4214
Ό,τι απέμεινε από ένα κτίριο στο Κράματορσκ | Press service of the State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS / Politico / CreativeProtagon

LIVE: Τελεσίγραφο των Ρώσων για τη Μαριούπολη

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2022, 07:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/03/2022, 23:33
Ό,τι απέμεινε από ένα κτίριο στο Κράματορσκ
|Press service of the State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS / Politico / CreativeProtagon

LIVE: Τελεσίγραφο των Ρώσων για τη Μαριούπολη

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2022, 07:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/03/2022, 23:33

Η Ρωσία συνεχίζει τις επιχειρήσεις της στην Ουκρανία, σπέρνοντας την καταστροφή και τον θάνατο. Την ίδια ώρα όμως οι οικονομικές κυρώσεις είναι τέτοιες που όπως προειδοποιεί ο Ζελένσκι θα πάρει γενιές ολόκληρες για να συνέλθουν οι Ρώσοι. Άλλωστε σε ένα μήνυμα προς το Κρεμλίνο ακόμα και η Κίνα αναγνώρισε, σύμφωνα με όσα είπαν ο Σι Τζινπίνγκ με τον Τζο Μπάιντεν, ότι ο πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός…

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

23:06 Ο πυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε ότι είναι «έτοιμος για διαπραγματεύσεις» με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας ότι «χωρίς διαπραγματεύσεις, δεν θα σταματήσουμε τον πόλεμο» που κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από το CNN.

«Είμαι έτοιμος για διαπραγματεύσεις με (τον Βλαντίμιρ Πούτιν). Είμαι έτοιμος τα τελευταία δύο χρόνια και νομίζω ότι χωρίς διαπραγματεύσεις δεν θα σταματήσουμε τον πόλεμο», δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας που έχουν διεξαχθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η οποία άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου είναι «πολύ σημαντικές», υπογράμμισε.

!! 23:03 Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία έχει προθεσμία έως νωρίς αύριο το πρωί, της Δευτέρας 21 Μαρτίου να απαντήσει αν θα παραδώσει τη Μαριούπολη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η Ρωσία κάλεσε τις ουκρανικές δυνάμεις να καταθέσουν τα όπλα τους στην πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης, όπου η Μόσχα δηλώνει ότι εκτυλίσσεται «τρομερή ανθρωπιστική καταστροφή», στην ανατολική Ουκρανία.

«Καταθέστε τα όπλα σας», δήλωσε ο αντιστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αμυντικής Διαχείρισης της Ρωσίας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

20:00 Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από το Ισραήλ να «κάνει μια επιλογή» υποστηρίζοντας στην πράξη την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια βιντεοκλήσης ενώπιον των βουλευτών της Κνεσέτ, του ισραηλινού κοινοβουλίου.

Το Ισραήλ θα πρέπει να ζήσει με τις επιλογές που κάνει ως προς το αν θα βοηθήσει στην προστασία της Ουκρανίας από τη ρωσική εισβολή, δήλωσε. «Η Ουκρανία έκανε την επιλογή της πριν από 80 χρόνια και έχουμε Δίκαιους που έκρυψαν Εβραίους, ήρθε η ώρα το Ισραήλ να κάνει την επιλογή του… η αδιαφορία σκοτώνει, οι υπολογισμοί σκοτώνουν», δήλωσε ο Ζελένσκι, ποντάροντας στις εβραϊκές του ρίζες, σε ομιλία του στα ουκρανικά που μεταφράστηκε στα εβραϊκά για τους ισραηλινούς βουλευτές.

18:24 Συνεχίζονται οι αντιρωσικές διαδηλώσεις από κατοίκους πόλεων που έχουν κατακτήσει οι Ρώσοι, όπως στη Χερσώνα, από όπου και τα ακόλουθα βίντεο που ανέβηκαν στο Twitter.

17:09 Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε ότι «είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις» με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι «χωρίς διαπραγματεύσεις, δεν θα σταματήσουμε τον πόλεμο», σε συνέντευξή του στο CNN.

«Είμαι έτοιμος για διαπραγματεύσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Είμαι έτοιμος εδώ και δύο χρόνια και πιστεύω ότι, χωρίς διαπραγματεύσεις, δεν θα σταματήσουμε τον πόλεμο», είπε, ενώ αναφερόμενος στους γύρους των συνομιλιών που έχουν διεξαχθεί μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ότι «έχουν μεγάλη αξία».

