Ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, ενώ έντονες είναι οι διεργασίες στο παρασκήνιο. Η Μόσχα συνεχίζει τον ενεργειακό εκβιασμό προς την Ευρώπη, μειώνοντας κι άλλο την παροχή φυσικού αερίου που στέλνει μέσω της Ουκρανίας. Την ίδια ώρα, ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσει το Κίεβο σε παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία, «γιατί οι Ρώσοι απλά θα ανασυνταχθούν και θα επιστρέψουν δριμύτεροι».
♦ Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις
21:19 Τη Ρωσία και την Ουκρανία θα επισκεφτεί τις επόμενες μέρες ο πρόεδρος της Σενεγάλης και προεδρεύων της Αφρικανικής Ενωσης, Μακί Σαλ, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς o οποίος βρέθηκε στο Ντακάρ. Ο πρόεδρος της Σενεγάλης πρόσθεσε πως προτίθεται να εργαστεί για τον ανεφοδιασμό της ευρωπαϊκής αγοράς με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Η Αφρική πλήττεται ιδιαίτερα από τις ελλείψεις σε σιτηρά και καύσιμα.
18:20 Η διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα διαρκέσει 15-20 χρόνια και στο μεταξύ το Κίεβο θα μπορούσε να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα, όπως έχει προτείνει ο Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον.
«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Αν πούμε ότι η Ουκρανία θα μπει στην ΕΕ σε έξι μήνες, σε ένα ή δύο χρόνια, θα είναι ψέμα. Δεν είναι αλήθεια. Θα χρειαστούν αναμφίβολα 15-20 χρόνια, είναι πολύς καιρός», είπε ο Μπον μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio J.
17:40 Πολωνοί που ζουν στην Ουκρανία θα έχουν ίσα δικαιώματα με αυτά που έχουν οι ουκρανοί πρόσφυγες στην Πολωνία, δήλωσε σήμερα ο Ζελένσκι.
Η Πολωνία έχει παραχωρήσει το δικαίωμα διαμονής και εργασίας και διεκδίκησης προνοιακών επιδομάτων σε πάνω από τρία εκατομμύρια ουκρανούς πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή.
17:31 Ο διορισμένος από τη Ρωσία δήμαρχος της κατεχόμενης ουκρανικής πόλης Ενερχοντάρ, Aντρέι Σέβτσουκ, τραυματίστηκε σε έκρηξη την Κυριακή και νοσηλεύεται στην εντατική, σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων RIA, που επικαλείται πηγή από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
Την είδηση επιβεβαίωσε ο Ντμίτρο Ορλόφ, ο οποίος αναγνωρίζεται από το Κίεβο ως νόμιμος δήμαρχος της πόλης, με μήνυμά του στο Telegram: «Εχουμε επιβεβαιώσει ότι από την έκρηξη τραυματίστηκαν ο αυτοαποκαλούμενος επικεφαλής της “λαϊκής διοίκησης”, Σέβτσουκ και οι σωματοφύλακές του».
15:22 Το ουκρανικό κοινοβούλιο παρέτεινε τον στρατιωτικό νόμο και την επιστράτευση για άλλους τρεις μήνες, μέχρι τις 23 Αυγούστου, όπως είπαν σήμερα βουλευτές.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέβαλε για πρώτη φορά το μέτρο αυτό στις 24 Φεβρουαρίου, λίγες ώρες μετά την ρωσική εισβολή.
Ο στρατιωτικός νόμος δίνει διευρυμένα δικαιώματα στον στρατό και περιορίζει τις πολιτικές ελευθερίες όπως το δικαίωμα του συνέρχεσθαι.
Οι άνδρες ηλικίας 18 ως 60 ετών που έχουν καλή φυσική κατάσταση απαγορεύεται να φύγουν από την χώρα και καλούνται να συμμετέχουν στις μάχες εναντίον των Ρώσων.
13:52 Ο στόχος για τη Γαλλία είναι «να μην υπάρξει ρωσική νίκη» και «να απελευθερωθεί η Ουκρανία», δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.
«Αυτός που επιδιώκει τον πόλεμο, αυτός που είναι πολεμοχαρής είναι ο Πούτιν», είπε ο Μπον.
