9354
Πολωνός στρατιώτης χαιρετά παιδιά-πρόσφυγες που καταφθάνουν από την Ουκρανία, στον σταθμό Πρέζμισλ, της Πολωνίας, τη Δευτέρα | REUTERS/Yara Nardi

Τουλάχιστον 1,7 εκατ. Ουκρανοί στον δρόμο της προσφυγιάς

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2022, 08:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/03/2022, 19:55
Πολωνός στρατιώτης χαιρετά παιδιά-πρόσφυγες που καταφθάνουν από την Ουκρανία, στον σταθμό Πρέζμισλ, της Πολωνίας, τη Δευτέρα
|REUTERS/Yara Nardi

Τουλάχιστον 1,7 εκατ. Ουκρανοί στον δρόμο της προσφυγιάς

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2022, 08:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/03/2022, 19:55

Συνεχίστηκαν όλη μέρα, τη Δευτέρα, οι βομβαρδισμοί σε διάφορα μέτωπα της Ουκρανίας, καθώς και η προσπάθεια χιλιάδων αμάχων να διαφύγουν από την εμπόλεμη ζώνη, παρόλο που ανθρωπιστικοί διάδρομοι τελικά δεν δημιουργήθηκαν από τους Ρώσους. Το 1,7 εκατομμύριο έφτασαν οι πρόσφυγες που έχουν βρει καταφύγιο σε άλλες χώρες. Στο μεταξύ, το απόγευμα της Δευτέρας ξεκίνησε ο τρίτος γύρος συνομιλιών των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, στη Λευκορωσία, αλλά τα ρωσικά αιτήματα για τερματισμό του πολέμου, έτσι όπως τα διατύπωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, θεωρείται πολύ δύσκολο να ικανοποιηθούν από τους Ουκρανούς.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

!! 20:02 Ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ολοκληρώθηκε, ανακοίνωσε η ρωσική πρεσβεία στο Μινσκ, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Tass. Ουκρανός διαπραγματευτής είπε ότι οι συνομιλίες οδήγησαν σε «μικρές θετικές εξελίξεις» όσον αφορά τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Δεν υπήρξε όμως κάποιο αποτέλεσμα που να βελτιώνει σημαντικά την κατάσταση.

19:52 Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πλέον αναπτύξει στην Ουκρανία σχεδόν το 100% των τουλάχιστον 150.000 στρατιωτών που βρίσκονταν στα σύνορα της χώρας πριν την εισβολή, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ.

«Αυτή είναι η καλύτερη εκτίμησή μας αυτή τη στιγμή», είπε ο ίδιος.

Το Πεντάγωνο διέταξε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου την ανάπτυξη 500 επιπλέον στρατιωτών στην Ευρώπη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των αμερικανικών δυνάμεων εκεί σε περίπου 100.000.

19:44 Η κυβέρνηση της Ουκρανίας βοήθησε στην απομάκρυνση περίπου 20.000 ινδών φοιτητών από περιοχές που βρίσκονται υπό επίθεση από ρωσικές δυνάμεις, αλλά άλλοι 2.000 αλλοδαποί φοιτητές εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι σε πολιορκημένες πόλεις και πόλεις, δήλωσαν ουκρανοί αξιωματούχοι τη Δευτέρα.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρένα Βερετσούκ είπε ότι 2.046 αλλοδαποί φοιτητές από 27 χώρες δεν μπόρεσαν να φύγουν από πόλεις ή κωμοπόλεις, συμπεριλαμβανομένων των Σούμι, Τσερνίχιβ, Μαριούπολη και Χερσώνα.

19:43 Ο Γιάκοπο Τίσι, πρώτος χορευτής κλασικού μπαλέτου του θεάτρου Μπαλσόι της Μόσχας, αποφάσισε να θέσει τέρμα στην καριέρα του στη Ρωσία και να επιστρέψει στην Ιταλία.

Εικοσιεπτά ετών, με σπουδές χορού στο θέατρο Λα Σκάλα, ο Τίσι τόνισε ότι δεν ήταν εύκολο να εγκαταλείψει την δουλειά και τους συναδέλφους του.

«Θα είμαι πάντα ενάντια σε κάθε μορφή βίας. Κανένας πόλεμος δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, ποτέ. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να διαδοθεί το μίσος, ο κόσμος θα έπρεπε να είναι γεμάτος αρμονία, ειρήνη, κατανόηση και σεβασμό» έγραψε στο ίντερνετ, ο χορευτής.

19:37 Ενας άνδρας συνελήφθη όταν έπεσε με το φορτηγό, που οδηγούσε, πάνω στην πύλη της ρωσικής πρεσβείας στο Δουβλίνο.

Το επεισόδιο σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα στα νότια προάστια της ιρλανδικής πρωτεύουσας.

19:00 Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η απειλή νέων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας εκτόξευσαν σήμερα την τιμή του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών.

Το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας πλησίασε τα 140 δολάρια το βαρέλι στην αρχή της συνεδρίασης στα χρηματιστήρια της Ασίας, κοντά στο απόλυτο ρεκόρ των 147,50 δολαρίων το βαρέλι που είχε φτάσει τον Ιούλιο του 2008.

Γύρω στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) ωστόσο η τιμή έπεσε στα 123,23 δολάρια (αύξηση +4,33% σε σύγκριση με το κλείσιμο της Παρασκεύης) ενώ το αμερικανικό αργό WTI, παράδοσης Απριλίου, κυμαινόταν στα 119,05 δολάρια (+2,85%).

18:35 Η Ευρωπαϊκή Ενωση ξεκίνησε σήμερα τη διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων προσχώρησης της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας στην ΕΕ, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Οι τρεις χώρες υπέβαλαν το αίτημά τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να διατυπώσει την επίσημη θέση της και οι 27 θα πρέπει στη συνέχεια να αποφασίσουν αν θα χορηγήσουν καθεστώς υποψηφίας προς ένταξη χώρας στις αιτηθείσες, πριν να ξεκινήσουν οι μακρές και περίπλοκες διαπραγματεύσεις.

18:30 Η Ρωσία ζήτησε να παρασχεθεί «επαρκής» προστασία στις διπλωματικές αντιπροσωπείες της στη Γαλλία, υποστηρίζοντας ότι έγινε μια «επίθεση» με βόμβα μολότοφ σε ένα από τα πολιτιστικά κέντρα της στο Παρίσι.

Συγκεκριμένα, το Ρωσικό Σπίτι Επιστημών και Πολιτισμού, στα δυτικά προάστια του Παρισιού, δέχτηκε επίθεση τη νύχτα της Κυριακής προς την Δευτέρα με «εμπρηστικό μηχανισμό» ο οποίος έσκασε στα κάγκελα, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

18:10 Το Συμβούλιο της Ευρώπης, «φρουρός» του κράτους δικαίου στην ήπειρο, ζήτησε τη δημιουργία «βιώσιμων ανθρωπιστικών διαδρόμων» στην Ουκρανία και προέτρεψε τη Μόσχα να τερματίσει την «άνευ προηγουμένου καταστολή» της ελευθερίας της «έκφρασης».

«Προτρέπω για μια συμφωνία για βιώσιμους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, απαραίτητους για να επιτραπεί η ασφαλής διέλευση χιλιάδων εκτοπισμένων ανθρώπων που τρέπονται σε φυγή από τον θάνατο και την καταστροφή», δήλωσε η η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς.

Η ίδια επαίνεσε την «ειλικρινή αλληλεγγύη» που επέδειξαν τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, και «ιδιαίτερα την Πολωνία», σε σχέση με τα «1,7 εκατομμύρια πρόσφυγες που πέρασαν τα ουκρανικά σύνορα».

17:35 Ο ρώσος δισεκατομμυριούχος Βλαντίμιρ Λίσιν, ανέφερε προς τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο παραγωγής χάλυβα NLMK, ότι οι ζωές που χάνονται στην Ουκρανία είναι «μία τραγωδία που είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί», ενώ κάλεσε για μία ειρηνική και διπλωματική επίλυση της πολεμικής σύγκρουσης.

17:15 Τα πτώματα 13 αμάχων ανασύρθηκαν από το κατεστραμμένο κτίριο μιας αρτοποιίας στην ουκρανική πόλη Μακαρίβ, στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου, όπως ανέφεραν οι υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης.

Πέντε άμαχοι διασώθηκαν, ενώ συνολικά περίπου 30 άνθρωποι εκτιμάται ότι βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις της αρτοποιίας πριν από την επίθεση.

17:03 Ο oυκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος της ουκρανικής προεδίας, ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, κατά την έναρξη του τρίτου γύρου συνομιλιών με ρώσους αξιωματούχους.

«Σε λίγα λεπτά, θα αρχίσουμε να μιλάμε με εκπροσώπους μιας χώρας που πιστεύει σοβαρά ότι η μεγάλης κλίμακας βία κατά των αμάχων είναι μια επιχειρηματολογία. Αποδείξτε ότι αυτό δεν ισχύει», έγραψε στο Twitter.

16:41 Ο βρετανός πρεσβευτής στο Κίεβο έφυγε από την Ουκρανία, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας.

«Ο πρεσβευτής μας έφυγε από την Ουκρανία λόγω της σοβαρής κατάστασης ασφαλείας», είπε η Τρας σε κοινοβουλευτική επιτροπή.

16:32 Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συζητήσουν το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στο μπλοκ των 27 κρατών μέσα στις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Η αλληλεγγύη, η φιλία και η άνευ προηγουμένου βοήθεια της ΕΕ για την Ουκρανία είναι αταλάντευτες. Θα συζητήσουμε το αίτημα της ένταξης της Ουκρανίας μέσα τις επόμενες ημέρες», είπε.

