3539
Ενας Ουκρανός μπροστά στο βομβαρδισμένο εμπορικό κέντρο στο Κίεβο | REUTERS/Marko Djurica

H 26η ημέρα του πολέμου: Δεν παραδινόμαστε, το μήνυμα του ουκρανικού λαού

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2022, 06:15
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/03/2022, 22:50
Ενας Ουκρανός μπροστά στο βομβαρδισμένο εμπορικό κέντρο στο Κίεβο
|REUTERS/Marko Djurica

H 26η ημέρα του πολέμου: Δεν παραδινόμαστε, το μήνυμα του ουκρανικού λαού

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2022, 06:15
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/03/2022, 22:50

Ύστερα από ένα ακόμη Σαββατοκύριακο ανελέητων βομβαρδισμών, καταστροφών και αιματοχυσίας, τα μάτια του κόσμου έχουν στραφεί στη Μαριούπολη, τη μαρτυρική πόλη-λιμάνι της Αζοφικής Θάλασσας την οποία οι Ρώσοι αφού πολιόρκησαν, στραγγάλισαν και διέλυσαν επί εβδομάδες τώρα την απαιτούν μέσω ενός τελεσιγράφου —το οποίο ο ουκρανικός λαός ήδη απέρριψε.

Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό:

23:30 Η ρωσική ρυθμιστική αρχή για τα μέσα ενημέρωσης μπλόκαρε την πρόσβαση στην ιστοσελίδα του γαλλικού καναλιού Euronews. Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, η Roskomnadzor μπλόκαρε την ιστοσελίδα του καναλιού και τη ρωσική εκδοχή της κατόπιν αιτήματος της Εισαγγελίας – ωστόσο ο λόγος δεν διευκρινίστηκε…

22:40 Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό για «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία και είπε ότι θα βοηθήσει στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για αυτά. Υποστήριξε παράλληλα ότι το Κρεμλίνο εξαπολύει αδιακρίτως επιθέσεις στο πλαίσιο της στρατηγικής που ακολουθεί σε αυτήν τη σύγκρουση.

22:05 Το πετρέλαιο Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας, παράδοσης Μαΐου, έκλεισε σήμερα με ισχυρή άνοδο, στα 115,62 δολάρια το βαρέλι (+7,12% σε σύγκριση με την Παρασκευή), στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 10 ημέρες, λόγω κυρίως της ανησυχίας για ένα πιθανό ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

21:33 Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τις αμερικανικές επιχειρήσεις να προστατευθούν από τυχόν κυβερνοεπιθέσεις που θα εξαπολύσει η Ρωσία, σε απάντηση για τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία.

21:25 Προαναγγελία δημοψηφίσματος από τον Ζελένσκι: Οποιοσδήποτε συμβιβασμός συμφωνηθεί με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους Ουκρανούς.

21:15 Οι ρωσικές απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτό που παραδέχονται οι στρατιωτικές Αρχές, δείχνει δημοσίευμα της εφημερίδας Κομσομαλσκαγιά Πράβντα. Γίνεται λόγος για 9.861 νεκρούς και 16.153 τραυματίες, αριθμός που αθροιστικά υπερβαίνει το 10% των ρωσικών δυνάμεων που παρατάχθηκαν στα σύνορα με την Ουκρανία. Είναι, σε περίπτωση που είναι πραγματικός, ένας αριθμός-σοκ που καταδεικνύει ότι για τη Ρωσία ο πόλεμος δεν είναι τόσο απλή υπόθεση όσο σχεδιαζόταν.

20:40 Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ζαπορίζια υποστήριξε ότι τα λεωφορεία που απομάκρυναν αμάχους από τις περιοχές του μετώπου βομβαρδίστηκαν και τέσσερα παιδιά τραυματίστηκαν, σε ξεχωριστά επεισόδια.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές από ανεξάρτητες πηγές. Η Ρωσία διαψεύδει ότι στοχοθετεί αμάχους.

«Τέσσερα παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο» ανέφερε ο Αλεξάντρ Στάρουχ σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

Ο κυβερνήτης επέρριψε την ευθύνη στις ρωσικές δυνάμεις.

