1585
«Να χαίρεστε τους υπουργούς σας οι οποίοι παραπέμπονται σε βαθμό κακουργήματος στο Ειδικό Δικαστήριο», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ | InTime News / ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Δεν το ακούτε; Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2022, 16:44
«Να χαίρεστε τους υπουργούς σας οι οποίοι παραπέμπονται σε βαθμό κακουργήματος στο Ειδικό Δικαστήριο», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ
|InTime News / ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Δεν το ακούτε; Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2022, 16:44

Απαντήσεις στο σύνολο της κριτικής που άσκησε στον ίδιο και συνολικά στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας (περισσότερα εδώ), έδωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στη Βουλή την Τετάρτη κατά τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με αντικείμενο την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων, τόνισε -αυτήν την φορά ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας- ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της. «Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Φαίνεται να μην
το ακούτε, αλλά τελικά η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου», σημείωσε, απευθυνόμενος στον αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στον τελευταίο επέστρεψε και κατηγορίες σε σχέση με την υπόθεση της Novartis –«πολιτική σκευωρία του χειροτέρου επιπέδου ήταν αυτή που στήθηκε από εσάς κ. Τσίπρα», του είπε ευθέως– ενώ του άσκησε σκληρή κριτική και σε ό,τι αφορά τη στάση του σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας γιατί η Αθήνα συντάσσεται «με το Δίκαιο, με τον αμυνόμενο, με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ», και ρώτησε, εμμέσως πλην σαφώς, αν η Κουμουνδούρου βρίσκεται πιο κοντά στον Πούτιν.

Επιχείρησε επίσης να αποδομήσει την κριτική της Κουμουνδούρου περί «κερδών» της Τουρκίας μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και θύμισε πως τα F-16 που ζητά η Αγκυρα δε μπορούν να της δοθούν χωρίς «πράσινο φως» από το Κογκρέσο, όπου ο ίδιος είχε θέσει το ζήτημα των εξοπλιστικών της γείτονος, ζητώντας από τον κ. Τσίπρα να μη παραγνωρίζει τα ισχύοντα στις ΗΠΑ.

«Από το μεγαλοπρεπές “όχι” στη μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα»

Απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε αρχικά: «Είναι ξεκάθαρο ότι σας κυνηγάνε οι ίδιες ερινύες για όσα έγιναν τον καταστροφικό εξάμηνο του 2015. Δεν έχετε ίδια ερμηνεία για το πώς κατέληξαν μετά το δημοψήφισμα. Να θυμηθούμε τι έγινε. Προκαλέσατε ή δεν προκαλέσατε εκλογές ρίχνοντας την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά για να σκίσετε το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο; Αν η χώρα ήταν χρεοκοπημένη γιατί εξαπατήσατε τη χώρα; Γιατί είπατε τέτοια ψέματα; Ο ελληνικός λαός δεν τα έχει ξεχάσει. Οδηγήσατε τον ελληνικό λαό στην κάλπη για να πει ένα μεγαλοπρεπές “όχι” και να έρθετε μία εβδομάδα μετά να κάνετε μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα».

Ο κ. Βαρουφάκης σας κατηγορεί γιατί υποχωρήσατε», του θύμισε. Διερωτήθηκε ακολούθως: «Πήγατε μετά από 14 ώρες υπερήφανης διαπραγμάτευσης και μας φέρατε τρίτο αχρείαστο μνημόνιο. Γιατί είστε περήφανος; Γιατί τους είπατε ψέματα τρίτη φορά; Τι ακριβώς θυμούνται οι έλληνες από την 4ετή σας διακυβέρνηση;».

Σε σχέση με τις αναφορές αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί αγανάκτησης των πολιτών με την κυβέρνηση, είπε: «Από τα δικά σας στα 4 χρόνια τι θυμούνται οι έλληνες; Οταν έρχεστε και υπερασπίζεστε αυτή την περίοδο ίσως κάποιοι ψηφοφόροι να κάνουν προβολή και να πουν λες να ξανακυβερνήσουν αυτοί οι δύο; Οταν τους έρχεται αυτή η σκέψη, θα αναπολούν με μεγαλύτερη ένταση τους καταστροφικούς σας χειρισμούς». «Υπερασπίζεστε μία περίοδο που διέσυρε την Ελλάδα στο εξωτερικό. Να θυμίσω τι έλεγε ο σύντροφός σας κ. Μελανσόν. Ολους καταφέρατε να τους εξαπατήσετε κ. Τσίπρα. Και για αυτό θέλετε να είστε υπερήφανος», πρόσθεσε.