!! 16:17 Η Ρωσία και η Ουκρανία άρχισαν τις συνομιλίες στη Λευκορωσία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

15:56 O ρώσος δισεκατομμυριούχος Ολεγκ Ντεριπάσκα, ένας από τους στόχους των δυτικών κυρώσεων, δήλωσε ότι η ειρήνη είναι απαραίτητη το συντομότερο δυνατό στην Ουκρανία και προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα είναι διαφορετική μετά από την πολεμική σύγκρουση.

«Χρειαζόμαστε την ειρήνη το συντομότερο δυνατό», είπε ο ιδρυτής του ρωσικού κολοσσού αλουμινίου Rusal.

«Ολος ο κόσμος θα είναι διαφορετικός μετά από αυτά τα γεγονότα και η Ρωσία θα είναι διαφορετική επίσης», τόνισε.

15:45 Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει επιβεβαιώσει τους θανάτους 406 αμάχων, συμπεριλαμβανομένων 27 παιδιών, στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, τονίζοντας εκ νέου ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Πρόσφυγες από την Ουκρανία, έξω από το ειδικό γραφείο που έχει ανοίξει η βελγική κυβέρνηση, στις Βρυξέλλες, την Δευτέρα – REUTERS/Yves Herman

Τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ, τα οποία έχει η αποστολή παρακολούθησης στην Ουκρανία, καλύπτουν την περίοδο από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 6 Μαρτίου.

Ο προηγούμενος απολογισμός χθες ήταν 364 επιβεβαιωμένοι νεκροί.

15:35 Τα μέλη της ουκρανικής αντιπροσωπείας έφτασαν στην Λευκορωσία για έναν τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων με την Ρωσία, μετέδωσε το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

15:22 Η Ρωσία μποϊκόταρε σήμερα τις ακροάσεις στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ, κατά τις οποίες η Ουκρανία επιδίωξε επείγουσα εντολή για διακοπή των εχθροπραξιών, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα καταπατά τη νομοθεσία περί γενοκτονίας για να δικαιολογήσει την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει «το συντομότερο δυνατό» σχετικά με το αίτημα της Ουκρανίας για επείγουσα εντολή προς τη Ρωσία για άμεση διακοπή των εχθροπραξιών.

Οι ακροάσεις ξεκίνησαν στο Δικαστήριο χωρίς νομική εκπροσώπηση της Ρωσίας.

«Το γεγονός ότι το έδρανο της Ρωσίας είναι κενό μιλά από μόνο του. Δεν βρίσκονται εδώ σε αυτό το Δικαστήριο: βρίσκονται στο πεδίο μάχης και διεξάγουν επιθετικό πόλεμο εναντίον της χώρας μου», δήλωσε ο ουκρανός απεσταλμένος Αντόν Κορίνεβιτς και προέτρεψε τη Ρωσία «να καταθέσει τα όπλα και να παρουσιάσει τα αποδεικτικά στοιχεία».

15:19 Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν και τον Ζελένσκι είχε σήμερα ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ.

«Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», είπε ο Μισέλ, ο οποίος κάλεσε τον Πούτιν να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες και να διασφαλιστεί η διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Επισημάνθηκε, επίσης, η ανάγκη να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, εν μέσω εχθροπραξιών.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο ρώσος πρόεδρος προέτρεψε την ΕΕ να πιέσει τις αρχές στο Κίεβο να σεβαστούν… το ανθρωπιστικό δίκαιο.

Στο τηλεφώνημά του με τον Ζελένσκι, ο Μισέλ τόνισε ότι η ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας στις προσπάθειες να ανακουφίσει τον ανθρώπινο πόνο που προκαλείται από την επιθετικότητα της Ρωσίας και να διασφαλίσει την πυρηνική ασφάλεια. «Η αλληλεγγύη, η φιλία και η άνευ προηγουμένου βοήθεια της ΕΕ για την Ουκρανία είναι ακλόνητη. Θα συζητήσουμε την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας τις επόμενες ημέρες».

!! 15:05 Νέο ρεκόρ καταγράφει την Τρίτη η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό χρηματιστήριο, σε συνέχεια των ανατιμήσεων-ρεκόρ στην τιμή του φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, η τιμή στην προημερήσια αγορά διαμορφώνεται στα 426,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα με την μέγιστη τιμή να φθάνει στα 600,07 ευρώ και την ελάχιστη στα 210,09 ευρώ. Η ζήτηση καλύπτεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό, κατά κύριο λόγο από τις μονάδες φυσικού αερίου (48,8%), ενώ σημαντική είναι και η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων (18,8%). Στο 22% είναι η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών και μόλις 2,8% οι εισαγωγές.

Στα 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα έφθασε νωρίτερα σήμερα στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας η τιμή του φυσικού αερίου.

14:59 Ο Εμανουέλ Mακρόν σε συνέντευξή του προς γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό έκανε λόγο για «ηθικό και πολιτικό κυνισμό» του  Πούτιν αναφορικά με την πρόταση του να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι που επί της ουσίας θα υποχρεώνουν πολίτες μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας να κατευθυνθούν προς την Ρωσία. «Ολα αυτά δεν είναι σοβαρά, είναι ηθικός και πολιτικός κυνισμός που μου είναι ανυπόφορος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γάλλος πρόεδρος.

!! 14:39 Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η επιχείρηση «Νόστος 5», για την εκκένωση 34 ατόμων από την Οδησσό, περιλαμβανομένων ναυτικών ελληνόκτητου πλοίου, ενημέρωσε με ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Τα 34 άτομα, συνοδευόμενα από τον γενικό πρόξενο στην Οδησσό Δ. Δόχτση και στελέχη του γενικού προξενείου της Ελλάδας, πέρασαν τα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας, όπου τους ανέμενε κλιμάκιο από την ελληνική πρεσβεία στο Βουκουρέστι.

Ο γενικός πρόξενος, καθώς και τα στελέχη του Γενικού Προξενείου, λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας στην Ουκρανία, θα συνεχίσουν να εργάζονται από το Γαλάτσι της Ρουμανίας, γνωστοποίησε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

!! 14:32 Η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να σταματήσει τη στρατιωτική δράση, να αλλάξει το Σύνταγμά της για να κατοχυρώσει ουδετερότητα, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει τις «αυτονομιστικές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ» ως ανεξάρτητα εδάφη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ είπε στο Reuters ότι η Μόσχα έχει δηλώσει στο Κίεβο πως είναι έτοιμη να σταματήσει τη στρατιωτική της δράση «αμέσως» αν το Κίεβο εκπληρώσει τους όρους αυτούς.

13:50 Περίπου 2.000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής από την πόλη Ιρπίν κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, ανακοίνωσε η ουκρανική αστυνομία.

Πολίτες που προσπαθούσαν να διαφύγουν από το Ιρπίν, την Κυριακή, έγιναν στόχος βομβαρδισμών από ρωσικές δυνάμεις και αναγκάστηκαν να βρουν καταφύγια να για να προστατευτούν, ενώ μία οικογένεια ξεκληρίστηκε.

Κάτοικοι του Ιρπίν προσπαθούν να καλυφθούν την ώρα που τους βομβαρδίζουν οι Ρώσοι – REUTERS/Carlos Barria

13:41 Σύμβουλος του ουκρανού προέδρου δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία θα αρχίσουν στις 16:00 τοπική ώρα Κιέβου και ώρα Ελλάδας.

13:39 Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και ο ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ συμφώνησαν να συναντηθούν κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ διπλωματίας στην πόλη Αττάλεια, ανακοίνωσε ο τούρκος ομόλογός τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε σύντομες δηλώσεις σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Τσαβούσογλου είπε ότι θα παραστεί στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.

13:25 Η αμερικανική εταιρεία Levi Strauss & Co αναστέλλει προσωρινά τις εμπορικές δραστηριότητές της στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων τυχόν νέων επενδύσεων, προσχωρώντας σε ένα πλήθος δυτικών εταιρειών που έχουν φύγει από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

13:14 Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Ουκρανία παραμένουν αποκομένοι από πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας άμεσης ανάγκης λόγω της στρατιωτικής περικύκλωσης των πόλεων, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, ζητώντας επειγόντως την ασφαλή διέλευση.

Γίνονται προσπάθειες για τη δημιουργία διάνοιξης ανθρωπιστικών διαδρόμων μετά από δύο ημέρες αποτυχημένων εκεχειριών που είχαν σκοπό να επιτρέψουν τους αμάχους να τραπούν σε φυγή. Τέτοιοι διάδρομοι είναι επίσης κρίσιμης σημασίας για την παροχή βοήθειας όπως νερό, τρόφιμα και φάρμακα.

Κάτοικοι του Ιρπίν προσπαθούν να διασχίσουν το ποτάμι για να διαφύγουν, καθώς οι Ρώσοι κατέστρεψαν τη γέφυρα – REUTERS/Carlos Barria

«Απαιτούνται επειγόντως αξιόπιστα και προβλέψιμoι τόποι που δεν μαίνονται συγκυρούσεις και «ασφαλής διέλευση» για τη μετεγκατάσταση ανθρώπων των οποίων οι ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο και για την παροχή σωτήριων προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας», ανέφερε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

13:01 Στις 14:00 ώρα Ελλάδας θα ξεκινήσουν οι νέες ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες, μετέδωσε η ρωσική κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη το λευκορωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

12:57 Το ζήτημα της ενέργειας είναι από τα βασικά ζητήματα συζήτησης μεταξύ της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντάγκι, οι οποίοι συναντώνται στις Βρυξέλλες.

Στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησαν, η πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει απεξάρτηση από τους Ρώσους στην ενέργεια και προσέθεσε ότι αύριο αναμένονται προτάσεις από την πλευρά της Κομισιόν.

Μίλησε επίσης για διαφοροποίηση του τρόπου εφοδιασμού, μακριά από τη Ρωσία, αλλά από «αξιόπιστους προμηθευτές».

«Η Ουκρανία ειναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και η Ιταλία θα συνεχίσει να την στηρίζει», δήλωσε ο Ντράγκι.