20:05 Η εθνική ένωση δημοσιογράφων της Ουκρανίας, σε μια δήλωση στο Telegram, είπε ότι ένοπλοι πήγαν στα σπίτια του εκδότη Mykhailo Kumok, της εκδότριας Yevhenia Borian και των δημοσιογράφων Yulia Olkhovska και Liubov Chaika και «τους μετέφεραν σε άγνωστη κατεύθυνση».

Και τα τέσσερα άτομα συνδέονται με την Melitopolskie Vedomosti, μια εφημερίδα που εδρεύει στην κατεχόμενη Μελιτόπολη στη νότια Ουκρανία.

20:00 Την οριστική αποβολή των τριών ρωσικών ομάδων -ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ζενίτ και Ούνικς Καζάν- από την συνέχεια της εφετινής Euroleague θα αποφασίσουν την Τρίτη (22/3) σε τηλεδιάσκεψη, οι ομάδες-μέτοχοι της κορυφαίας ευρωπαϊκής μπασκετικής Λίγκας.

19:02 Αδιάκοποι είναι οι βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη, σύμφωνα με oυκρανό αξιωματικό. «Οι βόμβες πέφτουν κάθε 10 λεπτά. Τα πολεμικά πλοία του ρωσικού ναυτικού βομβαρδίζουν. Χθες οι στρατιώτες εξουδετέρωσαν τέσσερα άρματα, καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα και στρατεύματα. Χρειαζόμαστε ακόμα πυρομαχικά, αντιαρματικά όπλα και αεράμυνα», δήλωσε στο CNN ο λοχαγός Σβιατοσλάβ Παλάμα, προσθέτοντας ότι αυτός και οι συμπολίτες του δεν θα παραδοθούν.

17:52 Μια διαδήλωση κατοίκων στη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, την οποία έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις, διαλύθηκε από πυρά αυτόματων όπλων και δακρυγόνα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος, σύμφωνα με βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα δύο τοπικά ΜΜΕ.

Στα βίντεο διακρίνονται διαδηλωτές να προχωρούν προς το κέντρο της πλατείας της Ελευθερίας και την ίδια στιγμή στρατιωτικούς να τους πλησιάζουν προτού ανοίξουν πυρ.

17:19 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταγγέλλει τη Nestlé για τη συνέχιση της σχέσης της με τη Ρωσία.

Η Nestlé, η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων και ποτών στον κόσμο, υπερασπίστηκε τον εαυτό της επισημαίνοντας ότι έχει κάνει σαρωτικές αλλαγές από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

! 16:42 Ρωσικό δικαστήριο απαγόρευσε το Facebook και το Instagram στην Ρωσία αφού χαρακτήρισε την εταιρεία Meta Platforms Inc ως «εξτρεμιστική», μετέδωσε το πρακτορείο TASS. Περισσότερα εδώ.

16:19 Το Reuters μεταδίδει ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών παρέδωσε επίσημη διαμαρτυρία για το «απαράδεκτο» σχόλιο που έκανε ο αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν για τον πρόεδρο Πούτιν.

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε μιλήσει με σκληρές εκφράσεις για τον ρώσο ομόλογό του αποκαλώντας τον «εγκληματία πολέμου».

16:00 Σύμφωνα με δημοσίευμα του SkyNews, υπάρχουν αναφορές ότι ένας 96χρονος άνδρας που είχε επιζήσει από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης σκοτώθηκε στο Χάρκοβο.

Ο Μπόρις Ρομαντένκο έπεσε νεκρός όταν μια βόμβα χτύπησε την πολυκατοικία όπου έμενε, σύμφωνα με το Ίδρυμα Μνημείων στο Μπούχενβαλντ και στο Μιτελμπάου-Ντόρα.

«Με τρόμο αναφέρουμε τον βίαιο θάνατο του Μπόρις Ρομαντένκο στον πόλεμο στην Ουκρανία», αναφέρει η ανακοίνωση.

