3839
Κατεστραμμένα ρωσικά τεθωρακισμένα στα περίχωρα της πόλης Σούμι | Irina Rybakova/Press service of the Ukrainian Ground Forces/Handout via REUTERS

Νέες φωτιές στον πόλεμο από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2022, 07:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/03/2022, 23:00
Κατεστραμμένα ρωσικά τεθωρακισμένα στα περίχωρα της πόλης Σούμι
| Irina Rybakova/Press service of the Ukrainian Ground Forces/Handout via REUTERS

Νέες φωτιές στον πόλεμο από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2022, 07:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/03/2022, 23:00

Ενώ αναμένεται ένας τέταρτος γύρος συνομιλιών αλλά και μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ουκρανίας και Ρωσίας σε τουρκικό έδαφος, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται για 13η ημέρα στις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

22:52 Αλλες δύο πολυεθνικές προστίθενται στην μεγάλη αλυσίδα των εταιρειών που αναστέλλουν τη δραστηριότητά τους στη Ρωσία: Είναι η Coca-Cola και τα καφέ Starbucks.

!! 22:30 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν θέλει πλέον να επιμείνει ώστε να πετύχει την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, έναν από τους λόγους που επικαλέστηκε η Ρωσία για να εισβάλει στην Ουκρανία. Δήλωσε ακόμη ανοιχτός σε διάλογο για το Ντονμπάς.

21:39 Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε νέα κατάπαυση του πυρός για την απομάκρυνση των αμάχων από τις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας. Η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ από τις 09.00 (ώρα Ελλάδας) το πρωί της Τετάρτης.

21:30 Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας «είναι πολύ περισσότερο προχωρημένες» από όσο πιστεύεται, αναφέρει η Jerusalem Post που προσθέτει ότι η Μόσχα έχει φτάσει στο σημείο να καταθέσει την τελικής πρόταση, την οποία πρέπει να αποδεχτεί ή να απορρίψει ο ουκρανός πρόεδρος  Ζελένσκι,

21:07 Η Πολωνία αποφάσισε να μεταφέρει όλα τα ρωσικά μαχητικά MiG-29 που διαθέτει στην αμερικανική βάση στο Ραμστάιν της Γερμανίας σε αντάλλαγμα για μεταχειρισμένα αμερικανικά μαχητικά «με αντίστοιχες δυνατότητες». Αυτό θεωρείται το πρώτο βήμα για τη μεταβίβασή τους στην Ουκρανία.

20:52 «Δεν θέλουμε να χάσουμε την χώρα μας. Θα πολεμήσουμε μέχρι το τέλος για την πατρίδα μας, σε γη, αέρα και θάλασσα, με οποιοδήποτε κόστος», είπε μεταξύ άλλων ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

20:20 Οταν είχαν ανοίξει στη Μόσχα το 1990 τα McDonald’s ήταν ένα σχεδόν κοσμοϊστορικό γεγονός για την πρωτεύουσας της Σοβιετικής Ενωσης, που ακόμη υπήρχε. Η επιχείρηση μεγάλωσε, αλλά τώρα λόγω του πολέμου αναστέλλει τη δράση της. Η αλυσίδα ανακοίνωσε σήμερα ότι κλείνει προσωρινά τα εκατοντάδες εστιατόριά της στη Ρωσία, πάντως θα συνεχίσει να καταβάλει τους μισθούς στους 62.000 υπαλλήλους της στη χώρα.

Κατάστημα McDonald’s στη Μόσχα | Reuters

19:50 Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωσε ότι η χώρα του στέλνει επιπλέον 150 στρατιώτες στη Λετονία και επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην ανατολική Ευρώπη, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

19:34 Νέα επικοινωνία με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν είχε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Διατηρώ έναν συνεχή διάλογο με τον Εμανουέλ Μακρόν. Συζητήσαμε την εφαρμογή συμφωνιών για ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την εκκένωση του πληθυσμού και την παράδοση των απαραίτητων αγαθών», τόνισε σε tweet του ο ουκρανός πρόεδρος.