12:46 Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις της Ουκρανίας δεν έχουν ακόμη τεθεί σε λειτουργία, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρένα Βερετσούκ.

Η Βερεστσούκ είπε ότι υπάρχουν σχεδόν 300.000 άμαχοι που είναι άμεσης ανάγκης να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη, η οποία δέχεται επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις.

Διασώστης αναζητεί επιζώντες σε ερείπια σχολείου μετά από ρωσικό βομβαρδισμό στο Τσερνίεβ – Press service of the State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS

12:30 Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ αξιολογεί συνεχώς την αμυντική διάταξη των στρατιωτικών δυνάμεων της συμμαχίας, εξετάζοντας και το ενδεχόμενο της μόνιμης ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων.

Οι ΗΠΑ έχουν μία «ιερή» δέσμευση στο Αρθρο 5 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) αναφορικά με την εγγύηση της συλλογικής άμυνας μεταξύ των κρατών-μελών, πρόσθεσε ο Μπλίνκεν στη διάρκεια της σημερινής επίσκεψής του στη Λιθουανία.

12:29 Η ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε στην πόλη Μπρεστ της Λευκορωσίας για συνομιλίες με ουκρανούς διαπραγματευτές, όπως ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, που επικαλέστηκε την ηλεκτρονική σελίδα ιχνηλάτησης πτήσεων αεροσκαφών Flightradar.

Οι δύο πλευρές δεν έχουν αποκαλύψει την ακριβή τοποθεσία και την ώρα διεξαγωγής της προγραμματισμένης συνάντησης τους, για τις διαπραγματεύσεις.

12:10 Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παράσχει στην Ουκρανία στρατιωτικά αεροσκάφη και να μποϊκοτάρει ρωσικό πετρέλαιο, προϊόντα πετρελαίου και άλλες εξαγωγές.

«Αν η εισβολή (στην Ουκρανία) συνεχιστεί και η Ρωσία δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδιά της κατά της Ουκρανίας, τότε χρειάζεται ένα νέο πακέτο κυρώσεων…για χάρη της ειρήνης», είπε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του.

12:05 Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα προειδοποίησε σήμερα τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν ότι αν η παγκόσμια κοινότητα δεν σταματήσει την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυτό θα οδηγήσει σε παγκόσμια σύρραξη.

Ο Ναουσέντα επεσήμανε ότι ο Πούτιν «δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία» και ότι η παγκόσμια κοινότητα έχει υποχρέωση να βοηθήσει τους Ουκρανούς «με κάθε διαθέσιμο μέσο».

«Εννοώ όντως κάθε διαθέσιμο μέσο, αν θέλουμε να αποφύγουμε τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η επιλογή είναι στα χέρια μας», υπογράμμισε.

11:46 Το Κίεβο απέρριψε τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία που πρότεινε η Μόσχα για την απομάκρυνση των ουκρανών αμάχων, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ.

«Δεν είναι μια αποδεκτή πρόταση», τόνισε και επεσήμανε ότι το Κίεβο ζήτησε από τη Μόσχα να συμφωνήσει σε εκεχειρία από σήμερα το πρωί προκειμένου να μπορέσουν οι Ουκρανοί που είναι εγκλωβισμένοι σε πόλεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας, να καταφέρουν να φτάσουν ως τη Λβιβ, στα δυτικά.

!! 11:19 Η ρωσική αποστολή αναχώρησε για τη Λευκορωσία όπου θα συναντηθεί με τους ουκρανούς διαπραγματευτές για τον τρίτο γύρο των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών, μετέδωσε το Sputnik Belarus.

!! 11:13 Πριν από λίγο ξεκίνησε η επιχείρηση «Νόστος 5» – εκκένωση 34 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 25 ναυτικών, από την Οδησσό με κατεύθυνση τη Μολδαβία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Την επιχείρηση συντονίζει ο γενικός πρόξενος Δημήτρης Δόχτσης.

11:00 Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι συνελήφθησαν την Κυριακή σε 69 πόλεις της Ρωσίας επειδή συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info.

Αστυνομικοί συλλαμβάνουν διαδηλωτή στη Μόσχα – EPA/YURI KOCHETKOV

Πρόκειται για έναν πρωτοφανή αριθμό συλλήψεων μέσα σε μία ημέρα, πολύ υψηλότερο από αυτόν που είχε καταγραφεί στη διάρκεια των κινητοποιήσεων που ξέσπασαν στις αρχές του 2021 στη Ρωσία κατά της σύλληψης του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι.

10:25 Η φιλία της Κίνας με τη Ρωσία είναι «ισχυρή σαν βράχος» και οι προοπτικές διμερούς συνεργασίας πολύ ευρείες, δήλωσε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι.

Η συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας αποφέρει οφέλη και συμβάλλει στην ευημερία των λαών και των δύο χωρών, τόνισε, επισημαίνοντας ότι «τρίτοι» δεν θα πρέπει να επηρεάζουν τις διμερείς σχέσεις του Πεκίνου με τη Μόσχα.

10:15 Την Κυριακή εισήλθαν στην Ελλάδα 869 ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 285 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

Από τον Προμαχώνα: 757

Από Ευζώνους: 8

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 23

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 65 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 16.

Συνολικά από την έναρξη του πολέμου στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 4.649 ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 1.431 ανήλικοι.

10:10 Ρώσοι αυτονομιστές εξαπέλυσαν επιθέσεις στη δυτική Μαριούπολη, μολονότι η Μόσχα έχει συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός για δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» για τους αμάχους.

!! 10:01 Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία για «ανηθικότητα» και απόπειρα παραπλάνησης της διεθνούς κοινής γνώμης, καθώς οι «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» που προτείνει για τους αμάχους οδηγούν μόνο σε ρωσικό ή λευκορωσικό έδαφος. Η Ολγα Στεφανίσινα, αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας, κάλεσε τη Μόσχα να πάψει να εκμεταλλεύεται την εμπιστοσύνη των ξένων ηγετών.

09:15 Παρά την (προσωρινή) κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε για το πρωί της Δευτέρας προκειμένου οι άμαχοι να εγκαταλείψουν τα βασικά θέατρα του πολέμου (Χάρκοβο, Μαριούπολη αλλά και την πρωτεύουσα, το Κίεβο), οι στόχοι της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής στην Ουκρανία παραμένουν οι ίδιοι: νέα επίθεση στον Νότο, με στόχο την οριστική κατάληψη της Μαριούπολης και έπειτα -στις επόμενες ημέρες- της Οδησσού, στοχευμένες προσβολές αεροδρομίων στα δυτικά ώστε να μην υπάρξει συνδρομή νατοϊκών μαχητικών που ζητάει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και μια τελική επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Αυτή ήταν η κατάσταση το πρωί της Καθαράς Δευτέρας.

08:32 Η τιμή του χρυσού, ο οποίος θεωρείται «ασφαλές καταφύγιο» σε περιόδους κρίσης, ξεπέρασε τα 2.000 δολάρια την ουγγιά.

!! 08:09 Η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και η σχεδόν πλήρης διακοπή των εξαγωγών ρωσικού αργού προκαλούν την ανάφλεξη της τιμής του πετρελαίου. Το βαρέλι του Brent της Βόρειας Θάλασσας άγγιξε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας τα 140 δολάρια, επίπεδο που δεν απέχει πολύ από το απόλυτο ρεκόρ της τιμής του.

07:00 Κατάπαυση πυρός και ανθρωπιστική διάδρομοι για να φυγαδευτούν οι άμαχοι σε Κίεβο, Χάρκοβο και Μαριούπολη ανακοίνωσαν οι Ρώσοι —θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. (ώρα Μόσχας, 9 π.μ. ώρα Ελλάδος). Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο IFAX, ότι η κατάπαυση πυρός έγινε ύστερα από αίτημα του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

06:02 Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης TikTok ανακοίνωσε  ότι αναστέλλει τη δυνατότητα ανάρτησης νέων βίντεο στην πλατφόρμα του από τη Ρωσία, εξαιτίας της νέας ρωσικής νομοθεσίας που ποινικοποιεί τη μετάδοση ειδήσεων που έχουν στόχο να «δυσφημούν» τον ρωσικό στρατό με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία.

«Λόγω του νέου νόμου για τις “ψευδείς ειδήσεις” δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αναστείλουμε (…) την ανάρτηση νέου περιεχομένου (…) μέχρις ότου εξετάσουμε τις ενδεχόμενες επιπτώσεις του για την ασφάλεια» των εργαζομένων στο TikTok και των χρηστών του, εξήγησε το μέσο κοινωνικής δικτύωσης με μια σειρά αναρτήσεών του στο Twitter.

01:04 Η Ρωσία στρατολογεί το τελευταίο διάστημα σύρους μισθοφόρους, με εμπειρία στην αντιμετώπιση αντάρτικου πόλης, για να πολεμήσουν στις τάξεις της στην Ουκρανία, ανέφερε η Wall Street Journal επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους.

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ, 7 Μαρτίου

23:53 Το Netflix ανέστειλε τη λειτουργία του στη Ρωσία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο κολοσσός του video streaming είχε διακόψει στα μέσα της εβδομάδας την παραγωγή προγραμμάτων στη Ρωσία.

22:22 «Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι πολιτική αρχών και βασίζεται διαχρονικά στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου» και βασικό μέλημα της χώρας μας είναι η προβολή της αλήθειας, στη βάση επιβεβαιωμένων και αδιάψευστων στοιχείων. Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα. Επίσης, σημειώνει ότι η Ελλάδα συναποφασίζει και δεσμεύεται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους μετέχει, όπως, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε ότι είναι καταδικαστέα κάθε προσπάθεια, από όπου και εάν προέρχεται, προβολής ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης, η οποία αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Αναφέρει πως οι πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και οι αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα είναι δυστυχώς απαράδεκτες. Δεν συνάδουν, όπως προσθέτει, με τη διπλωματική πρακτική, καθώς και με τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τους λαούς της Ελλάδας και της Ρωσίας.