«Αν υπάρχει και μόνο 1% πιθανότητα τερματισμού αυτού του πολέμου, πρέπει να την αρπάξουμε», είπε.

«Αλλά, αν οι απόπειρες αποτύχουν, αυτό θα πει ότι η σύρραξη στην Ουκρανία είναι ένας τρίτος παγκόσμιο πόλεμος», προειδοποίησε.

Απέναντι σε έναν ρωσικό στρατό που εισέβαλε στην Ουκρανία για να εξοντώσει τον πληθυσμό, «οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα σχήματα, όλες τις ευκαιρίες για να έχουμε την δυνατότητα να διαπραγματευθούμε, την δυνατότητα να μιλήσουμε στον Πούτιν», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

16:50 Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν πως στις 11 Μαρτίου, ρωσικό τανκ έβαλε προς οίκο ευγηρίας ηλικιωμένων στην πόλη Κρεμίνα του Λουγκάνσκ, σκοτώνοντας 56 ηλικιωμένους που διέμεναν εκεί.

16:20 Τουλάχιστον 902 άμαχοι σκοτώθηκαν και 1.459 τραυματίσθηκαν την Ουκρανία μέχρι τα μεσάνυκτα της 19ης Μαρτίου, ανακοίνωσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Οι περισσότερες απώλειες οφείλονται στους βομβαρδισμούς από το βαρύ πυροβολικό ή τα πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης, τους πυραύλους και τις αεροπορικές επιδρομές, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία.

Η Υπατη Αρμοστεία διευκρινίζει ότι θεωρείται ότι ο απολογισμός είναι σημαντικά βαρύτερος από την στιγμή που η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, η οποία διαθέτει μεγάλη ομάδα εποπτείας στην Ουκρανία, δεν έχει κατορθώσει να λάβει ή να επαληθεύσει πληροφορίες για απώλειες από πολλές σφοδρά πληγείσες ουκρανικές πόλεις, όπως είναι η Μαριούπολη.

15:00 Δέκα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας του καταστροφικού πολέμου που διεξάγεται από την Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Υπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Φιλίππο Γκράντι.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι τόσο καταστροφικός που 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, είτε έχουν μετακινηθεί εντός της Ουκρανίας, είτε διέφυγαν στο εξωτερικό», έγραψε στο Twitter ο Φιλίππο Γκράντι.

14:58 Φωνή διαμαρτυρίας για «τη βίαιη εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων και τον πόλεμο στην Ουκρανία» υψώνει η Εκκλησία της Ελλάδος, ενώ υπογραμμίζει την αποτυχία όλων -ακόμη και των εκκλησιαστικών ηγετών- να αποτρέψουν αυτόν τον πόλεμο.

Με εγκύκλιο σημείωμα που διαβάστηκε σε όλους τους ναούς της χώρας, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος καταδικάζει όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, προκαλώντας τόσα θύματα, «θρηνώντας για όσους διώκονται και δοκιμάζονται». «Μπορεί ο πόλεμος να μην είναι κάτι καινούργιο, όμως δεν τον καθιστά λιγότερο αποτρόπαιο», επισημαίνουν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και τα 12 μέλη της Ιεράς Συνόδου.

«Καμία πρόκληση, καμία επιδίωξη και καμία πρόφαση δεν δύναται να δικαιολογήσει την θηριωδία του πολέμου», σημειώνει η Σύνοδος. «Ο πόλεμος όχι μόνο δεν λύνει τα προβλήματα, αλλά ανατροφοδοτεί τον κύκλο της βίας, του μίσους, του πόνου, του ξεριζωμού, της προσφυγιάς, της πείνας και της απώλειας της ίδιας της ανθρώπινης ζωής, που ως Χριστιανοί οφείλουμε να σεβόμαστε, να προστατεύουμε και να τιμούμε».

«Άμαχοι βομβαρδίζονται, με θύματα ακόμη και παιδιά, καταστρέφονται Ιεροί Ναοί και Ιερές Μονές, ζωτικές υποδομές και μνημεία μακραίωνης πολιτισμικής σημασίας, στρατιές προσφύγων αναζητούν απελπισμένα διόδους διαφυγής. Επιπλέον, ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας πυρηνικής καταστροφής, ενώ τίποτε δεν αποκλείει ο πόλεμος να λάβει παγκόσμιες διαστάσεις», προειδοποιεί η Εκκλησία της Ελλάδος.

