2527
«Οταν γίνουν εκλογές θα απενεργοποιηθεί η βόμβα της απλής αναλογικής, και στις δεύτερες εκλογές θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ» είπε από το βήμα της Βουλής o Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης | InTime News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μητσοτάκης: Η βόμβα της απλής αναλογικής θα απενεργοποιηθεί στην ώρα της

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2022, 20:26
«Οταν γίνουν εκλογές θα απενεργοποιηθεί η βόμβα της απλής αναλογικής, και στις δεύτερες εκλογές θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ» είπε από το βήμα της Βουλής o Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
|InTime News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μητσοτάκης: Η βόμβα της απλής αναλογικής θα απενεργοποιηθεί στην ώρα της

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2022, 20:26

Πρόωρες εκλογές, το πιο καυτό ζήτημα του τελευταίου τριμήνου για τον πολιτικό κόσμο και τα media. Κι όμως, ο καθ’ ύλην αρμόδιος, ο Πρωθυπουργός της χώρας, επανέλαβε αυτό που απάντησε και την πρώτη φορά που ρωτήθηκε σχετικά. «Θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» είπε από το βήμα της Βουλής. «Η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου», επέμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εκ του Συντάγματος έχει το προνόμιο να αποφασίζει για το εάν η κυβέρνησή του θα εξαντλήσει την τετραετία ή όχι.

«Για ακόμα μία φορά θα διαψευστείτε πανηγυρικά», είπε ο Πρωθυπουργός, έχοντας – προφανώς – στο νου τις σχεδόν καθημερινές δηλώσεις στελεχών της αντιπολίτευσης περί «απόδρασης Μητσοτάκη από τα προβλήματα που δημιούργησε» αν και, όπως είπε, το επόμενο διάστημα δεν πρόκειται να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης. «Θα πορευτούμε για αρκετούς μήνες ακόμα σε κλίμα έντονης τοξικότητας», ήταν η εκτίμηση που κατέθεσε ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε και στον ισχυρισμό του Αλέξη Τσίπρα για «υπουργούς που έχουν κατεβάσει τα μολύβια», αποκαλύπτοντας πως, αντιθέτως, ένα μεγάλο πακέτο νομοθετικού έργου είναι καθ’ οδόν προς το κοινοβούλιο. «Δεν βλέπω υπουργούς να έχουν κατεβάσει τα μολύβια. Μεγάλος όγκος νομοθετικός έρχεται τους επόμενους μήνες. Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να κάνει τις δικές του εκτιμήσεις. Για ακόμα μία φορά θα διαψευστείτε πανηγυρικά», είπε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πιθανώς, όχι μόνο, όμως… Διότι «άμεσα ενδιαφερόμενοι» υπάρχουν πολλοί. Από την αίθουσα της Ολομέλειας και το καφενείο της Βουλής, μέχρι τα δημοσιογραφικά γραφεία…

Ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην ανάγκη (που είναι μάλλον βέβαιο ότι θα προκύψει) για τη διεξαγωγή διπλών εκλογών χαρακτηρίζοντας «βόμβα» και «παράγοντα αστάθειας» την απλή αναλογική.

«Η θέση της ΝΔ είναι ότι ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα και κυβερνήσεις προ απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη της Βουλής που μπορούν να είναι ευέλικτες και να κινούνται γρήγορα και να προσελκύουν στελέχη από άλλους χώρους. Οταν γίνουν εκλογές θα απενεργοποιηθεί η βόμβα της απλής αναλογικής, και στις δεύτερες εκλογές θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ για να οδηγήσει τη χώρα σε ασφαλή νερά», κατέληξε.

Τέλος η Εισφορά Αλληλεγγύης από το 2023 – «Ξεπαγώνουν» οι συντάξεις

Την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης για όλους από την 1η Ιανουαρίου 2023, καθώς και το «ξεπάγωμα» των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις, για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, ανακοίνωσε αρχικά ο Πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση στη Βουλή με αντικείμενο την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με έναν σύντομο απολογισμό των τριών πρώτων χρόνων της διακυβέρνησής του. Μεταξύ άλλων, ειδική αναφορά έκανε στη σημαντική μείωση της ανεργίας που καταγράφεται μετά τα πρώτα τρία χρόνια της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία και ιδιαίτερα σε μεταρρυθμίσεις όπως αυτή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, και άλλες φιλεργατικές παρεμβάσεις που όπως δηκτικά παρατήρησε, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, δεν πρόλαβε να κάνει στη δική του διακυβέρνηση ο δήθεν κοινωνικά ευαίσθητος ΣΥΡΙΖΑ.