15:56 Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έφεραν ένα μεγάλο πλοίο γενικής υποστήριξης, το Orsk, στο κατεχόμενο ουκρανικό λιμάνι Μπερντιάνσκ, 70 χλμ. νοτιοδυτικά της πολιορκούμενης πόλης – λιμάνι Μαριούπολης στην Αζοφική Θάλασσα.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος των ουκρανικών ακτών στην Αζοφική Θάλασσα, καθώς και ένα μέρος της Μαύρης Θάλασσας, εκτός από τη Μαριούπολη, η οποία αρνείται να παραδοθεί.

14:21 Την πρόκληση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λεντριάν, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

«Δεν είναι οι κυρώσεις που οδηγούν σε σοβαρή δυσλειτουργία της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, είναι ο πόλεμος. Δεν έχουμε λάβει κανένα μέτρο που να πλήττει την επισιτιστική ασφάλεια», δήλωσε ο Ιβ Λεντριάν, επισημαίνοντας τις συνέπειες του πολέμου στη συγκομιδή και εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία και τη Ρωσία που είναι βασικές χώρες παραγωγής. «Πρέπει γρήγορα να αντιμετωπίσουμε αυτό το νέο δεδομένο, όχι μόνο εμείς οι ευρωπαίοι ενώνοντας τις προσπάθειές μας, αλλά μαζί με διεθνείς οργανισμούς και εταίρους, συμπεριλαμβανομένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, για να αποφευχθεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση που μπορεί να αποδειχθεί πολύ σοβαρή», δήλωσε ο Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος τόνισε ότι το «Ευρωπαϊκό Ανθρωπιστικό Φόρουμ» που διοργανώνεται στις Βρυξέλλες έχει στόχο την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας.

13:42 Σε μια απάντηση στις συζητήσεις περί επιβολής ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ενεργειακή ισορροπία της ηπείρου, αλλά αντίθετα δεν θα επηρέαζε τις ΗΠΑ.

«Ενα τέτοιο εμπάργκο θα επηρέαζε πάρα πολύ την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης. Αλλά οι Αμερικανοί δεν θα έχαναν τίποτα, είναι προφανές, θα ήταν σε πολύ καλύτερη θέση από τους Ευρωπαίους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών κάποιων ευρωπαϊκών χωρών πιέζουν για την επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων που εξετάζονται εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

13:28 Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, θρύλος του αγγλικού ποδοσφαίρου, παρέδωσε τον λογαριασμό του στο Instagram σε μια ουκρανή γιατρό από το Χάρκοβο, όπως σημείωσε το BBC.

H δρ. Ιρίνα είναι επικεφαλής του περιφερειακού μαιευτηρίου στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by David Beckham (@davidbeckham)


Ο 46χρονος Μπέκαμ, άλλοτε αστέρας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Ρεάλ Μαδρίτης και αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας, αριθμεί τουλάχιστον 71 εκατ. ακολούθους στο Instagram. Είπε ότι προέβησ εσε αυτή την κίνηση για να αναδείξει την «απίστευτη δουλειά της Ιρίνα και των υγειονομικών για να σώσουν ζωές στην Ουκρανία».

13:08 Το πρακτορείο Reuters δημοσίευσε φωτογραφίες από το εμπορικό κέντρο στο Κίεβο το οποίο βομβαρδίστηκε από τους Ρώσους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον βομβαρδισμό, ανέφεραν οι ουκρανικές αρχές.

(REUTERS/Marko Djuricá)

12:57 Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει, δήλωσε ο τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.

«Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε τη Μαριούπολη της Ουκρανίας. Όλος ο κόσμος βλέπει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαπράττει εγκλήματα πολέμου και ότι αθώοι άνθρωποι πεθαίνουν λόγω του πολέμου του», επεσήμανε ο Φιάλα στο Twitter.

«Πρέπει να εξακολουθήσουμε να πιέζουμε για μια ξεκάθαρη και ενωμένη προσέγγιση απέναντι στη Ρωσία και περισσότερες κυρώσεις, είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε τον Πούτιν», πρόσθεσε.

