2932
Ο,τι έχει απομείνει από το Azovstal στη Μαριούπολη... | REUTERS/Pavel Klimov

Πολιτική «καμένης γης» από τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2022, 07:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/05/2022, 22:40
Ο,τι έχει απομείνει από το Azovstal στη Μαριούπολη...
|REUTERS/Pavel Klimov

Πολιτική «καμένης γης» από τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2022, 07:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/05/2022, 22:40

Η 89η ημέρα του πολέμου ανέτειλε σε ένα αδιέξοδο: Η Ουκρανία απορρίπτει κάθε ειρήνευση που θα σημαίνει απώλεια εδαφών, ενώ η Ρωσία κλιμακώνει τις επιθέσεις της στα ανατολικά, δημιουργώντας αυτό που περιγράφεται ως «καμένη γη». Την ίδια ώρα ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με ακρίβεια, επισιτιστική κρίση και το τέλος μιας παγκοσμιοποίησης δεκαετιών.

♦ Ολες οι εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό

22:30 Νέο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς εξέδωσαν τη Δευτέρα οι ουκρανικές Αρχές. Το ένταλμα εξεδόθη με την κατηγορία της προδοσίας για τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Μόσχα το 2010 σχετικά με την παρουσία του ρωσικού στόλου στην Κριμαία. Η συμφωνία, ευρύτερη γνωστή ως Σύμφωνο του Χαρκόβου, επέτρεψε στη Μόσχα να επεκτείνει την παρουσία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος διέφυγε στη Ρωσία το 2014 μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, έχει ήδη καταδικαστεί ερήμην για προδοσία σε κάθειρξη 13 ετών. Εκείνη η υπόθεση αφορούσε επιστολή που ο Γιανουκόβιτς είχε στείλει την 1η Μαρτίου στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ζητώντας του στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις για να αποκαταστήσει την τάξη στην Ουκρανία.

21:52 Η πρώτη κυρία της Ουκρανίας Ολένα Ζελένσκα κατήγγειλε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την αδιανόητη «φρίκη» που προκάλεσαν οι ρωσικές δυνάμεις στη χώρα της, την ώρα που η Μόσχα από την πλευρά της έκανε λόγο για «πολιτικοποίηση» του ΠΟΥ.

Ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία «έδειξε μια φρίκη που δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε» είπε η κυρία Ζελένσκα στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, στην οποία μετέχουν οι χώρες μέλη του. «Ο ΠΟΥ έχει δεσμευτεί να προστατεύει τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, εκείνα της ζωής και της υγείας» αλλά «σήμερα, παραβιάζονται στην Ουκρανία», είπε, μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης.

«Κανένας Ουκρανός, ενήλικος ή παιδί, δεν είναι βέβαιος ότι θα ξυπνήσει αύριο, ότι το σπίτι του δεν θα χτυπηθεί από πύραυλο. Οι γιατροί δεν μπορούν να είναι βέβαιοι ότι θα ασθενοφόρα τους δεν θα βομβαρδιστούν», τόνισε.

20:10 Παράταση των αεροπορικών οδηγιών για τις απαγορεύσεις πτήσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έως το τέλος Ιουνίου ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Ειδικότερα, παραμένει σε ισχύ η notam για την απαγόρευση πτήσεων αεροσκαφών της Ρωσίας στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας. Επίσης, παραμένει σε ισχύ η αεροπορική οδηγία σχετικά με το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Ουκρανίας και την απαγόρευση διελεύσεων των πολιτικών αεροσκαφών και στον εναέριο χώρο της Μολδαβίας και της Λευκορωσίας, λόγω της υψηλής επικινδυνότητας που υπάρχει στις συγκεκριμένες περιοχές, συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ΥΠΑ οι παρατάσεις των αεροπορικών οδηγιών θα ισχύσουν έως το τέλος Ιουνίου 2022.

19:50 Η Λιθουανία ανακαλεί την 1η Ιουνίου τον πρεσβευτή της στη Ρωσία, όπως αναφέρει το σχετικό προεδρικό διάταγμα που υπεγράφη τη Δευτέρα, χωρίς να προβλέπεται αντικατάστασή του.

Η χώρα της Βαλτικής, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, είναι από τους πιο έντονους επικριτές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Στις 4 Απριλίου, είχε απελάσει τον ρώσο πρεσβευτή στο Βίλνιους, αφότου η Ουκρανία κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι σκότωσαν αμάχους στην πόλη Μπούτσα, σύμφωνα με το Reuters. Μάλιστα, η λιθουανική κυβέρνηση είχε υπογραμμίσει τότε πως σκοπεύει να υποβαθμίσει το επίπεδο των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία.

