3384
Η Ουκρανή Νατάλια Ουσμάνοβα από τη Μαριούπολη φτάνει με τα λεωφορεία του ΟΗΕ στον ενδιάμεσο καταυλισμό υπό το βλέμμα μαχητών των ρωσόφιλων αυτονομιστών του Ντονέτσκ. Αύριο οι άμαχοι θα μεταβούν στη Ζαπορίζια, είπε ο Ζελένσκι | REUTERS/Alexander Ermochenko

Ελπίδες για τους αμάχους του Azovstal

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2022, 08:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 01/05/2022, 23:05
Η Ουκρανή Νατάλια Ουσμάνοβα από τη Μαριούπολη φτάνει με τα λεωφορεία του ΟΗΕ στον ενδιάμεσο καταυλισμό υπό το βλέμμα μαχητών των ρωσόφιλων αυτονομιστών του Ντονέτσκ. Αύριο οι άμαχοι θα μεταβούν στη Ζαπορίζια, είπε ο Ζελένσκι
|REUTERS/Alexander Ermochenko

Ελπίδες για τους αμάχους του Azovstal

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2022, 08:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 01/05/2022, 23:05

Η ασφαλής απομάκρυνση εκατό ουκρανών αμάχων από τη χαλυβουργία Azovstal ήταν το σημαντικότερο γεγονός της 67ης ημέρας του πολέμου. Την ίδια στιγμή το Κίεβο πιέζει την ΕΕ για κλιμάκωση των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας με απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου.

♦ Ολες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

23:02 Το κόστος των ζημιών σε κατεστραμμένα σπίτια και υποδομές ξεπερνά τα 60 δισ. δολάρια, αποκάλυψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνλεντευξή του στην ΕΡΤ1.

«Οι απώλειες – σήμερα μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για τον αριθμό των κατεστραμμένων σπιτιών και υποδομών, που ήδη υπολογίζεται γύρω στα 60 δισεκατομμύρια δολάρια», είπε, για να προσθέσει: «Αυτό είναι για σήμερα, χωρίς τις κατεχόμενες περιοχές, όπου δεν μπορούμε να αναλύσουμε τίποτα. Από τα εδάφη όπου αποκαταστάθηκε η κυριαρχία της Ουκρανίας τι είναι ξεκάθαρο – ο αριθμός των κατεστραμμένων γεφυρών, δρόμων, υποδομών, εργοστασίων κ.λ.π. Το κράτος έχασε 600 δισεκατομμύρια δολάρια.

»Δεν μιλάω για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, διότι θα υπολογιστεί μετά το τέλος του πολέμου. Σήμερα χρειαζόμαστε τον απολογισμό από τον ιδιωτικό τομέα – ποιος και τι έχασε, πόσα έχασε. Λένε ότι οι απώλειες του ιδιωτικού τομέα για σήμερα είναι ένα τρισεκατομμύριο. Δεν μπορώ να το πω, διότι χρειάζομαι συγκεκριμένα στοιχεία, ποσά, τότε μπορούμε να μιλάμε για τις απώλειες. Όσον αφορά τις ζωές που χάθηκαν, πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίμημα».

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

20:21 Η επιχείρηση διασποράς ψευδών πληροφοριών από πλευράς της Ρωσίας αποκεντρώνεται ολοένα και περισσότερο και αποκτά μεγάλη δυναμική στο TikTok. Στόχος της παραπληροφόρησης είναι η δημιουργία αμφιβολιών σχετικά με τα γεγονότα στην Ουκρανία, προειδοποίησε Αμερικανός ερευνητής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρει ο Guardian.

18:41 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα εντείνει τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, επιμένοντας ότι ο επόμενος γύρος κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα περιλαμβάνει εμπάργκο πετρελαίου. Η ΕΕ συζητά την απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2022. Το χρονοδιάγραμμα πρέπει ακόμη να συμφωνηθεί από τα κράτη μέλη, τα οποία θα συζητήσουν την πρόταση την Τετάρτη.

