1708
Αδωνις Γεωργιάδης και Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα στη Βουλή. | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ξέφυγαν τα πράγματα στη Βουλή: «Στραβός είναι ο κ. Τσίπρας; Αγράμματος είναι;» είπε ο Γεωργιάδης

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2021, 22:53
Αδωνις Γεωργιάδης και Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα στη Βουλή.
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ξέφυγαν τα πράγματα στη Βουλή: «Στραβός είναι ο κ. Τσίπρας; Αγράμματος είναι;» είπε ο Γεωργιάδης

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2021, 22:53

Αν το πρώτο… ημίχρονο της συζήτησης στη Βουλή, τη Δευτέρα, επί της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θεωρήθηκε σκληρό, το δεύτερο ήταν πια ακραίο. Φτάσαμε στο σημείο υπουργός της κυβέρνησης να χαρακτηρίζει τέως Πρωθυπουργό «αγράμματο» και ο τέως Πρωθυπουργός να κατηγορεί τον νυν για «εσωτερική πληροφόρηση» για μετοχές μιας εταιρείας, αλλά την ίδια ώρα να μη φαίνεται να καταλαβαίνει τη διαφορά κερδών μιας επιχείρησης με τις επενδύσεις μιας επιχείρησης.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια είχε προαναγγελθεί ως μια απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να στριμώξει την κυβέρνηση για την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις και παράλληλα για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ· μάλιστα κυκλοφορούσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κατέθετε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, κάτι που δεν έγινε και έτσι τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης χλεύασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου που τον κατηγόρησε για ατολμία.

Αλλά ας προσπεράσουμε την τακτική του κυβερνητικού πορτ παρόλ και ας επιστρέψουμε στα της Βουλής.

Οπως αναμενόταν, ο κ. Τσίπρας κλιμάκωσε την επίθεσή του κατά της κυβέρνησης, ιδίως απευθυνόμενος προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον οποίο, όπως εξήγησε από το βήμα της Βουλής, προτίμησε λόγω «επιπέδου» από τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρήθηκε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις «δυσκολίες» που έχουν προκύψει από το κύμα ακρίβειας «χωρίς σχέδιο» και με «επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ». Εκανε λόγο για «αδυναμία» της κυβέρνησης να «δώσει απαντήσεις» στους πολίτες που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και γι’ αυτό οι υπουργοί «εκτοξεύουν επιθέσεις και ύβρεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ».

«Πάνω από 40 φορές άκουσα το όνομά μου. Εγώ φταίω για την ακρίβεια και ο ΣΥΡΙΖΑ», ειρωνεύτηκε, ενώ προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι αυτός «ο άνεμος οργής και αποδοκιμασίας που φυσάει», θα γίνει «τυφώνας, κυκλώνας όσο θα μπαίνει ο χειμώνας».

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ρεύμα, τόνισε ότι μόνο οι αυξήσεις στη χονδρική αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα δισ. μέχρι τον Μάρτιο και το «μεγαλόπνοο σχέδιο» της κυβέρνησης είναι να δώσει μόνο 150 εκατ., κατηγορώντας την μάλιστα ότι προσπαθεί να το «κρύψει κάτω από το χαλί» με πρόσχημα ότι εάν γίνονται ρεπορτάζ «ενθαρρύνονται οι κερδοσκόποι».

«Είτε δεν έχετε καταλάβει το κύμα ακρίβειας που βιώνουν τα νοικοκυριά είτε δουλεύετε τους πολίτες ψιλό γαζί», δήλωσε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει, μιλώντας γενικότερα για τις ανατιμήσεις, ότι η κυβέρνηση δεν δίνει «την παραμικρή διασφάλιση στον καταναλωτή για τα είδη πρώτης ανάγκης» και τον καλεί «να γκουγκλάρει για να βρει τις χαμηλότερες τιμές, όταν μία στις τέσσερις επιχειρήσεις δήλωσε ότι αύξησε τις τιμές στο α’ εξάμηνο και άλλες τόσες δήλωσαν ότι θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις τιμές το επόμενο εξάμηνο».

Περνώντας στο θέμα της ΔΕΗ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές κατά του Πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας ότι γνώριζε για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, αλλά «δεν είπε κουβέντα στη ΔΕΘ».

«Γιατί έλειψε αυτή η αναφορά από τα μεγάλα επιτεύγματα της κυβέρνησης, αφού εσείς οι ίδιοι ισχυρίζεστε ότι η εκχώρηση του 17% στους ιδιώτες θα συμβάλει στην ανάπτυξη της εταιρίας αλλά και στη μείωση του κόστους ενέργειας για τους πολίτες;», διερωτήθηκε, κάνοντας λόγο για «κερδοσκοπικό χορό», που έστησαν κάποιοι «στις πλάτες της μεγαλύτερης εταιρίας κοινής ωφέλειας στη χώρα στο χρηματιστήριο όλο αυτό το διάστημα».