12:35 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει κάθε εμπορική δραστηριότητα με τη Ρωσία και κυρίως να αρνηθεί τους ενεργειακούς της πόρους, σε βίντεό του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

«Οχι ευρώ για τις δυνάμεις κατοχής, κλείστε τους όλα σας τα λιμάνια, μην τους στέλνετε τα αγαθά σας, αρνηθείτε τους ενεργειακούς πόρους», σημείωσε ο ουκρανός ηγέτης. «Χωρίς εμπόριο μαζί σας, χωρίς τις επιχειρήσεις σας και τις τράπεζές σας, η Ρωσία δεν θα έχει πλέον χρήματα γι’ αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε.

Σε άλλο σημείο προκάλεσε τους Ευρωπαίους: «Μην φοβηθείτε, σας παρακαλώ. Θα ακούσετε αυτό που ζούμε εδώ και 25 ημέρες». Ακολούθως έπαιξε τον ήχο από τις σειρήνες αεροπορικού βομβαρδισμού, έναν ήχο «οικείο σε κάθε ουκρανική πόλη», όπως είπε.

 

!! 12:22 Για ολοσχερή καταστροφή της Μαριούπολης έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες.

«Σήμερα στο Συμβούλιο θα συζητήσουμε την κατάσταση στην Ουκρανία και τη ρωσική εισβολή. Έχω πρόθεση να θέσω το θέμα της Μαριούπολης, το θέμα της ελληνικής κοινότητας στη Μαριούπολη και τη συνολική καταστροφή της πόλης από τα ρωσικά στρατεύματα. Πρέπει να σημειώσω ότι στη Μαριούπολη αυτή τη στιγμή μάχονται Τσετσένοι μαχητές. Τσετσενικός στρατός έχει έρθει από τη ρωσική πλευρά και η πόλη καταστράφηκε ολοσχερώς. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της παρουσίας της ελληνικής κοινότητας εκεί και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε το μέλλον αυτής της κοινότητας».

12:10 Η επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ Ιλβα Γιόχανσον προειδοποίσε για τον κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά από την Ουκρανία να πέσουν στα χέρια διακινητών καθώς φεύγουν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο. Η Γιόχανσον επεσήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Εσθονία ότι περίπου οι μισοί από τα 3,3 εκατομμύρια Ουκρανούς που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους μετά τη ρωσική εισβολή είναι παιδιά.

Εξάλλου στην Ουκρανία υπάρχει μεγάλος αριθμός ορφανών παιδιών και παιδιών που γεννήθηκαν από παρένθετες μητέρες, τα οποία δεν έχουν πάρει οι γονείς τους. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να πέσουν θύματα απαγωγής ή να δοθούν αναγκαστικά για υιοθεσία, τόνισε η Ευρωπαία επίτροπος.

«Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος ευάλωτα παιδιά να γίνουν θύματα διακινητών», προειδοποίησε.

12:02 Ο ηγέτης των φιλορωσικών δυνάμεων του Ντονέτσκ δήλωσε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μία εβδομάδα για να καταληφθεί η Μαριούπολη. Τις δηλώσεις του μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

11:55 Την απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας για τις επόμενες 36 ώρες ανακοίνωσε ο δήμαρχος του Κιέβου. Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ από απόψε το βράδυ στις 20:00 και θα ισχύσει έως το πρωί της Τετάρτης, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο.

11:22 Ο Γκι Βέρχοφσταντ, από τους πλέον αξιοσέβαστους της Ευρωβουλής, κάλεσε την ΕΕ να επιβάλει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. «Το 80% της Μαριούπολης έχει καταστραφεί. Ο Πούτιν θέλεινα πνίξει μέχρι θανάτου και την υπόλοιπη Ουκρανία. Αν τα καταφέρει, η Ανατολική Ευρώπη θα πάρει σειρά» σημείωσε σε ανάρτησή του στο Twitter ο βέλγος ευρωβουλευτής.