14:05 Εξακολουθεί να μην αναφέρεται στη Ρωσία ο πάπας Φραγκίσκος, παρόλο που καταδικάζει τον πόλεμο. Την Κυριακή, έκανε λόγο για αδικαιολόγητη «παράλογη σφαγή» και ζήτησε από τους ηγέτες να σταματήσουν «αυτόν τον αποκρουστικό πόλεμο».

«Η βίαιη επίθεση κατά της Ουκρανίας δυστυχώς δεν κοπάζει», δήλωσε απευθυνόμενος στους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου για το κυριακάτικο μήνυμα του πάπα. Είναι μία παράλογη σφαγή, όπου οι σφαγές και οι θηριωδίες επαναλαμβάνονται κάθε μέρα», είπε. «Δεν υπάρχει δικαιολογία γι’ αυτό».

Ωστόσο, στην καταδίκη της «βίαιης επίθεση κατά της Ουκρανίας», της «παράλογης σφαγής» και του «αποκρουστικού πολέμου», απέφυγε για μία ακόμα φορά να κατονομάσει την Ρωσία.

«Παρακαλώ όλους τους παράγοντες της διεθνούς κοινότητας να προσηλωθούν πραγματικά στον τερματισμό αυτού του αποκρουστικού πολέμου. Ακόμη και αυτήν την εβδομάδα, πύραυλοι και βόμβες έπληξαν αμάχους, ηλικιωμένους, παιδιά, εγκύους μητέρες», είπε ο πάπας αναφερόμενος στις αδιάκριτες ρωσικές επιθέσεις κατά των ουκρανικών πόλεων.

13:00 Οι πρώτες μονάδες ανάπτυξης του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Patriot άρχισαν να φθάνουν από τις νατοϊκές συμμαχικές χώρες στην Σλοβακία και η ανάπτυξή τους θα συνεχισθεί τις προσεχείς ημέρες, ανακοίνωσε ο σλοβάκος υπουργός Γιάροσλαβ Ναντ στο Facebook

Το σύστημα θα χειρίζονται Γερμανοί και Ολλανδοί και αρχικά θα αναπτυχθεί στο αεροδρόμιο του Σλιάτς στην κεντρική Σλοβακία για την ενίσχυση της άμυνας της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

12:10 Με δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera, ο τούρκος προεδρικός σύμβουλος Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε ότι οι δύο πλευρές προσεγγίζουν στις θέσεις τους ως προς τέσσερα βασικά σημεία και ανέφερε την απαίτηση της Μόσχας από την Ουκρανία να εγκαταλείψει την προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ, την αποστρατιωτικοποίηση, αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί «αποναζιστικοποίηση» και την προστασία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία.

Τόσο η Ουκρανία, όσο και η Δύση απορρίπτουν αυτές τις αναφορές του Κρεμλίνου στους «νεο-Ναζί» ως αβάσιμη προπαγάνδα. Το αφήγημα της Μόσχας αφορά την δημοκρατικά εκλεγμένη ηγεσία της Ουκρανίας. Ο σύμβουλος του Ερντογάν δήλωσε ότι τέτοιες αναφορές είναι προσβλητικές για το Κίεβο.

Ο Καλίν δήλωσε επίσης ότι μία διαρκής κατάπαυση του πυρός θα μπορέσει να επιτευχθεί έπειτα από συνάντηση ανάμεσα στον Ζελένσκι και τον Πούτιν. Αλλά, πρόσθεσε ότι ο Πούτιν «θεωρεί» ότι οι ουκρανικές θέσεις επί στρατηγικών θεμάτων, όπως η Κριμαία και το Ντονμπάς, δεν έχουν προσεγγίσει αρκετά τις ρωσικές, ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

10:40 Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στην εφημερίδα Hürriyet ότι η Ρωσία και η Ουκρανία πλησιάζουν σε συμφωνία σε «κρίσιμα» ζητήματα και έχουν σχεδόν συμφωνήσει σε ορισμένα θέματα.

Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης πως ελπίζει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός εάν οι πλευρές δεν υπαναχωρήσουν από την πρόοδο που έχουν σημειώσει προς την επίτευξη συμφωνίας.

09:55 Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε ότι θα ανοίξουν επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι το πρωί της Κυριακής για να επιτραπεί η απομάκρυνση αμάχων από περιοχές στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων.

Η Ουκρανία έχει απομακρύνει συνολικά 190.000 ανθρώπους από τα μέτωπα των μαχών αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή την 24η Φεβρουαρίου.