19:06 Eνεργειακό εμπάργκο της Βρετανίας στη Ρωσία ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον. Πρόκειται για το πρώτο βήμα, είπε ο βρετανός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην απόφαση να απαγορευτούν οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από τη Βρετανία.

«Όλοι μπορούν να δουν ότι πρέπει να κόψουμε την εξάρτηση από το Ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ακόμα κι αν αυτό είναι δύσκολο». Και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα που παίρνουμε».

Σε σχετικό tweet, ο Τζόνσον σημειώνει: «Σε ένα ακόμα οικονομικό πλήγμα στο καθεστώς Πούτιν μετά την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα απομακρυνθεί από την εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, βασιζόμενο στο αυστηρό πακέτο διεθνών οικονομικών κυρώσεων».

!! 18:30 Την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ ανακοίνωσε, όπως αναμενόταν ο Τζο Μπάιντεν. Ο 46χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι κατέληξε σε αυτή την απόφαση σε συνεργασία με τους συμμάχους της χώρας. Πρόσθεσε ότι κατανοεί πως δεν μπορούν να ακολουθήσουν σε αυτή την τακτική όλες οι χώρες. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι «θα έχουμε και εμείς κόστος από αυτή την απόφαση», για την οποία είπε ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών. Περισσότερα εδώ.

18:09 Το Politico ανέφερε ότι και το Λονδίνο αναμένεται να ανακοινώσει εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Ο ιστότοπος διαπιστώνει ότι ο ενεργειακός αποκλεισμός της Ρωσίας είναι η πρώτη ρωγμή στο μέτωπο της Δύσης κατά του Πούτιν, καθώς ενώ ΗΠΑ και Βρετανία δρομολογούν την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού αργού, η ΕΕ είναι επιφυλακτική καθώς εξαρτάται πολύ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Και όλα αυτά ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόεδρος της Ουκρανίας, έχει κατηγορήσει τους Ευρωπαίους ότι αγοράζοντας ρωσικό φυσικό αέριο είναι «σαν να δίνεις λεφτά σε τρομοκράτη».

18:05 Ο Ντόναλντ Τραμπ βρήκε ευκαιρία να κάνει αισθητή την παρουσία του με ειρωνείες. Λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, έβγαλε μια ανακοίνωση λίγων λέξεων –θα μπορούσε να είναι tweet αν το Twitter δεν του είχε αφαιρέσει τον λόγο– αναφέροντας: «Εκτακτη είδηση: Οι υψηλότερες τιμές καυσίμων στην Ιστορία. Σας έλειψα ή ακόμη;»

!! 18:01 Η Κομισιόν παρουσίασε τις προτάσεις της για απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα –κυρίως φυσικό αέριο και πετρέλαιο– πολύ νωρίτερα από το 2030.

17:54 Πρόσθετη χρηματοδότηση για τους oυκρανούς πρόσφυγες προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Η ανάρτηση του κ. Σχοινά:

«Η ΕΕ υποστηρίζει τους πολίτες που φεύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία με όλη τη δύναμη και το εύρος των μέσων, του προσωπικού και της χρηματοδότησής μας. Πλήρης και ακλόνητη αλληλεγγύη με τα κράτη μέλη της ΕΕ στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης με την Ουκρανία. Σήμερα κινητοποιούμε πρόσθετη χρηματοδότηση».

17:42 «Πρέπει να αναγνωρίσουμε το μέγεθος της πρόκλησης και να αποφασίσουμε σαν να είμαστε ένας για να κάνουμε ό,τι χρειάζεται» ανέφερε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο για την επιδείνωση της κατάστασης που αφορά στους πρόσφυγες ως συνέπεια της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας.

