• Σενάρια διαδοχής του Αντώνη Σαμαρά

    Η ανακοίνωση για δημιουργία του Ιδρύματος Αντώνης Κ. Σαμαράς, ερμηνεύτηκε από πολλούς ως μια πράξη που σηματοδοτεί την αναγνώριση και την αποδοχή από τον πρώην Πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της ΝΔ ότι πλησιάζει πια το τέλος της πολιτικής του καριέρας· άλλωστε πρόσφατα, 23 Μαΐου, έκλεισε τα 70 του χρόνια και η προσοχή στην υστεροφημία μοιάζει όντως ως προτεραιότητα.

     

    Λένε ότι το ίδρυμα θα αναδείξει το έργο του κ. Σαμαρά και ότι σε αυτό ο πρώην Πρωθυπουργός θα δώσει το προσωπικό του αρχείο, με σημαντικά και αποκαλυπτικά ντοκουμέντα από τις επαφές του με τους ευρωπαίους ηγέτες, ιδίως με την Ανγκελα Μέρκελ, την περίοδο της διακυβέρνησής του (2012-15), όταν και κατάφερε να βάλει ξανά τη χώρα στις ράγες της ανάπτυξης (αναιμικής έστω, αλλά ανάπτυξης).

     

    Το ενδιαφέρον όμως, είναι ότι αυτή η κίνηση που μοιάζει να συμβολίζει την ώρα του φινάλε, της αποστρατείας, συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση μιας φωτογραφίας του πρώην Πρωθυπουργού με τον γιο του Κώστα, σε πρώτο πλάνο. Ήταν μια σέλφι του υιού Σαμαρά, αλλά η χρονική σύμπτωση έβαλε κάποιους σε σκέψεις.

     

    Έγραψε σχετικά ο Σταύρος Γ. Παπαντωνίου στο «Θεωρείο» της «Καθημερινής»:

     

    «Από τη μία, ανακοινώθηκε η δημιουργία του Ιδρύματος Αντώνης Σαμαράς, που από μόνη της αποτυπώνει το φινάλε μιας πολιτικής καριέρας. Από την άλλη, την ίδια ημέρα, ο υιός Σαμαράς ανήρτησε μία φωτογραφία στα social media με τον πατέρα του. Ο συνδυασμός έκανε πολλούς να φτιάξουν σενάρια περί πιθανής διαδοχής του Σαμαρά από τον γιο του. H αλήθεια είναι πως ο Κώστας Σαμαράς είναι πολύ νεαρός, μόλις 24 ετών, αλλά και ο πατέρας του εξελέγη βουλευτής πολύ μικρός, στα 26 του χρόνια».

  • Ο Ηλίας Νικολακόπουλος εντόπισε το πολιτικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ

    Πολλοί στάθηκαν στην εκτίμηση που έκανε προ ημερών ο Ηλίας Νικολακόπουλος, εκλογολόγος και ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Θεωρίας και Κοινωνιολογίας στο ΕΚΠΑ, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές το επόμενο διάστημα, επειδή  «όσο καλά και να πάνε οι δείκτες των δημοσκοπήσεων, είναι ριψοκίνδυνο να πας σε ένα εκλογικό δίμηνο».

     

    Ο κ. Νικολακόπουλος μίλησε στο κομματικό ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ, «Στο Κόκκινο», και στον πρώην βουλευτή και πρώην υπουργό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, Νίκο Ξυδάκη.

     

    Το ενδιαφέρον όμως δεν είναι τόσο η προφητεία του διακεκριμένου εκλογολόγου για τη μη προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο —άλλωστε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης το επαναλαμβάνει συνέχεια ότι θα εξαντλήσει την τετραετία.

     

    Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Νικολακόπουλος, ένας αναλυτής που βρίσκεται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, διαπίστωσε και διατύπωσε, εμμέσως πλην σαφώς, το πρόβλημα που έχει ο Αλέξης Τσίπρας.

     

    Είπε σε ένα σημείο πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη «βασίζεται στην αλαζονεία της πρόσκαιρης υπεροχής, την οποία έχει αυτή τη στιγμή, και θεωρεί ότι θα μπορέσει να τη διατηρήσει και τους επόμενους μήνες. Και κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Το βασικό είναι το αντι-ΣΥΡΙΖΑ σύνδρομο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μπορέσει να αποδομήσει». 