19:35 Οι νέες αρχές της ουκρανικής επαρχίας της Χερσώνας, την οποία έχει καταλάβει η Ρωσία, ανακοίνωσαν ότι από σήμερα το ρωσικό ρούβλι θα είναι το επίσημο νόμισμα αλλά θα κυκλοφορεί ταυτόχρονα με το ουκρανικό. «Η περιοχή γίνεται ζώνη διπλού νομίσματος: το ρούβλι θα κυκλοφορεί παράλληλα με τη χρίβνια. Οι εταιρείες και οι επιχειρηματίες μπορούν να αναγράφουν τις τιμές και στα δύο νομίσματα» ανέφερε η νέα πολιτο-στρατιωτική διοίκηση της επαρχίας.

Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Telegram διευκρινίζεται ότι η ισοτιμία ορίζεται στα 2 ρούβλια έναντι 1 (μιας) χρίβνια. «Πολύ σύντομα» θα λειτουργήσει στην πόλη Χερσώνα το πρώτο υποκατάστημα ρωσικής τράπεζας και «όλοι οι επιχειρηματίες που το επιθυμούν» θα μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό, προστίθεται στην ανακοίνωση, την οποία μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ρώσοι και τοπικοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι υπάρχει πιθανότητα ολόκληρη η περιοχή να προσαρτηθεί στη Ρωσία, με την τρέχουσα περίοδο να αποτελεί ένα «μεταβατικό στάδιο» προς αυτή την κατεύθυνση.

Η πόλη της Χερσώνας, πολύ κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, ήταν η πρώτη σημαντική πόλη την οποία κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις στις 3 Μαρτίου, λίγες ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου.

19:10 Η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος διανομής φυσικού αερίου της Ουκρανίας έκανε γνωστό ότι ο ανεφοδιασμός των ανατολικών επαρχιών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ διακόπηκε αφότου κεντρικός αγωγός υπέστη ζημιές από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Η είδηση αυτή έγινε γνωστή το απόγευμα της Δευτέρας από το ΑΠΕ ΜΠΕ, το οποίο επικαλείται το Reuters.

Επικαλούμενο ουκρανικά ΜΜΕ, το Nexta ανέφερε πως οι ρώσοι ξεκίνησαν να βομβαρδίζουν την πόλη Λίμαν, μεταξύ άλλων, στην περιοχή του Ντονέτσκ.

18:40 Στη μεταφορά Σύρων μισθοφόρων από τη Ρωσία στην Ουκρανία αναφέρθηκε η γαλλική εφημερίδα Libération τη Δευτέρα, με αφορμή την δημοσίευση μιας έκθεσης της ΜΚΟ Syrians for Truth and Justice (STJ), σύμφωνα με την οποία, ορισμένοι εξ αυτών μεταφέρθηκαν από τη Λιβύη, ενώ περίπου 40.000 έχουν υπογράψει συμβόλαια και περιμένουν να μεταβούν στο ουκρανικό μέτωπο.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο την εφημερίδα, η στρατολόγηση επιβλέπεται και επικυρώνεται από τις συριακές υπηρεσίες ασφαλείας, την διαβόητη ομάδα Βάγκνερ και την πολιτοφυλακή Αλ Σαγιάντ, που χρηματοδοτείται από έναν επιχειρηματία με στενούς δεσμούς με τη Ρωσία. «Οι ηγέτες της ρωσικής πολιτοφυλακής έρχονται απευθείας για να επιβλέπουν τη στρατολόγηση σε ορισμένες πόλεις της Συρίας, όπως η Σουέιντα ή η Δαμασκός. Δεν υπάρχει μόνο η ομάδα Βάγκνερ, αν και είναι η πιο γνωστή, αλλά αρκετές πολιτοφυλακές που συνδέονται με τους Ρώσους, που συνεργάζονται με τις τοπικές υπηρεσίες ασφαλείας», ανέφερε ο διευθυντής της οργάνωσης.

Υπογραμμίζεται το διπλό πλεονέκτημα για τη Μόσχα από την απασχόληση Σύρων μισθοφόρων, δεδομένου, ότι της επιτρέπει πρώτον να αποφύγει τις απώλειες στις τάξεις του στρατού της και δεύτερον να έχει πρόσθετες δυνάμεις με εμπειρία στον ανταρτοπόλεμο, που θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν σε αποστολές για τον έλεγχο πόλεων.