18:32 Δραστική μείωση των εισαγωγών της ρωσικών ορυκτών καυσίμων ανακοίνωσε η Γερμανία, λίγες ημέρες πριν η ΕΕ συμπεριλάβει το πετρέλαιο στις κυρώσεις της κατά της πολεμικής μηχανής του Βλαντιμίρ Πούτιν. Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας δημοσίευσε την Κυριακή στατιστικά στοιχεία που δείχνουν πώς η κατανάλωση εισαγόμενου ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα μειώθηκε απότομα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Γερμανία σχεδιάζει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο έως το 2024 και από το πετρέλαιο και τον άνθρακα πολύ νωρίτερα.

18:06 Μια ομάδα 100 Ουκρανών αμάχων βρίσκεται καθ’ οδόν προς την έξοδο από το χαλυβουργείο Azovstal στη Μαριούπολη στο πλαίσιο της εκκένωσης από τον ΟΗΕ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε σε tweet ότι κατευθύνονται σε «ελεγχόμενη περιοχή».

17:13 Τα Ηνωμένα Εθνη πραγματοποιούν μια «επιχείρηση ασφαλούς διέλευσης» για αμάχους από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στην Μαριούπολη, γνωστοποίησε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων. Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 29 Απριλίου και διεξάγεται σε συντονισμό με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, τη Ρωσία και την Ουκρανία, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες Σαβιάνο Αμπρέου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των αμάχων που απομακρύνονται και της αυτοκινητοπομπής.

16:30 Μεγάλη πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε ρωσική αμυντική εγκατάσταση κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής, Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ. Ο ίδιος τόνισε πως ένας κάτοικος υπέστη ελαφρά τραύματα και η ζωή του δεν διατρέχει κίνδυνο.

16:23 Ακόμη 14 άμαχοι από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal της Μαριούπολης έφτασαν σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας, σύμφωνα με το Reuters.Ο φωτογράφος του πρακτορείου ειδήσεων στο χωριό Μπεζιμένι του Ντονέτσκ είδε την ομάδα να φτάνει την Κυριακή, λίγες ώρες μετά την άφιξη 40 ατόμων από το εργοστάσιο στην πολιορκημένη πόλη. Η εκκένωση προς τη Ζαπορίζια από τη Μαριούπολη επρόκειτο να ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα τοπική ώρα την Κυριακή.

Γυναίκες και παιδιά φτάνουν στον προσωρινό καταυλισμό στην περιοχή του Ντονέτσκ REUTERS/Alexander Ermochenko

15:56 Η Κοπεγχάγη κατήγγειλε την παραβίαση του εναέριου χώρου της Δανίας από ένα ρωσικό αναγνωριστικό αεροσκάφος και κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη για αυτό το περιστατικό, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γέπε Κόφοντ. «Ο Ρώσος πρεσβευτής καλείται αύριο στο υπουργείο Εξωτερικών. Μια ακόμη ρωσική παραβίαση του εναέριου χώρου της Δανίας. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο και ιδιαίτερα ανησυχητικό στην τρέχουσα κατάσταση», έγραψε ο Κόφοντ στο Twitter.

(Περισσότερα εδώ)

14:38 Φιλορωσικά τρολ διεξάγουν έναν πόλεμο πληροφοριών, μέσα από ένα παλιό εργοστάσιο στην Αγία Πετρούπολη στοχοποιώντας δυτικούς ηγέτες και διαδίδοντας την προπαγάνδα του Κρεμλίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία, προειδοποίησε η βρετανική κυβέρνηση, η οποία ανέθεσε τη διενέργεια μιας μελέτης για το θέμα.

Η μελέτη, οι συντάκτες της οποίας δεν κατονομάζονται για λόγους ασφαλείας, «δείχνει πώς το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί ένα εργοστάσιο τρολ για να διαδίδει ψέματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με σχόλια σε ιστότοπους με μεγάλη επισκεψιμότητα», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Φόρεϊν Όφις.

14:10 «Η αντιπροσωπεία μας ταξίδεψε στο Κίεβο για να στείλει ένα ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα στον κόσμο: οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας», υπογραμμίζει η ανακοίνωση της αμερικανικής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής την Νάνσι Πελόζι, που δόθηκε στη δημοσιότητα «στο τέλος της επίσκεψης της αντιπροσωπείας τους» στο Κίεβο.

Τα μέλη της αμερικανικής αντιπροσωπείας στη συνέχεια ταξίδεψαν στη νοτιοανατολική Πολωνία και τη Βαρσοβία.