«Μην πιστεύετε τα ψέματα του Πούτιν» σημείωσε και προσέθεσε ότι «εάν φεύγετε από τον πόλεμο του Πούτιν είστε ευπρόσδεκτοι εδώ (στην ΕΕ)».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην οδηγία για την προσωρινή προστασία όσων φεύγουν από τον πόλεμο της Ουκρανίας και οι οποίοι έχουν δικαίωμα να μείνουν στην ΕΕ, οι ενήλικοι να εργαστούν και τα παιδιά να πάνε στο σχολείο. Υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια οδηγία, η οποία υπάρχει εδώ και περίπου 20 χρόνια ωστόσο είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται μετά από «ομόφωνη απόφαση» των κρατών-μελών και έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή».

«Είναι ξεκάθαρο ότι όποιος φεύγει από τον πόλεμο πρέπει να μπορεί να μπει στην ΕΕ» επισήμανε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων. Τέλος, εξήρε την ενότητα που έχει επιδειχθεί μέχρι τώρα.

17:41 Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε μαζί με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η προετοιμασία και ο συντονισμός εν όψει της άτυπης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βερσαλλίες στις 10 και 11 Μαρτίου.

17:37 Ένα δεύτερο κομβόι με κατοίκους εγκατέλειψε την ουκρανική πόλη Σούμι μέσω του «ανθρωπιστικού διαδρόμου» που δημιουργήθηκε μετά την συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα με την Ρωσία για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο αναπληρωτής προσωπάρχης της ουκρανικής προεδρίας Κιρίλο Τιμοσένκο.

Νωρίτερα, οι περιφερειακές αρχές δήλωσαν ότι η εκεχειρία τηρήθηκε ως επί το πλείστον, επιτρέποντας το πρώτο κύμα πολιτών να εγκαταλείψουν την πόλη, μεταξύ των οποίων και 1.000 ξένοι φοιτητές.

17:30 «Είναι σκληρή η άνοιξη», σημειώνει σε βίντεο που ανέβασε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από το Κίεβο, για να προσθέσει: «Αλλά όλα θα πάνε καλά».

16:20 Από την αρχή της ρωσικής εισβολής έως σήμερα στην Ουκρανία έχουν σκοτωθεί 41 παιδιά και έχουν τραυματισθεί 76, δήλωσε η αρμόδια επίτροπος της ουκρανικής βουλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Λιουντμίλα Ντενίσοβα, σε ανάρτηση της στο Telegram, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

!! 16:12 Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, δήλωσαν πηγές με γνώση του θέματος.

16:05 Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνησή του να αυξήσει γρήγορα τις συντάξεις, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Κατά τα ρωσικά μέσα, πρόκειται για ένα από τα μέτρα κατά της κρίσης, μετά το κύμα οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, έπειτα από την εισβολή στην Ουκρανία.

16:01 Τη Λετονία επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρουντό.

Ο Τρουντό συνομιλεί με αμερικανούς στρατιωτικούς στο Αντάζι της Λετονίας (REUTERS/Ints Kalnins)

15:56 Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν με πρωτοβουλία της Άγκυρας οι υπουργοί Άμυνας Τουρκίας και Ρωσίας, Χουλουσί Ακάρ και Σεργκέι Σόιγκου.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, συζητήθηκε η κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς και άλλα επίκαιρα θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της Άμυνας.

14:42 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων, ασθενοφόρων και άλλων υγειονομικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία έχουν αυξηθεί με ταχείς ρυθμούς και προειδοποίησε ότι στη χώρα εξαντλούνται οι ζωτικής σημασίας ιατρικές προμήθειες.

Ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε 16 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Δεν ανέφερε ποιος ήταν υπεύθυνος για τον θάνατό τους.

Η Κάθριν Σμόλγουντ, ανώτερη αξιωματούχος του ΠΟΥ, δήλωσε ότι ο απολογισμός περιλαμβάνει περιστατικά στα οποία ασθενοφόρα έχουν επιταχθεί για λόγους άλλους από την παροχή υγειονομικής έκτακτης βοήθειας. «Θα συνεχίσουμε να επικαιροποιούμε αυτούς τους αριθμούς. Αυξάνονται με αρκετά γρήγορο ρυθμό τις τελευταίες λίγες ημέρες», δήλωσε η Σμόλγουντ.

