770
O Tαγίπ Ερντογάν στις σημερινές δηλώσεις του για το ΝΑΤΟ, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και βεβαίως την Ελλάδα | Τουρκική Προεδρία

Ο Ερντογάν παραληρεί: Λέμε όχι σε Φινλανδία και Σουηδία γιατί «θα μας κάνουν τα ίδια νούμερα» με την Ελλάδα!

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2022, 15:34
O Tαγίπ Ερντογάν στις σημερινές δηλώσεις του για το ΝΑΤΟ, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και βεβαίως την Ελλάδα
|Τουρκική Προεδρία

Ο Ερντογάν παραληρεί: Λέμε όχι σε Φινλανδία και Σουηδία γιατί «θα μας κάνουν τα ίδια νούμερα» με την Ελλάδα!

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2022, 15:34

Στον απόηχο της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, ο τούρκος πρόεδρος  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε και πάλι να εμπλέξει την Ελλάδα στο τουρκικό «όχι» στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας – άρνηση η οποία όπως φαίνεται, είναι δύσκολο να καμφθεί όσο η Αγκυρα δεν εξασφαλίζει τα ανταλλάγματα που διεκδικεί

«Στο παρελθόν δώσαμε την έγκριση να (επαν)ενταχθεί (η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ). Εμείς δεύτερη φορά δεν θα μπούμε σε αυτό το “τριπάκι”. Ξεκαθαρίσαμε στους αρμόδιους ότι για τη Φινλανδία και τη Σουηδία θα πούμε όχι. Και έτσι θα συνεχίσουμε», διεμήνυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια συζήτησης με νέους στην Εθνική Βιβλιοθήκη και εμφανώς ενοχλημένος από τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο και την διαρκώς ενισχυούμενη ελληνοαμερικανική συνεργασία, εξαπέλυσε και νέα επίθεση κατά της Ελλάδας.

Οπως είπε, ενώ  η Τουρκία άνοιξε το δρόμο πάλι στην Ελλάδα να επιστρέψει στο ΝΑΤΟ, σήμερα οι ΗΠΑ την ενισχύσουν με βάσεις που έχουν στόχο την Τουρκία (βλ. Αλεξανδρούπολη)!

«Μπήκαν λοιπόν όσοι μπήκαν στο παρελθόν. Εχει τη Γερμανία, έχει τη Γαλλία. Ελλάδα και Γαλλία μπήκαν και βγήκαν. Τότε όμως, δυστυχώς, η κυβέρνηση στην Τουρκία τους ξανάνοιξε το δρόμο. Και έτσι μπόρεσαν να επιστρέψουν ξανά στο ΝΑΤΟ. Τί έγινε όταν επέστρεψαν; Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν μια βάση στην Αλεξανδρούπολη. Και η τρομοκρατική οργάνωση FETO ταξιδεύει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Και αγνοεί τη λίστα των τρομοκρατών που τους δώσαμε. Και εξακολουθούν να τους προστατεύουν», διαμαρτυρήθηκε ο Ερντογάν.

Και «σήμερα μας λένε, πείτε μας τις απαιτήσεις σας, να τις ζητήσουμε από τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Εμείς δε θέλουμε να μπούμε στο ίδιο “τριπάκι” στο οποίο είχαμε μπει την προηγούμενη φορά. Το ζήσαμε αυτό και με την Ελλάδα. Ξέρουμε πως και η Φινλανδία και η Σουηδία “θα μας κάνουν τα ίδια νούμερα”. Γιατί να κάνουμε τέτοια γκάφα;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά και επιμένοντας στις κατηγορίες περί υπόθαλψης τρομοκρατών στις δύο υποψήφιες προς  ένταξη στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο χώρες, πρόσθεσε:

«Το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός ασφαλείας, εμείς δεν αποδεχόμαστε σε αυτό τον οργανισμό ασφαλείας να μπουν τρομοκρατικές οργανώσεις».

