517
Ο Ντόμινικ Κάμινγκς στην κατάθεσή του στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διαχείριση της πανδημίας | Reuters TV via REUTERS/CreativeProtagon

Ο Κάμινγκς άνοιξε το στόμα του: Ο Μπόρις Τζόνσον έλεγε ότι η Covid-19 είναι «παραμύθι»

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2021, 13:20
Ο Ντόμινικ Κάμινγκς στην κατάθεσή του στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διαχείριση της πανδημίας
| Reuters TV via REUTERS/CreativeProtagon

Ο Κάμινγκς άνοιξε το στόμα του: Ο Μπόρις Τζόνσον έλεγε ότι η Covid-19 είναι «παραμύθι»

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2021, 13:20

Για χρόνια ήταν η éminence grise του ανθρώπου που θα γινόταν πρωθυπουργός. Ο Ντόμινικ Κάμινγκς ήταν εκείνος που μετέτρεψε τον Μπόρις Τζόνσον σε παντοδύναμο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, ήταν ο αρχιτέκτονας του Brexit, ο εξ απορρήτων σύμβουλος του σημερινού ενοίκου της Ντάουνινγκ Στριτ, όταν ακόμη ήταν στο Φόρεϊν Οφις. Ομως τη μάχη εξουσίας στο πρωθυπουργικό περιβάλλον την έχασε. Και τώρα ανοίγει το στόμα του, εκθέτοντας τον άλλοτε ήρωά του.

Την Τετάρτη ο Κάμινγκς εμφανίστηκε ενώπιον επιτροπής του βρετανικού Κοινοβουλίου. Και όχι μόνο ζήτησε συγγνώμη για τα λάθη που διέπραξε η βρετανική κυβέρνηση στα πρώτα στάδια της πανδημίας του κορονοϊού, λέγοντας ότι υπουργοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι πρόδωσαν την εμπιστοσύνη των Βρετανών, αλλά περιέγραψε και τον πρωθυπουργό ως έναν τύπο που αγνόησε εγκληματικά την επικινδυνότητα της Covid-19.

Το αποτέλεσμα; Η Βρετανία θρήνησε 128.000 νεκρούς από την επιδημία, τους περισσότερους από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Η κατάθεση του Κάμινγκς ακολουθεί τις αποκαλύψεις που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Απρίλιο όταν ο Μπόρις Τζόνσον εμφανιζόταν να έχει δηλώσει μεταξύ άλλων ότι δεν τον νοιάζουν οι νεκροί που στιβάζονται.

Μιλώντας στην κοινoβουλευτική επιτροπή, ο Κάμινγκς προειδοποίησε ότι έχει στοιχεία και κείμενα μηνυμάτων στο WhatsApp για να υποστηρίξει τα λεγόμενά του. Και κατήγγειλε ότι ο Μπόρις Τζόνσον χαρακτήριζε «τρομακτικό παραμύθι σαν την γρίπη των πτηνών» την Covid-19 έναν μήνα πριν από την επιβολή του πρώτου lockdown στη Βρετανία, την άνοιξη του 2020. Ηταν η περίοδος που ο Τζόνσον αρνείτο πεισματικά να λάβει περιοριστικά μέτρα, τα οποία είχαν ήδη υιοθετήσει οι άλλες κυβερνήσεις στη Γηραιά Ηπειρο, με αποτέλεσμα η επιδημία στη Βρετανία να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Mάλιστα, o Κάμινγκς υποστήριξε ότι ο Τζόνσον, λόγω της απροθυμίας του να πειστεί για την επικινδυνότητα και φονικότητα της Covid-19, είχε προσφερθεί να μολυνθεί από τον ιό σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση ώστε αποδείξει ότι δεν υπάρχει τίποτε για να φοβάται κανείς! Τελικά ο Τζόνσον όντως μολύνθηκε. Και κατέληξε στην εντατική του «Σεντ Τόμας» στις αρχές του Απριλίου του 2020.

Ο Κάμινγκς περιέγραψε επίσης μια γενικότερη εικόνα διάλυσης της βρετανικής κυβέρνησης όταν ο κορονοϊός σάρωνε στο διάβα του τον πλανήτη: οι υπουργοί του Τζόνσον βρίσκονταν σε διακοπές για σκι και η κυβέρνηση αποτύγχανε παταγωδώς στα πρώτα στάδια της επιδημίας της Covid-19, την οποία ο Μπόρις Τζόνσον αποκαλούσε απαξιωτικά «kung flu».

«Η αλήθεια είναι ότι κορυφαίοι υπουργοί, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, κορυφαίοι σύμβουλοι όπως εγώ, δεν στάθηκαν αντάξιοι των απαιτήσεων που το κοινό δικαιούται να έχει από την κυβέρνησή του σε μία κρίση σαν αυτή», είπε κατά την κατάθεσή του ενώπιον επιτροπής του βρετανικού Κοινοβουλίου, μιλώντας για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και για τα διδάγματα που πρέπει να αντληθούν από τις επιδόσεις της κυβέρνησης Τζόνσον.

«Την ώρα που οι άνθρωποι μας χρειάζονταν περισσότερο, η κυβέρνηση απέτυχε», είπε.

Ο πρώην σύμβουλος της Ντάουνινγκ Στριτ αποκάλυψε ότι ούτε ο ίδιος ούτε ο Μπόρις Τζόνσον συμμετείχαν στις συνεδριάσεις της επιτροπής Cobra στα πρώτα στάδια της επιδημίας, λέγοντας ότι οι συναντήσεις συχνά δεν ήταν κάτι παραπάνω από παρουσιάσεις powerpoint και ότι υπήρχαν πολλές διαρροές.

«Θα ήθελα να πω σε όλες τις οικογένειες όσων πέθαναν αναίτια πόσο λυπάμαι για τα λάθη που έγιναν και για τα δικά μου λάθη», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...