2368
Βγαίνοντας από τις στοές και τα χαλάσματα της αχανούς χαλυβουργίας της Μαριούπολης ύστερα από εβδομάδες εγκλεισμού | David Arakhamia/Azov Regiment/Handout via REUTERS

Η 68η ημέρα του πολέμου – Oι Ρώσοι βομβάρδισαν και την ιστορική Οδησσό!

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2022, 07:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/05/2022, 21:00
Βγαίνοντας από τις στοές και τα χαλάσματα της αχανούς χαλυβουργίας της Μαριούπολης ύστερα από εβδομάδες εγκλεισμού
|David Arakhamia/Azov Regiment/Handout via REUTERS

Η 68η ημέρα του πολέμου – Oι Ρώσοι βομβάρδισαν και την ιστορική Οδησσό!

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2022, 07:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/05/2022, 21:00

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεδριάζει ψάχνοντας απάντηση στον εκβιασμό της Μόσχας με το φυσικό αέριο —και ένα εμπάργκο στο πετρέλαιο να είναι στο τραπέζι— ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 68η ημέρα.

♦ Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

20:28 Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ρωσικού στρατού Βαλέρι Γκερασίμοφ επισκέφτηκε την περιφέρεια του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των μαχών, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι βρισκόταν στο Ντονμπάς», δήλωσε ο ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

20:07 Πυραυλική επίθεση έπληξε την Οδησσό, την ιστορική αυτή πόλη- λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, στη νοτιοδυτική Ουκρανία, το βράδυ της Δευτέρας, προκαλώντας θανάτους και τραυματισμούς, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης Μαξίμ Μαρτσένκο, στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Δεν ήταν αμέσως διαθέσιμες περισσότερες λεπτομέρειες.

Παράλληλα, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Suspilne της Ουκρανίας επικαλέστηκε αναφορά της νότιας στρατιωτικής διοίκησης ότι η επίθεση κατέστρεψε έναν χώρο θρησκευτικής λατρείας.

19:44 Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η UEFA αποφάσισε τον αποκλεισμό των ρωσικών συλλόγων από το Champions League τής σεζόν 2022-23.

18:22 Μια αφοπλιστική απάντηση του αντικαγκελάριου της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Ενέργειας και Περιβάλλοντος της ΕΕ:

– Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τη Ρωσία, υπουργέ Χάμπεκ;

– «Σταματήστε τον πόλεμο… Και πηγαίντε σπίτι»…

17:31 Και η Ουγγαρία μετέφερε την πρεσβεία της στην Ουκρανία πίσω στο Κίεβο από το Λβιβ, καθώς η κατάσταση ασφαλείας στην ουκρανική πρωτεύουσα συνεχίζει να βελτιώνεται, ανακοίνωσε ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

Σε ένα βίντεο που ανήρησε στο Facebook, ο Σιγιάρτο είπε ότι η μετακίνηση του προσωπικού της πρεσβίας ολοκληρώθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο και πως η πρεσβεία στο Κίεβο λειτουργεί ήδη.

17:24 «Η Γερμανία δεν είναι αντίθετη με ένα εμπάργκο πετρελαίου από τη Ρωσία», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο αντιγκαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, προσερχόμενος στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

«Μετά από δύο μήνες δουλειά, μπορώ να πω ότι η Γερμανία δεν είναι αντίθετη με ένα εμπάργκο πετρελαίου από τη Ρωσία. Είναι μεγάλο το βάρος, αλλά είμαστε έτοιμοι να το σηκώσουμε» δήλωσε ο . Χάμπεκ και εξήγησε ότι η Γερμανία είχε μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία αντιστοιχούσε στο 35% των εισαγωγών, ωστόσο σήμερα κατάφερε να τη μειώσει στο 12%.

16:29 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει πληροφορίες ούτε για χώρες ούτε για ιδιωτικές εταιρείες που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν σε ρούβλια όπως επιθυμεί η Ρωσία ανέφερε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, ερωτηθείσα σχετικά κατά την άφιξή της στο έκτακτο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, η Σίμσον σημείωσε ότι « το αίτημά της να γίνονται οι πληρωμές σε ρούβλια είναι μία προφανής προσπάθεια να διχαστεί η ΕΕ».