Στο ίδιο πλαίσιο διαμαρτυρίας προς τη διεθνή κοινότητα και τους εταίρους της χώρας του στο ΝΑΤΟ,  ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά, στη νέα MDCA Ελλάδος – ΗΠΑ, αλλά και στο Κυπριακό:

«Δείτε τι συμβαίνει με την Ελλάδα. Χρωστάει στη Δύση 400 δισ. ευρώ όμως της δίνουν όπλα και δίνουν την έγκριση οι ΗΠΑ να χτίσουν βάσεις. Από την άλλη όμως όταν συναντιούνται μαζί μας, λένε “θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μαζί σας”. Αλλά λέει ότι στην Κύπρο δεν βλέπει θετικά τη λύση των δύο κρατών. Ποιος σου είπε πως εμείς θα δούμε θετικά όσα λες;». 

Από τις δηλώσεις Ερντογάν δεν θα μπορούσε να λείψει και η αναφορά με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων Πόντου, η οποία στην Τουρκία είναι η Ημέρα Νεολαίας και Αθλητισμού.

«Στις 19 Μαΐου 1919, το τουρκικό έθνος ξεσηκώθηκε ενάντια στις αποικιακές δυνάμεις κατοχής και επέδειξε έναν επικό ηρωισμό ξεκινώντας έναν ολοκληρωτικό αγώνα για την ίδρυση του τελευταίου και παντοτινού κράτους, της Δημοκρατίας της Τουρκίας, και πετυχαίνοντας μια ευλογημένη νίκη», τόνισε, συνδέοντας την ημέρα με την επέτειο της άφιξης του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στη Σαμψούντα το 1919 και την έναρξη του πολέμου κατά των Ελλήνων.

Είχε προηγηθεί η συνήθης -πια- αντίδραση-ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κατά της Ελλάδας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, με τον επίσης συνήθη -και επιεικώς ατυχή- παραλληλισμό με τη Αλωση της Τριπολιτσάς το 1821:

«Απορρίπτουμε παντελώς τις παραληρηματικές δηλώσεις των ελληνικών αρχών που έγιναν με το πρόσχημα της επετείου των αβάσιμων ισχυρισμών περί «Πόντου» και αποσκοπούν στην πλήρη διαστρέβλωση της ιστορίας.

»Είναι λυπηρό να βλέπουμε ότι οι ελληνικές αρχές με επιμονή συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για παράλογη διαστρέβλωση της Ιστορίας. Καταδικάζουμε επίσης τις προσπάθειες των αντιτουρκικών λόμπι να εξαπατήσουν το κοινό φέρνοντας αυτές τους διαστρεβλωμένους ισχυρισμούς στην ημερήσια διάταξη τρίτων χωρών.

»Είναι σαφές ότι αυτές οι προσπάθειες εκείνων που προσπαθούν να αντλήσουν εχθρότητα από την Ιστορία και να παραπλανήσουν τις νεότερες γενιές, δεν υπηρετούν την ειρήνη και τη σταθερότητα.

»Αντί να βασίζεται σε πλαστές ιστορικές αφηγήσεις που δεν συνάδουν με την πραγματικότητα, θα ήταν πιο λογική επιλογή για την Ελλάδα, να αντιμετωπίσει τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν κατά την εισβολή και απόπειρα εισβολής στην Ανατολία, όπως αυτά περιλαμβάνονται στην έκθεση της Επιτροπής Ερευνών των Συμμαχικών Δυνάμεων και καταγράφηκαν με την Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης. Ομοίως, θα ήταν ωφέλιμο για όσους προβάλλουν αυτούς τους ισχυρισμούς να θυμούνται τα βάναυσα εγκλήματα και τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν εναντίον άλλων θρησκευτικών ή εθνικών ομάδων, ιδιαίτερα των Τούρκων, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής της Τριπολιτσάς το 1821.

»Καλούμε την Ελλάδα αντί να διαστρεβλώνει τα γεγονότα,  να εργαστεί μαζί μας, για την ειρήνη, τη σταθερότητα και ένα μέλλον ευημερίας στη βάση της συνεργασίας. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...