«Επιπλέον αμερικανική υποστήριξη βρίσκεται καθ’ οδόν», τόνισαν οι Αμερικανοί βουλευτές διαβεβαιώνοντας ότι «θα μετατρέψουν το ισχυρό αίτημα του προέδρου Μπάιντεν για χρηματοδότηση σε μια δέσμη νομοθετικών μέτρων».

12:23 Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε την επίθεση σε αεροδρόμιο κοντά στην Οδησσό το Σάββατο. Καταστράφηκε ένας διάδρομος και ένα υπόστεγο το οποίο, όπως υποστηρίζει η Μόσχα, περιείχε όπλα που είχαν παραχωρηθεί από ξένες χώρες. Επίσης, οι ρωσικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι καταρρίφθηκαν δύο ουκρανικά βομβαρδιστικά Su-24 πάνω από το Χάρκοβο.

11:31 Δύο ομάδες αμάχων έφυγαν από την κατοικημένη περιοχή γύρω από το χαλυβουργείο Azovstal στη Μαριούπολη, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο είπε ότι συνολικά 46 άμαχοι εγκατέλειψαν την περιοχή και τους παρασχέθηκε τροφή και στέγη

10:27 Συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στο Κίεβο είχε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Σας επισκεπτόμαστε για να σας ευχαριστήσουμε για τον αγώνα σας για την ελευθερία… Ο αγώνας σας είναι αγώνας για όλους. Η δέσμευσή μας είναι να είμαστε εδώ για εσάς μέχρι να τελειώσει ο αγώνας», ανέφερε η Πελόζι σε ένα βίντεο που ανήρτησε ο Ζελένσκι στο Twitter.

09:40 Στη Μαριούπολη απομακρύνθηκαν τα πρώτα γυναικόπαιδα από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, όπου παραμένουν εδώ και μέρες εγκλωβισμένοι ουκρανοί στρατιώτες και άμαχοι.

«Βγάζουμε αμάχους από τα ερείπια χρησιμοποιώντας σχοινιά – Είναι ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά», δήλωσε ο Σβιάτοσλαβ Παλαμάρ, περιγράφοντας το σκηνικό καταστροφής στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, το οποίο εκτείνεται σε τέσσερα τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τον λοχαγό του ουκρανικού στρατού, τόσο η ρωσική όσο και η ουκρανική πλευρά σέβονται την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή. Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι άμαχοι που εγκατέλειψαν το εργοστάσιο θα μεταφερθούν στην Ζαπορίζια, που βρίσκεται στα βορειοδυτικά.

Περισσότερα εδώ

08:10 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι περίπου 23.000 ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε ότι περισσότερα από 1.000 ρωσικά άρματα μάχης και περίπου 2.500 στρατιωτικά οχήματα έχουν καταστραφεί.

Επισήμως το Κρεμλίνο έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο 1.351 ρώσων στρατιωτών, ενώ υποστηρίζει ότι οι απώλειες του ουκρανικού στρατού ξεπερνούν τις 23 χιλιάδες.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι δυνάμεις του έχουν καταστρέψει 2.600 ουκρανικά τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα, περίπου 650 drones, 142 αεροσκάφη και 112 ελικόπτερα.

Σάββατο 30 Απριλίου

19:00 Επίθεση από ρωσικούς πυραύλους κατέστρεψε τον διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης στο αεροδρόμιο της Οδησσού. Ο διάδρομος δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του ουκρανικού στρατού.

18:50 Η Ουκρανία πραγματοποίησε ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου με τη Ρωσία, με επτά στρατιώτες και επτά αμάχους να επιστρέφουν στην πατρίδα τους, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο.

Μεταξύ των στρατιωτών ήταν μια γυναίκα που είναι έγκυος πέντε μηνών, πρόσθεσε. Η Βερεσούκ δεν ανέφερε πόσοι Ρώσοι παραδόθηκαν στη Μόσχα κατά την ανταλλαγή.

Οι δύο χώρες έχουν ανταλλάξει αιχμαλώτους αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, η οποία ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Και την Πέμπτη η Ουκρανία είχε ανακοινώσει ότι η Ρωσία παρέδωσε 33 Ουκρανούς στρατιώτες.