18:30 Ο Τούρκος Πρέσβης στη Γαλλία Αλί Ονανέρ μιλώντας σε σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό τη Δευτέρα τόνισε ότι η χώρα του δεν έχει «επί της αρχής αντίρρηση» ως προς την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά ότι ως «ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός στρατός αυτής της συμμαχίας» περιμένει από τους εταίρους της «να επιβεβαιώνουν ότι ενεργούν ως σύμμαχοι σε όλους τους τομείς». Ειδικότερα, αναφερόμενος στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» και, κυρίως, στη θέση της Σουηδίας και της Φινλανδίας έναντι «των τρομοκρατών του PKK» υπογράμμισε ότι δεν είναι μόνο η Τουρκία που βλέπει το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση, αφού ως τέτοια είναι αναγνωρισμένη τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ.

Ερωτηθείς τι ακριβώς ζητά η Τουρκία για να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία απάντησε λέγοντας ότι η Αγκυρα περιμένει από όλους τους συμμάχους της «να σταματήσουν την επιείκεια, τη συνεργασία ή τη στήριξη προς το ΡΚΚ. Και δεν πρέπει να πιστέψει κανείς ότι αποκαλώντας το ΡΚΚ με άλλες ονομασίες απαλλάσσεται από την υποχρέωση μη στήριξης της τρομοκρατίας. Η ιδέα του να μην υποστηρίζουν την τρομοκρατία είναι αυτό που πρωταρχικά περιμένουμε». Συνεχίζοντας ο Τούρκος Πρέσβης διευκρίνισε ότι «η επιστροφή των τρομοκρατών» που διαμένουν στη Σουηδία και τη Φινλανδία δεν αποτελεί από μόνη της προϋπόθεση για την έγκριση από την Τουρκία της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ και ζήτησε αλλαγή «της γενικής προσέγγισης, για παράδειγμα, της Σουηδίας, αναφορικά με το PKK», όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Σχετικά με το αν προβλέπεται επανάληψη των διαπραγματεύσεων του Κιέβου με τη Μόσχα στο τουρκικό έδαφος ο Ονανέρ είπε: «Δυστυχώς αυτήν τη στιγμή τέτοια διαπραγμάτευση δεν φαίνεται δυνατή. Μια αισιόδοξη προσέγγιση θα επέτρεπε να ελπίζουμε ότι οι δύο πλευρές θα συνειδητοποιήσουν ότι θα είναι καλύτερο να διαπραγματευτούν».

Ερωτηθείς εξάλλου για τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και τον ρόλο τους στον πόλεμο που διεξάγεται, ο Πρέσβης ανέφερε ότι η Τουρκία εξήγαγε σημαντικές ποσότητες εξοπλισμού κατά τρόπο απολύτως διαφανή, πολλούς μήνες πριν από την ρωσική επίθεση».

18:13 Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αντρέι Ρουντένκο, δήλωσε ότι η Μόσχα εξετάζει μια πρόταση ιταλικού ειρηνευτικού σχεδίου για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, σχολίασε πληροφορίες που μεταδόθηκαν από ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Αναφερθείς στο Ιταλικό σχέδιο, είπε: «Το λάβαμε πρόσφατα και το μελετάμε». Πρόσθεσε ότι δεν έγιναν συζητήσεις μεταξύ Ρωσίας και Ιταλίας.

17:19 Οι Ουκρανοί μαχητές που παραδόθηκαν στο χαλυβουργείο Azovstal στη Μαριούπολη πρόκειται να δικαστούν, δήλωσε ο επικεφαλής της αυτονομιστικής περιοχής του Ντόνετσκ (DNR) στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Οι αιχμάλωτοι από το Azovstal κρατούνται στο έδαφος της DNR. Υπάρχουν σχέδια να οργανωθεί ένα διεθνές δικαστήριο και στο έδαφος της δημοκρατίας», φέρεται να είπε ο ηγέτης της αποσχισθείσας περιοχής Ντένις Πουσίλιν.

Δεν είναι σαφές ποιες κατηγορίες θα αντιμετωπίσουν οι στρατιώτες.

14:36 Η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Κάριν Κνάισλ, η οποία είχε χορέψει το 2018 ένα βαλς με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Rosneft, ανακοίνωσε ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός.