!! 10:30 Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σημείωσαν την πρώτη τους σημαντική νίκη, αποκρούοντας τη ρωσική επιχείρηση εισβολής στο Μικολάιφ και υποχρεώνοντας τα ρωσικά στρατεύματα να γυρίσουν πίσω προς τη Χερσώνα, όπως ανέφερε το CNN.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, ο ουκρανικός στρατός αμύνθηκε αποτελεσματικά του κρίσιμου λιμανιού στη Μαύρη Θάλασσα, που είναι κλειδί για την κατάληψη όλης της ακτογραμμής και της Οδησσού, υποχρεώνοντας τις ρωσικές δυνάμεις σε υποχώρηση. Πλέον οι Ουκρανοί έχουν κερδίσει έδαφος και έδωσαν μια ανάσα στο Μικολάιφ που συνεχίζει να δέχεται πλήγματα από αέρος, ανέφερε το CNN.

10:19 Εναν κατατοπιστικό χάρτη για το τι συμβαίνει και πώς έχει περικυκλωθεί η Μαριούπολη από τους Ρώσους δημοσίευσε το BBC.

10:02 Συμφωνία έχει επιτευχθεί για τη δημιουργία τη Δευτέρα οκτώ ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, αλλά η Μαριούπολη δεν βρίσκεται μεταξύ αυτών, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Οι προσπάθειες να φτάσουν στη σημαντική αυτή πόλη-λιμάνι στη νότια Ουκρανία ανθρωπιστικές προμήθειες εξακολουθούν να αποτυγχάνουν, σημείωσε η ίδια.

!! 09:29 Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας σε αντίδραση για την εισβολή στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα, καθώς αναμένεται στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για σειρά ειδικών συνόδων με στόχο να σκληρύνουν ακόμη περισσότερο τα μέτρα σε βάρος της Μόσχας.

«Εργαζόμαστε πάνω σε έναν πέμπτο γύρο κυρώσεων» και συζητώνται «πολλά ονόματα» ολιγαρχών και ανθρώπων κοντά στο Κρεμλίνο, είπε ευρωπαίος διπλωμάτης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, καθώς οι συζητήσεις για τα μέτρα δεν είναι δημόσιες.

08.50: Για διαρροή αμμωνίας σε χημικό εργοστάσιο στην περιφέρεια Σούμι, προειδοποίησαν οι αρχές στη Νοβοσέλιτσα, καλώντας τους κατοίκους να αναζητήσουν άμεσα καταφύγιο.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ντιμίτρο Ζιβίτσκι, πρέπει να λάβουν μέτρα προστασίας όλοι οι κάτοικοι σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από το εργοστάσιο της Sumykhimprom η οποία παράγει χημικά λιπάσματα διαφόρων τύπων. Δεν διευκρίνισε πώς προκλήθηκε η διαρροή.

08.30: Τουλάχιστον έξι είναι οι νεκροί από τον βομβαρδισμό του εμπορικού κέντρου στο Κίεβο, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πυροσβέστες και στρατιωτικοί έψαχναν τα συντρίμμια για να εξακριβώσουν αν υπάρχουν κι άλλα θύματα.

08:22 Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας υποστήριξε ότι δυνάμεις του κατέλαβαν κάποιες περιοχές στα προάστια του Κιέβου.

06:40 Σε τέσσερις αυξήθηκαν οι νεκροί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς που έπληξαν κατοικίες και εμπορικό κέντρο στη συνοικία Ποντίλσκι αργά τη νύχτα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής, αρκετά σπίτια και εμπορικό κέντρο» χτυπήθηκαν, ανέφερε ο δήμαρχος μέσω Telegram. Διαβεβαίωσε ότι η Πυροσβεστική επιχειρεί για να κατασβέσει μεγάλη πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο.

Πυροσβέστες αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια του εμπορικού κέντρου στο Κίεβο (State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS)

06:21 Μερικές ημέρες μετά την επίσκεψή του στην ουκρανική πρωτεύουσα, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Γιάνες Γιάνσα, ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψουν διπλωμάτες της χώρας του στο Κίεβο.