«Μεγάλος όγκος νομοθετικού έργου τους επόμενους μήνες»

Φτάνοντας στα σενάρια περί εκλογών, δήλωσε: «Στις εκλογές -επειδή ανησυχείτε πολύ για τις εκλογές και το πότε θα γίνουν και μας ζητάτε εδώ να έρθουμε να προκηρύξουμε εκλογές- θα σας ξαναπώ για ακόμα μία φορά αυτό το οποίο σας έχω πει πολλές φορές, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Φαίνεται να μην το ακούτε, αλλά τελικά η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου. ‘Οταν θα έρθει η ώρα των εκλογών, πράγματι όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών θα πούμε “τι θυμόμαστε ακριβώς από την τετραετία Τσίπρα”; Τι θυμόμαστε; Φόρους, περικοπές στις συντάξεις και ψέματα, ψέματα, ψέματα».

Εκτίμησε ότι «θα πορευτούμε για αρκετούς μήνες ακόμα σε κλίμα έντονης τοξικότητας» και διαβεβαίωσε πως δε βλέπει «υπουργούς να έχουν κατεβάσει τα μολύβια». Αντιθέτως, «Μεγάλος όγκος νομοθετικός έρχεται τους επόμενους μήνες», ανέφερε.

Εξάλλου, «αν το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι ποιος μπορεί να χειριστεί καλύτερα τις πολλαπλές κρίσεις, ποιος να κρατήσει σταθερά το τιμόνι της χώρας, ποιος μπορεί να εξασφαλίσει σταθερότητα και ασφάλεια, ξεκινάτε από βαθιά μειονεκτική θέση», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, πάντα απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

Αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης στα εργασιακά, αντέκρουσε την κριτική σε βάρος της υπογραμμίζοντας: «Πώς θα αντικρούσετε την αλήθεια; Αυξήθηκε ή δεν αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός; Δημιουργήθηκαν ή δεν δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας; Δεν μπορείτε να τα αντικρούσετε γιατί είναι αλήθεια. Εμείς δεν ωραιοποιήσαμε την κατάσταση. Ούτε είπαμε ότι η ψηφιακή κάρτα θα λύσει όλα τα προβλήματα στην αγορά εργασίας. Δεν έχουμε κανένα λόγο να μη συνταχθούμε με τους εργαζόμενους που καταστρατηγούνται τα δικαιώματα τους από επιχειρήσεις που είναι αυθαίρετες. Δεν είναι δυνατόν σε μια χρονιά που ο τουρισμός πηγαίνει για ρεκόρ, να υπάρχουν τέτοια περιστατικά».

«Θα ψηφίζατε κατά της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ κ. Τσίπρα;»

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Πρωθυπουργός απάντησε στην κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης: «Να δούμε τι έγινε ή δεν έγινε στην Μαδρίτη. Εάν δεν στέλναμε όπλα στην Ουκρανία θα ήμασταν η μοναδική χώρα που δεν θα είχε στείλει όπλα; Θα είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν θα είχε στείλει όπλα στην Ουκρανία. Τότε θα ήμαστε πιο κοντά στο στρατόπεδο του δυτικού κόσμου ή του Πούτιν; Θέλετε δηλαδή μέσα από τη λογική του επιτήδειου ουδέτερου να εξισώσετε το θύμα με το θύτη και να μας τοποθετήσετε με τη λάθος πλευρά της ιστορίας».

«Οχι», υπογράμμισε, «είμαστε με το Δίκαιο, με τον αμυνόμενο, με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ. Εχουμε ένα ακόμα λόγο να είμαστε ξεκάθαροι γιατί άλλες φαντασιώσεις μπορεί να πάρουν θάρρος και να επιδιώξουν να κάνουν τα ίδια. Είμαι πολύ σαφής σε τι ακριβώς αναφέρομαι».

«Είπατε ότι η χώρα βγήκε ζημιωμένη από τη Μαδρίτη. Τι αποφασίστηκε ακριβώς; Πρώτον η διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Είστε ή δεν είστε υπέρ; Αν ήσαστε πρωθυπουργός θα ψηφίζατε υπέρ ή κατά; Γιατί αποτέλεσε ήττα το γεγονός ότι στο νέο στρατηγικό δόγμα γίνεται ρητή αναφορά στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας; Τι ακριβώς κέρδισε η Τουρκία, η οποία ανέκρουσε πρύμναν και πήρε πίσω το βέτο με αντάλλαγμα τι ακριβώς;», διερωτήθηκε στη συνέχεια.

Σε σχέση με τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στις ενδεχόμενες πωλήσεις αεροσκαφών από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να μη παραγνωρίζεται πως η πολιτική διαδικασία περιλαμβάνει «πολλά στάδια» και ότι το αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο έχει τον τελευταίο λόγο επί του θέματος «δεν έχει καμία διάθεση (σ.σ. να πωληθούν F-16 στην Αγκυρα ή να αναβαθμιστούν από τις ΗΠΑ όσα διαθέτει) όσο η Τουρκία δεν αλλάζει τη συμπεριφορά της» (περισσότερα εδώ).