09:15 Ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν σχολή καλών τεχνών στη Μαριούπολη, όπου είχαν βρει καταφύγιο περίπου 400 κάτοικοι, ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες από τη χθεσινή επίθεση, αν και το δημοτικό συμβούλιο τόνισε ότι το κτίριο καταστράφηκε και ότι υπήρχαν θύματα κάτω από τα χαλάσματα. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές αυτές από ανεξάρτητη πηγή.

Στη Μαριούπολη, λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία, που βομβαρδίζεται επί εβδομάδες και υπομένει έλλειψη νερού, αερίου και ηλεκτροδότησης, οικογένειες αφηγούνται πως πτώματα αφήνονται στους δρόμους για ημέρες και νύχτες, ότι κόσμος πεινάει, διψάει κι είναι αντιμέτωπος με το τσουχτερό κρύο στα κελάρια και στα υπόγεια όπου καταφεύγει για να προστατευτεί, καθώς επικρατούν θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Δεκαεννιά παιδιά, τα περισσότερα ορφανά, διατρέχουν «μεγάλο κίνδυνο» παγιδευμένα σε σανατόριο, καθώς οι κηδεμόνες τους αδυνατούν να πάνε να τα πάρουν εξαιτίας των μαχών, ανέφεραν χθες οικείοι τους και αυτόπτες μάρτυρες.

Η πολιορκία αυτή «μιας ειρηνικής πόλης» είναι «πράξη τρομοκρατίας που θα τη θυμόμαστε ακόμη και τον επόμενο αιώνα», είπε με αγανάκτηση ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια χθεσινής ομιλίας του. Η πολιορκία της Μαριούπολης «θα μείνει στην ιστορία», θα γίνει συνώνυμη «των εγκλημάτων πολέμου», πέταξε.

«Την τελευταία εβδομάδα, πολλές χιλιάδες κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν αρπαγεί και μεταφερθεί βιαίως σε ρωσικό έδαφος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στο κανάλι του στο Telegram

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων έχουν μεταδώσει ότι λεωφορεία μετέφεραν πολλές εκατοντάδες ανθρώπους που η Μόσχα αποκαλεί «πρόσφυγες» από την Μαριούπολη τις τελευταίες ημέρες.

Περισσότεροι από 2.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Μαριούπολη από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Κίεβο.

08:00 Η Ρωσία έπληξε την Κυριακή την Ουκρανία με πυραύλους Κρουζ τύπου Kalibr, που εκτοξεύθηκαν από πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και στην Κασπία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας για να καταστρέψει απόθεμα καυσίμων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο νότιο τμήμα της χώρας.

Παράλληλα, στο δυτικό τμήμα της χώρας, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως χρησιμοποίησε το Σάββατο τους νέους ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους «Kinzhal», ένα από τα νέα όπλα που ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαλαλεί πως είναι «ανίκητα», για να καταστραφεί υπόγεια αποθήκη όπλων και πυρομαχικών.

«Η Ουκρανία δυστυχώς έχει μετατραπεί σε πεδίο δοκιμής κάθε είδους πυραύλου στο ρωσικό οπλοστάσιο», είπε στην Ουκράινσκα Πράβντα ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας, Γιούρι Ιγνάτ.

Το υπουργείο ανέφερε ότι το πλήγμα έγινε στην περιφέρεια Μικολάγεφ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του, καταστράφηκε «η βασική πηγή ανεφοδιασμού με καύσιμα των ουκρανικών τεθωρακισμένων» που είναι ανεπτυγμένα στο νότιο τμήμα της χώρας.

07:45 Στο βόρειο τμήμα της χώρας, ο δήμαρχος της Τσερνιχίβ, Βλαντισλάβ Ατροσένκο, μίλησε για «απόλυτη ανθρωπιστική καταστροφή» στην πόλη του.

«Πυρά πυροβολικού πέφτουν αδιακρίτως σε κατοικημένες συνοικίες, δεκάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί, γυναίκες και παιδιά», είπε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο. «Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση, νερό, οι υποδομές της πόλης έχουν καταστραφεί ολοσχερώς». Σε νοσοκομείο που βομβαρδίστηκε «οι ασθενείς τρέμουν στους διαδρόμους όπου η θερμοκρασία είναι 10 βαθμοί».

07:30 Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Χάρκοβο όταν χτυπήθηκε πολυκατοικία από το ρωσικό πυροβολικό, κοντά σε βιομηχανική περιοχή.

