Το ρίσκο να μη ληφθούν τώρα περιοριστικά μέτρα, όπως με την επιβολή ωραρίου στην εστίαση, την οποία προανήγγειλε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αλλά μετά την Πρωτοχρονιά, ανέδειξαν με δηλώσεις τους επιστήμονες το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ.
Ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η ανίχνευση του ιού στα λύματα της Αττικής, γεγονός που προμηνύει έκρηξη κρουσμάτων στο προσεχές μέλλον, ενώ από την πλευρά του ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπ. Υγείας, χαρακτήρισε αδιανόητο να υπάρχουν χώροι με 100% πληρότητα και ζήτησε λήψη μέτρων τώρα, καθώς σύντομα τα κρούσματα δεν θα μπορούν να ελεγχθούν.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Θωμαΐδης επιβεβαίωσε την αντιστροφή των επιδημιολογικών δεδομένων, με την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής αλλά και της Κρήτης, έπειτα από μια περίοδο ύφεσης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα», ο καθηγητής του ΕΚΠΑ είπε ότι ύστερα από τρεις εβδομάδες ύφεσης, η κατάσταση αντιστρέφεται.
«Η κατάσταση είναι μάλλον δυσάρεστη, θα έλεγα, διότι η αύξηση που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες στην Αττική προδιαγράφει ότι αυτή την εβδομάδα ενδεχομένως θα έχουμε σημαντική αύξηση», προειδοποίησε ο καθηγητής, ο οποίος, ειδικά για την Αττική, ανέφερε ότι εδώ και ένα μήνα περίπου, το ιικό φορτίο είναι πολύ υψηλό, στα 40 με 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
Ο ίδιος προέβλεψε «απότομη» και «δραματική» αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα λόγω της μετάλλαξης Ομικρον, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα συμβεί στις αρχές Ιανουαρίου.
Το κλίμα από το Λονδίνο, πρόσθεσε, είναι ότι η αύξηση κρουσμάτων είναι πολύ μεγάλη, ωστόσο η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι σημαντική, κυρίως για τους άνω των 60. Συνεπώς, σύμφωνα με τον καθηγητή, και η μετάλλαξη Ομικρον αφορά αυτήν κυρίως την ηλικιακή ομάδα που πρέπει να σπεύσει να εμβολιαστεί και με την τρίτη δόση.
«O,τι είναι να κάνουμε, πρέπει να γίνει τώρα»
Την άμεση λήψη μέτρων στη χώρα μας, για να αναχαιτιστεί μια επερχόμενη εκθετική αύξηση κρουσμάτων λόγω της παραλλαγής Ομικρον, πρότεινε εξάλλου ο κ. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην ίδια εκπομπή.
«Δεν νοείται να υπάρχουν χώροι με 100% πληρότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, εκφράζοντας την ανάγκη οι εσωτερικοί χώροι, όπως τα θέατρα, τα σινεμά και τα κέντρα διασκέδασης, να λειτουργούν με πληρότητα στο 60%.
Εξήγησε, δε, ο ίδιος ότι από ένα σημείο και μετά, η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων δεν θα μπορεί να ελεγχθεί και για αυτόν τον λόγο καθίσταται αναγκαίο να ληφθούν περιοριστικά μέτρα:
«Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, όταν φτάσει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, δεν μπορεί να συγκρατηθεί. O,τι είναι να κάνουμε, πρέπει να γίνει τώρα, δεν πρέπει να περιμένουμε για να πάρουμε μέτρα. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία για τις οικονομικές επιπτώσεις, αν όμως έχουμε ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού, οι οικονομικές συνέπειες θα είναι πολλαπλάσιες».
Σχετικά με την παραλλαγή Ομικρον, τόνισε ότι «ακόμα κι αν ισχύει ότι τα σοβαρά περιστατικά θα είναι μικρότερα σε ποσοστό λόγω της ήπιας, κατά κύριο λόγο, νόσησης που φαίνεται να προκαλεί», εξήγησε ότι αν είναι τεράστιος ο αριθμός των κρουσμάτων, τότε «μπορεί να δούμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό βαριά νοσούντων σε απόλυτο αριθμό».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News