490
Το πλημμυρισμένο χωριό Πηνειάδα, στα Τρίκαλα, κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel την Πέμπτη (7/9) | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Meteo: Η κακοκαιρία Daniel ξεπέρασε κατά πολύ τον Ιανό σε ύψη βροχής

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2023, 16:48
Το πλημμυρισμένο χωριό Πηνειάδα, στα Τρίκαλα, κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel την Πέμπτη (7/9)
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Meteo: Η κακοκαιρία Daniel ξεπέρασε κατά πολύ τον Ιανό σε ύψη βροχής

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2023, 16:48

Πολύ μεγαλύτερα είναι τα ύψη βροχόπτωσης που κατέγραψε το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr κατά τη διάρκεια της φονικής κακοκαιρίας Daniel (4-7 Σεπτεμβρίου), συγκριτικά με εκείνα που είχαν καταγραφεί ως αποτέλεσμα του μεσογειακού κυκλώνα Ιανού τον Σεπτέμβριο του 2020.

Οπως έδειξε η σύγκριση των οκτώ μεγαλύτερων αθροιστικών ύψων βροχόπτωσης ανάμεσα στις δύο κακοκαιρίες, την οποία παρουσίασαν οι επιστήυμονες του Αστεροσκοπείου στον ακόλουθο πίνακα, το πρόσφατο φαινόμενο ήταν πολλαπλώς ισχυρότερο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το μεγαλύτερο ύψος βροχόπτωσης κατά την κακοκαιρία Ιανός ήταν 317 mm στο Περτούλι, ενώ κατά την κακοκαιρία Daniel ήταν 910 mm στη Ζαγορά Πηλίου.

1. Εκκρεμεί η συλλογή των δεδομένων στις 07/09, 2. Δεν υπάρχουν δεδομένα στις 06/09, λόγω βλάβης του μετεωρολογικού σταθμού, 3. Εκκρεμεί η συλλογή δεδομένων στης 06/09 και 07/09, 4. Υπάρχει 3ωρη απώλεια δεδομένων, η οποία εκτιμάται στα ~50 mm (Πηγή: meteo.gr)

Διευκρινίστηκε, δε, σε σχέση με τα παραπάνω στοιχεία, ότι «ορισμένοι από τους μετεωρολογικούς σταθμούς, είτε σταμάτησαν να μεταδίδουν τα δεδομένα τους λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος, είτε έχασαν μέρος των δεδομένων τους λόγω της πολύ μεγάλης έντασης των φαινομένων».

Πρωτοφανείς πλημμύρες στον κάμπο της Θεσσαλίας

Σε χωριστή ανάρτηση της μονάδας Meteo του Αστεροσκοπείου παρουσιάζονται δορυφορικά δεδομένα (βλ. εικόνα παρακάτω) από το ραντάρ του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1, ο οποίος πέρασε πάνω από την Ελλάδα την Πέμπτη, που δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του κάμπου της Θεσσαλίας έχει πλημμυρίσει.

Το μεγαλύτερο μέρος των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας, συγκεκριμένα, έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού.

Στην ανατολική Θεσσαλία, πάλι, η έκταση της Λίμνης Κάρλα είναι σχεδόν ίση με την έκταση που είχε πριν την αποξήρανσή της το 1962.

Συνολικά, υπολογίστηκαν σε περίπου 720.000 τα στρέμματα των πλημμυρισμένων εκτάσεων.

Ο χάρτης με τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr δείχνει με γαλάζιο χρώμα τις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πλημμυρίσει (Πηγή: meteo.gr)
«Φαινόμενο χιλιετίας»

«Το φαινόμενο αυτό υπερκέρασε κατά πολύ τον Ιανό (τον Σεπτέμβριο του 2020). Στον Ιανό είχαμε 400 χιλιοστά βροχής, εδώ έχουμε να κάνουμε σε πολλές περιπτώσεις με πάνω από 700, 800, 900 χιλιοστά βροχής» σημείωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

Πρόκειται για «ένα φαινόμενο το οποίο υπερκάλυψε κατά πολύ τους γνωστούς χάρτες πλημμύρας των χιλίων χρόνων (δηλαδή, η μεγαλύτερη πλημμύρα που έχει καταγραφεί σε διάστημα χιλίων χρόνων) που είχε εκδώσει το υπουργείο το 2019 με οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Ενωση» επισήμανε ακόμη ο ίδιος στις δηλώσεις του το πρωί της Παρασκευής στην ΕΡΤ (περισσότερα εδώ).

«Μέσα στα τρία-τέσσερα τελευταία χρόνια, έχουμε δύο γεγονότα που ξεπέρασαν τα πλημμυρικά φαινόμενα της χιλιετίας» πρόσθεσε.

Τις προηγούμενες ημέρες οι μετεωρολόγοι του ΕΑΑ / meteo.gr είχαν ήδη συμπεράνει ότι μεσούσης της κακοκαιρίας Daniel καταρρίφθηκε το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής στη χώρα (περισσότερα εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...