Καταληκτικά, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε πως η Ελλάδα θα ευχόταν να διατηρηθούν οι ιστορικές σχέσεις και η συμπεριφορά της Ρωσίας να κινήτο προς αυτή την κατεύθυνση.

!! 21:20 Για αντιρωσική προπαγάνδα κατηγορεί την Ελλάδα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Το σχετικό σχόλιό της, αναπαρήγαγε η ρωσική πρεσβεία των Αθηνών στους λογαριασμούς της στα social media.

20:10 Ο Πούτιν διαβεβαίωσε τον Μακρόν ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα εξαπολύσουν επίθεση στους σταθμούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, στη διάρκεια της συνομιλίας του.

Δήλωσε επίσης «έτοιμος να σεβαστεί τους κανόνες της ΙΑΕΑ, της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, για την προστασία των σταθμών αυτών», ενώ συμφώνησε να γίνει διάλογος «μεταξύ της ΙΑΕΑ, της Ουκρανίας και της Ρωσίας» για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΙΑΕΑ, ο διευθυντής της, Ραφαέλ Γκρόσι, αναμένεται να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την ασφάλεια των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

20:00 Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν συνομίλησε ξανά με τον Ναφτάλι Μπένετ, τηλεφωνικά αυτή τη φορά. Η Μόσχα ανέφερε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε «στις πρόσφατες επαφές» που είχε ο Μπένετ «με τους ηγέτες ενός αριθμού χωρών».

Νωρίτερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις μεσολαβητικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γιάιρ Λάπιντ θα συναντηθεί τη Δευτέρα στη Ρίγα της Λετονίας με τον Αντονι Μπλίνκεν.

19:30 Το προσωπικό του σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια συνεχίζει να τον λειτουργεί αλλά είναι πλέον υπό τις εντολές του διοικητή των ρωσικών δυνάμεων που τον κατέλαβαν την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), επικαλούμενη την ενημέρωση που είχε από τις ουκρανικές ρυθμιστικές αρχές.

«Ανησυχώ πολύ», ανέφερε ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι στην ανακοίνωσή του. Οι ρωσικές δυνάμεις, πρόσθεσε, έχουν διακόψει τη λειτουργία του δικτύου κινητής τηλεφωνίας και του Διαδικτύου, καθιστώντας δύσκολη την επικοινωνία με τον σταθμό.

«Πρέπει να επιτραπεί στη διεύθυνση και το προσωπικό να συνεχίσουν τα καθήκοντά τους σε σταθερές συνθήκες, χωρίς αχρείαστη εξωτερική παρέμβαση ή πιέσεις», τόνισε.

19:29 Και ο γαλλικός όμιλος Danone ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει τις επενδύσεις του στη Ρωσία και ότι το ένα από τα δύο εργοστάσιά του στην Ουκρανία έκλεισε.

«Αποφασίσαμε να αναστείλουμε όλα τα επενδυτικά σχέδια στη Ρωσία, αλλά προς το παρόν διατηρούμε την παραγωγή και τη διανομή φρέσκων γαλακτοκομικών και βρεφικών προϊόντων, ώστε να καλύπτουμε τις βασικές διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού», ανέφερε.

Στη Ρωσία η Danone παράγει τα γαλακτοκομικά προϊόντα της μάρκας Prostokvashino.

19:04 Σχεδόν 20.000 ξένοι μαχητές δήλωσαν εθελοντές για να βοηθήσουν την Ουκρανία να αμυνθεί απέναντι στη Ρωσία, δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

«Επί του παρόντος, ο αριθμός τους ανέρχεται σε περίπου 20.000, έρχονται κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε ο Ντμίτρο Κουλέμπα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Σύμφωνα με τον Κουλέμπα, «πολλοί άνθρωποι απεχθάνονται τη Ρωσία» εδώ και χρόνια, αλλά δεν τολμούσαν να της αντιταχθούν. «Οταν οι άνθρωποι είδαν ότι οι Ουκρανοί μάχονται, ότι δεν κατεβάζουν τα χέρια, αυτό τους ώθησε να πολεμήσουν», πρόσθεσε.

Αν και δήλωσε ότι «κατανοεί την ανάγκη να πολεμήσουν», ο Κουλέμπα επανέλαβε ότι είναι «πιο σημαντικό» να λάβει η Ουκρανία «πολιτική, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια» από τον υπόλοιπο κόσμο και κυρίως «για την αντιαεροπορική άμυνά της».

Παράλληλα, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Βρετανίας, ναύαρχος Τόνι Ράντακιν, είπε σήμερα ότι είναι «παράνομο και ανώφελο» να πάνε οι Βρετανοί να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

18:30 Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση «συζητούν ενεργά» την πιθανότητα να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ως απάντηση για την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Συζητάμε με τους ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας ώστε να εξετάσουμε, συντονισμένα, την ιδέα απαγόρευσης εισαγωγής του ρωσικού πετρελαίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι επαρκούν τα αποθέματα στις παγκόσμιες αγορές», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Μπλίνκεν.

!! 18:10 Οποιαδήποτε χώρα προσφέρει τα αεροδρόμιά της στην Ουκρανία για επιθέσεις στη Ρωσία μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει εισέλθει στη σύγκρουση, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

«Η χρήση των δικτύων αεροδρομίων αυτών των χωρών ως βάση των ουκρανικών στρατιωτικών αεροσκαφών και η επακόλουθη χρήση τους εναντίον των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων μπορεί να θεωρηθεί ως εμπλοκή αυτών των κρατών σε ένοπλη σύγκρουση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ιγκόρ Κονασένκοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

18:00 Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τις ουκρανικές αρχές ότι αυτές -και όχι οι Ρώσοι- απέτρεψαν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Εμανουέλ Μακρόν, την Κυριακή. Ο Πούτιν «επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι το Κίεβο συνεχίζει να μην σέβεται τις συμφωνίες που επετεύχθησαν για αυτά τα ανθρωπιστικά ζητήματα», προσθέτοντας ότι «ουκρανοί εθνικιστές εμπόδισαν την απομάκρυνση αμάχων» το Σάββατο από την Μαριούπολη και τη Βολνοβάκα, μία κοντινή πόλη, ανέφερε το Κρεμλίνο.

17:47 Το BBC ανακοίνωσε ότι το διεθνές ειδησεογραφικό του τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο, BBC World News, σταμάτησε να εκπέμπει στη Ρωσία, αφότου οι ρωσικές αρχές προχώρησαν στην καταστολή μέσων ενημέρωσης από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

«Η μετάδοση του BBC World News, του καναλιού που παρακολουθείτε εάν βρίσκεστε εκτός Ηνωμένου Βασιλείου αυτή τη στιγμή, και που είναι το παγκόσμιο κανάλι ειδήσεων του BBC, μόλις τερματίστηκε», ανακοίνωσε η βρετανίδα δημοσιογράφος και παρουσιάστρια Βικτόρια Ντέρμπισιρ.

Εκπρόσωπος του βρετανικού ομίλου δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης δήλωσε ότι το κανάλι δεν ήταν πλέον από το Σάββατο διαθέσιμο για εκπομπή στη Ρωσία.

«Λυπούμαστε που οι ρώσοι τηλεθεατές μας δεν έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες και αμερόληπτες πληροφορίες τώρα που τις χρειάζονται περισσότερο», πρόσθεσε.

Το BBC ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ανέστειλε «προσωρινά» το έργο των δημοσιογράφων του στη Ρωσία για να διασφαλίσει την «ασφάλειά τους», μετά την ψήφιση νόμου που προβλέπει βαριές ποινές φυλάκισης σε περίπτωση διάδοσης «ψευδών πληροφοριών για τον στρατό».

Η ομάδα είχε διευκρινίσει ότι θα συνεχίσει να ενημερώνει στα ρωσικά εκτός Ρωσίας.

Στη Βρετανία, το ρωσικό αγγλόφωνο κρατικό κανάλι RT (πρώην Russia Today) έγινε στόχος 27 ερευνών από τη βρετανική ρυθμιστική αρχή μέσων ενημέρωσης Ofcom για έλλειψη αμεροληψίας στην κάλυψη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

17:05 Τουλάχιστον 364 άμαχοι έχει επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου και άλλοι 759 τραυματίστηκαν, αν και οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανότατα «σημαντικά υψηλότεροι», δήλωσε σήμερα σε νεότερη ενημέρωση ο ΟΗΕ.

Στον επικαιροποιημένο απολογισμό που αφορά ατα θύματα έως τις 5 Μαρτίου, προστέθηκαν επιπλέον 13 θανάτοι και 52 τραυματισμοί, σχετικά με τα θύματα που ανέφεραν το Σάββατο, οι παρατηρητές του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR).

16:47 Ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ σήμερα το απόγευμα σε μια διαδήλωση κατοίκων της κατεχόμενης από την Ρωσία πόλης Νόβα Κακχόβκα στη νότια Ουκρανία, τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax Ukraine, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

Περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της εισβολής κυματίζοντας σημαίες της Ουκρανίας και καλώντας τις ρωσικές δυνάμεις να φύγουν, ανέφερε το πρακτορείο, επικαλούμενο ντόπιους μάρτυρες.

Παρόμοια διαμαρτυρία πολλών εκατοντάδων διαδηλωτών πραγματοποιήθηκε επίσης σήμερα,στην πόλη Καλασάνκα, όπως ανέφερε το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων.

Διαδηλώσεις με πολλές χιλιάδες συμμετέχοντες πραγματοποιήθηκαν επίσης, στις πόλεις Μπερντιάνσκ και Μελιτόπολη την περασμένη εβδομάδα.