Τέλος, η Ευρωπαία Επίτροπος επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση «με ενότητα και αλληλεγγύη».

15:31 Λεωφορεία που ήταν προγραμματισμένο να μεταφέρουν περισσότερους αμάχους για να απομακρυνθούν από την Μαριούπολη δεν έχουν φτάσει ακόμη στο συμφωνημένο σημείο παραλαβής, ανέφερε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, αντικρούοντας προηγούμενη αναφορά ότι αυτοί οι πολίτες είχαν εγκαταλείψει την κατεστραμμένη πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Το δημοτικό συμβούλιο προέτρεψε τους εν λόγω πολίτες να παραμείνουν στη θέση τους. Δεν ήταν αμέσως σαφές τι προκάλεσε την καθυστέρηση.

Νωρίτερα, ο Πέτρο Αντριουσένκο, βοηθός του δημάρχου της Μαριούπολης, είχε πει ότι τα λεωφορεία είχαν φύγει από την Μαριούπολη, αλλά αργότερα ανήρτησε ένα μήνυμα που ανέφερε εμπόδια στην προγραμματισμένη απομάκρυνση αμάχων.

Οι εν λόγω άμαχοι πολίτες προέρχονται από την πόλη, όχι από το χαλυβουργείο Αζοφστάλ, από όπου τα Ηνωμένα Εθνη και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έχουν οργανώσει οχηματοπομπές εκκένωσης.

15:22 Η πρεσβεία των ΗΠΑ ελπίζει να επιστρέψει στο Κίεβο μέχρι τα τέλη Μαΐου, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, δήλωσε σήμερα η αμερικανίδα επιτετραμμένη στην Ουκρανία.

Αμερικανοί διπλωμάτες αποχώρησαν από την πρεσβεία της ουκρανικής πρωτεύουσας περίπου δύο εβδομάδες προτού η Ρωσία εξαπολύσει την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, μεταφέροντας ορισμένες από τις υπηρεσίες της πρεσβείας στη δυτική πόλη Λβιβ, πριν εγκατασταθούν τελικά στη γειτονική Πολωνία.

«Ακούμε τους επαγγελματίες ασφαλείας και όταν μας πουν ότι μπορούμε να επιστρέψουμε, θα επιστρέψουμε», είπε η αμερικανίδα επιτετραμμένη στην Ουκρανία, Κριστίν Κβίεν, σε συνέντευξη Τύπου.

Ορισμένες δυτικές χώρες έχουν ήδη μεταφέρει τις πρεσβείες τους πίσω στο Κίεβο καθώς το κύριο επίκεντρο των μαχών στην Ουκρανία έχει απομακρυνθεί από την πρωτεύουσα στο ανατολικό και νότιο τμήμα της χώρας.

14:24 Τη σταδιακή επαναλειτουργία της πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κίεβο από την Τρίτη, γνωστοποίησε το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου.

Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ, συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ η ταξιδιωτική οδηγία του υπουργείου Εξωτερικών που εκδόθηκε στις 15 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους κύπριους πολίτες να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στην Ουκρανία. Επιπλέον, οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που διαμένουν μόνιμα ή/και βρίσκονται προσωρινά στην Ουκρανία, καλούνται όπως εγκαταλείψουν τη χώρα.

13:27 Μια ρωσική ρουκέτα έπληξε σήμερα μια στρατηγικής σημασίας γέφυρα στις εκβολές του Δνείστερου στην περιοχή της Οδησσού της νοτιοδυτικής Ουκρανίας, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.

Η γέφυρα, η οποία έχει ήδη βομβαρδιστεί δύο φορές από τις ρωσικές δυνάμεις, παρέχει τη μοναδική οδική και σιδηροδρομική σύνδεση στο ουκρανικό έδαφος με ένα μεγάλο νότιο τμήμα της περιοχής της Οδησσού.

Ο Σέρχι Μπρατσούκ, εκπρόσωπος της περιφερειακής διοίκησης της Οδησσού, γνωστοποίησε το ρωσικό πλήγμα στο Telegram, χωρίς ωστόσο να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες.

