329
| ABIR SULTAN POOL/Pool via REUTERS

Νετανιάχου: Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους – Ελπίζω σε «καλά νέα σύντομα»

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2023, 17:03
|ABIR SULTAN POOL/Pool via REUTERS

Νετανιάχου: Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους – Ελπίζω σε «καλά νέα σύντομα»

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2023, 17:03

Στις οκτώ το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) αναμενόταν να συνεδριάσει το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο «υπό το φως των εξελίξεων σχετικά με την απελευθέρωση των ομήρων μας», όπως έκανε γνωστό το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ισραηλινών και διεθνών ΜΜΕ, η κυβέρνηση συνεδριάζει με αντικείμενο την τελική έγκριση της συμφωνίας απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, την οποία κατάρτισαν οι μεσολαβητές (Κατάρ, ΗΠΑ, Αίγυπτος). Οπως μετέδωσε η Times of Israel, το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να κάνει δεκτό το συγκεκριμένο σχέδιο.

Πριν από το υπουργικό συμβούλιο, το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, όπως και το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας, επίσης καλούνται να εγκρίνουν τη συμφωνία. Συνεδριάζουν στις 6 π.μ. και 7 π.μ. αντίστοιχα.

Νωρίτερα, στη διάρκεια συνάντησής του με εφέδρους στο νότιο Ισραήλ, ο Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι «προχωράμε» προς μια συμφωνία. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να πω πάρα πολλά, ακόμη και τώρα, αλλά ελπίζω να έχουμε καλά νέα σύντομα».

Υψηλόβαθμος ισραηλινός αξιωματούχος που μίλησε στο Channel 12, επίσης ανέφερε πως «είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία».

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η συμφωνία προβλέπει ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι θα απελευθερωθούν, ενώ δεκάδες άλλοι θα μπορούσαν να απελευθερωθούν με αντάλλαγμα την παράταση της προτεινόμενης εκεχειρίας για διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ημερών.

Οι όμηροι που προβλέπεται να απελευθερωθούν άνευ άλλων όρων, ανά ημέρες, εκτιμάται ότι αφορούν σε περίπου 40 παιδιά, μαζί με τις μητέρες τους και μερικές ακόμη γυναίκες.

Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ καλείται να απελευθερώσει περίπου 300 Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους γυναίκες και ανηλίκους.

Επιπλέον, ζητείται από το Τελ Αβίβ να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός κατά το διάστημα που θα υλοποιούνται οι παραπάνω όροι της συμφωνίας, όπως και να περιορίσει τις επιχειρήσεις επιτήρησης του παλαιστινιακού θύλακα μέσω drones, όπως έγραψε η Times of Israel.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε, πάντως, πως παρέμεναν ορισμένα «τεχνικά ζητήματα» που πρέπει να επιλυθούν.

Σύμφωνα με τη Μοράν Καντελστάιν-Χαϊνά, από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας του Ισραήλ, η υποστήριξη του υπουργικού συμβουλίου συνιστά προαπαιτούμενο για την έγκριση οποιασδήποτε συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων που περιλαμβάνει την απελευθέρωση παλαιστινίων κρατουμένων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...