16:07 Με τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα επικοινώνησε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ζητώντας «την αρωγή των ουκρανικών αρχών για την ασφάλεια του έλληνα γενικού πρόξενου στη Μαριούπολη, καθώς και για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για εκκένωση», αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Νωρίτερα, διπλωματικές πηγές τόνισαν ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για χτύπημα εναντίον του κτιρίου του ΟΑΣΕ, όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο στη Μαριούπολη, ενώ πρόσθεσαν ότι ο γενικός πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης είναι καλά στην υγεία του.

Ο κ. Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τη γενική γραμματέα του ΟΑΣΕ Χέλγκα Μαρία Σμιτ, ναφορικά με τη στέγαση του Γενικού Προξενείουστο κτίριο του ΟΑΣΕ και τον συντονισμό για την δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων από την πόλη, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός.

16:35 Ο Αντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι το βράδυ της Τρίτης, συνεχίζοντας τον συντονισμό της κοινής αντίδρασης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Στο μεταξύ, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ καταγράφουν τις σχετικές αναφορές και διασφαλίζουν ότι αρμόδιοι οργανισμοί θα διερευνήσουν την πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης, ότι οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει «πολύ αξιόπιστες αναφορές για εσκεμμένες επιθέσεις κατά αμάχων στην Ουκρανία».

!! 15:55 Ακυρώθηκε και πάλι η απομάκρυνση των αμάχων κατοίκων της Μαριούπολης λόγω ρωσικών βομβαρδισμών, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, το μεσημέρι της Κυριακής.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε πως η δεύτερη απόπειρα απομάκρυνσης των περίπου 200.000 κατοίκων της πόλης, που είναι περικυκλωμένη από ρωσικές δυνάμεις και συμμάχους τους, «διεκόπη. Εν μέσω καταστροφικών σκηνών ανθρώπινων βασάνων στη Μαριούπολη, μια δεύτερη προσπάθεια, σήμερα, να ξεκινήσει η απομάκρυνση περίπου 200.000 ανθρώπων από την πόλη σταμάτησε», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

15:10 Ρωσικές ρουκέτες κατέστρεψαν ολοσχερώς το περιφερειακό αεροδρόμιο Βινίτσια, περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κιέβου, ανακοίνωσε o Ζελένσκι.

«Μόλις ενημερώθηκα για πυραυλικά πλήγματα εναντίον της Βινίτσια», μια πόλη με πληθυσμό σχεδόν 370.000 κατοίκων, είπε ο Ζελένσκι σε μια βιντεοκλήση στο Telegram.

«Το αεροδρόμιο καταστράφηκε ολοσχερώς», πρόσθεσε.

14:59 Ουκρανοί στρατιώτες ενισχύουν την άμυνα γύρω από το Κίεβο την Κυριακή, σκάβοντας χαρακώματα, κλείνοντας δρόμους και επικοινωνώντας με μονάδες πολιτικής άμυνας, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τις γύρω περιοχές και επιτίθενται σε κοντινές πόλεις και χωριά.

Πολίτες του Κιέβου τοποθετούν αντιαρματικά εμπόδια σε κεντρικό δρόμο – REUTERS/Serhii Nuzhnenko

Χιλιάδες κάτοικοι του Κιέβου συνεχίζουν να προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πόλη των 3,4 εκατομμυρίων, καθώς η ώρα της ρωσικής επίθεσης πλησιάζει.

13:39 Ο Πάπας Φραγκίσκος απέρριψε τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι διεξάγει «μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η χώρα σφυροκοπείται από πόλεμο.

«Στην Ουκρανία ρέουν ποτάμια αίματος και δακρύων. Αυτή δεν είναι μόνο μια στρατιωτική επιχείρηση, αλλά ένας πόλεμος που οδηγεί σε θάνατο, καταστροφή και δυστυχία», είπε στην εβδομαδιαία ομιλία του προς το πλήθος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

!! 12:34 Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν την Οδησσό, μια στρατηγική πόλη και το κύριο λιμάνι της Ουκρανίας, προειδοποίησε ο Ζελένσκι.

«Θα είναι ένα στρατιωτικό έγκλημα. Θα είναι ένα ιστορικό έγκλημα», είπε ο Ζελένσκι σε βίντεο, καθώς ο ρωσικός στρατός, μετακινούμενος από την προσαρτημένη Κριμαία πιο ανατολικά, συνεχίζει την προέλασή του στη νότια Ουκρανία βομβαρδίζοντας πολλές πόλεις της χώρας.

«Οι Ρώσοι έρχονταν πάντα στην Οδησσό και δεν ένιωθαν τίποτα άλλο παρά ζεστασιά και ειλικρίνεια στην Οδησσό», μια πολυσύχναστη πόλη με σχεδόν ένα εκατομμύριο κατοίκους και μια από παλιά αγαπημένη των ρώσων τουριστών, είπε.

«Και τώρα τι γίνεται; Βόμβες κατά της Οδησσού; Πυροβολικό εναντίον της Οδησσού; Πύραυλοι κατά της Οδησσού;» είπε αγανακτισμένος.

12:33 Οι Ηνωμένες Πολιτείες «εργάζονται ενεργά» για μια συμφωνία με την Πολωνία για την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ από τη Μολδαβία.

«Δεν μπορώ να μιλήσω για χρονοδιάγραμμα, αλλά μπορώ απλώς να πω ότι το εξετάζουμε πολύ ενεργά», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους.

12:20 Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα σε διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 21 πόλεις σε ολόκληρη τη Ρωσία κατά του Πούτιν, σύμφωνα με το TASS.

Διαδηλωτές συνελήφθησαν σε 44 πόλεις,, συμπεριλαμβανομένων της Μόσχας, του Βλαδιβοστόκ και της πόλης Ιρκούτσκ της Σιβηρίας.

12:00 Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ συνομίλησε για τρίτη φορά από το Σάββατο με τον ουκρανό πρόεδρο, δήλωσε εκπρόσωπός του, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Ζελένσκι έχει ζητήσει από τον Μπένετ να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή στην κρίση.

Παράλληλα, τηλεφωνική επαφή με τον Πούτιν είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

11:52 Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι από την Ουκρανία έχουν διασχίσει τα σύνορα προς γειτονικές χώρες κατά τις τελευταίες δέκα ημέρες. Πρόκειται για την ταχύτερα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δήλωσε σήμερα, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι.

Αριθμός ρεκόρ προσφύγων κατευθύνονται στην Πολωνία μέσω της Ουκρανίας, με τον συνολικό αριθμό τους να αναμένεται ότι θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, την Κυριακή, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις κλιμακώνουν την εισβολή.

Συσσίτιο για τους πρόσφυγες στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας – SOOC

Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι οι πολωνοί συνοριοφύλακες έδωσαν έγκριση εισόδου σε 129.000 πρόσφυγες, το Σάββατο, στα διάφορα σημεία συνοριακής εισόδου της χώρας.

Ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων που πέρασε τα σύνορα μέσα σε μία ημέρα, από την έναρξη της εισβολής, με το συνολικό αριθμό να φτάνει στους 922.400 πρόσφυγες. Την Κυριακή, αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο.

!! 10:36 Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, μιας στρατηγικής σημασίας πόλης στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σήμερα, Κυριακή, στις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) νέα επιχείρηση για την απομάκρυνση των αμάχων.

Για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 10:00 ως τις 21:00, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Η απομάκρυνση των αμάχων θα ξεκινήσει στις 12:00» , ανάφεραν οι δημοτικές αρχές στο Telegram, διευκρινίζοντας ότι θα δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος προς την πόλη Ζαπορίζια, που απέχει οδικώς περίπου τρεις ώρες.

!! 10:02 Το ουκρανικό γενικό επιτελείο στρατού υποστήριξε ότι από την αρχή της εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου, τουλάχιστον 11.000 στελέχη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων έχουν χάσει τη ζωή τους. Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, ανώτερος προεδρικός σύμβουλος, έδωσε περισσότερα στοιχεία: 11.000 ρώσοι στρατιώτες νεκροί, περίπου 300 τεθωρακισμένα και περισσότερο από 40 μαχητικά και 48 ελικόπτερα κατεστραμμένα. «Οι Ουκρανοί τα έκαναν όλα αυτά σε 10 ημέρες. Και θα κάνουν περισσότερα».

09:42 Ο Αντονι Μπλίνκεν, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επισκέπτεται την πρωτεύουσα της Μολδαβίας, Κισινάου.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Αντονι Μπλίνκεν (αριστερά) στην κοινή συνεδρίαση με τους μολδαβούς αξιωματούχους, νωρίς το πρωί της Κυριακής (Olivier Douliery/Pool via REUTERS)

09:28 3.780 πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ελλάδα – Ανάμεσά τους 1.146 ανήλικοι

Το Σάββατο, εισήλθαν στην Ελλάδα 625 ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 240 ανήλικοι, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας

Αναλυτικά:

Από τον Προμαχώνα: 470

Από Ευζώνους: 37

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 24

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 93 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ένας.

Συνολικά από την έναρξη του πολέμου, έχουν φτάσει στην Ελλάδα 3.780 ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 1.146 ανήλικοι.

09:23 Επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Βλαντίμιρ Πούτιν, περί πυρηνικών της Ουκρανίας, ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα πηγή προσκείμενη στις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, μετέδωσαν ότι η Ουκρανία κατασκεύαζε πυρηνικές «βρόμικες βόμβες» βασισμένων σε πλουτώνιο.

Τα πρακτορεία ειδήσεων TASS, RIA και Interfax ανέφεραν ότι αξιωματούχος «αρμόδιας» ρωσικής υπηρεσίας είπε πως το Κίεβο κατασκεύαζε πυρηνικά όπλα στις εγκαταστάσεις του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνόμπιλ, που σφραγίστηκαν το 2000.

08:22 Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι με βάση τις πληροφορίες που διαθέτει, η ρωσική προέλαση έχει καθυστερήσει εξαιτίας επιτυχημένων χτυπημάτων στις γραμμές ανεφοδιασμού του ρωσικού στρατού, όπως μετέδωσε το Sky News.