Ηδη, τόνισε ο Πρωθυπουργός, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας ξεκίνησε να εφαρμόζεται σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ, ήταν ένα διαχρονικό αίτημα της ΓΣΕΕ που γίνεται πράξη, καταπολεμά τη «μαύρη» εργασία. Και σύντομα το μέτρο αυτό θα επεκταθεί, διασφαλίζοντας μία για πάντα ότι ο εργαζόμενος δεν θα δουλεύει ούτε μία ώρα χωρίς να πληρωθεί γι αυτήν και οι πολίτες δεν θα πληρώνουν τα σπασμένα των επιτήδειων που φοροδιαφεύγουν.

Πράγματι, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος αυτή τη φορά στον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, εδώ είναι ο νόμος του εργάτη όπως λέει και το δικό σας σύνθημα.

Επιπλέον επί την ημερών της ΝΔ, οι εργατοτεχνίτες απέκτησαν τα ίδια δικαιώματα με τους υπαλλήλους, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Επρεπε -είπε- να έρθει μία κεντροδεξιά κυβέρνηση για να το κάνει πράξη, όπως και πράξη έγινε και η γονική άδεια για τον πατέρα τα κίνητρα στις επιχειρήσεις για να διαμορφώσουν παιδικούς σταθμούς στους χώρους τους και πολλά άλλα ακόμη. «Εσείς ως δήθεν πιο κοινωνικά ευαίσθητοι, γιατί δεν τα κάνατε τέσσερα χρόνια; δεν προλάβατε;», ρώτησε και πάλι τον Αλέξη Τσίπρα που μειδιούσε στην πρώτη σειρά των εδράνων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πρωθυπουργός ανέδειξε επίσης την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων που παρέλαβε από την κυβέρνηση Τσίπρα (αύξηση 140% στην έκδοσή τους), ενώ ανακοίνωσε ότι από 1η Ιανουαρίου 2023 θα καταργηθεί η Εισφορά Αλληλεγγύης για όλους και θα ξεπαγώσουν οι αυξήσεις στις συντάξεις.

«Στο επίκεντρο όλων των δράσεών μας είναι ο πολίτης, όχι γενικά και αόριστα ο λαός, η λέξη που χρησιμοποιούν συχνά όσοι θέλουν να θολώνουν την κατεύθυνση των επιλογών τους, αλλά κάθε Ελληνίδα και κάθε Ελληνας, ως ξεχωριστές προσωπικότητες και πιο συγκεκριμένα η μεσαία τάξη και πρωτίστως οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης που διατρέχει τις πολλές κυβερνητικές πρωτοβουλίες αυτά τα τρία χρόνια, είναι να αναταχθεί γρήγορα η εθνική οικονομία με πολλές επενδύσεις για καλύτερους μισθούς και πολλές νέες δουλειές.

«Γιατί ας μην ξεχνάμε τι είχε προηγηθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Μια τετραετία ψεύδους και ψευδαισθήσεων που ξεκίνησε με κλειστές τράπεζες και ένα δημοψήφισμα, φέρνοντας τη χώρα ένα βήμα πριν από το γκρεμό. Σαν χθες πριν από επτά χρόνια κ. Τσίπρα όσο και αν κάποιοι από σας θέλετε να το ξεχάσουμε. Συνεχίστηκε με μια διαρκή καταιγίδα φόρων και τελικά έσβησε αφήνοντας πίσω ένα ανεξόφλητο γραμμάτιο 100 δις. από το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο το οποίο εσείς προκαλέσατε και υπογράψατε», πρόσθεσε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ευτυχώς όλα αυτά σήμερα ανήκουν στο παρελθόν. Σήμερα η Ελλάδα είναι μια άλλη Ελλάδα. Ανήκει στα κράτη με την με δυναμικότερη ανάπτυξη και την μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην Ευρώπη. Είναι από τις πρώτες χώρες του ΟΟΣΑ στη μείωση των φόρων, αποπλήρωσε δύο χρόνια νωρίτερα το δανεισμό της στο ΔΝΤ , ενώ τον Αύγουστο απελευθερώνεται και από την ενισχυμένη εποπτεία διεκδικώντας την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Πρόκειται για μια εθνική επιτυχία πολύ περισσότερο καθώς όσα είπα δεν ήταν ούτε αυτονόητα ούτε εύκολα αλλά και γιατί δεν επιτεύχθηκαν σε συνθήκες ομαλές», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Παραδώσατε την ανεργία στο17,2 % και την ρίξαμε στο 12,5%, Παραδώσατε κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ και σήμερα είναι 713 ευρώ. Στην εποχή σας ο ΟΑΕΔ άνοιγε με το ζόρι 10.000 θέσεις ετησίως , σήμερα δημιουργεί περισσότερες από 30.000 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη και εμείς μειώσαμε πάνω από τριάντα φόρους. Είχαμε 17 περικοπές συντάξεων και μετά το καλοκαίρι του 2019 είχαμε μόνο αυξήσεις».