«Με δεδομένο ότι για την ΑΜΚ της ΔΕΗ γνώριζε μόνο η Διοίκησή της και ο κ. Μητσοτάκης με τους στενούς συνεργάτες του, πώς συνέβη και κάποιοι απέκτησαν εσωτερική πληροφόρηση και πουλούσαν μετοχές;», συνέχισε, σχολιάζοντας πως πρόκειται για «περίεργα πράγματα».

Απαντώντας δε στην επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ ότι επί διακυβέρνησής του, απαξιώθηκε η ΔΕΗ, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι αντίθετα η προηγούμενη κυβέρνηση «διέσωσε» τη ΔΕΗ, «ως κρίσιμο περιουσιακό στοιχείο στην υπηρεσία της κοινής ωφέλειας και του ελληνικού λαού» και παρά τις πιέσεις των δανειστών.

«Σε κάθε διαπραγμάτευση, αποτελούσε κεντρικό σημείο τριβής και μάχης για να κρατήσουμε τη ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο. Και ταυτόχρονα αυτή τη δύσκολη περίοδο κρατήσαμε τη ΔΕΗ με κοινωνικό πρόσωπο, χαμηλό τιμολόγιο, χωρίς αυξήσεις επί 4,5 χρόνια ούτε ένα ευρώ και με κοινωνικό τιμολόγιο», είπε, τονίζοντας ότι «η ΔΕΗ είναι μια κρίσιμη επιχείρηση και για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, και για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και για την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας».

Σταϊκούρας: Δεν τολμήσατε την πρόταση μομφής

Στον κ. Τσίπρα απάντησε πρώτος ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος και αυτός, όπως ο κ. Οικονόμου, επιστράτευσε το σπινάρισμα του σεναρίου πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της ΔΕΗ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε να καταθέσει πρόταση μομφής, σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών αμέσως μετά την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι μια πρόταση μομφής θα έδινε την δυνατότητα να δει ο ελληνικός λαός ποιος λέει αλήθεια και ποιος είναι ο υποκριτής.

 «Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις εκλογικές αναμετρήσεις στο εξωτερικό. Αυτό μάλλον δείχνει τα πολιτικά και ιδεολογικά αδιέξοδα του. Αναφέρθηκε σε ευρωπαϊκά κόμματα και ηγεσίες που δεν είναι στην Αριστερά. Αλήθεια ποιες ήταν οι επιδόσεις της Αριστεράς στη Γερμανία; Ποιες ήταν οι επιδόσεις της Αριστεράς στην Ισπανία ή σε άλλες χώρες; Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι είστε πολιτική ανεμοδούρα. Είστε σε πολιτικό και ιδεολογικό αδιέξοδο. Και αν “ξεπεράσαμε τις κόκκινες γραμμές”, και αν “ξεπουλάμε τη δημόσια περιουσία”, κάντε πρόταση μομφής. Για να ακούσει ο ελληνικός λαός ποιος λέει την αλήθεια και ποιος είναι υποκριτικής. Αλλά δεν το τολμήσατε», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών.

Απαντώντας σε όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η επιχείρηση είχε ζημιές 900 εκατ. ευρώ το 2018, ζημιές 1,6 δισ. ευρώ το 2019, πέρασε σε κερδοφορία το 2020 και εκτιμάται ότι θα έχει κερδοφορία και το 2021. Η κεφαλαιακή αξία της ΔΕΗ ήταν κάτω από 300 εκατ. ευρώ επί ΣΥΡΙΖΑ και έχει φτάσει τα δύο δισ. ευρώ. «Αυτά δεν αμφισβητούνται. Όμως μήπως θα θέλατε να ανατρέξετε λίγο στην έκθεση του ορκωτού ελεγκτή της εταιρείας, τον Απρίλιο του 2019, για να δούμε σε ποια κατάσταση ήταν η ΔΕΗ, και αν ήταν παράδειγμα προς μίμηση η ΔΕΗ, όπως τη αφήσατε;», είπε ο κ. Σταϊκούρας και κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής την έκθεση των Θεσμών για την κατάσταση της ΔΕΗ που έβλεπε τον Ιούλιο του 2019 «πολύ μεγάλη χειροτέρευση της ρευστότητας της εταιρείας και της κερδοφορίας».

«Επί ημερών σας δημιουργήσατε το Υπερταμείο. Επί ημερών σας έφυγε από το Δημόσιο το 34% και πήγε στο Υπερταμείο, μαζί με το 17% που ήταν στο ΤΑΙΠΕΔ, από πριν», είπε επίσης για τη ΔΕΗ ο κ. Σταϊκούρας, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Μη μας λέτε για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας. Καταθέτω στα πρακτικά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, στις 20 Δεκεμβρίου του 2018, που μεταξύ των άλλων είναι και η ΔΕΗ».

Ο κ. Σταϊκούρας επέμεινε ότι με το 34% το Δημόσιο παραμένει βασικός ρυθμιστής στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων με δικαιώματα καταστατικής μειοψηφίας, που διασφαλίζουν ότι ένα μεγάλο μέρος στρατηγικών αποφάσεων θα παραμείνει υπό άμεσο δημόσιο έλεγχο.