Σύμφωνα με ανάρτηση της αστυνομίας του Χαρκόβου, ανάμεσα στα θύματα είναι ένα παιδί εννέα ετών.

Η πόλη, που είχε πληθυσμό 1,5 εκατ. κατοίκων προτού ξεσπάσει ο πόλεμος, πολιορκείται επί εβδομάδες από τα ρωσικά στρατεύματα.

06:45 Ανώτερο στέλεχος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών έκρινε ότι οι κυρώσεις που επιβάλλουν δυτικές χώρες στη Ρωσία εξαιτίας της επίθεσής της εναντίον της Ουκρανίας είναι ολοένα πιο «εξωφρενικές». Ο κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Λι Γιουτσένγκ σημείωσε επίσης την άποψη της Μόσχας σχετικά με το NATO, ότι δηλαδή η ατλαντική συμμαχία δεν θα έπρεπε να επεκτείνεται προς ανατολάς, βάζοντας τη Ρωσία, πυρηνική δύναμη, «στη γωνία».

Η Κίνα έχει αποφύγει μέχρι σήμερα να καταδικάσει τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, ή να τη χαρακτηρίσει εισβολή, μολονότι εκφράζει βαθιά ανησυχία για τον πόλεμο. Το Πεκίνο εναντιώνεται στις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, τις οποίες θεωρεί μονομερείς και χωρίς έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

06:02 Οι λευκορώσοι διπλωμάτες διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Σύμφωνα με αναλυτές, αυτό μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι ο λευκορωσικός στρατός θα συνδράμει τον ρωσικό, που αντιμετωπίζει προβλήματα στην προέλασή του.

Ο Αλεξάνταρ Λουκασένκο, ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος της Λευκορωσίας, έχει μέχρι τώρα αντισταθεί στα σχετικά αιτήματα της Μόσχας, αλλά ο Βλαντίμιρ Πούτιν τον πιέζει.

!! 05:19 Τρεις πηγές επιβεβαίωσαν στο Reuters το δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο η Ουάσινγκτον πρότεινε στην Τουρκία να στείλει στην Ουκρανία τους ρωσικούς πυραύλους S400 για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι έριξαν την ιδέα αυτή σε τούρκους ομολόγους τους τον περασμένο μήνα, χωρίς πάντως να φθάσουν στο σημείο να το προτείνουν επισήμως, εξήγησαν οι πηγές, που κατά το Reuters έχουν γνώση του θέματος. Το αίτημα της Ουάσινγκτον τέθηκε επίσης, εν συντομία, όταν επισκέφθηκε την Τουρκία η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν αυτόν τον μήνα.

Η πρόταση για χρησιμοποίηση των ρωσικών πυραύλων που κατέχει η Τουρκία αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας της Ουάσινγκτον να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη στήριξης της Ουκρανίας απέναντι στους Ρώσους και στην αποφυγή κλιμάκωσης του πολέμου, όπως σημείωσαν οι NY Times.

o4:02 Τουλάχιστον 260 άμαχοι σκοτώθηκαν στις μάχες στο Χάρκοβο (βορειοανατολική Ουκρανία) αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Ανάμεσα στα θύματα ήταν 14 παιδιά, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, που δημοσιοποίησαν νεότερα δεδομένα.

Η πόλη, με πληθυσμό 1,5 εκατ. κατοίκων προτού ξεσπάσει ο πόλεμος, πολιορκείται εδώ και εβδομάδες από ρωσικά στρατεύματα.

01:30 Ομάδα 19 παιδιών, στην πλειονότητά τους ορφανά, βρίσκονται «σε μεγάλο κίνδυνο», εγκλωβισμένα σε σανατόριο της Μαριούπολης, ουκρανικής πόλης που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσαν σήμερα συγγενείς τους και αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Παιδιά και έφηβοι, ηλικίας 4 έως 17 ετών, στάλθηκαν σε αυτήν την κλινική παίδων που ειδικεύεται στη θεραπεία πνευμονικών παθήσεων, πριν αρχίσει η ρωσική επίθεση στις 24 Φεβρουαρίου.

00:47 Οι αρχές της πόλης του Κιέβου ανακοίνωσαν ότι 228 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πρωτεύουσα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά. Άλλοι 912 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, πρόσθεσε η δημοτική αρχή του Κιέβου σε ανακοίνωση.