     

    Το είπε απλά ο άνθρωπος: όσο υπάρχει αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, σύνδρομο ή ό,τι άλλο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολιτικά κάνει ό,τι θέλει. Και μεταξύ μας, το πρόβλημα είναι ότι όσο ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ είναι στο τιμόνι οι αναμνήσεις που δημιούργησαν το αντι-ΣΥΡΙΖΑ σύνδρομο δύσκολα φεύγουν. (Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει καταφέρει να αποδομήσει το αντι-ΣΥΡΙΖΑ σύνδρομο.)

     

    «Αυτό έχει σημασία για μένα και όχι ο μίζερος σχολιασμός των δημοσκοπήσεων», προσέθεσε ο κ. Νικολακόπουλος, ενώ αναφερόμενος στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την πρόσφατη δημοσκόπηση της Opinion Poll, πήρε κάποιες αποστάσεις:

     

    «Η πρωτοβουλία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημοσκόπηση ίσως είναι χρήσιμη για να συμμαζευτούν κάπως τα πράγματα. Αλλά αυτό δεν πρέπει να γενικευτεί σε αναμέτρηση για τις δημοσκοπήσεις», είπε.

  • Και ο Καμμένος στο κόμμα του Τράγκα;

    Μια που πιάσαμε την πολιτική κληρονομιά των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, να πούμε ότι κάποιοι ασχολούνται με το ενδεχόμενο επιστροφής στη Βουλή του Πάνου Καμμένου, επί χρόνια εταίρου και υπουργού Άμυνας του Αλέξη Τσίπρα.

     

    Μάλιστα γράφεται ότι ο κ. Καμμένος ίσως να δοκιμάσει τη διαδρομή της Ραχήλ Μακρή —με μεγαλύτερη επιτυχία βεβαίως, δεδομένου ότι ο πολιτικός αρραβώνας της τελευταίας με τον Γιώργο Τράγκα ατύχησε.

     

    Όπως έγραψε το powergame.gr, o ιδρυτής των αλήστου μνήμης Ανεξάρτητων Ελλήνων, συζητά τακτικά με τον κ. Τράγκα και διαπραγματεύεται να ενταχθεί στους «Ελεύθερους Ανθρώπους», ώστε να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή.

     

    Μάλιστα επισημαίνεται ότι ο κ. Τράγκας ήταν αυτός που είχε βαφτίσει τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Το κακό βέβαια είναι ότι προς το παρόν οι «Ελεύθεροι Άνθρωποι» δεν εντοπίζονται πουθενά στις δημοσκοπήσεις, αλλά —ποιος ξέρει;— μπορεί ο κ. Καμμένος να τους χαρίσει κάτι από την αύρα του…

  • Το σχόλιο του Τζέφρι Πάιατ για τα ελληνοτουρκικά και τη... Μύκονο

    O Τζέφρι Πάιατ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, δεν σταματά να αποδεικνύει -και να επιδεικνύει- πόσο καλά γνωρίζει την ελληνική ψυχοσύνθεση.

     

    Έτσι, όταν κλήθηκε, κατά την παρουσία του στο 9ο περιφερειακό συνέδριο ανάπτυξης στην Πάτρα, να σχολιάσει τις εξελίξεις μετά την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα αλλά και την αισιοδοξία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο ίδιο συνέδριο ότι θα έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι, ο έμπειρος αμερικανός διπλωμάτης εξέφρασε την ικανοποίησή του και τόνισε ότι και οι ΗΠΑ επιθυμούν κάτι τέτοιο που είναι και αμοιβαία επωφελές.

     

    Για να χαριτολογήσει αμέσως μετά: «Ολοι θέλουν ένα ήσυχο καλοκαίρι, εκτός από τη Μύκονο».




text
  • Ο Στίγκας, των Σπαρτιατών, επαινεί τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν κατέθεσε υπόμνημα στον Αρειο Πάγο. Ε, αν έχεις μοιραστεί την ίδια πλατεία σε δένουν οι κοινές εμπειρίες


    24 Απριλίου 2024, 22:27