13:00 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να εξαιρέσει την Ουγγαρία και τη Σλοβακία από ένα εμπάργκο αγοράς ρωσικού πετρελαίου, το οποίο προετοιμάζει η Κομισιόν, δήλωσαν τη Δευτέρα δύο αξιωματούχοι της ΕΕ.

Η Επιτροπή αναμένεται να ολοκληρώσει την Τρίτη τις εργασίες της για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, το οποίο θα περιλαμβάνει απαγόρευση αγοράς ρωσικού πετρελαίου, οι εξαγωγές του οποίου αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων της Μόσχας.

11:48 Τέλος οι ανάσες ελευθερίας για τους άμαχους στα υπόγεια του Αζοφστάλ στη Μαριούπολη. Η Ρωσία ξανάρχισε σήμερα τον βομβαρδισμό του εργοστασίου, αμέσως μετά την αναχώρηση των λεωφορείων που μετέφεραν λίγους από τους αμάχους που ήταν κρυμμένοι επί εβδομάδες στα υπόγειά του, όπως δήλωσε σήμερα βοηθός του δημάρχου της πόλης.

Η Μαριούπολη που βρέθηκε στο επίκεντρο των σκληρότερων συγκρούσεων του πολέμου στην Ουκρανία μέχρι σήμερα, έχει καταληφθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της από τους Ρώσους, αλλά ένας αδιευκρίνιστος αριθμός αμάχων και μαχητών παραμένουν παγιδευμένοι στο Αζοφστάλ.

Το υπόγειο δίκτυο των τούνελ που διαθέτουν οι αναφερόμενες εργοστασιακές εγκαταστάσεις, προσφέρει καταφύγιο από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

«Χθες, αμέσως μετά την αναχώρηση των λεωφορείων από το Αζοφστάλ με τους αμάχους, ένας νέος βομβαρδισμός άρχισε αμέσως», δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση, ο Πέτρο Αντριουτσένκο.

!! 11:34 Διαφωνούν από ό,τι φαίνεται, η υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, σχετικά με την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η Αναλένα Μπέρμποκ διαβεβαίωσε την Κυριακή εκ νέου ότι το Βερολίνο τάσσεται υπέρ της επιβολής εμπάργκο, όμως ο Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε την ίδια ημέρα, ότι «η Γερμανία δεν θέλει να προκαλέσει μία οικονομική καταστροφή».

Ο Χάμπεκ είπε ότι έχει ακούσει διαφορετικά πράγματα σχετικά με την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και ότι μερικές χώρες δεν είναι ακόμη έτοιμες για ένα τέτοιο βήμα.

Δύο διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσαν νωρίτερα, ότι η ΕΕ γέρνει προς την κατεύθυνση μιας απαγόρευσης στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από τα τέλη της χρονιάς.

11:26 Περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Τα στατικά στοιχεία έχουν συλλεχθεί από μια σειρά πηγών, κυρίως από δεδομένα που διέθεσαν οι αρχές από τα επίσημα σημεία συνοριακής διέλευσης, σύμφωνα με την UNHCR.

11:20 Το Ισραήλ αποδοκίμασε έντονα σήμερα τα σχόλια του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι ο ηγέτης των Ναζί Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκές ρίζες, και απαίτησε μία συγγνώμη από τη Μόσχα.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Ρωσίας χρησιμοποιώντας «σκληρή γλώσσα» για τα σχόλια που έκανε ο Λαβρόφ την Κυριακή, στη διάρκεια συνέντευξής του στην ιταλική τηλεόραση.

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ, δήλωσε ότι ο Λαβρόφ έκανε «μία ασυγχώρητη και σκανδαλώδη δήλωση».

11:07 Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα, ότι ένα τουρκικής κατασκευής, πολεμικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα Bayraktar κατέστρεψε σήμερα, δύο ρωσικά σκάφη περιπολίας κλάσης Raptor στη Μαύρη Θάλασσα, όπως ανέφερε ο αρχηγός του Γενικού Στρατιωτικού Επιτελείου της Ουκρανίας.

«Δύο ρωσικά σκάφη περιπολίας κλάσης Raptor καταστράφηκαν σήμερα την αυγή κοντά στο Φιδονήσι», έγραψε ο Βαλέρι Ζαλούζνι στο Telegram.