07:53 Η Σούμι και η Λεμπεντίν, στη βορειοανατολική Ουκρανία, συνεχίζουν να υφίστανται ρωσικές επιθέσεις, ανακοίνωσε ο Ντμίτρο Σιβίτσκι, επικεφαλής των αρχών στην περιφέρεια Σούμι.

Ρωσικά αεροσκάφη κατέστρεψαν αποθήκη με τρόφιμα και υλικά κατασκευών, καθώς κι έναν χώρο στάθμευσης το Σάββατο, ενώ εργοστάσιο που παράγει ηλεκτρισμό και εγγυάται τη θέρμανση κατοικιών καταστράφηκε την Παρασκευή, όπως είπε.

Δεν υπάρχει πλέον θέρμανση στην Οχτίρκα, ανάμεσα στη Σούμι και στη Λεμπεντίν, ενώ σε μέρος της περιοχής έχουν επίσης διακοπεί η ύδρευση και η ηλεκτροδότηση. «Τι μπορώ να πω, η ίδια η Οχτίρκα έχει εν μέρει χαθεί», είπε ο Σιβίτσκι.

07:42 Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι οι κάτοικοι της πόλης βρίσκονται αντιμέτωποι με «ανθρωπιστικό αποκλεισμό» καθώς στερούνται πλέον όλες τις βασικές υπηρεσίες, ενώ ζήτησε εκ νέου να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος.

Τα ρωσικά στρατεύματα έκοψαν και 15 γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης και η Μαριούπολη δεν έχει ρεύμα εδώ και πέντε ημέρες. Ο κόσμος υποφέρει από το κρύο στα σπίτια καθώς οι μονάδες που παρέχουν θέρμανση λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ δεν λειτουργούν επίσης τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, εξήγησε.

Ηδη προτού ξεσπάσει ο πόλεμος η βασική γραμμή ύδρευσης της Μαριούπολης είχε πρόβλημα και αφού ξέσπασε η σύρραξη σταμάτησε η υδροδότηση από εφεδρικές πηγές, συνέχισε. Κατήγγειλε πως ο ρωσικός στρατός ενήργησε με ιδιαίτερη μεθοδικότητα για να κόψει όλες τις υπηρεσίες στην πόλη και να εντείνει την πίεση στους κατοίκους.

Κατηγόρησε επιπλέον τις ρωσικές δυνάμεις πως άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείων που θα μετέφεραν εκτός της πόλης μέσω του λεγόμενου ανθρωπιστικού διαδρόμου που οργανώθηκε χθες. Από τα πενήντα λεωφορεία που είχαν γεμάτες δεξαμενές καυσίμων απομένουν μόλις είκοσι, πρόσθεσε ο κ. Μποϊτσένκο και προειδοποίησε «μπορεί να μην έχουμε κανένα λεωφορείο όταν επιτραπεί ξανά η απομάκρυνση» αμάχων.

06:30 Η καγκελαρία στο Βερολίνο γνωστοποίησε ότι ο Όλαφ Σολτς θα συζητήσει εντός της ημέρας, «κυρίως για την κρίση στην Ουκρανία και άλλα ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος» με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η «τακτική ανταλλαγή απόψεων» των δύο γερμανών πολιτικών προγραμματίστηκε ενόψει του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης και της Παρασκευής. Η συνάντησή τους θα αρχίσει γύρω στο μεσημέρι. Η συνάντηση των δύο γερμανών αξιωματούχων ακολουθεί τη συνάντηση του καγκελαρίου με τον Ναφτάλι Μπένετ, πρωθυπουργό του Ισραήλ που κατέφθασε στο Βερολίνο αργά τη νύχτα, μετά το τετ α τετ που είχε στη Μόσχα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

05:47 Ο ουκρανικός στρατός προειδοποίησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν να κυριεύσουν φράγμα υδροηλεκτρικού σταθμού στρατηγικής σημασίας νότια της πρωτεύουσας, του Κιέβου.

Το γενικό επιτελείο διευκρίνισε ότι στο στόχαστρο των ρωσικών στρατευμάτων βρίσκεται πλέον το φράγμα Κάνιβ, που απέχει κάπου 150 χιλιόμετρα νότια του Κιέβου, στον ποταμό Δνείπερο.

Μέχρι στιγμής ο ρωσικός στρατός έχει καταστρέψει, πλήξει ή καταλάβει αρκετές ενεργειακές υποδομές-κλειδιά στην Ουκρανία, ανάμεσά τους το μεγαλύτερο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Ευρώπης στη Ζαπορίζια.

!! 02:55 Τη συνάντηση του καγκελάριου Ολαφ Σολτς με τον πρωθυπουργό του Ιρσαήλ Ναφτάλι Μπένετ επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ.

«Αυτή την ώρα συναντάται ο καγκελάριος Σολτς με τον πρωθυπουργό Μπένετ στο Βερολίνο, μετά τις συνομιλίες του (τελευταίου) με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν», ανέφερε ο Χεμπεστράιτ μέσω Twitter, αναρτώντας φωτογραφία που εικονίζει τους δύο ηγέτες.

Ο Μπένετ έφτασε αργά τη νύχτα στο Βερολίνο, αφού προηγουμένως είχε ταξιδέψει στη Μόσχα για συνομιλίες με τον ρώσο πρόεδρο.

01:25 Οι παγκόσμιοι κολοσσοί του τομέα των πιστωτικών καρτών Visa και Mastecard ανακοίνωσαν το Σάββατο πως διακόπτουν κάθε δραστηριότητά τους στη Ρωσία, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Mastercard «αποφάσισε να αναστείλει το δίκτυο υπηρεσιών (της) στη Ρωσία», ενώ η Visa θα «αναστείλει όλες τις συναλλαγές» με τις κάρτες που εκδίδει «τις επόμενες ημέρες», σύμφωνα με δελτία Τύπου των δύο εταιρειών.

ΚΥΡΙΑΚΗ, 6 Μαρτίου

23:34 Είναι «επιτακτική ανάγκη» να εκκενωθεί τάχιστα η Μαριούπολη, η ουκρανική πόλη που πολιορκείται από τον ρωσικό στρατό και τους συμμάχους του επειδή η ανθρωπιστική κατάσταση είναι «καταστροφική», σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF).

«Στη Μαριούπολη η κατάσταση είναι καταστροφική και επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα», είπε ο Λοράν Λιγκοζάτ, ο συντονιστής της μη κυβερνητικής οργάνωσης στην Ουκρανία.

«Σήμερα, δεν υπάρχει πια νερό. Οι άνθρωποι δυσκολεύονται τρομερά να βρουν πόσιμο νερό. Δεν υπάρχει πια ηλεκτρικό, δεν υπάρχει θέρμανση. Τα τρόφιμα αρχίζουν να λείπουν, τα καταστήματα είναι άδεια», είπε ο Λιγκοζάτ, από το Λβιβ όπου βρίσκεται, στη δυτική Ουκρανία.

21:58 Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν μια ευρεία επίθεση στην Ουκρανία και έχουν καταλάβει πολλές πόλεις και χωριά, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό Interfax.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, σε αερομαχία κοντά στο Ζιτόμιρ, μια πόλη που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου, καταρρίφθηκαν τέσσερα ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη Su-27.

21:45 Η γερμανική εταιρεία αθλητικών ενδυμάτων Puma αποφάσισε να διακόψει τη λειτουργία όλων των καταστημάτων της στη Ρωσία. Η Puma, που έχει 100 καταστήματα στη Ρωσία, είχε ήδη σταματήσει τις παραδόσεις προϊόντων, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Εξάλλου, από το Μιλάνο έγινε γνωστό ότι και η εταιρεία ειδών πολυτελείας Prada διακόπτει όλες τις δραστηριότητες λιανεμπορίου στη Ρωσία. «Η κυριότερη ανησυχία μας είναι οι συνάδελφοί μας και οι οικογένειές τους που πλήττονται από την τραγωδία στην Ουκρανία και θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε» ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

21:40 Το Ελιζέ ανακοίνωσε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν ενημέρωσε τηλεφωνικά τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ, προτού ο τελευταίος να αναχωρήσει το πρωί για τη Μόσχα.

Ο Μακρόν τον ενημέρωσε για τις πρόσφατες συνομιλίες που είχε ο ίδιος με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Θα παραμείνουν σε επαφή, με στόχο την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, σε συντονισμό με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς», ανέφερε ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.

21:30 Ισραηλινές πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

!! 21:02 Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ ταξίδεψε στο Βερολίνο για να συναντηθεί με τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, μετά τις συνομιλίες που είχε νωρίτερα στη Μόσχα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε ένας εκπρόσωπός του.

Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Μπένετ συντονίζει τις ενέργειές του με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

20:41 Στα σύνορα Ουκρανίας – Πολωνίας μετέβη ο αμερικανός υπ. Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν για να συναντηθεί με τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος επανέλαβε ότι η χώρα του χρειάζεται μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

«Δεν είναι μυστικό ότι το σημαντικότερο αίτημά μας αφορά τα μαχητικά αεροσκάφη και τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», είπε ο Κουλέμπα στον Μπλίνκεν, στη συνάντηση που είχαν στο μεθοριακό φυλάκιο Κορτσόβα-Κράκοβετς της Πολωνίας.

Μπλίνκεν και Κουλέμπα στον μεθοριακό σταθμό (Olivier Douliery/Pool via REUTERS)

Ο Κουλέμπα χαρακτήρισε «ένδειξη αδυναμίας» την άρνηση του ΝΑΤΟ να εφαρμόσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι θα οδηγήσει στον θάνατο αμάχων.

Σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό, δεν υπάρχουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στη χώρα του επειδή η Ρωσία παραβιάζει τις συμφωνίες.