Την περασμένη Παρασκευή, η Rosneft είχε ανακοινώσει τις αποχωρήσεις του πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος δεχόταν επικρίσεις μετά τη ρωσική επίθεση εξαιτίας της εγγύτητάς του με τον ρώσο πρόεδρο, καθώς και του Ματίας Βάρνιχ, ο οποίος είχε αρχίσει τη σταδιοδρομία του στις σφαίρες της εξουσίας της κομμουνιστικής Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας.

14:18 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από το Νταβός περισσότερα όπλα και τις «μέγιστες» κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, με πλήρη παύση των εμπορίου με τη Ρωσία, που εισέβαλε στη χώρα του πριν από τρεις μήνες.

«Οι κυρώσεις….πρέπει να είναι οι μέγιστες, προκειμένου η Ρωσία και κάθε πιθανός επιτιθέμενος που θέλει να διεξαγάγει έναν ωμό πόλεμο σε βάρος του γείτονά του να γνωρίζει ξεκάθαρα τις άμεσες επιπτώσεις των ενεργειών του», δήλωσε ο Ζελένσκι σε ομιλία του μέσω τηλεδιάσκεψης στην ετήσια σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).

Ο Ζελένσκι σε μήνυμά του στο World Economic Forum (WEF) στο Νταβός της Ελβετίας  (REUTERS/Arnd Wiegmann)

«Δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα εμπόριο με τη Ρωσία», σημείωσε ο ίδιος, ζητώντας μεταξύ άλλων «εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο» και μέτρα σε βάρος «όλων των ρωσικών τραπεζών, χωρίς εξαίρεση» καθώς και να «δημιουργηθεί ένα προηγούμενο για την πλήρη απόσυρση όλων των ξένων εταιριών από τη ρωσική αγορά».

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

13:27 Πάνω από 6,5 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στα τέλη Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, 6.538.998 πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, με την πλειονότητα εξ αυτών να καταφεύγουν στην Πολωνία.

13:21 Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο 21χρονος ρώσος λοχίας Βαντίμ Σισιμαρίν, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για έγκλημα πολέμου σε δικαστήριο που έγινε στο Κίεβο.

Ο Βαντίμ Σισιμαρίν ακούγοντας την ετυμηγορία υπό το βλέμμα ενός ουκρανού αστυνομικού (REUTERS/Viacheslav Ratynskyi)

Ο Σισιμαρίν κατηγορείτο για την εν ψυχρώ εκτέλεση ενός 62χρονου αμάχου στις 28 Φεβρουαρίου. Είχε παραδεχτεί την πράξη του.

Ο 21χρονος λοχίας ήταν επικεφαλής μιας μονάδας τεθωρακισμένων όταν το κομβόι τους δέχθηκε επίθεση. Μαζί με τέσσερις στρατιώτες, έκλεψε ένα αυτοκίνητο για να γλιτώσουν.  Βρίσκονταν κοντά στο χωριό Τσουπαχίφκα στην επαρχία Σούμι, όταν συνάντησαν τον 62χρονο πάνω σε ένα ποδήλατο. «Ενας από τους στρατιώτες διέταξε τον κατηγορούμενο να σκοτώσει τον άμαχο προκειμένου να μην τους καταγγείλει» για την κλοπή του αυτοκινήτου, ανέφερε το γραφείο της γενικής εισαγγελέως. Ο Σισιμαρίν τότε πυροβόλησε με το καλάσνικοφ από το παράθυρο του αυτοκινήτου και «ο άνδρας σκοτώθηκε επιτόπου, μερικές δεκάδες μέτρα από το σπίτι του»…

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

13:10 Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως τέσσερις πύραυλοι Kalibr εκτοξεύθηκαν από υποβρύχιο στη Μαύρη Θάλασσα για να καταστρέψουν το στρατιωτικό εξοπλισμό μιας ουκρανικής ορεινής ταξιαρχίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Εξάλλου, στην ανατολική Ουκρανία, η ρωσική πολεμική αεροπορία έπληξε τέσσερα κέντρα διοίκησης, ένα σημείο επικοινωνιών, ένα αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα και 87 περιοχές στις οποίες υπήρχαν συγκεντρωμένα ουκρανικά στρατεύματα και στρατιωτικός εξοπλισμός, καθώς και επτά αποθήκες πυρομαχικών, σύμφωνα με το ρωσικό υπ. Αμυνας.

Το ρωσικό πυροβολικό έπληξε 73 θέσεις διοίκησης, 578 περιοχές στις οποίες ήταν συγκεντρωμένα ουκρανικά στρατεύματα κα στρατιωτικός εξοπλισμός, καθώς και 37 μονάδες πυροβολικού και όλμων σε θέσεις βολής, σύμφωνα πάντα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης πως κατέρριψε τρία ουκρανικά αεριωθούμενα Su-25.