10:23 Η Φινλανδία θα αποφασίσει να καταθέσει αίτηση για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ στις 12 Μαΐου, όπως ανέφερε αργά το βράδυ της Κυριακής, η φινλανδική εφημερίδα Iltalehti, επικαλούμενη ανώνυμες κυβερνητικές πηγές.

Η απόφαση για τη συμμετοχή στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο θα ληφθεί σε δύο βήματα, με τον φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο να ανακοινώνει πρώτα, τη σύμφωνη γνώμη του για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, ενώ θα ακολουθήσουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, εγκρίνοντας την υποβολή της αίτησης, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

10:11 Η Ουγγαρία εξακολουθεί να είναι αντίθετη στην επιβολή οποιουδήποτε εμπάργκο από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης, Ζόλταν Κόβατς.

«Η ουγγρική θέση σχετικά με την επιβολή οποιουδήποτε εμπάργκο στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο δεν έχει αλλάξει: δεν το υποστηρίζουμε», ανέφερε σήμερα ο Κόβατς.

09:59 Η Ουκρανία είναι ενδεχόμενο να χάσει δεκάδες εκατομμύρια τόνους σιτηρών, εξαιτίας του αποκλεισμού από τη Ρωσία στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, προκαλώντας μία διατροφική κρίση που θα επηρεάσει την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, δήλωσε σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η Ρωσία δεν επιτρέπει την είσοδο και την έξοδο των πλοίων. Ελέγχει τη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Ζελένσκι στο ειδησεογραφικό πρόγραμμα της Αυστραλίας «60 Λεπτά».

09:29 Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ διαβεβαίωσε εκ νέου ότι το Βερολίνο τάσσεται υπέρ της επιβολής εμπάργκο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πετρέλαιο το οποίο εξάγει η Ρωσία.

Η Γερμανία, δήλωσε η Μπέρμποκ στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, είναι πλέον «έτοιμη» να αντεπεξέλθει χωρίς να αγοράζει αργό από τη Ρωσία για αρκετά χρόνια.

Νέες συμφωνίες για την προμήθεια αργού μείωσαν κατά πολύ την εξάρτηση του Βερολίνου από τη Μόσχα όσον αφορά τον εφοδιασμό με αργό, εξήγησε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, το μερίδιο του πετρελαίου της Ρωσίας που καταναλώνεται στη Γερμανία έπεσε από το 35% στο 12% μέσα σε μόλις μερικές εβδομάδες.

07:58 H Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν θα επισκεφτεί τη Ρουμανία και τη Σλοβακία στις 5-9 Μαΐου για να συναντηθεί με μέλη αμερικανικών υπηρεσιών και προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ, γονείς και παιδιά από την Ουκρανία που εγκατέλειψαν τις εστίες τους, εργαζόμενους ανθρωπιστικών οργανισμών, αλλά και δασκάλους, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο της.

Η κυρία Μπάιντεν θα συναντηθεί με μητέρες και παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με το γραφείο της.

07:30 Το πρωτοσέλιδο της αμερικανικής The Wall Street Journal: Η (πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι) Πελόζι υπόσχεται βοήθεια στην Ουκρανία μέχρι τη νίκη.

07:01 Οι υπουργοί Ενέργειας των «27» συνεδριάζουν εκτάκτως, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να καταλήξει σε ενιαία στάση αφού η Ρωσία διεμήνυσε πως οι ευρωπαϊκές εταιρείες που αγοράζουν ρωσικό αέριο θα πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια, ειδάλλως θα δουν την παροχή να σταματά.

Ως γνωστόν, η Μόσχα διέκοψε τις προμήθειες στη Βουλγαρία και την Πολωνία την περασμένη εβδομάδα, μετά την άρνησή τους να συμμορφωθούν προς την απαίτηση να πληρώνουν το αέριο πρακτικά σε ρούβλια.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ

06:00 Μερικά από τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου τη Δευτέρα

⇒ Ο Independent για τους αμάχους της Μαριούπολης που γεύτηκαν την ελευθερία

⇒ Οι Financial Times για την οδηγία του Πεκίνου προς τράπεζες ώστε να προφυλαχθούν περιουσιακά στοιχεία της Κίνας από ενδεχόμενες αμερικανικές κυρώσεις σαν αυτές που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στους ρώσους ολιγάρχες και στη Ρωσική Ομοσπονδία.

