300
Ο Μπόρις Τζόνσον απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για τις αποκαλύψεις του Ντόμινικ Κάμινγκς | Reuters TV via REUTERS

Ο Μπόρις Τζόνσον ανέλαβε την ευθύνη για την κακή διαχείριση της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2021, 14:48
Ο Μπόρις Τζόνσον απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για τις αποκαλύψεις του Ντόμινικ Κάμινγκς
|Reuters TV via REUTERS

Ο Μπόρις Τζόνσον ανέλαβε την ευθύνη για την κακή διαχείριση της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2021, 14:48

Αντιμέτωπος με τις κατηγορίες του πρώην έμπιστού του, Ντόμινικ Κάμινγκς, βρέθηκε την Τετάρτη ο Μπόρις Τζόνσον. Οπως αναμενόταν τις απέρριψε, μολονότι ο Κάμινγκς είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή όπου κατέθεσε, ότι έχει μηνύματα στο WhatsApp που τις επιβεβαιώνουν: ο πρωθυπουργός της Βρετανίας απαξίωνε την Covid-19 ως «kung flu», ετοιμαζόταν να κάνει σόου στην τηλεόραση για να αποδείξει ότι δεν είναι επικίνδυνος ο κορονοϊός και θεωρούσε την πανδημία «παραμύθι».

Αυτά κατήγγειλε ο Κάμινγκς αλλά σε μια πρώτη αντίδραση, ερωτηθείς στο κοινοβούλιο, ο Μπόρις Τζόνσον τις απέρριψε. Δήλωσε ωστόσο ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας. «Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για ό,τι συνέβη λυπάμαι πραγματικά για τον πόνο που ο λαός της χώρας βίωσε», είπε.

Η Βρετανία μετρά 128.000 νεκρούς από την Covid-19, τους περισσότερους από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά τώρα απολαμβάνει μια σχετική ασφάλεια χάρη στην επιθετική στρατηγική εμβολιασμών που προώθησε ο ίδιος ο Τζόνσον.

Ερωτηθείς από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στράμερ, για το περιεχόμενο των δηλώσεων που έκανε ο Κάμινγκς, ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο Τζόνσον τόνισε πως οι αποφάσεις που έπρεπε να πάρει ήταν πολύ δύσκολες και διέψευσε των πρώην σύμβουλό του πως οι ενέργειες της κυβέρνησης στοίχισαν ανθρώπινες ζωές.

Όπως είπε «ο χειρισμός της πανδημίας ήταν ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που έπρεπε να κάνει αυτή η χώρα, αλλά καμία από τις αποφάσεις δεν ήταν εύκολη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το να επιβάλλεις lockdown είναι τραυματικό γεγονός για μια χώρα, η αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν τρομερά δύσκολη και σε κάθε στάδιο προσπαθήσαμε να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες ζωών, προσπαθήσαμε να σώσουμε ζωές και να προστατεύσουμε το σύστημα υγείας (NHS)».

«Ακολουθήσαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε τις επιστημονικές συμβουλές», ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι κάποιος θα μπορούσε να κατηγορήσει με στοιχεία αυτήν την κυβέρνηση ότι εφησύχασε μπροστά στην απειλή του ιού».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News