Διερωτήθηκε, δε, «αν η Ελλάδα ήταν τόσο ζημιωμένη και η Τουρκία τόσο κερδισμένη», όπως αποτίμησε ο ΣΥΡΙΖΑ τα κέρδη και τις ζημίες για τις δύο χώρες από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία (περισσότερα εδώ), πώς μπορεί να εξηγήσει «τις παροτρύνσεις του κ. Ερντογάν και την παρέμβασή του στα εσωτερικά της χώρας λέγοντας “μη ψηφίσετε τον Μητσοτάκη».

«Να ακούσω την παρότρυνσή σας στα εθνικά πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Πρώτος εγώ το ζήτησα. Πού ήσαστε σε αυτό το μέτωπο όταν δεν στηρίξατε την ελληνογαλλική συμφωνία; Όταν δεν ψηφίσατε την πρόσφατη επένδυση στα Rafale; Για εμάς η άμυνα είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός. Θα σας παρακαλούσα αυτά να μην μένουν μόνο σε κενά λόγια, αλλά να υποστηρίζονται και από τις πράξεις σας», επισήμανε ακόμη.

«Θα συγκροτηθεί Ειδικό Δικαστήριο και στο εδώλιο θα κάτσει το περιβόητο ηθικό σας πλεονέκτημα»

Ο Πρωθυπουργός απάντησε και στα «κατηγορώ» του Τσίπρα για την υπόθεση της Novartis, ξεκινώντας με το «αδιαμφισβήτητο», όπως είπε, γεγονός: «Δύο κορυφαίοι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, πολύ στενοί συνεργάτες σας (σ.σ. κ. Τσίπρα), οδηγούνται στο Ειδικό Δικαστήριο για βαριά ποινικά αδικήματα. Με την ατιμωτική τιμωρία ότι παρέβησαν τα καθήκοντά τους.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται για κατάχρηση εξουσίας και ωμές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη με σκοπό να στοχοποιηθούν χωρίς στοιχεία στοιχεία πολιτικά πρόσωπα. Να δούμε τι λέει το βούλευμα: Ο κ. Παπαγγελόπουλος σύμφωνα με το βούλευμα άσκησε πίεση στην κα Ράικου, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων που να δικαιολογούν την ενέργεια αυτή, πράγμα που ο ίδιος γνώριζε. Ο άνθρωπος στον οποίο είχατε αναθέσει την προώθηση της διαφάνειας, είπε στην κα Ράικου, “κάτσε και θα δεις αν θα σου βγει σε καλό η σχολή σου”. Ωραίο μπουμπούκι διαλέξατε για αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης».

«Να χαίρεστε τους υπουργούς σας οι οποίοι παραπέμπονται σε βαθμό κακουργήματος στο Ειδικό Δικαστήριο», τόνισε.

Υπογράμμισε, έπειτα, πως «ο πρώην υπουργός Επικρατείας (σ.σ. Νίκος Παππάς) κατηγορείται για παρεμβάσεις στο χώρο της ενημέρωσης μέσα από μια διαδικασία η οποία έχει κριθεί αντισυνταγματική. Κι εσείς καμαρώνετε γιατί ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται με λιγότερες κατηγορίες. Οντως. Αρα τι είναι ολίγον έγκυος; Ολίγον ένοχος; Μιλάμε για άνθρωπο που φαίνεται ότι είχε στήσει κανονικό παραδικαστικό. Και έρχεστε να πανηγυρίσετε και να πείτε ότι κατέρρευσε η σκευωρία».

Στις εγκλήσεις του κ. Τσίπρα να πει «συγγνώμη», απάντησε λέγοντας: «Εσείς ήρθατε εδώ κ. Τσίπρα, κρεμάσατε δέκα πολιτικούς αντιπάλους στα μανταλάκια. Η εισαγγελέας αρχειοθέτησε 9 από τις 10 υποθέσεις. Μιλήσατε για “συγγνώμη”. Εσείς στον κ. Πικραμένο ζητήσατε συγνώμη; Ναι, κ. Τσίπρα πολιτική σκευωρία του χειροτέρου επιπέδου ήταν αυτή που στήθηκε από εσάς».

Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε, απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα, ότι «θα συγκροτηθεί Ειδικό Δικαστήριο και στο εδώλιο θα κάτσει το περιβόητο ηθικό σας πλεονέκτημα, αυτή η σκοτεινή περίοδος που επιχειρήσατε να ελέγξετε τους αρμούς της εξουσίας» και ότι τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία επιχείρησε να κατηγορήσει «έχουν αποδοθεί ως αθώοι».

«Τι ακριβώς εννοείτε όταν λέτε ότι θα μας πάτε μέχρι τέλους; Θα με βάλετε φυλακή; Όλους; Μάλιστα. Τη δεύτερη φορά ε; Κύριε Τσίπρα δεν θα υπάρξει δεύτερη φορά διότι η πρώτη φορά υπήρξε τόσο τραυματική και ο κόσμος έχει και μνήμη και κρίση. Γιατί αλλιώς πράγματι θα κινδύνευε η Δημοκρατία», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...