18:10 Για οβίδες «από την πλευρά της Ουκρανίας», σε σημείο ελέγχου στα σύνορα με τη Ρωσία, έκανε λόγο ο κυβερνήτης της ρωσικής επαρχίας Κουρσκ. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει άμεσα τις ρωσικές αιτιάσεις, ενώ επί του παρόντος δεν υπάρχει σχόλιο από την Ουκρανία.

16:30 Η Ρωσία πιστεύει ότι οι κίνδυνοι ενός πυρηνικού πολέμου πρέπει να παραμείνουν στο ελάχιστο και ότι θα πρέπει να αποτραπεί οποιαδήποτε ένοπλη σύρραξη μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων,  δήλωσε ο Βλαντίμιρ Γερμάκοφ, επικεφαλής της διεύθυνσης του ρωσικού υπουργείου των Εξωτερικών που είναι αρμόδια για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων, σύμφωνα με το TASS. Το τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων αναμετέδωσε το Reuters.

Ο ρώσος αξιωματούχος τόνισε ότι όλες οι πυρηνικές δυνάμεις πρέπει να παραμείνουν στη λογική που καθορίζεται στα επίσημα έγγραφα που έχουν στόχο την αποτροπή πυρηνικού πολέμου. «Η Ρωσία ακολουθεί ξεκάθαρα αυτή την κατανόηση», ξεκαθάρισε ο Γερμάκοφ.

15:25 Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι προέδροι της Γαλλίας και της Ουκρανίας, ο Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε στον Βολοντίμιρ Ζλένσκι και να ενισχυθεί η στρατιωτική και η ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Τσεχία και άλλοι σύμμαχοι, έχουν παράσχει στο Κίεβο εκατοντάδες όπλα πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς για να βοηθήσουν την Ουκρανία να αντικρούσει την επίθεση της Μόσχας. Ηδη το Παρίσι έχει ανακοινώσει ότι θα στείλει πυροβόλα Caesar βεληνεκούς 40 χιλιομέτρων και η Βρετανία αντιαεροπορικούς πυραύλους Starstreak και τεθωρακισμένα.

Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του Ελιζέ, το Παρίσι έχει στείλει μέχρι αυτό το στάδιο ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία που φτάνει σε «περισσότερους από 615 τόνους εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένου ιατρικού εξοπλισμού, γεννητριών για νοσοκομεία, επισιτιστικής βοήθειας, διαμονής και οχημάτων έκτακτης ανάγκης».

Ο Μακρόν επέμεινε στην «επιθυμία του να εργαστεί ενεργά κατά τη δεύτερη θητεία του για την αποκατάσταση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, διατηρώντας πάντα στενό συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους της». Ανέφερε επίσης «την ετοιμότητα της Γαλλίας να συμβάλει σε μια συμφωνία που παρέχει εγγυήσεις ασφάλειας στην Ουκρανία».

14:40 Η Ρωσία κάνει ό,τι μπορεί για να καταστρέψει κάθε ίχνος ζωής στην περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. Στη νυχτερινή του ομιλία, ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για συνεχή χτυπήματα σε υποδομές και κατοικημένες περιοχές που «δείχνουν ότι η Ρωσία θέλει να καταστήσει την περιοχή ακατοίκητη».

12:10 Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι αναμένει το οικονομικό ύψος του εμπορίου με την Κίνα να αυξηθεί στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια (189,67 δισεκατομμύρια ευρώ) από το 2024, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, καθώς η Μόσχα κοιτάει ανατολικά, υπό την κλιμακούμενη απομόνωσή της από τη Δύση.

Σύμφωνα με το ίδιο υπουργείο, οι κινεζικές εταιρίες πρέπει να είναι προσεκτικές για τον κίνδυνο από την εφαρμογή δευτερογενών κυρώσεων, τονίζοντας ωστόσο, ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο για τη διεύρυνση της συνεργασίας του με τη Μόσχα, σύμφωνα με το Interfax.

11:45 Το «πάγωμα» του Στρατηγικού Διαλόγου Σταθερότητας ΗΠΑ-Ρωσίας ανακοίνωσε αξιωματούχους του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο ΤASS.