!! 14:25 Την ανησυχία του για την κρίση στην Ουκρανία εξέφρασε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης εργασίας που είχε με τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς. Σύμφωνα με την κινεζική τηλεόραση, ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε εξαιρετικά ανήσυχος για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και συνέστησε στους δύο ευρωπαίους συνομιλητές του τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση.

14:21 Το Ταλίν της Εσθονίας επισκέφτηκε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, στον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του σε χώρες της ανατ. Ευρώπης που συνορεύουν με τη Ρωσία. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συναντήθηκε με την πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλλας και την εσθονή ομόλογό του Εύα-Μαρία Λίιμετς.

Ο Μπλίνκεν με την εσθονή πρωθυπουργό Κάγια Κάλλας (Olivier Douliery/Pool via REUTERS)

Ο Αντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί στο Παρίσι για να έχει συνάντηση με τον γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λεντριάν, αλλά και τον Εμανουέλ Μακρόν.

!! 14:09 Η Shell απολογήθηκε για την ενέργειά της την περασμένη εβδομάδα να αγοράσει ένα φορτίο ρωσικού πετρελαίου και δήλωσε ότι αποσύρεται ολοκληρωτικά από κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με υδρογονάνθρακες στη Ρωσία.

«Αναγνωρίζουμε ότι η απόφασή μας να αγοράσουμε ένα φορτίο ρωσικού αργού πετρελαίου δεν ήταν σωστή και ζητούμε συγγνώμη», είπε ο Μπεν φαν Μπέρντεν, διευθύνων σύμβουλος του πετρελαϊκού κολοσσού. Αντιμέτωπο με διεθνές εμπέργκο, το ρωσικό πετρέλαιο πωλείται με έκπτωση και αυτήν την ευκαιρία –να αγοράσει προϊόν στην εξευτελιστική τιμή 28,5 δολαρίων το βαρέλι– εκμεταλλεύτηκε η Shell την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας αντιδράσεις.

Μετά τη ρωσική εισβολή, Shell ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την κολοσσιαία επένδυση «Sakhalin 2» για την εκμετάλλευση υγροποιημένου αερίου (LNG), στην οποία κατείχε το 27,5%, με την Gazprom να έχει άλλο 50%.

13:58 Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι περίπου δύο εκατ. άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Είπε ότι το να στοχεύεις σε άμαχο πληθυσμό είναι «έγκλημα πολέμου» και είπε ότι είναι απαραίτητο η πολεμική σύγκρουση να μην επεκταθεί εκτός ουκρανικού εδάφους. «Θα υπερασπιστούμε κάθε ίντσα εδάφους συμμαχικής χώρας» προειδοποίησε ο Νορβηγός.

Μεσημέρι 8ης Μαρτίου 2022. Πλήθη προσφύγων από την Ουκρανία στα σύνορα με την Πολωνία, (REUTERS/Fabrizio Bensch)

13:42 Σε νέο μήνυμά του στο Telegram, o πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελέσνκι καταδίκασε τις «υποσχέσεις» που δεν τήρησαν οι δυτικοί για να προστατεύσουν την Ουκρανία από τις ρωσικές επιθέσεις.

«Σήμερα είναι 13 ημέρες που ακούμε υποσχέσεις. Δεκατρείς ημέρες που μας λένε ότι θα μας βοηθήσουν στον αέρα, ότι θα υπάρξουν αεροσκάφη, ότι θα μας τα παραδώσουν», δήλωσε. «Ομως την ευθύνη γι’αυτό φέρουν επίσης αυτοί που δεν μπόρεσαν να πάρουν μια απόφαση στη Δύση εδώ και 13 ημέρες. Αυτοί που δεν εγγυήθηκαν την ασφάλεια του ουκρανικού αέρα από τους Ρώσους δολοφόνους», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι στο νέο μήνυμά του από το Κίεβο (Instagram/Volodymyr Zelenskiy via REUTERS)

«Η ανθρωπιά, η οποία πρέπει να επικρατήσει στις παγκόσμιες πρωτεύουσες, πρέπει να υπερισχύσει του φόβου», σημείωσε.