05:25 Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας ανέφεραν πως εξάρθρωσαν κύκλωμα ρώσων κατασκόπων, ένας εκ των οποίων εργαζόταν στο ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, που μίλησε σχετικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, δεν αποκάλυψε πόσα ήταν τα μέλη του κυκλώματος, ούτε άλλες λεπτομέρειες.

Αναφέρθηκε ωστόσο σε έναν από τους φερόμενους στόχους της ομάδας. «Οι σύντροφοι σκόπευαν να καταρρίψουν επιβατικό αεροσκάφος πάνω από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία ώστε να επιρριφθεί η ευθύνη στην Ουκρανία», υποστήριξε. Θα χρησιμοποιούσαν αντιαεροπορικούς πυραύλους στο στοκ των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, πρόσθεσε ο Αρεστόβιτς.

03:09  Δύο εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην Μπιέλγκοροντ, περιφέρεια της νότιας Ρωσίας που γειτονεύει με την Ουκρανία, ενημέρωσε ο περιφερειάρχης Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ μέσω Telegram.

«Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές», ανέφερε ο Γκλάντκοφ στην ανάρτησή του.

01:17 Το πρακτορείο Reuters δημοσιοποίησε νέες εικόνες από τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού αμάχων από τη χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη, όπου είχαν βρει καταφύγιο για να γλιτώσουν από τους Ρώσους.

(David Arakhamia/Azov Regiment/Handout via REUTERS)
(David Arakhamia/Azov Regiment/Handout via REUTERS)
(David Arakhamia/Azov Regiment/Handout via REUTERS)

01:02 Η Φινλανδία είναι πρακτικά βέβαιο ότι θα υποβάλει αίτημα για να γίνει κράτος-μέλος του NATO, δήλωσε χθες στη σουηδική δημόσια τηλεόραση η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αν Λίντε.

«Γνωρίζουμε κατά το μάλλον ή ήσσον ότι (η Φινλανδία) θα υποβάλει αίτημα για να γίνει κράτος μέλος του NATO. Κι αυτό αλλάζει όλη την ισορροπία (…). Αν γίνει κράτος μέλος κάποια από τις (σκανδιναβικές) χώρες, ξέρουμε ότι οι εντάσεις θα αυξηθούν», δήλωσε η Αν Λίντε στο SVT.

Ερωτηθείσα εάν αναμένει πως η Φινλανδία θα γίνει μέλος της Συμμαχίας, η Λίντε απάντησε «νομίζω πως μπορείτε να το πείτε αυτό με σιγουριά».

00:10 Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ιταλικό κανάλι Rete 4, του ομίλου Μπερλουσκόνι, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις πιθανές εξελίξεις του.

«Ο Ζελένσκι μπορεί να φέρει την ειρήνη αν σταματήσει τις εχθροπραξίες και πάψει να δίνει εντολές σε νεοναζιστικά τάγματα. Δεν ζητούμε να παραδοθεί, αλλά να δώσει εντολή για διακοπή των εχθροπραξιών και να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι πολίτες», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ο ίδιος δεν θέλησε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν η Ρωσία προγραμματίζει την ολοκλήρωση των πολεμικών επιχειρήσεων για τις 9 Μαΐου, οπότε στη Μόσχα θα εορταστεί η Ημέρα της Νίκης, η επέτειος της συντριβής της χιτλερικής Γερμανίας από τον Κόκκινο Στρατό το 1945.

«Επικεντρώνουμε την δράση μας στο να υπερασπίσουμε και να εγγυηθούμε την ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού, την απομάκρυνση των ναζιστικών απειλών και των απειλών, βέβαια, κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η χώρα του δεν επιταχύνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις με ορίζοντα την 9η Μαΐου.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Διαβάστε: Η 66η και η 67η ημέρα του πολέμου όπως συνέβησαν

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...