Ο Βλαντιμίρ Γερμάκοφ, επικεφαλής της υπηρεσίας μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων στο ρωσικό ΥΠΕΞ, δήλωσε στο TASS ότι οι επαφές θα μπορούσαν να επαναληφθούν μόλις ολοκληρωθεί αυτό που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

10:50 Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι μονάδες του πυροβολικού της έπληξαν 389 στόχους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μεταξύ αυτών, 35 σημεία ελέγχου, 15 αποθήκες όπλων και πυρομαχικών, αλλά και αρκετές περιοχές συγκέντρωσης ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων και του οπλισμού τους.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τέσσερις αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων.

09:55 Οι ρωσικές δυνάμεις προέβησαν στην κλοπή αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων τόνων σιτηρών στις περιοχές της Ουκρανίας που έχουν καταλάβει, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας.

Μιλώντας στην κρατική ουκρανική τηλεόραση, ο Τάρας Βισότσκι εξέφρασε την ανησυχία του, αναφέροντας ότι οι 1,5 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που είχαν αποθηκευτεί σε κατεχόμενες περιοχές, μπορεί να έχουν κλαπεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία την Πέμπτη, για την κλοπή σιτηρών στις περιοχές που έχει καταλάβει, μία ενέργεια που κατά την άποψη του Κιέβου, κλιμακώνει την απειλή κατά της παγκόσμιας διατροφικής ασφάλειας.

Οι ρωσικές δυνάμεις προέβησαν στην κλοπή «αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων τόνων» σιτηρών στις περιοχές της Ουκρανίας που έχουν καταλάβει, όπως δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας.

Μιλώντας στην κρατική ουκρανική τηλεόραση, ο Τάρας Βισότσκι εξέφρασε την ανησυχία του, αναφέροντας ότι οι 1,5 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που είχαν αποθηκευτεί σε κατεχόμενες περιοχές, μπορεί να έχουν κλαπεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία την Πέμπτη, για την κλοπή σιτηρών στις περιοχές που έχει καταλάβει, μία ενέργεια που κατά την άποψη του Κιέβου, κλιμακώνει την απειλή κατά της παγκόσμιας διατροφικής ασφάλειας.

ο9:33 Ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, έκανε λόγο για «αγριότητα» του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειές του «ασυνείδητες» και τις δικαιολογίες του για την εισβολή «ανοησίες».

«Είναι δύσκολο να υποστηρίξει τις ανοησίες περί ναζισμού στην Ουκρανία και προστασίας των Ρώσων στην περιοχή, όταν κανένας από αυτούς δεν απειλήθηκε από την Ουκρανία», είπε ο Κίρμπι.

09:15 Η Ρωσία αναγκάστηκε να προχωρήσει σε συγχώνευση διαφορετικών στρατιωτικών μονάδων που συμμετείχαν στις αποτυχημένες επιχειρήσεις προώθησης των ρωσικών δυνάμεων στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας, σύμφωνα με την ημερήσια ενημέρωση του βρετανικού υπουργείου Αμυνας για την κατάσταση στην εμπόλεμη ζώνη.

«Τα προβλήματα συντονισμού των ρωσικών δυνάμεων σε τακτικό επίπεδο παραμένουν. Μία έλλειψη αποτελεσματικής μαχητικής ικανότητας στο επίπεδο συντονισμού μεταξύ των στρατιωτικών μονάδων, αλλά και η ανεπαρκής αεροπορική υποστήριξη έχουν καταστήσει τη Ρωσία μη ικανή να διαχειριστεί την ισχύ πυρός που διαθέτει, παρά τις βελτιώσεις σε τοπικό επίπεδο», ανέφερε η σχετική ανάρτηση στο Twitter.

«Η Ρωσία ελπίζει ότι θα επιλύσει τα προβλήματα που καθυστέρησαν προηγούμενα την εισβολή της στην Ουκρανία, μέσω της γεωγραφικής επικέντρωσης της μαχητικής ικανότητάς της, της συντόμευσης των γραμμών ανεφοδιασμού, αλλά και της απλοποίησης της διοίκησης και του ελέγχου των πολεμικών επιχειρήσεων», όπως περιέγραψε η ίδια ανάρτηση.

