289
«Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε στενή επαφή με τη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Τουρκία», δήλωσε ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτεμπεργκ | EPA/OLIVIER HOSLET

ΝΑΤΟ: Αισιοδοξία Στόλτενμπεργκ για τη διεύρυνση παρά το τουρκικό βέτο

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2022, 18:36
«Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε στενή επαφή με τη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Τουρκία», δήλωσε ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτεμπεργκ
|EPA/OLIVIER HOSLET

ΝΑΤΟ: Αισιοδοξία Στόλτενμπεργκ για τη διεύρυνση παρά το τουρκικό βέτο

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2022, 18:36

Το ΝΑΤΟ θέλει να απαντήσει στις «ανησυχίες» που εξέφρασε η Τουρκία αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία – απειλώντας, μάλιστα, να «μπλοκάρει» τα αιτήματά τους – όπως δήλωσε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας της, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Ασφαλώς θέλουμε να απαντήσουμε στις ανησυχίες που εξέφρασε η Τουρκία», ώστε να βρεθεί «μια συμφωνία για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», είπε από την Κοπεγχάγη ο Στόλτενμπεργκ, δηλώνοντας «αισιόδοξος» ότι θα ληφθεί γρήγορα η απόφαση για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι «δεν είναι ασυνήθιστο» κάποια χώρα – μέλος να εκφράζει διαφορετικές απόψεις. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, πρόσθεσε, μάλιστα, πως υπάρχει «μεγάλη εμπειρία στο ΝΑΤΟ» και πως «όταν υπάρχει κάποια διαφορετική άποψη» οι σύμμαχοι «κάθονται κάτω και βρίσκουν λύσεις». Σε κάθε περίπτωση, το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε «στενή επαφή με τη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Τουρκία», ανέφερε.

Από το Λονδίνο, ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Μπεν Ουάλας επίσης έστειλε ένα μήνυμα σε αισιόδοξο τόνο, μιλώντας για το ίδιο θέμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει τρόπος να διευθετηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας: «Πιστεύω ότι υπάρχει τρόπος. Πιστεύω ότι στο τέλος θα φτάσουμε εκεί και είναι σημαντικό να ακούμε όλα τα μέλη και τις ανησυχίες τους στη διαδικασία αυτή και ασφαλώς θα ακούσουμε την Τουρκία».

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Ουάλας σημείωσε ότι σκοπεύει να έχει συνομιλίες επί των παραπάνω με τον Τούρκο ομόλογό του.

Υπενθυμίζεται πως η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν επίσημο αίτημα την Τετάρτη να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, μια απόφαση που υποκινήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η τουρκική κυβέρνηση, ωστόσο, εξέφρασε αντιρρήσεις, κατηγορώντας τις δύο αυτές χώρες ότι στηρίζουν οργανώσεις τις οποίες θεωρεί «τρομοκρατικές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...