«Ποιος νομοθέτησε τις επιπλέον γονικές άδειες; Ποιος νομοθέτησε τα επιπλέον 2000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται ; Ποιος εισήγαγε την ψηφιακή κάρτα εργασίας; Ποιος επενδύει πάνω από 1 δισ. συνολικά σε προγράμματα κατάρτισης; Ποιος θεσμοθέτησε τις νταντάδες γειτονιάς και τον προσωπικό βοηθό των ΑΜΕΑ;

»Ολα αυτά τα αποκαλέσατε κοινωνικό οδοστρωτήρα. Για τους εργαζόμενους που ο ΣΥΡΙΖΑ τους επικαλείται όμως δεν τον ενδιέφεραν ποτέ πραγματικά. Ούτε τον ενδιέφεραν οι απόμαχοι της δουλειάς αφού επιμένετε να ζείτε στον αστερισμό των συντάξεων Κατρούγκαλου. Δεν περιμένω ούτε και ετεροχρονισμένα κάποια αυτοκριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο κ. Μητσοτάκης, για να υπογραμμίσει ότι όλα όσα περιέγραψε κατά την ομιλία του, δείχνουν την ανάγλυφη εικόνα της σημαντικής δουλειάς που έχει κάνει η κυβέρνηση σε πολλά επίπεδα της κοινωνικής πολιτικής.

«Είναι μια αντίληψη που θα εξακολουθήσει να μεταφράζεται σε καθημερινά μέτρα με επίκεντρο τον πολίτη. Αυτά αποδεικνύουν τελικά στην πράξη ποιος είναι αληθινά προοδευτικός και ποιος απλά δηλώνει στα λόγια κοινωνικά ευαίσθητος.

»Σε ένα κόσμο διαρκών αλλαγών αλλεπάλληλων και πολλαπλών κρίσεων προϋπόθεση για κοινωνική ευημερία είναι η οικονομική ανάπτυξη. Ενώ θεμέλιο της οικονομικής προόδου είναι η σταθερότητα. Στις μέρες μας ισχυρό κράτος είναι το σταθερό κράτος. Αυτό που εξασφαλίζει σιγουριά και συνέχεια στις επιλογές του. Και το οποίο μπορεί να αποδεικνύει ότι δεν στηρίζει τον πολίτη ευκαιριακά αλλά με την δράση του μετατρέπει την αλληλεγγύη σε ένα διαχρονικό, σταθερό κανόνα που διέπει τις κοινωνικές σχέσεις», κατέληξε στην πρωτολογία του ο Πρωθυπουργός.

«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας»

Κατά τη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός απάντησε στις επικρίσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, που προηγήθηκαν. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και επέστρεψε τα «κατηγορώ» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της Novartis στον ίδιο –«πολιτική σκευωρία του χειροτέρου επιπέδου ήταν αυτή που στήθηκε από εσάς κ. Τσίπρα», του είπε ευθέως.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, φαίνεται να μην το ακούτε. Τελικά η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου. Οταν θα έρθει η ώρα των εκλογών θα πούμε τι θυμόμαστε από την τετραετία Τσίπρα; Φόρους, περικοπές στις συντάξεις και ψέματα, ψέματα, ψέματα».

Ερχόμενος στα του βουλεύματος για τη Novartis, ι Πρωθυπουργός ξεκίνησε από το «αδιαμφισβήτητο», όπως είπε, γεγονός: «Δύο κορυφαίοι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, πολύ στενοί συνεργάτες σας (σ.σ. κ. Τσίπρα), οδηγούνται στο Ειδικό Δικαστήριο για βαριά ποινικά αδικήματα. Με την ατιμωτική τιμωρία ότι παρέβησαν τα καθήκοντά τους. Ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται για κατάχρηση εξουσίας και ωμές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη με σκοπό να στοχοποιηθούν χωρίς στοιχεία στοιχεία πολιτικά πρόσωπα.