12:55 Ο Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», δήλωσε πως «οι αιχμάλωτοι από το Azovstal κρατούνται στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» και «σχεδιάζεται η οργάνωση ενός διεθνούς δικαστηρίου στο έδαφος της δημοκρατίας».

Στο σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Interfax δεν διευκρινίζεται ποιες κατηγορίες μπορεί να απαγγελθούν σε βάρος τους.

12:36 Το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι οι ρώσοι στρατιώτες θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για «τρομοκρατικές επιθέσεις» μετά την επίθεση που σημειώθηκε την Κυριακή εναντίον του διορισμένου από τη Μόσχα δημάρχου της πόλης Ενερχοντάρ στη νότια Ουκρανία.

«Οι στρατιώτες μας θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή και να λαμβάνουν μέτρα για να αποτρέπουν τέτοιες τρομοκρατικές επιθέσεις», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι προκάλεσε την παγκόσμια επισιτιστική κρίση επιβάλλοντας στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία τις αυστηρότερες κυρώσεις στην σύγχρονη Ιστορία.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

12:13 Εντείνονται οι φήμες για την κατάσταση της υγείας του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Τελευταία εκτίμηση από τον πρώην επικεφαλής της βρετανικής αντικατασκοπείας.

Πρώην επικεφαλής της ΜΙ6: Ο Πούτιν είναι πολύ άρρωστος – θα μπει σε σανατόριο το 2023

10:31 Η Πολωνία αποφάσισε να βάλει τέλος σε μια διακυβερνητική συμφωνία με τη Ρωσία σχετικά με τον αγωγό αερίου Γιαμάλ. Αυτό ανακοίνωσε, με ανάρτησή της στο Twitter, η αρμόδια για το κλίμα πολωνή υπουργός Αννα Μόσκβα.

«Η επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας επιβεβαίωσε την ορθότητα της απόφασης της πολωνικής κυβέρνησης να ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως από το ρωσικό αέριο. Ανέκαθεν γνωρίζαμε ότι η Gazprom δεν είναι αξιόπιστος εταίρος», δήλωσε η Μόσκβα.

09:03 Το Κίεβο αναγνώρισε πως η κατάσταση γίνεται «ολοένα πιο δύσκολη» για τις ουκρανικές δυνάμεις στο Ντονμπάς, στον ανατολικό τομέα της χώρας, όπου τα ρωσικά στρατεύματα βομβαρδίζουν το Σεβεροντονιέτσκ «24 ώρες το 24ωρο».

Σύμφωνα με τον Σερχίι Χαϊντάι, περιφερειάρχη της Λουγκάνσκ, μια μεγάλη ρωσική δύναμη που αποτελείται από μονάδες που αποσύρθηκαν από την περιοχή του Χαρκόβου (βορειοανατολικά), δυνάμεις που πήραν μέρος στην πολιορκία της Μαριούπολης (νοτιοανατολικά), παραστρατιωτικές μονάδες των φιλορώσων αυτονομιστών, τσετσενικά στρατεύματα και μονάδες που ήρθαν να ενισχύσουν από τη Σιβηρία και από τη ρωσική Απω Ανατολή, επιχειρούν στο Ντονμπάς.

«Όλες οι ρωσικές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί στις περιφέρειες Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ», είπε ο Χαϊντάι μέσω Telegram.

«Χρησιμοποιούν την τακτική της καμένης γης, καταστρέφουν εσκεμμένα την πόλη» είπε για το Σεβεροντονιέτσκ, το οποίο περιγράφεται ως μια «νέα Μαριούπολη».

Ο ίδιος ο Ζελένσκι ανέφερε ότι στο Ντονμπάς περίπου 100 Ουκρανοί χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα που περνάει.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

07:56 Στον αριθμό των απωλειών του ρωσικού στρατού σε αυτήν την αποκαλούμενη από τη Μόσχα «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» –ένας ευφημισμός για τον πόλεμο που διεξάγεται εδώ και σχεδόν τρεις μήνες στην Ουκρανία– στέκεται το βρετανικό υπουργείο Αμυνας στην τακτική, ημερήσια ενημέρωσή του για την κατάσταση στην εμπόλεμη ζώνη.