«Παρέχουμε τα μέσα στην Ουκρανία χωρίς να είμαστε εμείς οι ίδιοι σε πόλεμο για να αντισταθούμε, (…) για να απελευθερωθεί από μια επίθεση. Δεν προκάλεσαν εκείνοι τον πόλεμο από τη Ρωσία. Προσπαθούν να απελευθερωθούν από μια χώρα κατοχής ως κυρίαρχο κράτος. Είναι θεμιτό, τους στηρίζουμε. Δεν είναι μόνο ηθικό καθήκον. Εάν δεν το έκανε η Ευρώπη, θα ήταν σαν να έλεγε: Εμπρός, η Ρωσία του Πούτιν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Αυτό θα ήταν επικίνδυνο για την ασφάλειά μας. Όταν είσαι αδύναμος, δεν δημιουργείς ειρήνη. Η Ουκρανία είναι Ευρώπη», σημείωσε.
13:50 Μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της, είπε σήμερα ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα στους βουλευτές στο Κίεβο καθώς έγινε ο πρώτος ηγέτης ξένης χώρας που εκφωνεί ομιλία με φυσική παρουσία στο ουκρανικό κοινοβούλιο από τις 24 Φεβρουαρίου, που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.
«Εχουν εμφανιστεί ανησυχητικές φωνές που λένε ότι η Ουκρανία πρέπει να υποχωρήσει στα αιτήματα του Πούτιν. Μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της… τίποτα για εσάς χωρίς εσάς», σημείωσε ο πολωνός πρόεδρος.
10:31 Η ρωσική εταιρία φυσικού αερίου Gazprom δήλωσε πως συνεχίζει να παρέχει αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας διαμέσου του σημείου εισόδου Σούντζα, με όγκους που φθάνουν σήμερα τα 44,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) από 45,9 mcm χθες.
Αίτημα για διοχέτευση του αερίου διαμέσου του κύριου σημείου εισόδου Σοχρανίφκα απορρίφθηκε από την Ουκρανία, σύμφωνα με την Gazprom.
10:12 Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα έφθασε στην ουκρανική πρωτεύουσα για μια νέα επίσκεψη στη χώρα.
Θα είναι ο πρώτος αρχηγός κράτους που θα μιλήσει στη Ράντα, το ουκρανικό Κοινοβούλιο αργότερα σήμερα, αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος πριν από τις τρεις μήνες, σύμφωνα με την πολωνική προεδρία στη Βαρσοβία.
Ο Ντούντα πραγματοποιεί εκστρατεία προκειμένου να αποδοθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση το ταχύτερο δυνατό.
Ο πολωνός πρόεδρος είχε επισκεφθεί το Κίεβο μετά το ξέσπασμα του πολέμου τον Απρίλιο και είχε συναντηθεί εκεί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
03:30 Ο ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρεντέρς, δεσμεύθηκε ότι τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία θα αποτελέσουν αντικείμενο ποινικών διώξεων και ότι οι φρικαλεότητες που έχουν διαπραχθεί αφότου εισέβαλε στη χώρα ο ρωσικός στρατός, «δεν θα μείνουν ατιμώρητες».
Σε συνέντευξή του στη La Stampa, ο Ρεντέρς διευκρίνισε πως 11 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αρχίσει να διενεργούν έρευνες για εγκλήματα πολέμου και έχουν ταυτοποιήσει πάνω από 600 υπόπτους μέχρι στιγμής.
Οι έρευνες διενεργούνται τόσο στην ουκρανική επικράτεια, όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου συγκεντρώνονται στοιχεία και λαμβάνονται καταθέσεις από ανθρώπους που εγκατέλειψαν τη χώρα για να σωθούν από τη σύρραξη, εξήγησε ο επίτροπος Δικαιοσύνης.
03:13 Ανάμεσα στους αιχμαλώτους που παραδόθηκαν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στο Αζοφστάλ, είναι 78 γυναίκες, δήλωσε φιλορώσος αυτονομιστής ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντανιέτσκ.
Μεταξύ των αιχμαλώτων υπάρχουν επίσης αλλοδαποί, σύμφωνα με τον Ντένις Πουσίλιν, που μίλησε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Δεν διευκρίνισε πόσοι, ούτε τις εθνικότητές τους.
«Είχαν αρκετά τρόφιμα και νερό, είχαν επίσης αρκετά όπλα. Το πρόβλημα ήταν η έλλειψη φαρμάκων», σύμφωνα με τον Πουσίλιν. Ο ίδιος είπε ότι έξι ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν προσπαθώντας να ανατινάξουν αποθηκευμένα πυρομαχικά προτού αιχμαλωτιστούν.