Να δούμε τι λέει το βούλευμα: Ο κ. Παπαγγελόπουλος σύμφωνα με το βούλευμα άσκησε πίεση στην κα Ράικου, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων που να δικαιολογούν την ενέργεια αυτή, πράγμα που ο ίδιος γνώριζε. Ο άνθρωπος στον οποίο είχατε αναθέσει την προώθηση της διαφάνειας, είπε στην κα Ράικου, “κάτσε και θα δεις αν θα σου βγει σε καλό η σχολή σου”. Ωραίο μπουμπούκι διαλέξατε για αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης».

«Να χαίρεστε τους υπουργούς σας οι οποίοι παραπέμπονται σε βαθμό κακουργήματος στο Ειδικό Δικαστήριο», τόνισε. Υπογράμμισε, επίσης, πως «ο πρώην υπουργός Επικρατείας (σ.σ. Νίκος Παππάς) κατηγορείται για παρεμβάσεις στο χώρο της ενημέρωσης μέσα από μια διαδικασία η οποία έχει κριθεί αντισυνταγματική. Κι εσείς καμαρώνετε γιατί ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται με λιγότερες κατηγορίες. Οντως. Αρα τι είναι ολίγον έγκυος; Ολίγον ένοχος; Μιλάμε για άνθρωπο που φαίνεται ότι είχε στήσει κανονικό παραδικαστικό. Και έρχεστε να πανηγυρίσετε και να πείτε ότι κατέρρευσε η σκευωρία».

Στις εγκλήσεις του κ. Τσίπρα να πει «συγγνώμη», απάντησε λέγοντας: «Εσείς ήρθατε εδώ κ. Τσίπρα, κρεμάσατε δέκα πολιτικούς αντιπάλους στα μανταλάκια. Η εισαγγελέας αρχειοθέτησε 9 από τις 10 υποθέσεις. Μιλήσατε για “συγγνώμη”. Εσείς στον κ. Πικραμένο ζητήσατε συγνώμη; Ναι, κ. Τσίπρα πολιτική σκευωρία του χειροτέρου επιπέδου ήταν αυτή που στήθηκε από εσάς».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε, απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα, ότι «θα συγκροτηθεί Ειδικό Δικαστήριο και στο εδώλιο θα κάτσει το περιβόητο ηθικό σας πλεονέκτημα, αυτή η σκοτεινή περίοδος που επιχειρήσατε να ελέγξετε τους αρμούς της εξουσίας» και ότι τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία επιχείρησε να κατηγορήσει «έχουν αποδοθεί ως αθώοι». «Τι ακριβώς εννοείτε όταν λέτε ότι θα μας πάτε μέχρι τέλους; Θα με βάλετε φυλακή; Όλους; Μάλιστα. Τη δεύτερη φορά ε; Κύριε Τσίπρα δεν θα υπάρξει δεύτερη φορά διότι η πρώτη φορά υπήρξε τόσο τραυματική και ο κόσμος έχει και μνήμη και κρίση. Γιατί αλλιώς πράγματι θα κινδύνευε η Δημοκρατία».

Ξεκαθάρισε, εξάλλου, πως η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας γιατί η Αθήνα συντάσσεται «με το Δίκαιο, με τον αμυνόμενο, με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ», και ρώτησε, εμμέσως πλην σαφώς, αν η Κουμουνδούρου βρίσκεται «πιο κοντά» στο Κρεμλίνο.

Ειδικότερα, απαντώντας στην κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Να δούμε τι έγινε ή δεν έγινε στην Μαδρίτη. Εάν δεν στέλναμε όπλα στην Ουκρανία θα ήμασταν η μοναδική χώρα που δεν θα είχε στείλει όπλα; Θα είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν θα είχε στείλει όπλα στην Ουκρανία. Τότε θα ήμαστε πιο κοντά στο στρατόπεδο του δυτικού κόσμου ή του Πούτιν; Θέλετε δηλαδή μέσα από τη λογική του επιτήδειου ουδέτερου να εξισώσετε το θύμα με το θύτη και να μας τοποθετήσετε με τη λάθος πλευρά της ιστορίας».

«Οχι», υπογράμμισε, «είμαστε με το Δίκαιο, με τον αμυνόμενο, με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ. Εχουμε ένα ακόμα λόγο να είμαστε ξεκάθαροι γιατί άλλες φαντασιώσεις μπορεί να πάρουν θάρρος και να επιδιώξουν να κάνουν τα ίδια. Είμαι πολύ σαφής σε τι ακριβώς αναφέρομαι». «Είπατε ότι η χώρα βγήκε ζημιωμένη από τη Μαδρίτη. Τι αποφασίστηκε ακριβώς; Πρώτον η διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Είστε ή δεν είστε υπέρ; Αν ήσαστε πρωθυπουργός θα ψηφίζατε υπέρ ή κατά; Γιατί αποτέλεσε ήττα το γεγονός ότι στο νέο στρατηγικό δόγμα γίνεται ρητή αναφορά στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας; Τι ακριβώς κέρδισε η Τουρκία, η οποία ανέκρουσε πρύμναν και πήρε πίσω το βέτο με αντάλλαγμα τι ακριβώς;», διερωτήθηκε στη συνέχεια.

