625
Ο Πρωθυπουργός στις ανακοινώσεις της Τρίτης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου | INTIMEnews

Δύο «άμυνες» Μητσοτάκη για την Ομικρον: Self test τώρα – ωράριο σε εστίαση μετά τις γιορτές

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2021, 14:07
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/12/2021, 16:00
Ο Πρωθυπουργός στις ανακοινώσεις της Τρίτης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
|INTIMEnews

Δύο «άμυνες» Μητσοτάκη για την Ομικρον: Self test τώρα – ωράριο σε εστίαση μετά τις γιορτές

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2021, 14:07
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/12/2021, 16:00

Σχέδιο δύο φάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της μετάδοσης της Ομικρον ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη, με την πρώτη φάση να περιλαμβάνει την προσπάθεια αξιολόγησης της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα με self testing για όλον τον πληθυσμό και τη δεύτερη ενα εύρος επιλογών ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία (βλέπε 5ο κύμα – Ομικρον) που ξεκινά απο την επαναφορά και επέκταση της τηλεργασίας, φθάνοντας μέχρι τον περιορισμό των ωρών λειτουργίας εστιατορίων και κέντρων διασκέδασης.

Στόχος του πρώτου βήματος, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «να περάσουμε με ασφάλεια τις γιορτές, χωρίς να παγώσει η οικονομία και η κοινωνία αλλά και χωρίς οι δραστηριότητες αυτών των ημερών να μας κοστίσουν αργότερα».

Γι΄αυτό τόνισε, όλοι, εμβολιασμένοι και μη, θα πρέπει να κάνουμε self test ενώ θα συνεχίσουν να γίνονται παντού οι διαγνωστικοί έλεγχοι από τα συνεργεία της πολιτείας.

Παρά τις εισηγήσεις που όπως είπε, δέχθηκε  για υποχρεωτικά rapid test σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης, ο Πρωθυπουργός τις απέρριψε, θερώντας ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και παράλληλα πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του.

Και η απόφαση που ελήφθη τελικά ήταν η διάθεση ακόμα δύο δωρεάν self test σε ολόκληρο τον πληθυσμό, με τη σύσταση το πρώτο να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά.

Η δεύτερη φάση της άμυνας μας αφορά τις πρώτες εβδομάδες του 2022, διευκρίνισε ο Πρωθυπουργός, και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας η κυβέρνηση έχει στη «φαρέτρα» της ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση κ.α.

Στις επιλογές αυτές, ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, δεν περιλαμβάνεται η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων ή οιαδήποτε παράταση των χριστουγεννιάτικων διακοπών.

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, προς το παρόν τουλάχιστον δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία και εξέλιξη της πανδημίας – πόσο δηλ. ισχυρό θα είναι το 5ο κύμα, αυτό της παραλλαγής Ομικρον.

«Η δεύτερη φάση της άμυνας μας αφορά τις πρώτες εβδομάδες του 2022. Και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Όλα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί», ήταν τα ακριβή λόγια του κ. Μητσοτάκη.

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, ανέφεραν:

«Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει το απόλυτο μπάχαλο ερήμην των επιστημόνων. Αφού ο εκπρόσωπός του και ο υπουργός Υγείας χθες άφησαν τις εγκληματικές ανοησίες περί πανδημίας ανεμβολίαστων και προανήγγειλαν υποχρεωτικά ράπιντ τεστ και για τους εμβολιασμένους με επιβάρυνση των πολιτών, ο κ. Μητσοτάκης έτρεξε να τα μαζέψει μετά τη θύελλα αντιδράσεων. Τα μέτρα που ανακοίνωσε για τις γιορτές δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από ακόμη μία απόδειξη της προσωπικής του αποτυχίας στη διαχείριση της πανδημίας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης καταλόγισε ατολμία στην κυβέρνηση.

«Σε αυτές τις πολύ κρίσιμες στιγμές και ενόψει των εορτών, η κυβέρνηση συνεχίζει να είναι άτολμη. Οι συνεχείς παλινωδίες της κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στα νέα μέτρα υγειονομικής προστασίας και υπονομεύουν το ίδιο το εμβολιαστικό πρόγραμμα, βάζοντας την κοινωνία σε μεγάλο κίνδυνο» ανέφερε, για να συμπληρώσει: «Η στήριξη του ΕΣΥ παραμένει ανεπαρκής, όπως όλοι γνωρίζαμε, αλλά και επιβεβαίωσε την Έκθεση Τσιόδρα – Λύτρα. Η εμβολιαστική κάλυψη είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, αυξάνοντας τον κίνδυνο για την κοινωνία και οδηγώντας σε τραγικό απολογισμό καθημερινά».

Ο κ. Ανδρουλάκης επεσήμανε επίσης ότι «χρειάζεται άμεσα ξεκάθαρο σχέδιο, μέτρα που θα εφαρμόζονται και έλεγχοι. Επαναλαμβάνουμε το αυτονόητο: η προστασία της ανθρώπινης ζωής υπερβαίνει οποιοδήποτε πολιτικό κόστος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...