03:05 Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ότι σκότωσαν επτά άμαχους στην περιφέρεια Ντανιέτσκ, στο ανατολικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Μόσχας.
Οι τρεις σκοτώθηκαν στην πόλη Λίμαν, ανέφερε μέσω της πλατφόρμας Telegram ο ουκρανός περιφερειάρχης Πάβλο Κιριλένκο. Δεν διευκρίνισε πώς ακριβώς έχασαν τη ζωή τους.
Άλλοι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο οποίος διεμήνυσε πως «κάθε εγκληματίας πολέμου θα τιμωρηθεί».
23:42 Η Ουκρανία απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμφωνήσει μια εκεχειρία με τη Ρωσία και τόνισε ότι το Κίεβο δεν θα δεχτεί καμία συμφωνία με τη Μόσχα που θα περιλαμβάνει την παραχώρηση εδαφών.
Ο σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, παραδεχόμενος ότι η στάση του Κιέβου γίνεται πιο αδιάλλακτη, είπε ότι οι παραχωρήσεις θα γύριζαν μπούμερανγκ στην Ουκρανία επειδή η Ρωσία θα την έπληττε σκληρότερα έπειτα από οποιαδήποτε διακοπή στις εχθροπραξίες.
«Ο πόλεμος δεν θα σταματήσει (αν γίνουν παραχωρήσεις). Απλώς θα γίνει μια παύση για λίγο καιρό» είπε σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Reuters, από το φρουρούμενο προεδρικό γραφείο. «Έπειτα από λίγο, με ανανεωμένη σφοδρότητα, οι Ρώσοι θα συγκεντρώσουν όπλα, ανθρώπινο δυναμικό, θα δουν τα λάθη τους, θα εκσυγχρονιστούν κάπως, θα απολύσουν πολλούς στρατηγούς… Και θα ξαναρχίσουν μια νέα επίθεση, πιο αιματηρή και σε ευρεία κλίμακα», υποστήριξε.
22:03 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι συνομίλησε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι και τόνισε ότι είναι σημαντικό να επιβληθούν περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία αλλά και να αρθεί ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών.
Στην ανάρτησή του στο Twitter ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι ευχαρίστησε τον Ντράγκι για την «άνευ όρων στήριξη» που προσφέρει στην Ουκρανία, στην προσπάθειά της να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Had a phone conversation with #MarioDraghi at his initiative. Talked about defensive cooperation, the need to accelerate the 6th package of sanctions and unblock Ukrainian ports. Thanked for the unconditional support for Ukraine on the path to the #EU.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) May 21, 2022
Oπως έκανε γνωστό η ιταλική προεδρία της κυβέρνησης, κατά την συνομιλία, ο Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσε την σταθερή στήριξη της Ιταλίας προς την Ουκρανία, με αναφορά, ιδίως, στην ανάγκη να εγκριθεί το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, να ξανανοίξουν τα λιμάνια, αλλά και σε ό,τι αφορά την παροχή στήριξης στο ουκρανικό αίτημα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωσης
21:10 Η Ρωσία θα εξετάσει την πιθανότητα να προχωρήσει στην ανταλλαγή των αιχμάλωτων μαχητών του ουκρανικού Τάγματος του Αζόφ με τον Βίκτορ Μέντβεντσουκ, τον ουκρανό πολιτικό και επιχειρηματία που πρόσκειται στον Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ο βουλευτής Λεονίντ Σλούτσκι, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις εκ μέρους της Μόσχας.
«Θα εξετάσουμε το ζήτημα» είπε ο Σλούτσκι, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό.
Ο 67χρονος Βίκτορ Μέντβεντσουκ συνελήφθη στα μέσα Απριλίου στην Ουκρανία. Είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό από τον Μάιο του 2021, αφού κατηγορήθηκε για «εσχάτη προδοσία» και για «απόπειρα λεηλασίας των φυσικών πόρων της Κριμαίας», της χερσονήσου που προσάρτησε η Ρωσία το 2014.