Οπως ανέφερε το Λονδίνο, στους τρεις πρώτους μήνες αυτής της επιχείρησης η Ρωσία έχει μετρήσει όσους νεκρούς είχε μετρήσει η Σοβιετική Ενωση στα εννέα χρόνια του πολέμου στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένας συνδυασμός κακής στρατηγικής στο πεδίο, περιορισμένης αεροπορικής κάλυψης και προσέγγισης των διοικητών που επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη, έχει οδηγήσει σε έναν αυξημένο αριθμό απωλειών, που συνεχίζει να αυξάνει στην υφιστάμενη επίθεση στο Ντονμπάς.

06:58 Η Ουκρανία και η Πολωνία συμφώνησαν να ιδρύσουν μια κοινή τελωνειακή αρχή στα σύνορα τους και να συνεργαστούν σε μια κοινή εταιρεία σιδηροδρόμων προκειμένου να διευκολύνουν τη μετακίνηση των πολιτών και να ενισχύσουν τις ουκρανικές εξαγωγές, όπως μετέδωσε το Reuters.

Η συμφωνία έγινε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του προέδρου της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα στο Κίεβο την Κυριακή.

Στη συνάντηση του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ντούντα είπε ότι κάθε εδαφική παραχώρηση στη Ρωσία θα είναι «τεράστιο πλήγμα» για τη Δύση, επιβεβαιώνοντας ωστόσο εμμέσως πλην σαφώς ότι πλέον η συζήτηση έχει φτάσει σε αυτό το σημείο: να τελειώσει ο πόλεμος με την Ουκρανία να παραχωρεί εδάφη που έχουν ήδη καταλάβει οι Ρώσοι στο Ντονμπάς.

06:46 Σειρήνες αεροπορικών επιδρομών ήχησαν εκ νέου το πρωί σε ουκρανικές πόλεις στην ανατολή, ανέφερε το Reuters. Στόχος των ρωσικών δυνάμεων οι πόλεις του Ντονμπάς και της περιοχής του Μικολάγεφ στον Νότο. Οι βομβαρδισμοί από αέρος και από το ρωσικό πυροβολικό περιγράφηκε από το Κίεβο ως «στρατηγική καμένης γης».

06:00 Τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου:

⇒Οι Financial Times: Οι επενδυτές απέναντι στο τέλος των τριών δεκαετιών της παγκοσμιοποίησης

⇒ Η Daily Telegraph: Γενετικά τροποποιημένες σοδειές η λύση στην επισιτιστική κρίση. Οι υπουργοί της Βρετανίας θα εγκρίνουν νέες μεθόδους στις καλλιέργειες ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις που προκάλεσε ο πόλεμος.

 

⇒ Οι Times του Λονδίνου: Η φτώχεια λόγω της ενεργειακής κρίσης θα πλήξει το 40% των νοικοκυριών.

00:59 «Ζει στο γραφείο, στη δουλειά, δεν τον βλέπουμε πια». Αυτό δήλωσε η Ολένα Ζελένσκα, σύζυγος του προέδρου της Ουκρανίας, σε μια σπάνια και κάπως lifestyle εμφάνισή της στην τηλεόραση.

Μιλώντας στην ουκρανική RADA TV, η Ζελένσκα περιέγραψε τις επιπτώσεις που είχε σον γάμο της η εισβολή των Ρώσων, αλλά ξεκαθάρισε: «Κανείς δεν παίρνει τον άνδρα μου μακριά από εμένα, ούτε ο πόλεμος».

00:10 Ο ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, κατηγορώντας το Κίεβο για τη διακοπή τους.

«Από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο», είπε ο Μεντίνσκι, που είναι σύμβουλος στο Κρεμλίνο και του έχουν ανατεθεί οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση της Λευκορωσίας.

«Το πάγωμα των συνομιλιών έγινε αποκλειστικά με πρωτοβουλία της Ουκρανίας», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι τώρα «η μπάλα είναι στη δική τους πλευρά»

«Η Ρωσία ποτέ δεν αρνήθηκε τις διαπραγματεύσεις», υποστήριξε.

00:05 Ο Αντρίι Γιέρμακ, ανώτερος σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα του να αποδεχτεί σχέδιο ειρήνης που δεν θα αποκαθιστά την κυριαρχία της στα εδάφη πριν την ρωσική εισβολή. «Άλλωστε η Ουκρανία δεν υπερασπίζεται μονάχα τον εαυτό της. Η Ουκρανία σήμερα είναι οι Θερμοπύλες της Ευρώπης» ανέφερε.

Διαβάστε: Ο πόλεμος το Σαββατοκύριακο, όπως συνέβη

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...