Ο ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε ότι ένα παιδί πέθανε από αφυδάτωση στην πολιορκημένη Μαριούπολη, η οποία έχει μείνει χωρίς παροχή νερού, ηλεκτρικού ρεύματος ή θέρμανση για μέρες.

«Το 2022 από αφυδάτωση», είπε ο Ζελένσκι, παρομοιάζοντας την ανθρωπιστική κρίση που συνδέεται με τον ρωσικό βομβαρδισμό ουκρανικών πόλεων με αυτήν που είχε προκληθεί από την εισβολή των Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

13:22 O ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν, υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού, στον οποίο «εξήγησε» την «στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τη Μόσχα οι δύο πλευρές εξέφρασαν την «ευχή» να υπάρξει νέος γύρος συνομιλιών Ουκρανών και Ρωσίας ώστε να λυθούν ορισμένα σημεία-κλειδιά.

!! 12:10 Το Bloomberg ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν έκδοση ευρωομολόγου που θα καλύψει τις αυξημένες δαπάνες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για άμυνα και ενέργεια.

11:55 Η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιστρέψουν στην αρχή μιας «ειρηνικής συνύπαρξης» όπως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε ότι είναι ανοικτό σε έναν ειλικρινή διάλογο, με αμοιβαίο σεβασμό, με τις ΗΠΑ και ότι συνεχίζει να υπάρχει η ελπίδα πως μπορεί να αποκατασταθεί η ομαλότητα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

11:38 Ο φιλορώσος πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς κάλεσε τον νυν πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να τα παρατήσει.

«Είστε προσωπικά υποχρεωμένος να σταματήσετε την αιματοχυσία και να καταλήξετε σε μια συμφωνία ειρήνης με οποιοδήποτε κόστος», έγραψε ο Γιανουκόβιτς σε μήνυμα που μεταδόθηκε από το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti. «Αυτό περμένουν από εσάς η Ουκρανία, το Ντονμπάς και η Ρωσία», προσέθεσε, εξηγώντας ότι και οι εταίροι του Κιέβου στη Δύση θα καλωσόριζαν μια τέτοια κίνηση.

Ο Βίκτορς Γιανουκόβιτς ήταν πρόεδρος της Ουκρανίας ως το 2014 όταν και καθαιρέθηκε, στη σκιά των μεγάλων και αιματηρών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Ηταν σταθερά υπέρ της Μόσχας και μάλιστα είχε αρνηθεί να εγκρίνει τη συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

11:31 Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι δεν κατέστη εφικτή μια συμφωνία με τη Μόσχα για τη διάνοιξη και άλλων ανθρωπιστικών διαδρόμων, πέρα από εκείνη αφορά την πόλη Σούμι, από την οποία αναχώρησε μια οχηματοπομπή με αμάχους.

Οι Ρώσοι έχουν προτείνει τη διάνοιξη «ανθρωπιστικών διόδων» και από το Κίεβο, το Χάρκοβο, τη Μαριούπολη και το Τσερνίχιβ, αλλά όπως καταγγέλλουν οι Ουκρανοί, οι δρόμοι αυτοί καταλήγουν είτε σε ρωσικό είτε σε λευκορωσικό έδαφος.

!! 11:12 Για περισσότερους από 12.000 νεκρούς ρώσους στρατιώτες έκανε λόγο το ουκρανικό γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων. Με βάση τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε το Κίεβο για το χρονικό διάστημα από τις 24 Φεβρουαρίου, την πρώτη ημέρα της εισβολής έως και τα ξημερώματα της 8ης Μαρτίου, οι Ρώσοι έχουν χάσει 12.000 στρατιώτες, ενώ οι απώλειες σε τεθωρακισμένα ξεπερνούν τις 1.300. Επίσης έχουν πληγεί 48 αεροπλάνα, 80 ελικόπτερα και τουλάχιστον 200 συστήματα πυροβολικού, MLRS και αεράμυνας.