19:46 Υπάρχουν σχεδόν 4.000 άνδρες από τη Μαριούπολη στα λεγόμενα «στρατόπεδα φιλτραρίσματος» στο Μπεζιμιάνι και στο Κάζαχι, στην περιοχή του Νοβοαζόφσκι που υπάγεται, στην επαρχία Ντονέτσκ, σύμφωνα με ανάρτηση της επιτρόπου του ουκρανικού κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Λιουντμίλα Ντενίσοβα.
«Οι κατακτητές αυξάνουν τον ρυθμό μεταφοράς ανδρών από τη βομβαρδισμένη Μαριούπολη σε “στρατόπεδα φιλτραρίσματος”. Σύμφωνα με κατά προσέγγιση στοιχεία, υπάρχουν σχεδόν 4.000 άνδρες σε τέτοιους καταυλισμούς στην περιοχή του Νοβοαζόφσκι, στην περιοχή του Ντόνετσκ», αποκάλυψε η κα Ντενίσοβα.
Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των Ουκρανών ανδρών σε «στρατόπεδα φιλτραρίσματος» έχει διπλασιαστεί μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Κανείς από αυτούς που κρατούνταν στα στρατόπεδα δεν επέστρεψε, τόνισε.
Οι άνδρες βρίσκονται σε άθλιες συνθήκες, κοιμούνται στο πάτωμα, βουλωμένοι και ανθυγιεινοί, και υποβάλλονται σε βασανιστήρια και ταπείνωση, όπως κατήγγειλε η Ουκρανή αξιωματούχος.
В российских “фильтрационных лагерях” находятся почти четыре тысячи украинских мужчин, сообщает уполномоченная по правам человека в Украине Людмила Денисова. По ее данным, удерживаемых подвергают пыткам и издевательствам https://t.co/RlJ8qL4Qql pic.twitter.com/980oAZXrhp
— DW на русском (@dw_russian) May 21, 2022
19:18 Κάθε εναλλακτική πρόταση αντί της υποψηφιότητας της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνιστούσε «συμβιβασμό» με τη Ρωσία, δήλωσε ο oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαντώντας στο σχέδιο της «ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας» που πρότεινε ο γάλλος ομόλογός του, ο Εμανουέλ Μακρόν.
«Δεν χρειαζόμαστε εναλλακτικές για την υποψηφιότητα της Ουκρανίας στην ΕΕ, δεν χρειαζόμαστε τέτοιους συμβιβασμούς», είπε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο μαζί με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα. «Επειδή, πιστέψτε μας, δεν θα πρόκειται για συμβιβασμό με την Ουκρανία στην Ευρώπη, θα είναι άλλος ένας συμβιβασμός μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας. Είμαι απολύτως βέβαιος για αυτό. Είναι η επιρροή και η πολιτική και διπλωματική πίεση που ασκούν οι Ρώσοι αξιωματούχοι και οι λομπίστες στην απόφαση μιας ευρωπαϊκής χώρας να στηρίξει ή να μην στηρίξει την Ουκρανία», συνέχισε.
O Primeiro-Ministro reuniu hoje com o Presidente @ZelenskyyUa, reafirmando a posição de #Portugal ao lado da #Ucrânia. @antoniocostapm salientou que Portugal irá reforçar o apoio humanitário, financeiro e militar a este país.#StandWithUkraine️ pic.twitter.com/i6BAKERv78
— República Portuguesa (@govpt) May 21, 2022
18:31 Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε το Σάββατο τηλεφωνική επικοινωνία με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον, κατά την οποία κάλεσε τη σκανδιναβική χώρα να σταματήσει να παρέχει υποστήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως ανακοίνωσε η τουρκική πλευρά.
Νωρίτερα, ο Ερντογάν συνομίλησε και με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο.
==>Διαβάστε περισσότερα εδώ
18:04 Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν για το ζήτημα των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στη Συμμαχία.
«Μίλησα με τον Πρόεδρο Tαγίπ Ερντογάν της πολύτιμης συμμάχου μας Τουρκίας σχετικά με τη σημασία των Ανοιχτών Θυρών του ΝΑΤΟ και των αιτήσεων ένταξης από τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Συμφωνούμε ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των Συμμάχων πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν για την εξεύρεση λύσης» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
Spoke with President @RTErdogan of our valued Ally #Turkey on the importance of #NATO’s Open Door and the membership applications by #Finland & #Sweden. We agree that the security concerns of all Allies must be taken into account and talks need to continue to find a solution.
