432
Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ «καταδιώκεται» από δημοσιογράφους καθώς οι καταγγελίες Κάμινγκς τον έβαλαν στο στόχαστρο | REUTERS/Toby Melville

Ματ Χάνκοκ: Ο Κάμινγκς λέει… ψέματα ότι είπα ψέματα για την πανδημία

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2021, 15:04
Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ «καταδιώκεται» από δημοσιογράφους καθώς οι καταγγελίες Κάμινγκς τον έβαλαν στο στόχαστρο
|REUTERS/Toby Melville

Ματ Χάνκοκ: Ο Κάμινγκς λέει… ψέματα ότι είπα ψέματα για την πανδημία

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2021, 15:04

Ποιος λέει ψέματα; Ή μήπως όλοι λένε ψέματα; Την Τετάρτη, ο Ντόμινικ Κάμινγκς, πρώην έμπιστος του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση έλεγε ψέματα στους πολίτες για τη διαχείριση της Covid-19 και από αυτά προκλήθηκαν χιλιάδες νεκροί από την επιδημία. Την Πέμπτη, ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, είπε ότι ο Κάμινγκς λέει ψέματα ότι είπαμε ψέματα.

Ο Χάνκοκ προσπάθησε να αποκρούσει τις καταγγελίες του Κάμινγκς και έκανε λόγο για «ανυπόστατους» και «ψευδείς» ισχυρισμούς του πρώην κορυφαίου συμβούλου της Ντάουινινγκ Στριτ.

Ως γνωστόν, ο Κάμινγκς, ο οποίος ήταν το «δεξί χέρι» του Τζόνσον μέχρι τα τέλη του περασμένου χρόνου, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού, αλλά και του Χάνκοκ, στη διάρκεια της επτάωρης κατάθεσής του ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής, λέγοντας ότι η ανικανότητά τους προκάλεσε δεκάδες χιλιάδες θανάτους που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

Ο πρωθυπουργός, είπε ο Κάμινγκς, ήταν ακατάλληλος για τον ρόλο του, ενώ ο Χάνκοκ είπε επανειλημμένως ψέματα σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χάσει την αξιοπιστία του και θα έπρεπε να έχει απολυθεί εξαιτίας των επανειλημμένων αποτυχιών του στη διαχείριση της πανδημίας.

«Οι κατηγορίες αυτές που διατυπώθηκαν χθες… είναι σοβαρές κατηγορίες», είπε ο Χάνκοκ απαντώντας σε επείγουσα ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα σχετικά με τις καταγγελίες του Κάμινγκς.

Με σχεδόν 128.000 θανάτους το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τον πέμπτο υψηλότερο επίσημο αριθμό νεκρών από την νόσο παγκοσμίως, πολύ υψηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης, με βάση το χειρότερο δυνατό σενάριο, που έκαναν λόγο για μόλις 20.000 νεκρούς.

Μια από τις βαρύτερες κατηγορίες του Κάμινγκς ήταν ότι η δήλωση του Χάνκοκ πως η κυβέρνηση είχε φτιάξει έναν «προστατευτικό κλοιό» γύρω από τους οίκους ευγηρίας στην αρχή της πανδημίας ήταν ανοησία και ότι, αντιθέτως, οι ηλικιωμένοι που είχαν μολυνθεί με κορονοϊό στέλνονταν πίσω στους οίκους ευγηρίας από τα νοσοκομεία χωρίς να έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικά τεστ.

Οι Εργατικοί υποστήριξαν ότι αν ο Χάνκοκ έχει όντως πει ψέματα, τότε θα πρέπει να αποπεμφθεί από την κυβέρνηση.

«Εχω υπάρξει εξαρχής ειλικρινής με τους ανθρώπους, τόσο δημοσίως όσο και ιδιωτικά. Κάθε μέρα από τότε που ανέλαβα τη διαχείριση της πανδημίας τον περασμένο Ιανουάριο, ξύπναγα το πρωί και αναρωτιόμουν “τι πρέπει να κάνω για να προστατεύσω ζωές;”. Αυτή είναι η δουλειά ενός υπουργού Υγείας στη διάρκεια μιας πανδημίας», απάντησε ο Χάνκοκ στη Βουλή.

Βουλευτές από το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα συσπειρώθηκαν γύρω από τον Χάνκοκ, ενώ ο Τζέρεμι Χαντ, ένας από τους προεδρεύοντες της επιτροπής ενώπιον της οποίας εμφανίστηκε ο Κάμινγκς, σχολίασε ότι οι κατηγορίες του πρώην συμβούλου του πρωθυπουργού θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως αναπόδεικτες μέχρι να παρουσιαστούν αποδείξεις οι οποίες να τις στηρίζουν.

Αργότερα σήμερα ο Χάνκοκ αναμένεται να δεχτεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...