Τι είναι αυτά τα 100 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΗ;

Ιδίως όμως, ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει για τον προϋπολογισμό που είχε καταθέσει και ψηφίσει το 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προέβλεπε 100 εκατ. ευρώ από την πώληση της ΔΕΗ. «Εσείς μας λέτε ότι δεν είχατε σκοπό να πουλήσετε. Τι είναι αυτά τα 100 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπατε από την πώληση της ΔΕΗ;», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας και υπογράμμισε ότι η εταιρεία θέλει να κάνει επενδύσεις για να μπορέσει να λειτουργήσει και την επόμενη μέρα απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της κλιματικής κρίσης, «επενδύσεις επ’ ωφελεία νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε επίσης τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για ακατάσχετη παροχολογία. Σε σχέση δε με το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως η κυβέρνηση, ακολουθώντας τους ρυθμούς μεγέθυνσης της οικονομίας, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, θα αυξάνει τον κατώτατο μισθό.

«Κλείστε σε ένα δωμάτιο τον κ. Τσίπρα»

Ο κ. Σταϊκούρας ήταν ως και διακριτικός. Διότι όταν ανέβηκε ο Αδωνις Γεωργιάδης στο βήμα της Βουλής, οι χαρακτηρισμοί κατά του Τσίπρα είχαν το ωμό, αν όχι αγοραίο, που καμιά φορά διακρίνει τον αντιπρόεδρο της ΝΔ.

Ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για ψευδή ισχυρισμό ότι η Ελλάδα είναι προτελευταία στην ανάπτυξη ανάμεσα στις άλλες χώρες της ΕΕ. «Σας προκαλώ να απαντήσετε αν η Ελλάδα είναι στην προτελευταία θέση στην ΕΕ ή αν είναι στην 6η θέση. Στραβός είναι ο κ.  Τσίπρας; Αγράμματος είναι; Δεν ξέρει να διαβάσει έναν πίνακα;», σχολίασε με το γνωστό χειμαρώδες ύφος του ο κ. Γεωργιάδης, για να συμπληρώσει: «Δεν θα μπορέσετε ποτέ να ασκήσετε σοβαρή αντιπολίτευση, εάν δεν μάθετε να διαβάσετε σωστά τους αριθμούς και τους πίνακες».

Απευθυνόμενος δεν προς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, του είπε: «Κλείστε σε ένα δωμάτιο τον κ. Τσίπρα, κάντε του φροντιστήριο. Παραμένει ο ίδιος αγράμματος Τσίπρας, από την πρώτη ημέρα. Ήρθε στη Βουλή και είπε πάλι ένα κάρο ανοησίες, για τη ΔΕΗ, που δεν τις καταλαβαίνει. Και όταν τα μάθει από την αρχή τα ξαναλέμε».

Η αλήθεια βέβαια, είναι ότι ο κ. Τσίπρας έδωσε και κάποιες αφορμές για αυτή την ανοίκεια επίθεση του κ. Γεωργιάδη. Σε ένα μέρος της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ, αλλά τα ποσά τα ανέφερε ως κέρδη.

«Τώρα θα σας μιλήσω με όρους επιχειρηματικούς, όρους αγοράς. Εσείς μας λέτε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι χρόνια που η ΔΕΗ θα απογειωθεί. Ο κ. Στάσης, αν δεν κάνω λάθος, είπε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια η ΔΕΗ θα έχει λειτουργικά κέρδη κοντά στα 7-8 δισεκατομμύρια ευρώ», είπε ο κ. Τσίπρας, πράγμα που δείχνει μια αδυναμία κατανόησης βασικών μεγεθών της επιχειρηματικότητας, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης μίλησε για επενδύσεις 8,1 δισ. ευρώ ως το 2026.

Για το τέλος ο κ. Γεωργιάδης παρατήρησε επίσης ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις «ο Μητσοτάκης του ρίχνει του Τσίπρα 15 μονάδες και 12 μονάδες και 14 μονάδες» και την ίδια ώρα ο κ. Τσίπρας έχει το θράσος να κάνει συστάσεις στη ΝΔ να δει τις δημοσκοπήσεις.

Οπως αναμενόταν, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι δεν θα απαντήσει στον κ. Γεωργιάδη, διότι δεν θέλει να κατεβεί στο επίπεδό του να αποκαλεί έναν πρώην Πρωθυπουργό «αγράμματο και όλα τα άλλα που είπε».

Νωρίτερα πάντως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εγκάλεσε τον κ. Γεωργιάδη για σεξισμό στις αναφορές που ο υπουργός Ανάπτυξης είχε κάνει κατά της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου, λέγοντας πως «ο κ. Γεωργιάδης, από μένα δεν θα πάρει “αντρίκια” απάντηση. Δεν είμαι της “αντρικής σχολής”. Είναι καιρός να τελειώσουμε με τα στερεότυπα για την υπεροχή των ανδρών, είναι καιρός να τελειώνουμε με τον σεξισμό. Καθώς μεγαλύτερα ψέματα έχουν ειπωθεί από ανθρώπους της αντρικής σχολής», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...