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) May 21, 2022
16:35 Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της σε 963 Αμερικανούς, περιλαμβανομένων του προέδρου Τζο Μπάιντεν, του υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και του επικεφαλής της CIA Ουΐλιαμ Μπερνς.
Η απαγόρευση αυτή έχει μόνο συμβολική σημασία, αλλά εντάσσεται σε μια διαρκή επιδείνωση των σχέσεων της Μόσχας με την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της από τις 24 Φεβρουαρίου που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.
15:36 Tο νομοσχέδιο παροχής πακέτου βοήθειας, ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την Ουκρανία υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
==> Διαβάστε περισσότερα εδώ
14:04 Και η ζωή συνεχίζεται; Ο φωτογραφικός φακός του Reuters (Alexander Ermochenko) καταγράφει την καθημερινότητα των ανθρώπων στη Μαριούπολη μετά την ισοπέδωσή της από τον ρωσικό στρατό.
12:47 Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να λάβει τέλος μόνο με «διπλωματικούς» τρόπους, δήλωσε ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς οι συνομιλίες ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο βρίσκονται σε αδιέξοδο.
==> Διαβάστε περισσότερα εδώ
12:06 Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν μια μεγάλη αποστολή όπλων δυτικών χωρών στην περιοχή Ζιτομίρ της Ουκρανίας, δυτικά του Κιέβου.
#BREAKING Moscow's forces destroyed 'large' shipment of Western-supplied weapons in northwest Ukraine: Russian defence ministry pic.twitter.com/ILctSDzYQj
— AFP News Agency (@AFP) May 21, 2022
10:43 Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε την Παρασκευή την «αποικιοκρατική νοοτροπία» της Γαλλίας και της Ευρώπης στο Μάλι, υποδεχόμενος στη Μόσχα τον ομόλογό του από την αφρικανική χώρα Αμπντουλαγέ Ντιόπ.
08:02 Η ρωσική Gazprom σταμάτησε τις εξαγωγές αερίου στη Φινλανδία, ανέφερε η φινλανδική εταιρεία διαχείρισης του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, στην πιο πρόσφατη κλιμάκωση μιας διαμάχης της Μόσχας με δυτικές χώρες για τις πληρωμές της ενέργειας.
Η Gazprom Export απαίτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να πληρώνουν για τις προμήθειες ρωσικού αερίου σε ρούβλια, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, όμως η Φινλανδία αρνείται να το κάνει.
«Οι εισαγωγές αερίου μέσω του σημείου εισόδου Ιμάτρα σταμάτησαν», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Gasgrid Finland.
Η Ιμάτρα είναι το σημείο εισόδου του ρωσικού αερίου στη Φινλανδία.
Η φινλανδική κρατική εταιρεία αερίου Gasum δήλωσε πως η Gazprom είχε προειδοποιήσει πως η ροή θα διακοπτόταν από τις 07:00 το πρωί του Σαββάτου. «Οι προμήθειες φυσικού αερίου στη Φινλανδία βάσει του συμβολαίου προμήθειας της Gasum έχουν διακοπεί», ανέφερε σε μια ανακοίνωση.
Αρχής γενομένης από σήμερα, κατά τη διάρκεια της επικείμενης θερινής περιόδου, η Gasum θα παρέχει φυσικό αέριο στους πελάτες της από άλλες πηγές μέσω του αγωγού Balticconnector.
Ο Balticconnector συνδέει τη Φινλανδία με το δίκτυο αερίου της γειτονικής Εσθονίας.
07:30 «Κατάπαυση πυρός θα έχουμε τη στιγμή που θα παραδοθούν ο ουκρανικός στρατός και οι εθνικιστές στο Ντονμπάς»: αυτό δήλωσε ο Βλαντίμιρ Τσιζόφ, πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνέντευξή του στα «Νέα Σαββατοκύριακο».
Ο ίδιος απαρίθμησε και τους στόχους που έχουν ήδη επιτευχθεί, σύμφωνα με τη Μόσχα. Είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πέτυχαν «την απελευθέρωση ορισμένων περιοχών του Ντονμπάς, που περιλαμβάνουν τη Μαριούπολη. Επιπλέον, η Ουκρανία διαθέτει πλέον μικρό αριθμό μαχητικών αεροπλάνων, ελικοπτέρων, πυραύλων και μονάδων πυροβολικού, μεγάλο μέρος των όπλων που παρέχονται από τη Δύση έχει καταστραφεί», υποστήριξε.