08:55 Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στην ανατολική Ουκρανία όπου οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν ολόκληρη την περιοχή του Ντονμπάς. Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Ολεκσέι Αρέστοβιτς, είπε ότι η Ουκρανία έχει υποστεί σοβαρές απώλειες, αλλά οι ρωσικές απώλειες ήταν «κολοσσιαίες».

08:40 Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (29/4/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 279 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 48 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

Από τον Προμαχώνα: 165
Από Ευζώνους: 10
Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 43
Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 37, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 10 και στα λοιπά αεροδρόμια 14.
Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 23.558 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 6.457 ανήλικοι.

07:30 Σε νέα συνέντευξή του, αυτή τη φορά στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua, ο ρώσος υπ. Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Μόσχας αποτελεί μέρος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες είναι «δύσκολες» αλλά συνεχίζονται καθημερινά.

Το Κίεβο προειδοποίησε την Παρασκευή ότι οι συνομιλίες για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής, η οποία έχει εισέλθει πλέον στον τρίτο μήνα, βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης.

«Στην παρούσα φάση, η ρωσική και η ουκρανική αντιπροσωπεία συζητούν σε καθημερινή βάση μέσω τηλεδιασκέψεων ένα προσχέδιο για μια συνθήκη», είπε ο Λαβρόφ στη συνέντευξή του στο Xinhua.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κατηγόρησε τη Δύση – και το ΝΑΤΟ ειδικότερα – ότι στέκεται εμπόδιο στην επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Αν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενδιαφέρονται πραγματικά να επιλυθεί η ουκρανική κρίση, τότε θα πρέπει πρώτα να αλλάξουν στάση και να σταματήσουν να προμηθεύουν το Κίεβο με όπλα και πολεμοφόδια, υποστήριξε ο Λαβρόφ στη συνέντευξη, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από περιοχές της Ουκρανίας όπου μαίνονται οι εχθροπραξίες και έχουν βρει ασφαλές καταφύγιο στη Ρωσία.

05:30 Η παγκόσμια οικονομία σε περιδίνηση; Η Γουολ Στριτ στη Νέα Υόρκη κατέγραψε την Παρασκευή τις μεγαλύτερες απώλειες από το 2020 και την εποχή της πανδημίας, με τον δείκτη Dow Jones να υποχωρεί κατά 2,77% και τον Nasdaq να χάνει 4,17% σε μια συνεδρίαση.

03:03 Σύμφωνα με το Interfax, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σε πολωνούς δημοσιογράφους ότι οι ακρότητες των Ρώσων στις ουκρανικές πόλεις έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τις συνομιλίες. «Ο κόσμος (οι Ουκρανοί) θέλουν να τους σκοτώσουν. Οταν τέτοια συναισθήματα υπάρχουν, είναι δύσκολο να μιλήσεις για άλλα ζητήματα» είπε ο ουκρανός πρόεδρος.

02:01 Πώς ήταν η ζωή στη Μαριούπολη όλες αυτές τις εβδομάδες; Ένα ρεπορτάζ του Reuters. «Ηταν τρομερό, όπως στις ταινίες που δείχνουν τις τελευταίες μέρες του κόσμου – το ίδιο συνέβη εδώ πέρα» είπε η Βικτόρια Νικολάγιεβα, 54 ετών, η οποία με μαζί με την οικογένειά της έμενε στο υπόγειο όταν στους δρόμους της Μαριούπολης Ρώσοι και Ουκρανοί μάχονταν.

«Πεινούσαμε, το παιδί έκλαιγε όταν οι εκτοξευτήρες Grad έριχναν δίπλα στο σπίτι. Λέγαμε, “αυτό ήταν, ήρθε το τέλος”».

01:00 H Ουκρανία θα εξαλείψει σύντομα τις ελλείψεις στα καύσιμα, παρά το γεγονός ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει έναν αριθμό τερματικών σταθμών αποθήκευσης πετρελαίου, διαβεβαίωσε τον ουκρανικό λαό ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μέσα στην εβδομάδα, η Ρωσία έπληξε το διυλιστήριο στο Κρεμεντσούκ, που είναι ο κύριος παραγωγός καυσίμων στην Ουκρανία, όπως επίσης και αρκετούς άλλους τερματικούς σταθμούς καυσίμων.