Η Ουκρανία χρειάζεται άμεση διπλωματική υποστήριξη και οι σλοβένοι διπλωμάτες θα βρίσκονται στο Κίεβο σύντομα, τόνισε ο κ. Γιάνσα μέσω Twitter.

«Εργαζόμαστε προκειμένου η ΕΕ να κάνει το ίδιο », συμπλήρωσε.

06:10 Η προεδρία των ΗΠΑ προσπάθησε να βάλει τέλος στη σεναριολογία για το ότι ο Τζο Μπάιντεν θα επισκεφθεί την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα.

«Το ταξίδι θα είναι επικεντρωμένο στη συνέχιση της προσπάθειάς μας ο κόσμος να συσπειρωθεί υπέρ του ουκρανικού λαού και εναντίον της εισβολής του (ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν στην Ουκρανία», πάντως «δεν σχεδιάζεται ταξίδι στην Ουκρανία», διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, μέσω Twitter.

!! 06:02 Δεν τίθεται επ’ ουδενί ζήτημα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να καταθέσουν τα όπλα και να εγκαταλείψουν την πολιορκούμενη Μαριούπολη στον ρωσικό στρατό, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, η Ιρίνα Βέρεστσουκ.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση οποιασδήποτε παράδοσης, ή κατάθεσης των όπλων», είπε η Βέρεστσουκ, σύμφωνα με την Ουκράινσκα Πράβντα. «Έχουμε ήδη ενημερώσει τη ρωσική πλευρά σχετικά», πρόσθεσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Η ίδια μίλησε για «εσκεμμένη χειραγώγηση» και «αληθινή απαγωγή ομήρων»,  αναφερόμενη στο ρωσικό τελεσίγραφο.

04:21 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα μεταβεί την Παρασκευή στη Βαρσοβία, όπου θα συζητήσει με τον πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μετά τις συνομιλίες που θα έχει κατά τη διάρκεια των συνόδων του NATO, της ΕΕ και της G7 στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο αμερικανός πρόεδρος «θα συζητήσει τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ, στο πλευρό των συμμάχων και εταίρων τους, αντιδρούν στην ανθρωπιστική κρίση και την κρίση για τα ανθρώπινα δικαιώματα που δημιούργησε ο αδικαιολόγητος και απρόκλητος πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», ανέφερε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζεν Ψάκι στο δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

04:02 Η Γαλλία δέσμευσε ή κατέσχεσε πόρους ρώσων ολιγαρχών αξίας περίπου 850 εκατ. ευρώ, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ.

Έχουν δεσμευτεί ακίνητα αξίας 539 εκατ. ευρώ, καταθέσεις και τοποθετήσεις 150 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς σε γαλλικές τράπεζες, απαρίθμησε ο Λεμέρ στο RTL, προσθέτοντας ότι κατασχέθηκαν δύο θαλαμηγοί αξίας 150 εκατ. ευρώ.

Η γαλλική κυβέρνηση συγκρότησε ειδική επιχειρησιακή ομάδα επιφορτισμένη με την εφαρμογή των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος ρώσων ολιγαρχών και προσώπων κοντά στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

02:56 Στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, ακούστηκαν αρκετές ισχυρές εκρήξεις αργά τη νύχτα της Κυριακής.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο χτυπήθηκαν πολυκατοικίες και άλλα κτίρια στην ιστορική συνοικία Ποντίλσκι στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης και εκδηλώθηκαν πυρκαγιές.

Χτυπήθηκε επίσης εμπορικό κέντρο, πρόσθεσε. «Ένας νεκρός μέχρι στιγμής», συμπλήρωσε μέσω Telegram ο δήμαρχος.

Τεράστια έκρηξη αντήχησε στην πόλη όταν χτυπήθηκε το εμπορικό κέντρο και ήταν ορατές από απόσταση δύο εστίες φωτιάς στο εμπορικό κέντρο Retroville, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

01:30 Μια συγκλονιστική φωτογραφία που κάνει τον γύρο του κόσμου: Η 27χρονη Ολγα, τραυματισμένη στο κεφάλι κατά τη διάρκεια των ρωσικών βομβαρδισμών, θηλάζει το νεογέννητο μωρό της, τη μικρούλα Βικτόρια, σε νοσοκομείο στο Κίεβο – ο σύζυγος της Ντμίτρο τους φροντίζει.