ΚΥΡΙΑΚΗ, 20 Μαρτίου

20:55 Οι New York Times ανέφεραν ότι αμερικανοί διπλωμάτες πρότειναν στην Τουρκία να παραχωρήσει τους ρωσικούς S-400 που έχει αποκτήσει στην Ουκρανία και έτσι θα ανοίξει η πόρτα για επιστροφή της στο πρόγραμμα των F-35.

 Διαβάστε περισσότερα εδώ

!! 20:34 Το Γραφείο του Υπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR) ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 847 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 1.399 έχουν τραυματιστεί στην Ουκρανία στο διάστημα από τότε που άρχισε η σύγκρουση και έως τις 18 Μαρτίου.

Οι περισσότερες ανθρώπινες απώλειες προκλήθηκαν από εκρηκτικό πολεμικό υλικό, όπως βομβαρδισμούς από βαρύ πυροβολικό και πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης, καθώς και πυραύλους και αεροπορικές επιδρομές, ανακοίνωσε το OHCHR.

18:06 Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι χρησιμοποιήθηκαν υπερηχητικοί πύραυλοι Kh-47M2 Kinzhal (το προσωνύμιό τους σημαίνει «εγχειρίδιο», ή «στιλέτο») προκειμένου να καταστραφεί υπόγεια αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών για αεροσκάφη στη δυτική Ουκρανία.

Ανέφερε επίσης ότι καταστράφηκαν εξοπλισμός ραδιοεπικοινωνιών και κέντρα αναγνώρισης κοντά στο λιμάνι της Οδησσού, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

17:00 Η προσφυγική έξοδος από την Ουκρανία συνεχίζεται: Περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια άνθρωπο έχουν διαφύγει, ανακοίνωσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ περί τα 6,5 εκατομμύρια έχουν μετακινηθεί εντός της Ουκρανίας.

Το 90% των ουκρανών προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά. Οι άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών μπορούν να επιστρατευτούν και οφείλουν να παραμείνουν στην χώρα τους.

16:11 Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι σκοτώθηκε άλλος ένας ανώτατος ρώσος αξιωματικός. Ο υποστράτηγος Αντρέι Μοντρίτσεφ ήταν διοικητής της 8ης Στρατιάς του Νοτίου Στρατιωτικού Διαμερίσματος. Είναι ο πέμπτος από την έναρξη του πολέμου.

!! 14:30 Στρατόπεδο καταστράφηκε ολοσχερώς από ρωσική αεροπορική επιδρομή στο Μικολάιφ της νότιας Ουκρανίας, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για βαρύ απολογισμό νεκρών. Το στρατόπεδο που βρίσκεται βόρεια της πόλης Μικολάιφ επλήγη από έξι ρωσικούς πυραύλους το πρωί της Παρασκευής. Καμία πληροφορία για απολογισμό θυμάτων δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα από τις ουκρανικές αρχές.

Οι Ρώσοι «πραγματοποίησαν δειλά πλήγματα κατά στρατιωτών την ώρα του ύπνου. Η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται», ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο κυβερνήτης του Μικολάι Βιτάλι Κιμ σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook, διευκρινίζοντας ότι περιμένει πληροφορίες για τις ουκρανικές απώλειες.

14:05 Οι εκτιμήσεις της Ουκρανίας για τις απώλειες των Ρώσων μέχρι και τις 19 Μαρτίου: 14.400 στρατιώτες, 95 αεροσκάφη, 115 ελικόπτερα, 466 άρματα και 914 οχήματα, αλλά και 44 αντιαεροπορικά συστήματα. Πρόκειται για εξοπλισμό που καταστράφηκε ή, όπως έχουμε δει σε πάμπολες περιπτώσεις, εγκαταλείφθηκε.

13:23 Η Πολωνία, δια του πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι πρότεινε ολικό εμπορικό αποκλεισμό της Ρωσίας. Αυτό, κατά τον πολωνό πρωθυπουργό «θα ωθήσει ακόμη περισσότερο την Ρωσία να σκεφτεί αν θα ήταν καλύτερα να σταματήσει αυτό τον βάρβαρο πόλεμο».

12:45 Ο Γενικός Πρόξενος στην Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης είναι στη Ρουμανία και αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα από το Βουκουρέστι αύριο, Κυριακή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

12:11 Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο έκανε έκκληση στους συμμάχους της Δύσης να συνεχίσουν την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο Κίεβο έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 200 άμαχοι. Περίπου 2 εκατ. κάτοικοι παραμένουν στην πόλη.