«Ουρές αναμονής και αυξημένες τιμές στα πρατήρια, παρατηρούνται σε αρκετές περιοχές στη χώρα μας», δήλωσε ο Ζελένσκι στην καθιερωμένη νυχτερινή βιντεοσκοπημένη ομιλία του. «Οι κατακτητές καταστρέφουν σκόπιμα τις υποδομές παραγωγής, διάθεσης και αποθήκευσης καυσίμων. Η Ρωσία έχει επίσης, αποκλείσει τα λιμάνια μας. Έτσι, δεν υπάρχουν άμεσες λύσεις για τον ανεφοδιασμό, προκειμένου να καλυφθούν οι ποσότητες που λείπουν» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

«Αλλά, κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπόσχονται ότι μέσα σε μία εβδομάδα, το αργότερο σε δύο, ένα σύστημα εφοδιασμού καυσίμων προς την Ουκρανία θα έχει τεθεί σε λειτουργία, προλαμβάνοντας τις ελλείψεις».

Σε ανακοίνωση, η υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιριντένκο ανέφερε ότι οι ελλείψεις στα καύσιμα θα εξαλειφθούν μέσα σε μία εβδομάδα, καθώς οι εταιρίες εφοδιασμού έχουν εξασφαλίσει συμβόλαια με ευρωπαίους προμηθευτές.

00:22 Η Ρωσία δεν θεωρεί ότι βρίσκεται σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, προσθέτοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αύξανε τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου και αυτό δεν μπορεί να επιτραπεί.

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι η Ρωσία δεν απειλεί κανέναν με πυρηνικό πόλεμο αλλά αυτοί που μιλούν για κάτι τέτοιο «είναι οι δυτικές χώρες».

Η Μόσχα και το Κίεβο θα μπορούσαν ήδη να έχουν επιτύχει σημαντική πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες τους, όμως η Ουκρανία αλλάζει τη στάση της ανάλογα με τις εντολές που λαμβάνει από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, συνέχισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Al Arabiya.

Αλλα ενδιαφέροντα σημεία της συνέντευξης Λαβρόφ:

♦ Οι συνομιλίες, είπε, έχουν βαλτώσει λόγω της «επιθυμίας του Κιέβου να παίζει συνεχώς παιχνίδια».

♦ Είπε επίσης ότι η Μόσχα δεν θα επιτρέψει οι «εγγυήσεις ασφαλείας» που θα προσφέρουν στην Ουκρανία οι δυτικές χώρες να ισχύσουν για την Κριμαία ή τις δύο αποσχισθείσες περιοχές, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, τις οποίες έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες η Ρωσία.

♦ Επανέλαβε ότι οποιαδήποτε αποστολή ξένων όπλων στην Ουκρανία θεωρείται νόμιμος στόχος για τη Ρωσία.

♦ Για τη Μολδαβία, είπε ότι οι Μολδαβοί θα έπρεπε να ανησυχούν για το μέλλον τους, επειδή σύρονται στο ΝΑΤΟ.

♦ Για τις παραδόσεις φυσικού αερίου, υποστήριξε ότι οι «περισσότεροι» από τους κύριους εταίρους της Ρωσίας συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο πληρωμής (σε ρούβλια) που πρότεινε η Ρωσία.

00:17 Το Euronews μετέδωσε πλάνα από τη Μόσχα όπου την Παρασκευή συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου για να παρακολουθήσει τις πρόβες για την ετήσια -και μεγαλειώδη- στρατιωτική παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης.

Η παρέλαση γίνεται στην Κόκκινη Πλατεία στις 9 Μαΐου για να τιμήσει το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη και την ήττα της χιτλερικής Γερμανίας το 1945.

00:10 Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαμήνυσαν ότι αρνούνται να συνομιλήσουν με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «σαν να μην συμβαίνει τίποτα» μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σχολιάζοντας την πρόσκληση που του απηύθυνε η Ινδονησία να παραστεί στη σύνοδο κορυφής των G20 τον Νοέμβριο, μαζί με τον ουκρανό ομόλογό του, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε σαν να μην συνέβη τίποτα όσον αφορά τη συμμετοχή της Ρωσίας στους διεθνείς θεσμούς», ανέφερε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζαλίνα Πόρτερ.

Διαβάστε: Η 65η ημέρα του πολέμου όπως συνέβη

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...