής βοήθειας και καυσίμων, καθώς και να κηρυχθεί «πενθήμερη ανανεώσιμη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», κατά τις πηγές του AFP.

Ωστόσο η κυβέρνηση του Ισραήλ επιμένει στην ταυτόχρονη απελευθέρωση μελών των ίδιων οικογενειών, κάτι που σημαίνει πως αν αφήνεται ελεύθερος άμαχος ή άμαχη θα φεύγει μαζί του ο ή η σύντροφός του, ακόμη κι αν ανήκει στις τάξεις του στρατού. Η Χαμάς απορρίπτει το αίτημα αυτό μέχρι στιγμής, πάντα σύμφωνα με αυτές τις δυο πηγές.

Ο Νετανιάχου συνάντησε συγγενείς ομήρων

Συγγενείς των ομήρων συναντήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, με καθυστέρηση πολλών ημερών, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τα μέλη της «κυβέρνησης πολέμου» που έχει σχηματίσει, για να πιέσουν να ενταθούν οι προσπάθειες να επιστρέψουν οι περίπου 240 απαχθέντες από τους τρομοκράτες.

«Το να φέρουμε πίσω τους απαχθέντες μας είναι ιερό και ύψιστο καθήκον κι έχω δεσμευτεί σ’ αυτό», ανέφερε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μέσω Twitter έπειτα από τη συνάντηση, χωρίς να σηκώσει το πέπλο που καλύπτει τις διαπραγματεύσεις, διαβεβαιώνοντας μολαταύτα πως συζήτησε με «ανοικτή καρδιά» με τις οικογένειες.

«Δεν θα σταματήσουμε τις μάχες προτού πάμε τους ομήρους πίσω στα σπίτια τους, καταστρέψουμε τη Χαμάς και σιγουρευτούμε πως δεν υφίσταται πλέον απειλή από τη Γάζα», πρόσθεσε.

Ομως, αρκετοί συγγενείς των ομήρων διαμαρτυρήθηκαν γιατί ο Νετανιάχου δεν τους διαβεβαίωσε ότι η απόλυτη προτεραιότητα είναι η απελευθέρωση των απαχθέντων, αλλά η καταστροφή της Χαμάς.

Διαδηλωτές για την απελευθέρωση των ομήρων στο Τελ Αβίβ, πέφτουν στο έδαφος, το βράδυ της Δευτέρας, καθώς ηχούν οι σειρήνες προειδοποίησης για εισερχόμενες ρουκέτες από την Λωρίδα της Γάζας – REUTERS/Itai Ron

Η απελευθέρωση των ομήρων είναι ανάμεσα στους στόχους της ισραηλινής επιχείρησης σε εξέλιξη στη Λωρίδα της Γάζας, που εξαπολύθηκε μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Περίπου 1.200 άνθρωποι, τα δύο τρίτα άμαχοι, σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Πρόκειται για τους περισσότερους νεκρούς Εβραίους σε μία ημέρα από την ίδρυση του ισραηλινού κράτους, το 1948.

Κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που ανακοίνωσε την Δευτέρα η κυβέρνηση της Χαμάς, έχουν σκοτωθεί πάνω από 13.300 άνθρωποι στον θύλακα, ανάμεσά τους πάνω από 5.600 παιδιά.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν 1,7 εκατ. από τα 2,4 εκατ. κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας έχουν υποστεί βίαιο εκτοπισμό στον πόλεμο.

Πλήγμα στο ινδονησιακό νοσοκομείο

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε τη νύχτα πως δυνάμεις του «συνέχισαν να δίνουν μάχες» στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ παλαιστινιακές πηγές έκαναν λόγο για εντάσεις στο ινδονησιακό νοσοκομείο, που έγινε στόχος την προηγουμένη ισραηλινών πληγμάτων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν «12 ασθενείς και συγγενείς τους» και να τραυματιστούν «δεκάδες» άλλοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Η υπουργός Εξωτερικών της Ινδονησίας, Ρέτνο Μαρσούντι, καταδίκασε χθες την «ισραηλινή επίθεση (…) η οποία σκότωσε πολλούς άμαχους και αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού Δικαίου».

Πυκνοί μαύροι καπνοί υψώνονται πάνω από γειτονιά της Λωρίδας της Γάζας μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό, όπως φαίνονται από το νότιο Ισραήλ – REUTERS/Alexander Ermochenko

Σύμφωνα με πηγές στο νοσοκομείο, πάνω από 100 τραυματίες διακομίστηκαν το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας από αυτή τη δομή υγείας στο συγκρότημα Νάσερ της Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε ότι ισραηλινό πλήγμα στον καταυλισμό προσφύγων Νουσεϊράτ, στο κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 17 Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν πολλοί ακόμη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...