11:56 Συγκίνηση έχει προκαλέσει στην Ιταλία ο θάνατος της Ναταλία Κρετόβα, 45 ετών, η οποία πέθανε μόλις έφτασε στην Ρώμη, μετά από τριάντα ώρες ταξίδι. Η γυναίκα ταξίδεψε μέχρι την ιταλική πρωτεύουσα με τα δυο της παιδιά, 12 και 10 ετών. Μόλις το πούλμαν έφτασε στην Ρώμη και οι επιβάτες κατέβηκαν, η Ναταλία Κρετόβα υπέστη καρδιακή προσβολή, μπροστά στα παιδιά της

10:51 Η Ουκρανία ελπίζει να απομακρύνει αμάχους μέσω 10 ανθρωπιστικών διαδρόμων από πόλεις στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων με τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ. Πρόσθεσε ότι συμφωνήθηκε να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος για τη Μαριούπολη, αν και οι προηγούμενες προσπάθειες για απομάκρυνση αμάχων απέτυχαν, με τις δύο πλευρές να κατηγορούν η μία την άλλη.

10:34 Ο ουκρανικός στρατός επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας για 38 ώρες στην πόλη Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, από τις 16.00 του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) έως νωρίς το πρωί της Δευτέρας.

10:00 Η καθημερινή ενημέρωση για την πορεία του πολέμου από το βρετανικό υπουργείο Αμυνας είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες ανοιχτές πηγές. Το Σάββατο το υπουργείο προβαίνει στην εκτίμηση ότι η τακτική του ρωσικού στρατού αλλάζει και μάλιστα με τρόπο τέτοιο ώστε να κινδυνεύουν οι άμαχοι.

09:45 Η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έως τώρα έχουν σκοτωθεί 112 παιδιά στον πόλεμο. Αλλα 140 παιδιά έχουν τραυματιστεί.

07:20 Οι New York Times σημείωσαν ότι τρεις ρώσοι κοσμοναύτες που εισήλθαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό την Παρασκευή φορούσαν κίτρινες και μπλε στολές, τα χρώματα δηλαδή της Ουκρανίας. Ωστόσο απέφυγαν να πουν οτιδήποτε που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ότι η ενδυμασία τους αποτελούσε πολιτική δήλωση.

06:00 Η προθεσμία για υποβολή προσφορών για την εξαγορά της Τσέλσι, της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας που ανήκει στον ρώσο ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς, τελείωσε. Σύμφωνα με το Sky News οι προσφορές που υπάρχουν στο τραπέζι είναι:

– αυτή του Τομ Ρίκετς, αμερικανού επιχειρηματία και ιδιοκτήτη των Σικάγο Καμπς του μπέιζμπολ, ο οποίος υποστηρίζεται από τον Κεν Γκρίφιθ, μεγαλοεπενδυτή.

-αυτή του Νικ Κάντι, επιχειρηματία του real estate στη Βρετανία που στηρίζεται από νοτιοκορεατικά κεφάλαια (Hana Financial Group)

-και αυτή του σερ Μάρτιν Μπράουτον, παλαιού επικεφαλής της British American Tobacco, ο οποίος υποστηρίζεται από τον λόρδο Σεμπάστιαν Κόου.

05:19 Το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του έχασαν «προσωρινά» την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα, καθώς στρατεύματα της Ρωσίας, που προχώρησε σε εισβολή στη γειτονική της χώρα τον περασμένο μήνα, σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη Μαριούπολη, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας που βρέχεται από αυτήν.

«Οι δυνάμεις κατοχής εν μέρει πέτυχαν» τον στόχο τους στον «τομέα επιχειρήσεων του Ντονέτσκ, στερώντας προσωρινά από την Ουκρανία την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

05:01 Η αμερικανική εταιρεία Halliburton ανακοίνωσε ότι ακύρωσε κάθε μελλοντική δραστηριοποίησή της στη Ρωσία, ιδίως την προσφορά των υπηρεσιών της σε ρωσικές κρατικές επιχειρήσεις πετρελαίου, συμμορφούμενη προς τις κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η εταιρεία, που παρέχει υπηρεσίες για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου, διαβεβαίωσε ότι δεν συμμετέχει επί του παρόντος σε καμία κοινοπραξία στη Ρωσία και προχώρησε στην αναστολή των εξαγωγών ανταλλακτικών και προϊόντων της προς τη χώρα αυτή πριν από εβδομάδες.