10:44 Τον θάνατο του ρώσου υποστρατήγου Βιτάλι Γερασίμοφ, που είχαν ανακοινώσει νωρίτερα οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών, επιβεβαίωσε ανεξάρτητη δημοσιογραφική έρευνα επικαλούμενη ρωσική πηγή, σύμφωνα με το γαλλικό δίκτυο France 24.

Ο υποδιοικητής της 41ης ρωσικής στρατιάς είχε συμμετάσχει τόσο στον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας όσο και στην κατάληψη της Κριμαίας.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας, πρόκειται για τον δεύτερο ρώσο ανώτατο αξιωματικό που χάνει τη ζωή του στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

!! 10:00 Με ένα νέο βίντεο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι διέψευσε τα περί φυγής του από το Κίεβο.

«Ο καθένας είναι εκεί που πρέπει. Είμαι στο Κίεβο. Η ομάδα μου είναι μαζί μου. Οι στρατιωτικοί είναι στις θέσεις τους. Οι ήρωες μας! Γιατροί, διασώστες, μεταφορείς, διπλωμάτες, δημοσιογράφοι», είπε σε ένα σημείο, για να προσθέσει σε ένα άλλο: «Μένω στο Κίεβο. Στην οδό Μπάνοβα. Δεν κρύβομαι. Και δεν φοβάμαι κανέναν. Οσο χρειάζεται για να κερδίσεις αυτόν τον πόλεμο!».

Ο Ζελένσκι στο μήνυμά του (Ukrainian President Office/via Reuters TV/Handout via REUTERS)

09:39 Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν, ο οποίος για καιρό έτρεφε συμπάθεια για τη Μόσχα, δήλωσε ότι θα απονείμει την ανώτατη κρατική διάκριση τιμής στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τη γενναιότητα και το κουράγιο του στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής.

Ο Ζέμαν υποστήριξε στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία από την ανάληψη των καθηκόντων του, το 2013, αλλά χαρακτήρισε «τρελό» τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

09:17 Ανθρωπιστικός διάδρομος αναμένεται να ανοίξει σήμερα στην πόλη Σούμι της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης. Οι άμαχοι αναμένεται να αρχίσουν να αναχωρούν με λεωφορεία στις 10:00 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με τον ίδιο.

!! 08:55 Η NASA δημοσίευσε δορυφορική εικόνα από την Ευρώπη την νύχτα. Η τεράστια περιοχή της Ουκρανίας βυθισμένη στο σκοτάδι.

08:33 Το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως παγώνει τυχόν πόρους 32 αξιωματούχων και ολιγαρχών της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στην ιαπωνική δικαιοδοσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Οι νέες κυρώσεις βάζουν στο στόχαστρο 20 Ρώσους, ανάμεσά τους στελέχη και συνεργάτες υπουργών της κυβέρνησης Πούτιν, αντιπροέδρους του κοινοβουλίου, τον ηγέτη της δημοκρατίας της Τσετσενίας καθώς και στελέχη εταιρειών που διατηρούν στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο, όπως οι Volga Group, Transneft και Wagner.

Η Ιαπωνία απαγόρευσε επίσης τις εξαγωγές εξοπλισμού για διυλιστήρια στη Ρωσία και ειδών γενικής (ή «διπλής») χρήσης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τον στρατό στη Λευκορωσία.

08:01 Πάνω από δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

«Σε κάποιες τοποθεσίες βομβαρδίστηκαν πολυκατοικίες», κατήγγειλε ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, με ανακοίνωση που μεταφόρτωσε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Ανάμεσα στους δέκα ανθρώπους που σκοτώθηκαν όταν βομβαρδίστηκαν σπίτια, ακόμα και στο κέντρο της Σούμι, ήταν παιδιά, συνέχισε.