Ο Κουλέμπα είπε ότι ελπίζει τα αποτελέσματα των συζητήσεων που είχε με τον Μπλίνκεν να υλοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, εξηγώντας ότι μεταξύ άλλων ζήτησε να επιβληθούν και περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία.

20:17 Τα δύο κανάλια της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, ARD και ZDF , αποφάσισαν την αναστολή των μεταδόσεων τους από τα στούντιο που διατηρούν στη Μόσχα, προκειμένου να εξετάσουν τις συνέπειες της νέας ρωσικής νομοθεσίας για τα ΜΜΕ (ως γνωστόν η Δούμα ψήφισε νόμο που προβλέπει ποινές φυλάκισης για όσους διασπείρουν «fake news» για τον ρωσικό στρατό).

Οι δύο σταθμοί, σύμφωνα με εκπρόσωπό τους, θα συνεχίσουν να ενημερώνουν το κοινό τους για τις εξελίξεις από άλλες τοποθεσίες. Το ARD διατηρούσε στη Μόσχα γραφείο από το 1956.

!! 20:12 Ο ρωσικός στρατός ξανάρχισε την «επίθεση» αφού αναβλήθηκε η απομάκρυνση των αμάχων από τις δύο πολιορκημένες πόλεις στη νοτιοανατολική Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων είναι και η Μαριούπολη.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε σήμερα το απόγευμα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κονατσένκοφ.

«Λόγω της επιφυλακτικότητας της ουκρανικής πλευράς να ασκήσει επιρροή στους εθνικιστές ή να παρατείνει την “κατάπαυση του πυρός”, οι επιχειρήσεις ξανάρχισαν από τις 18.00, ώρα Μόσχας» ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

20:10 Η Βρετανία υποστήριξε ότι η πρόταση της Ρωσίας για μια κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη ήταν πιθανότατα μια προσπάθεια να αποφύγει τη διεθνή καταδίκη, ενώ ταυτόχρονα έδινε στον εαυτό της τη δυνατότητα να αναδιατάξει τις δυνάμεις της για να εξαπολύσει νέα επίθεση.

«Κατηγορώντας την Ουκρανία ότι παραβιάζει τη συμφωνία, η Ρωσία πιθανότητα επιδιώκει να μεταθέσει την ευθύνη για τις τωρινές και τις μελλοντικές απώλειες αμάχων στην πόλη», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στην τακτική ενημέρωσή του.

19:43 Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ. «Είμαστε αποφασισμένοι να περιορίσουμε τη δυνατότητα του Πούτιν να χρηματοδοτεί αυτόν τον φρικτό πόλεμο» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν. H ίδια τόνισε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ενωση να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και σημείωσε ότι η Ισπανία είναι πρωτοπόρος τόσο στη χρήση των ΑΠΕ όσο και του υγροποιημένου αερίου (LNG).

!! 19:25 Ο τρίτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών Ουκρανίας και Ρωσίας θα γίνει τη Δευτέρα, όπως ανέφερε ο ουκρανός διαπραγματευτής, σύμφωνα με το Reuters.

19:01 Η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε την είσοδο μιας ρωσικής πτήσης ώστε να απομακρυνθούν στελέχη της ρωσικής αποστολής στον ΟΗΕ, για τα οποία διατάχθηκε η απέλαση στη βάση της κατάχρησης των προνομίων παραμονής τους στη Νέα Υόρκη. Τα παραπάνω επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Reuters

H πτήση είναι από την Αγία Πετρούπολη (πρώην Λένινγκραντ) στην Ουάσινγκτον.

18:57 Η ιταλική δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση RAI αποφάσισε να ζητήσει από τους ανταποκριτές της στη Ρωσία να σταματήσουν, στη φάση αυτή, την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Αιτία της απόφασης αυτής, όπως αναφέρεται, είναι ο νέος ελευθεροκτόνος νόμος περί λογοκρισίας που ενέκρινε το καθεστώς του Βλαδίμιρ Πούτιν και ο οποίος προβλέπει και τη φυλάκιση των δημοσιογράφων.

Η RAI τόνισε  ότι η δημοσιογραφική εργασία απαιτεί πλήρη ελευθερία και προσθέτει ότι, στο εξής, θα καλύπτει τις εξελίξεις στη Ρωσία από τις γειτονικές χώρες και από την Ιταλία, με τη βοήθεια των διεθνών πρακτορείων και μέσων ενημέρωσης.

!! 18:51 Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε επείγουσα ανακοίνωση-ταξιδιωτική οδηγία για τη Ρωσία: μην ταξιδέψετε καθώς η πρεσβεία των ΗΠΑ έχει περιορισμένη δυνατότητα να συνδράμει τους αμερικανούς πολίτες στη Ρωσία — οι αμερικανοί πολίτες πρέπει να αναχωρήσουν άμεσα από τη Ρωσία

!! 18:45 Μυστικό ταξίδι στη Μόσχα -ανακοινώθηκε μόνο μετά την άφιξή του- πραγματοποιήσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για να συζητήσουν την κρίση στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ έχει προσφερθεί να μεσολαβήσει στον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ενώ ο Μπένετ συνομιλεί τακτικά με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

18:25 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε μια «απεγνωσμένη έκκληση» στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης να παράσχουν στη χώρα του αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με αμερικανούς γερουσιαστές. Αυτό τόνισε ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στο Σώμα.

18:01 Δεν έχουμε όπλα να αντισταθούμε, είμαστε περικυκλωμένοι από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο δήμαρχος της Χερσώνας Ιχόρ Κολιχάιεφ στο CNN. «Οι κάτοικοι της Χερσώνας είναι άοπλοι. Δεν έχουμε στρατό στην πόλη. Ο στρατός ηττήθηκε. Ο ουκρανικός στρατός έπρεπε να υποχωρήσει, οπότε δεν υπάρχουν όπλα. Έχουν υποχωρήσει προς τον Μικολάεφ. Τα ρωσικά στρατεύματα είναι παντού», είπε ακόμη.

17:35 Τουλάχιστον 351 άμαχοι έχει επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου και άλλοι 707 τραυματίστηκαν, αν και οι πραγματικοί αριθμοί των θυμάτων είναι πιθανότατα «σημαντικά υψηλότεροι», ανακοίνωσε αποστολή του ΟΗΕ για την καταγραφή των θυμάτων της εισβολής.

17:02 Κέντρο υποδοχής ουκρανών προσφύγων στα σύνορα με την Πολωνία

Olivier Douliery/Pool via REUTERS

16:45 «Συνεχίζουμε!». Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης «Νόστος 4» ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης σημειώνει πως συνολικά έχουν απεγκλωβιστεί περισσότερα από 150 άτομα από το Κιέβο, τη Μαριούπολη και την Οδησσό και συγχαίρει τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τα στελέχη των ελληνικών προξενικών αρχών στην Ουκρανία.

16:32 Η κρατική αεροπορική Αρχή της Ρωσίας συνέστησε στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες με ξένο μισθωμένο αεροσκάφος να αναστείλουν τις πτήσεις επιβατών και φορτίου από τη Ρωσία στο εξωτερικό, από τις 6 Μαρτίου και από ξένες χώρες προς τη Ρωσία από τις 8 Μαρτίου, για να αποφευχθεί η πιθανή κατάσχεσή τους.

16:03 Η Πολωνία δεν θα αναγνωρίσει οποιεσδήποτε εδαφικές αλλαγές που θα προκληθούν από «απρόκλητη και παράνομη επιθετικότητα» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ζμπίγκνιου Ράου, μετά από τις συνομιλίες που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

!! 15:57 Ολα βαίνουν καλώς, βάσει σχεδίου, λέει ο Βλαντίμιρ Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία. Δηλαδή, κατά τον ίδιο, ο ρωσικός στρατός θα εκπληρώσει τους στόχους του. Επίσης, η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα έκανε τις χώρες που θα την επέβαλαν συμπολεμιστές και, τρίτον, δεν σκοπεύει να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη Ρωσία. Ο ίδιος ωστόσο, προειδοποίησε τη Δύση ότι αν τολμήσει να επιβάλει απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, αυτό θα είναι αιτία πολέμου.

Την απαγόρευση πτήσεων ζήτησε από το ΝΑΤΟ ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

15:04 Μέλη βρετανικού τηλεοπτικού συνεργείου του Sky news δέχθηκαν επίθεση στις αρχές της εβδομάδας έξω από το Κίεβο και ένας από τους δημοσιογράφους τραυματίστηκε από πυροπβολισμό, ανακοίνωσε το δίκτυο.

14:45 Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιχείρηση «Νόστος 4» με την οποία απομακρύνθηκαν από την Οδησσό 25 άτομα, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

14:22 Τι λέει η Ρωσία για την προσωρινή κατάπαυση του πυρός; Το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι κανένας δεν χρησιμοποίησε τους δύο ανθρωπιστικούς διαδρόμους που δημιουργήθηκαν κοντά στη Μαριούπολη και τη Βολνοβάκα, ενώ κατηγόρησε τους «ουκρανούς εθνικιστές» ότι εμπόδισαν αμάχους να φύγουν.

13:15 Κλείνουν και τα 502 καταστήματα Zara στη Ρωσία, ενώ διακόπτονται και διαδικτυακές πωλήσεις, ανακοίνωσε η μητρική ισπανική εταιρεία Inditex. Η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 8,5% των παγκόσμιων κερδών προ τόκων και φόρων του ομίλου.

!! 13:00  Η απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη διακόπηκε λόγω μη τήρησης της εκεχειρίας, ανακοίνωσε το δημαρχείο. Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης είχε καταγγείλει ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν τηρούσαν τη συμφωνηθείσα κατάπαυση του πυρός κατά μήκος όλης της διαδρομής απομάκρυνσης των αμάχων.