!! 04:00 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε να γίνουν ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, διαμηνύοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η άλλη πλευρά θα χρειαστεί ολόκληρες γενιές για να συνέλθει από τις απώλειες που υφίσταται από τον πόλεμο.

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο πάντα προσέφερε λύσεις για την ειρήνη και τασσόταν υπέρ ουσιαστικών και έντιμων διαπραγματεύσεων για την ειρήνη και την ασφάλεια χωρίς καθυστέρηση.

«Θέλω να με ακούσουν όλοι τώρα, ειδικά στη Μόσχα. Είναι ώρα για μια συνάντηση, είναι ώρα να μιλήσουμε», είπε.

 

«Έχει έρθει η ώρα να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα και να αποδοθεί δικαιοσύνη για την Ουκρανία. Σε διαφορετική περίπτωση οι απώλειες της Ρωσίας θα είναι τέτοιες που θα σας πάρει αρκετές γενιές να συνέλθετε», πρόσθεσε.

Οι δύο πλευρές διεξάγουν συνομιλίες εδώ και εβδομάδες, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη σημαντικής προόδου, πέρα από τις επιμέρους συμφωνίες για την απομάκρυνση αμάχων από πολιορκούμενες ουκρανικές πόλεις.

02:54 Μια φωτογραφία του Reuters από τη ζωή κάτω από τη γη, σε έναν σταθμό του μετρό του Κιέβου: Ο Αλεξάντερ Ιβοσένκο πήγε εκεί την οικογένειά του στις 25 Φεβρουαρίου, μία ημέρα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Εχουν περάσει πάνω από τρεις εβδομάδες. «Δεν υπάρχει τίποτε άλλο κατά τη διάρκεια του πολέμου. Δεν κάνουμε τίποτε άλλο εκτός από το να φροντίζουμε τα παιδιά μας και να προσέχουμε όσο μπορούμε την προσωπική μας υγιεινή», λέει.

(REUTERS/Thomas Peter)

02:03 Η κυβέρνηση του Βελγίου αποφάσισε η χώρα να συνεχίσει να αξιοποιεί τους πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς της σταθμούς για δέκα χρόνια παραπάνω από ό,τι προγραμματιζόταν, αφού οι Βρυξέλλες ζύγισαν τις επιλογές τους ως προς τον ενεργειακό εφοδιασμό μετά το ξέσπασμα της σύρραξης ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία, ανέφερε ο βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο.

Η απόφαση μεταφράζεται στο ότι ο σταθμός Tihange 3, κοντά στη Λιέγη, στα σύνορα με τη Γερμανία (1.038 μεγαβάτ), καθώς και ο σταθμός Doel 4, κοντά στην Αμβέρσα (1.039 MW), θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως τουλάχιστον το 2035.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να παραταθεί για δέκα χρόνια η διάρκεια ζωής των δύο πιο πρόσφατων πυρηνικών αντιδραστήρων» του Βελγίου, διευκρίνισε ο Αλεξάντερ Ντε Κρο.

00:34 Αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος με τετραμελές πλήρωμα συνετρίβη στη βόρεια Νορβηγία, όπως ανέφεραν τα Κέντρα Συντονισμού Διάσωσης (JRCC) της χώρας.

Το αεροσκάφος V-22 Osprey συμμετείχε στη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ Cold Response όταν έγινε γνωστό ότι χάθηκαν τα ίχνη του, στις 18.26 τοπική ώρα. Πραγματοποιούσε εκπαιδευτική άσκηση και αναμενόταν να προσγειωθεί στις 18.00. Στην περιοχή επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες, οι οποίες επιδεινώνονταν.

Εκπρόσωπος των JRCC είπε ότι εντοπίστηκε το σημείο συντριβής από αέρος. Δεν έγινε γνωστό αν το πλήρωμα διασώθηκε.

00:10 Επικοινωνία του ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα με τον αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν.

00:05 Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς κάλεσε για μία ακόμη φορά τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες και να αποσύρει τα στρατεύματα της εισβολής του» από την Ουκρανία, ενώ επανέλαβε τη στήριξη της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα, «η οποία αντιστέκεται τόσο γενναία στην επίθεση».

Κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να εμφανιστεί ενωμένη και ισχυρή απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν και αναφέρθηκαν στις πολλές προκλήσεις που έχει μπροστά της η Ευρώπη, στην πολιτική ασφάλειας, άμυνας και εξωτερικών σχέσεων.

Διαβάστε: Η 23η ημέρα του πολέμου, όπως συνέβη, λεπτό προς λεπτό

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...