Σκοτώθηκαν επίσης τέσσερις ουκρανοί στρατιωτικοί σε αυτή που ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι αποκάλεσε «άνιση μάχη με τον ρωσικό στρατό».

Οι πληροφορίες που έδωσε ο τοπικός αξιωματούχος είναι αδύνατον να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

07:02 Οι ρωσικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι θα ισχύσει κατάπαυση του πυρός από τις 09:00 (ώρα Ελλάδας) σε περιοχές στην Ουκρανία για διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων

06:10 Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε πως ενημερώθηκε από τις ουκρανικές αρχές ότι οβίδες του πυροβολικού προκάλεσαν ζημιές σε εγκατάσταση πυρηνικής έρευνας στην πολιορκημένη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, τη Χαρκίβ, πάντως χωρίς «ραδιολογικές συνέπειες».

Σύμφωνα με την ΙΑΕΑ, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι η επίθεση έγινε την Κυριακή, προσθέτοντας πως δεν διαπιστώθηκε καμία αύξηση του επιπέδου της ραδιενέργειας στην εγκατάσταση.

Κατά τις ίδιες πηγές, επλήγη τμήμα του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας στο Χάρκοβο, που παράγει ραδιολογικό υλικό για ιατρική και βιομηχανική χρήση.

Πάντως «το απόθεμα ραδιενεργών υλικών στην εγκατάσταση είναι πολύ χαμηλό», πρόσθεσαν από την ΙΑΕΑ, ενώ διαβεβαίωσαν ότι «οι ζημιές (…) που αναφέρθηκαν δεν είχαν καμία ραδιολογική συνέπεια».

«Έχουμε ενημερωθεί για διάφορα επεισόδια που έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων», τόνισε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι.

!! 05:02 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο Ντμίτρο Κουλέμπα, επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, μεθαύριο Πέμπτη στην Τουρκία.

«Αυτή τη στιγμή σχεδιάζεται (συνάντηση) τη 10η (Μαρτίου). Για να δούμε — εάν πάει αεροπορικώς στην Αττάλεια, θα πάω κι εγώ. Ας καθίσουμε κάτω να συζητήσουμε», ανέφερε ο Κουλέμπα σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.

Νωρίτερα χθες, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο εμπόλεμων χωρών αναμένεται να έχουν συνάντηση για συνομιλίες στην Αττάλεια τη 10η Μαρτίου. Οι συνομιλίες αυτές πιθανόν θα είναι τριμερείς, σκοπεύει να συμμετέχει και ο ίδιος ο κ. Τσαβούσογλου, όπως διευκρίνισε ο ίδιος.

Αν ο Σεργκέι Λαβρόφ είναι διατεθειμένος να κάνει σοβαρή συζήτηση, μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση «διπλωμάτη προς διπλωμάτη», αλλά εάν ο ρώσος ΥΠΕΞ «αρχίσει να αναμασάει την παράλογη προπαγάνδα που σερβίρει τελευταία, θα ακούσει αυτό που του αξίζει, την αλήθεια», ανέφερε ακόμη ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

04:16 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέρριψε την ευθύνη στον ρωσικό στρατό για την αποτυχία των προσπαθειών απομάκρυνσης των αμάχων μέσω των λεγόμενων ανθρωπιστικών διαδρόμων, που οργανώθηκαν έπειτα από διαπραγματεύσεις του Κιέβου και της Μόσχας.

«Συμφωνήσαμε για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Λειτούργησαν; Λειτούργησαν τα ρωσικά άρματα μάχης, τα Γκραντ (σ.σ. ρωσικά συστήματα εκτόξευσης ρουκετών), οι νάρκες», κατήγγειλε ο Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό της ουκρανικής προεδρίας στην πλατφόρμα Telegram.