06:00 Το πρωτοσέλιδο της βρετανικής Daily Telegraph με συνέντευξη της υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας: «Θα δώσουμε στη Μολδαβία όπλα για να σταματήσει τον Πούτιν».
Η επικεφαλής του Φόρεϊν Οφις δήλωσε στην εφημερίδα πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι αποφασισμένος να δημιουργήσει μια «μεγαλύτερη Ρωσία» παρ΄όλο που η εισβολή του στην Ουκρανία απέτυχε να σημειώσει γρήγορη επιτυχία.
Η Μολδαβία, που συνορεύει με την Ουκρανία, δεν είναι μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Η Τρας είπε πως διεξάγονται συνομιλίες ώστε να διασφαλιστεί ότι τα αμυντικά συστήματα της Μολδαβίας μπορούν να αποτρέψουν οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση. «Θα ήθελα να δω τη Μολδαβία εξοπλισμένη με τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ. Είναι μια συζήτηση που έχουμε με τους συμμάχους μας», δήλωσε στην Telegraph.
«Ο Πούτιν ήταν απολύτως σαφής για τις φιλοδοξίες του να δημιουργήσει μια μεγαλύτερη Ρωσία. Και το ότι οι προσπάθειές του να καταλάβει το Κίεβο δεν ήταν επιτυχείς, δεν σημαίνει καθόλου ότι έχει εγκαταλείψει αυτές τις φιλοδοξίες», είπε.
04:55 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε να υπογραφεί διεθνής συμφωνία με συμμάχους της χώρας του ώστε να εξασφαλιστεί πως θα καταβληθούν ρωσικές αποζημιώσεις για τις καταστροφές του πολέμου.
Ο Ζελένσκι, που ερίζει πως η Ρωσία προσπαθεί να καταστρέψει όσο περισσότερες υποδομές της Ουκρανίας μπορεί, υποστήριξε πως έτσι θα σταλεί το μήνυμα ότι οι χώρες που εξαπολύουν επιθέσεις θα υποχρεώνονται να πληρώσουν για τις πράξεις τους.
«Καλούμε τις χώρες εταίρους μας να υπογραφτεί πολυμερής συμφωνία και να δημιουργηθεί μηχανισμός ώστε να εξασφαλιστεί πως όλοι όσοι υπέφεραν από τις ρωσικές ενέργειες θα μπορέσουν να λάβουν αποζημιώσεις για όλες τις ζημίες που υπέστησαν», είπε κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του.
00:21 Δύο εξόριστοι αντίπαλοι του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρώην πρωταθλητής στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ και ο πρώην ολιγάρχης Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, χαρακτηρίστηκαν στη Ρωσία «ξένοι πράκτορες», όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η ατιμωτητική αυτή ετικέτα, που θυμίζει τους «εχθρούς του λαού» της σοβιετικής περιόδου, χρησιμοποιείται μαζικά εναντίον των αντιπάλων, δημοσιογράφων και ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που κατηγορούνται ότι διεξάγουν πολιτικές δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό.
Οι «ξένοι πράκτορες» υπόκεινται σε πολλούς περιορισμούς και περίπλοκες διαδικασίες, υπό την απειλή βαριών κυρώσεων. Ειδικότερα, πρέπει να αναφέρουν αυτήν την ιδιότητα σε όλες τις δημοσιεύσεις τους.
00:05 Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι παραδόθηκαν οι τελευταίοι ουκρανοί μαχητές που παρέμεναν μέσα στο εργοστάσιο Azovstal της Μαριούπολης, ύστερα από εβδομάδες πολιορκίας.
«Η περιοχή του μεταλλουργικού εργοστασίου Azovstal έχει απελευθερωθεί στο σύνολό της» ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 531 ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν σήμερα και συνολικά 2.439 από τις 16 Μαΐου.
Η πλήρης εκκένωση των καταφυγίων και των υπόγειων σηράγγων του βομβαρδισμένου εργοστασίου σηματοδοτεί τον επίλογο της πιο καταστροφικής πολιορκίας αυτού του πολέμου, που ξεκίνησε με την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία πριν από σχεδόν τρεις μήνες.
⊕ Διαβάστε: Η 86η ημέρα του πολέμου, όπως συνέβη
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News