12:30 Ο Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να συνομιλήσει την Κυριακή με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν. Η Τουρκία, που δηλώνει ότι δεν θα εγκαταλείψει τους δεσμούς της ούτε με τη Ρωσία, ούτε με την Ουκρανία, προσφέρεται να φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων της Ουκρανίας και Ρωσίας και κάλεσε σε άμεση παύση των εχθροπραξιών.

12:10 Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν τηρούν τη συμφωνηθείσα κατάπαυση του πυρός κατά μήκος όλης της διαδρομής απομάκρυνσης των αμάχων.

11:45 Βίντεο που εικονίζει την κατάρριψη ρωσικού ελικοπτέρου από τις ουκρανικές δυνάμεις:

11:13 Άλλη μία επιχείρηση εκκένωσης ελληνικού ενδιαφέροντος, η «Νόστος 4» από την Οδησσό προς τη Μολδαβία, άρχισε το πρωί του Σαββάτου. Αφορά 25 άτομα, εκ των οποίων εννέα ναυτικοί ελληνόκτητου πλοίου. Τρεις από τους ναυτικούς είναι Έλληνες.

11:00 Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι συντάσσεται με τα άλλα μέλη του Συμβουλίου των Χωρών της Βαλτικής Θάλασσας (CBSS) στην αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στις εργασίες του Συμβουλίου.

10:37 Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο (4 Μαρτίου) εισήλθαν στην Ελλάδα 451 ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 147 ανήλικοι. Συνολικά από την έναρξη του πολέμου στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 3.155 ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 906 ανήλικοι.

10:20 Από τη μία πλευρά είναι η έξοδος από τη χώρα – εκατοντάδες χιλιάδες είναι αυτοί που έχουν φύγει. Και από την άλλη η επιστροφή. Ο ουκρανός υπουργός Αμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ δήλωσε ότι 66.224 Ουκρανοί έχουν επιστρέψει από το εξωτερικό στη χώρα τους για να πολεμήσουν ενάντια στη ρωσική εισβολή. «Πρόκειται για 12 επιπλέον μάχιμες ταξιαρχίες με κίνητρο!», τόνισε σε ανάρτησή του.

!! 09:45 Οι άμαχοι της Μαριούπολης θα έχουν τη δυνατότητα να την εγκαταλείψουν για ένα πεντάωρο, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 μ.μ. (ώρα Μόσχας, 11 π.μ. με 4 μ.μ., τοπική ώρα) ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

08:12 Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα ανοίξουν «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» στη Μαριούπολη από τις 10 π.μ. (ώρα Μόσχας, 9 π.μ. ώρα Ελλάδος). Αλλες πηγές ανέφεραν ότι οι Ρώσοι θα επιτρέψουν από τις 10 π.μ. «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» και σε άλλες πόλεις, σε μια άτυπη κατάπαυση του πυρός.

!! 07:52 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντέδρασε με οργή στην απόφαση του NATO να μην προχωρήσει στην επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στην Ουκρανία εν μέσω της εισβολής του στρατού της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι τα κράτη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας περιέρχονται, κατ’ αυτόν, σε «αυτοΰπνωση».

«Η ηγεσία της Συμμαχίας έδωσε το πράσινο φως για τη συνέχιση των βομβαρδισμών των πόλεων και των χωριών της Ουκρανίας αρνούμενη να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», εξεμάνη σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

«Θεωρούμε ότι οι χώρες του NATO δημιούργησαν μόνες τους το αφήγημα πως η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία θα προκαλούσε απευθείας επίθεση της Ρωσίας εναντίον τους», συνέχισε.

07:27 Το Bloomberg ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις δραστηριότητες των δημοσιογράφων του στη Ρωσία, μετά και την υιοθέτηση νόμου στη χώρα που ποινικοποιεί τη μετάδοση «ψευδών ειδήσεων» για τον στρατό και την εισβολή στην Ουκρανία.

«Με μεγάλη θλίψη αποφασίσαμε να αναστείλουμε προσωρινά το έργο της συλλογής πληροφοριών στη Ρωσία», δήλωσε ο διευθυντής σύνταξης του Bloomberg Τζον Μικλτουέιτ σε άρθρο του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο.

07:02 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθύνει ομιλία στα μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ, ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην αμερικανική άνω Βουλή.

Η ομιλία, την οποία θα ακολουθήσει συζήτηση, θα γίνει στις 09:30 (ώρα Ουάσινγκτον· στις 16:30 ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με συνεργάτες γερουσιαστών. Την επικοινωνία οργάνωσε η ουκρανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

06:00 Το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης, στην ανατολική Ουκρανία —με 450.000 κατοίκους, πολλοί εκ των οποίων έλληνες ομογενείς—, συνεχίζει να τελεί υπό πολιορκία, υφίσταται «αποκλεισμό» από τον ρωσικό στρατό και «ανελέητες» επιθέσεις, κατήγγειλε ο δήμαρχος της πόλης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, ζητώντας να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος.

«Αυτή τη στιγμή ψάχνουμε λύσεις στα ανθρωπιστικά προβλήματα και όλα τα πιθανά μέσα για να βγει η Μαριούπολη από τον αποκλεισμό», ανέφερε ο Μποϊτσένκο μέσω Telegram.

«Προτεραιότητά μας είναι να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε ζωτικής σημασίας υποδομές και να οργανώσουμε ανθρωπιστικό διάδρομο για να μπορέσουν έρθουν τρόφιμα και φάρμακα στην πόλη», συνέχισε.

05:34 Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρουντό επισκέφτηκε την εκκλησία του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Δημητρίου στο Τορόντο, για να μιλήσει σε μέλη της ουκρανικής κοινότητας. «Η υποστήριξη του Καναδά στην Ουκρανία και στον λαό της δεν θα σταματήσει» ήταν το μήνυμά του.

03:06 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει για μια ακόμη φορά κατεπειγόντως τη Δευτέρα στις 15:00 (ώρα Νέας Υόρκης· στις 22:00 ώρα Ελλάδος) για να συζητήσει την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει στην Ουκρανία η εισβολή των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ και της Αλβανίας, δήλωσαν διπλωματικές πηγές.

02:00 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καλωσόρισε στον Λευκό Οίκο τον φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο, εν μέσω αυξημένων ανησυχιών της Φινλανδίας για τη ρωσική επιθετικότητα.

Όπως επεσήμανε το Reuters, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν τους δεσμούς των δύο χωρών τους, ωστόσο απέφυγαν να κάνουν λόγο για εγγυήσεις ασφαλείας ή για υποψηφιότητα της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Σάουλι Νιινίστο με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο (REUTERS/Evelyn Hockstein)

Φινλανδία και Ρωσία έχουν κοινά σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων και οι Φινλανδοί έχουν πικρή εμπειρία από δύο σοβιετικές εισβολές. Η χώρα παρέμεινε «ουδέτερη» στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου με αντάλλαγμα τη διαβεβαίωση της Μόσχας ότι τα σοβιετικά στρατεύματα δεν θα επιχειρούσαν άλλη εισβολή,. Ο όρος «φινλανδοποίηση» έμεινε στην Ιστορία καθώς επί δεκαετίες μεταπολεμικά η Μόσχα δεν εισέβαλε μεν στη Φινλανδία αλλά είχε λέγειν ακόμα και στο ποιοι θα αναλάμβαναν διοικητές κρατικών οργανισμών. Το 1995 όμως, η Φινλανδία μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε στην πρωθυπουργό της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Αντερσον, για να ενισχυθεί η τριμερής συνεργασία.

01:10 Το CNN ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να εκπέμπει στη Ρωσία. «Το CNN θα σταματήσει να μεταδίδει στη Ρωσία όσο θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε την κατάσταση και τα επόμενα βήματά μας», σημείωσε εκπρόσωπος του δικτύου.

Λίγο νωρίτερα, το καναδικό CBC είχε ανακοινώσει ότι σταματά «προσωρινά» η δουλειά των δημοσιογράφων του στη Ρωσία, λόγω του νέου νόμου που προβλέπει ποινές κάθειρξης στην περίπτωση που μεταδίδονται «ψευδείς πληροφορίες για τον στρατό».

«Για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και των εργαζομένων μας στη Μόσχα, διακόπτουμε προσωρινά τις δημοσιογραφικές δραστηριότητές μας στη Ρωσία», ανέφερε. Το καναδικό κανάλι εξέφρασε έντονη ανησυχία για τον νόμο που «στοχεύει στην ποινικοποίηση της ουδέτερης και αμερόληπτης δημοσιογραφικής κάλυψης της τρέχουσας κατάστασης στην Ουκρανία και τη Ρωσία».

Μια παρόμοια απόφαση έλαβε το πρωί της Παρασκευής και το βρετανικό BBC. Το απόγευμα η Μόσχα μπλόκαρε την πρόσβαση στο Facebook και άρχισε επίσης να «περιορίζει την πρόσβαση» στο Twitter.

00:38 Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις ανακοίνωσε ότι την προσεχή εβδομάδα θα επισκεφτεί την Πολωνία και τη Ρουμανία.

00:12 Η ιταλική αστυνομία προχώρησε στην κατάσχεση του πολυτελούς γιοτ του Αλεξέι Μορντάσοφ, του πλουσιότερου ανθρώπου της Ρωσίας, στον οποίο επέβαλε κυρώσεις αυτήν την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το «Lady M», μήκους 65 μέτρων, βρισκόταν στο λιμάνι της Ιμπέρια, στη βόρεια Ιταλία.

Ενα άλλο πολυτελές σκάφος που ανήκει στον Γκενάντι Τιμτσένκο, τον δισεκατομμυριούχο που διατηρεί στενούς δεσμούς με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι επίσης μπλοκαρισμένο στην Ιμπέρια και πρόκειται να κατασχεθεί σύντομα, ανέφερε μια πηγή που έχει άμεση γνώση του θέματος.

00:01 Η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε ότι ο κόσμος γλίτωσε για λίγο μια πυρηνική καταστροφή, κατηγορώντας τη Ρωσία για την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...