Κατηγόρησε ακόμη τις ρωσικές δυνάμεις ότι «ναρκοθέτησαν τον δρόμο που είχε συμφωνηθεί να χρησιμοποιηθεί για να μεταφερθούν τρόφιμα και φάρμακα» στην πολιορκημένη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, και ότι «κατέστρεψαν λεωφορεία» που θα απομάκρυναν άμαχους από τις εμπόλεμες ζώνες.

Πρόσαψε στη Ρωσία «κυνισμό», ερίζοντας ότι άνοιξε «έναν πολύ μικρό διάδρομο προς τα κατεχόμενα εδάφη για μερικές δεκάδες ανθρώπους», για λόγους «προπαγάνδας», για να τους δείξουν «οι κάμερες».

Σημείωσε πάντως ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα. «Είμαστε ρεαλιστές. Γι’ αυτό θα μιλήσουμε. Θα επιμείνουμε στις διαπραγματεύσεις ώσπου να βρούμε τρόπο να πούμε στον λαό μας: έτσι φθάσαμε στην ειρήνη».

02:37 Η Ρωσία ανέπτυξε στην Ουκρανία σχεδόν όλα τα στρατεύματα που συγκέντρωνε τους τελευταίους μήνες γύρω από τα σύνορα των δύο χωρών, εκτίμησε  το αμερικανικό Πεντάγωνο, προσθέτοντας ότι από την πλευρά τους οι ΗΠΑ θα στείλουν ακόμη 500 στρατιωτικούς στην Ευρώπη για να ενισχύσουν την ασφάλεια των συμμάχων στο NATO.

Εν μέσω κλιμάκωσης των ρωσικών επιχειρήσεων οι άμαχοι πλήττονται ολοένα περισσότερο, ενώ η Μόσχα πλέον «στρατολογεί» ξένους μαχητές, κυρίως Σύρους, σημείωσαν από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Πάντως σε ό,τι αφορά την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων, πέρα από τη νότια Ουκρανία, δεν έχει σημειωθεί «αληθινή πρόοδος τις τελευταίες ημέρες» για τη Μόσχα, είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.

00:12 Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε απόψε ότι δεν θα στείλει νεοσύλλεκτους ή εφέδρους να πολεμήσουν στην Ουκρανία, διαβεβαιώνοντας ότι στον πόλεμο συμμετέχουν «επαγγελματίες» στρατιώτες οι οποίοι υλοποιούν «τους καθορισμένους στόχους».

«Θέλω να υπογραμμίσω το γεγονός ότι οι νεοσύλλεκτοι δεν συμμετέχουν και δεν θα συμμετάσχουν στις μάχες. Δεν θα υπάρξει επίσης επιστράτευση των εφέδρων» είπε ο Πούτιν σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, με την ευκαιρία της 8ης Μαρτίου, της διεθνούς ημέρας για τα δικαιώματα των γυναικών.

«Οι καθορισμένοι στόχοι υλοποιούνται μόνο από επαγγελματίες στρατιώτες. Είμαι βέβαιος ότι εξασφαλίζουν με αποτελεσματικό τρόπο την ασφάλεια και την ειρήνη του ρωσικού λαού», πρόσθεσε.

00:03 Οι ρώσοι διαπραγματευτές δήλωσαν απόψε ότι ο επόμενος γύρος των συνομιλιών με τους Ουκρανούς συναδέλφους τους θα γίνει πολύ σύντομα στη Λευκορωσία.

«Ο επόμενος, τέταρτος γύρος, θα διεξαχθεί πολύ-πολύ σύντομα», είπε ο Λεονίντ Σλούτσκι μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση. «Δεν θα ανακοινώσω την ακριβή ημερομηνία ακόμη. Θα καθοριστεί πιθανότατα αύριο», πρόσθεσε.

Ένας άλλος Ρώσος διαπραγματευτής, ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, είπε ότι ο σημερινός, τρίτος γύρος των ρωσοουκρανικών συνομιλιών «δεν στάθηκε στο ύψος των προσδοκιών» της Μόσχας. «Ελπίζουμε ότι την επόμενη φορά θα μπορέσουμε να επιτύχουμε σημαντικότερη πρόοδο», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...