Από τη μία είναι τα πολιτικά κόμματα και φορείς, ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ, που καλούν σε διαδηλώσεις εν μέσω επιδημίας και με τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων —δεκάδες διαδηλώσεις που κατά την κυβέρνηση και τη ΝΔ υπονομεύουν κάθε προσπάθεια ανάσχεσης της διασποράς του κορονοϊού και καθυστερούν την επιστροφή στην κανονικότητα. Και από την άλλη είναι οι ανησυχητικές εικόνες της Ξάνθης, όπου χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν ξέφρενα το «χαμένο» καρναβάλι.
Σύμφωνα με το xanthinews, πάνω από 1.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Ξάνθης το βράδυ του Σαββάτου, με τον Δήμο και την αστυνομία να κάνουν αυτό που περιγράφηκε ως «ήπια παρέμβαση».
«Υγειονομική βόμβα» χαρακτήρισε αυτές τις εικόνες την Κυριακή ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος παραδέχτηκε ότι δεν πετύχαμε τον στόχο του αυστηρού lockdown.
«Είναι ο ένας πάνω στον άλλον. Πολλοί δεν θα φορούν μάσκα. Προφανώς η Θράκη που δεν είχε πρόβλημα, θα δείτε ότι θα αρχίσει μέσα σε 10-15 μέρες να έχει» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το lockdown έχει πολύ μικρότερη αποτελεσματικότητα απ’ ότι θα θέλαμε. «Ο κόσμος δεν το εφαρμόζει τόσο πολύ. Υπάρχει κόπωση, αμφισβήτηση. Υπάρχουν οι μεταλλάξεις», επεσήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΙ
Τόνισε ότι η εικόνα είναι τραγική στην Αθήνα και ότι το σύστημα είναι πέρα από τα όρια του.
Ο ίδιος πρότεινε τη επόμενη βδομάδα ή μεθεπόμενη να ανοίξουν οι μικρές επιχειρήσεις όπου όπως ανέφερε δεν μπορεί να υπάρχει εύκολα συνωστισμός διότι σε μια μικρή επιχείρηση δεν περιμένουν πολλοί πελάτες.
«Έτσι θα άρχιζε να κινείται λίγο η οικονομία, ο κόσμος θα έβρισκε μια βαλβίδα εκτόνωσης και αντί να πηγαίνει με το 4 δήθεν βοήθεια στο σπίτι στο σπίτι του φίλου ή του συγγενή να φάει, να πιει και να γλεντήσει θα το έκανε συντεταγμένα. Το ίδιο πιστεύω πρέπει να γίνει με τις καφετέριες και τα εστιατόρια σε εξωτερικούς και μόνο χώρους. Αντί να πηγαίνει στην πλατεία» πρόσθεσε ο καθηγητής.
Ανέφερε πως τα νοσοκομεία είναι γεμάτα με φίλους και οικογένεια οι οποίοι στην ουσία έχουν κολλήσει ο ένας από τον άλλον πηγαίνοντας ο ένας στα σπίτια του άλλου. «Εκεί γίνεται το μεγάλος μέρος της διάδοσης άρα πρέπει να δώσουμε εναλλακτική διέξοδο στην ανθρώπινη ανάγκη για επαφή. Δεν υπάρχει σωτηρία αν μαζευόμαστε ομαδικά στις πλατείες. Πρέπει με έξυπνους τρόπους να κόψουμε την μετάδοση».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News