Η Ολγα και η μικρή Βικτόρια καλυμμένες με μια ισοθερμική κουβέρτα σε μαιευτική κλινική στο Κίεβο. Ο Ντμίτρο, με μια μπλούζα που κάτι γράφει στα ελληνικά, στο πλευρό τους /Okhmatdyt Children’s Hospital/via Reuters TV/Handout via REUTERS

01:03 Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία άλλαξε τακτική στον ουκρανικό πόλεμο μετά τις απώλειες που υπέστη μέχρι τώρα, κρίνουν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

«Σε 25 ημέρες, οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής έχουν υποστεί πολύ βαριές απώλειες στη γη και στον αέρα — έχουν χάσει 96 αεροπλάνα, 118 ελικόπτερα και δεκάδες πυραύλους Κρουζ και UAVs», τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, είπε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο Γιούρι Ιγνάτ, σύμφωνα με την Ουκράινσκα Πράβντα.

Αντιδρώντας στις απώλειες αυτές, η νέα τακτική της Ρωσίας τις τελευταίες δύο ημέρες είναι να χρησιμοποιεί περισσότερα UAVs σε αναγνωριστικό ρόλο και για να επαληθεύει τα αποτελέσματα των πυραυλικών επιθέσεων που εξαπολύει, κατά τον ίδιο.

01:01 Σε νέο του διάγγελμα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε:

«Είναι ήδη η 25η ημέρα από τότε που ο ρωσικός στρατός προσπαθεί μάταια να βρει φανταστικούς “Ναζί” από τους οποίους δήθεν ήθελαν να υπερασπιστούν τον λαό μας. Όπως μάταια προσπαθούν να βρουν Ουκρανούς που θα τους συναντούσαν με λουλούδια. Και το πιο σημαντικό – ο ρωσικός στρατός δεν μπορεί να βρει τρόπο να γυρίσει σπίτι. Γι’ αυτό οι στρατιώτες μας τους βοηθούν με την πορεία προς την κρίση του Θεού».

00:54 Οι υπερηχητικοί πύραυλοι που η Ρωσία δηλώνει ότι χρησιμοποίησε για να καταστρέψει στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία “δεν αλλάζουν την κατάσταση” μπροστά στην αντίσταση του ουκρανικού στρατού, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

«Δεν θεωρώ ότι τα όπλα αυτά αλλάζουν την κατάσταση», δήλωσε ο Όστιν στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CBS, ενώ αρνήθηκε να «επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει» ότι η Μόσχα χρησιμοποίησε αυτόν τον τύπο πυραύλων.

00:30 Φωτογραφίες από νέους βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας ανήρτησε στο Twitter ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο.

!! 00:02 Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απαίτησε με οκτασέλιδη επιστολή του οι ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη να «καταθέσουν τα όπλα» και «γραπτή απάντηση» στο τελεσίγραφό του πριν από τις 07:00 της Δευτέρας 21 Μαρτίου (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), για να σωθούν όπως είπε οι κάτοικοι και οι υποδομές του λιμανιού στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα.

«Ζητάμε από τις επίσημες αρχές του Κιέβου να δείξουν λογική και να ανακαλέσουν τις διαταγές που είχαν δώσει προηγουμένως, οι οποίες υποχρέωναν τους μαχητές να θυσιαστούν και να γίνουν “μάρτυρες της Μαριούπολης”», ανέφερε ο ρώσος αντιστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ.

«Καταθέστε τα όπλα», απαίτησε ο ρώσος ανώτατος αξιωματικός. «Βρίσκεται σε εξέλιξη τρομερή ανθρωπιστική καταστροφή (…). Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα θα έχουν εγγυημένη την απόλυτα ασφαλή αποχώρησή τους από τη Μαριούπολη».

Διαβάστε: Το Σαββατοκύριακο, όπως συνέβη, λεπτό προς λεπτό

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...