Σε σχέση με τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στις ενδεχόμενες πωλήσεις αεροσκαφών από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να μη παραγνωρίζεται πως η πολιτική διαδικασία περιλαμβάνει «πολλά στάδια» και ότι το αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο έχει τον τελευταίο λόγο επί του θέματος «δεν έχει καμία διάθεση (σ.σ. να πωληθούν F-16 στην Αγκυρα ή να αναβαθμιστούν από τις ΗΠΑ όσα διαθέτει) όσο η Τουρκία δεν αλλάζει τη συμπεριφορά της».

Διερωτήθηκε, δε, «αν η Ελλάδα ήταν τόσο ζημιωμένη και η Τουρκία τόσο κερδισμένη», όπως αποτίμησε ο ΣΥΡΙΖΑ τα κέρδη και τις ζημίες για τις δύο χώρες από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία, πώς μπορεί να εξηγήσει «τις παροτρύνσεις του κ. Ερντογάν και την παρέμβασή του στα εσωτερικά της χώρας λέγοντας “μη ψηφίσετε τον Μητσοτάκη“».

«Εκλογές στο τέλος της τετραετίας» και στην τριτολογία

Η συζήτηση στη Βουλή έκλεισε με την τριτολογία του Πρωθυπουργού κατά την οποία ο ίδιος υπογράμμισε, για ακόμη μία φορά, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας παρά τις φήμες που κυκλοφορούν, και τόνισε ότι είναι χρέος του να υπερασπιστεί τη θεσμική σταθερότητα.

Μάλιστα κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε την απλή αναλογική την οποία χαρακτήρισε «βόμβα» κατά της σταθερότητας και παράγοντα αστάθειας. «Η θέση της ΝΔ είναι ότι ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα και κυβερνήσεις προ απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη της Βουλής που μπορούν να είναι ευέλικτες και να κινούνται γρήγορα και να προσελκύουν στελέχη από άλλους χώρους. Οταν γίνουν εκλογές θα απενεργοποιηθεί η “βόμβα” της απλής αναλογικής, και στις δεύτερες εκλογές θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ για να οδηγήσει τη χώρα σε ασφαλή νερά», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα που επικαλέστηκε νωρίτερα η αντιπολίτευση, ο Πρωθυπουργός άσκησε κριτική στον κ. Τσίπρα: «Αρκετά πια με αυτή την έρευνα που είναι τόσο σοβαρή που θεωρεί ότι το Πράσινο Ακρωτήριο είναι πάνω από την Αυστραλία, η Μπουργκίνα Φάσο πάνω από τις ΗΠΑ και η “Βόρεια Kύπρος”, όπως την αποκαλεί η έρευνα την κατεχόμενη Κύπρο, ότι είναι πάνω από την Ελλάδα. Επικαλείστε κ. Τσίπρα μια έρευνα που αναφέρει ως χώρα τη Βόρεια Κύπρο. Στο Τσάντ σήμερα υπάρχει χούντα, μπορεί να πιστέψει κανείς ότι εκεί υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία τύπου από ότι στην Ελλάδα; Θα δούμε ποιες θα είναι οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής επιτροπής και θα τις λάβουμε υπόψη μας».

Αναφερόμενος στα θέματα της ελευθεροτυπίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι στο Ευρωκοινοβούλιο –μία ημέρα πριν– είπε την αλήθεια. Οτι δηλαδή «σήμερα στην Ελλάδα μπορεί κανείς να γράψει οτιδήποτε για οποιονδήποτε». Εξι εφημερίδες βρίσκονται απέναντι στην κυβέρνηση και μια εφημερίδα, η οποία αποτελεί την «επιτομή της χυδαιότητας», όπως είπε, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχε κλείσει, επισήμανε, διευκρινίζοντας πως η τελευταία του αυτή αναφορά αφορά στην εφημερίδα «Μακελειό». Με αφορμή το συγκεκριμένο παράδειγμα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Το ανάποδο πρόβλημα έχει η χώρα, δεν έχει μηχανισμό προστασίας απέναντι σε αυτές τις αθλιότητες απέναντι σε αυτούς που κρύβονται πίσω από offshore και αυτοφωράκηδες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...