Τα όσα συνέβησαν επί ελληνικού εδάφους –προτού δηλαδή ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς επιβιβαστεί στην πτήση της Ryanair FR4978 από το «Ελ. Βενιζέλος» με προορισμό το Βίλνιους με την οποία κατέληξε σιδηροδέσμιος στο Μινσκ της Λευκορωσίας– ερευνούν οι αρχές της χώρας μας.
Τούτο διότι οι σκιές δράσης ξένων πρακτόρων στην Ελλάδα είναι πλέον πολλές. Και άλλωστε όλη αυτή η περιπέτεια η οποία καταδικάστηκε από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως «επίθεση στην ευρωπαϊκή κυριαρχία» είχε ως αφετηρία την Αθήνα.
Ο Ρομάν Προτάσεβιτς, αντιφρονών λευκορώσος δημοσιογράφος, βρέθηκε στην Ελλάδα για να παρακολουθήσει την επίσκεψη στην Αθήνα της ηγέτιδος της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια. Η τελευταία ήταν καλεσμένη της ελληνικής Πολιτείας, μίλησε στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Παρά τα όσα κυκλοφόρησαν, ο Προτάσεβιτς δεν ήταν μέλος της ομάδας της Τιχανόφσκαγια.
Ο Προτάσεβιτς ήρθε στην Αθήνα στις 9 Μαΐου με αφορμή τη συμμετοχή στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών της Τιχανόφσκαγια, δίχως να μετέχει στην επίσημη αποστολή.
Οπως ανέφερε στο ρεπορτάζ του στην «Καθημερινή» ο Γιάννης Σουλιώτης, κατά την παραμονή της στην Αθήνα, η Τιχανόφσκαγια συνοδευόταν από στελέχη της Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων. Τα στελέχη της υπηρεσίας είδαν τον νεαρό δημοσιογράφο σε τρεις δημόσιες παρουσίες της Τιχανόφσκαγια. Η πρώτη ήταν σε συγκέντρωση Λευκορώσων αντικαθεστωτικών στην οδό Μητροπόλεως, η δεύτερη κατά την επίσκεψή της στην Ακρόπολη και η τρίτη στην ομιλία της στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στο Ζάππειο. Μετά την αποχώρηση της Τιχανόφσκαγια από την Αθήνα στις 16 Μαΐου, ο Προτάσεβιτς και η σύντροφός του, Σοφία Σαπέγκα, η οποία επίσης κατέβηκε στο Μινσκ, πήγαν για ολιγοήμερες διακοπές στην Κρήτη και την περασμένη Κυριακή επέστρεψαν στην ελληνική πρωτεύουσα προκειμένου να ταξιδέψουν στη Λιθουανία, όπου ζουν αυτοεξόριστοι.
Σε κάθε περίπτωση η παρουσία και οι κινήσεις του Προτάσεβιτς στη χώρα μας είχε μπει στο μικροσκόπιο κάποιων κύκλων.
Η αναφορά του Προτάσεβιτς ότι κάποιος –τον περιέγραψε ως ρωσόφωνο μεσήλικα, με αραιά μαλλιά, υφασμάτινο παντελόνι και δερμάτινο χαρτοφύλακα– τον πλησίασε και τον φωτογράφισε κατά την παραμονή του στο «Ελ. Βενιζέλος», ελέγχεται από τις ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών, καθώς το ζήτημα είναι αν και τι έχουν καταγράψει οι κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου.
Ενα άλλο σημείο ενδιαφέροντος είναι η ταυτότητα των ατόμων που επέβαιναν στο αεροσκάφος και αποβιβάστηκαν στο Μινσκ της Λευκορωσίας μετά τη σύλληψη του δημοσιογράφου. Είναι χαρακτηριστικό πως από τους 126 επιβάτες που ξεκίνησαν το ταξίδι τους με την πτήση της Ryanair από την Αθήνα στο Βίλνιους της Λιθουανίας, οι 121 συνέχισαν ως τον τελικό προορισμό μετά την αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ –πέντε δηλαδή αποβιβάστηκαν στην πρωτεύουσα της Λευκορωσία. Ο ένας είναι ο Προτάσεβιτς, η δεύτερη είναι η σύντροφός του. Οι υπόλοιποι τρεις ποιοι ήταν; Μήπως ήταν πράκτορες που είχαν την ευθύνη για την ομαλή εξέλιξη της επιχείρησης, η οποία ξεκίνησε από την Αθήνα;
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», αρμόδιος αξιωματούχος είπε ότι «δεν πρόκειται για ρώσους υπηκόους», ενώ κυβερνητικό στέλεχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ένας από τους τρεις να είναι Ελληνας. Αυτή η αναφορά ταιριάζει με δημοσίευμα του Blomberg που σημείωσε ότι ένας έλληνας υπήκοος συγκαταλέγεται μεταξύ των επιβατών του αεροσκάφους της Ryanair που κατέβηκαν στο Μινσκ. Όπως σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο επικαλείται πηγές με γνώση της υπόθεσης, πέρα από τον δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς και τη σύντροφό του, στο Μινσκ αποβιβάστηκαν δύο υπήκοοι Λευκορωσίας και ένας Έλληνας.
Ωστόσο, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το λευκορωσικό κανάλι Belarus 1, ο Ελληνας που αποβιβάστηκε στο Μινσκ είναι ένας διδάκτορας στους τομείς των Μαθηματικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών σε πανεπιστήμιο της Ολλανδίας, ο οποίος ταξίδευε στο Βίλνιους για να πάρει έπειτα άλλη πτήση για το Μινσκ όπου βρίσκεται η σύζυγός του. Οταν το αεροσκάφος προσγειώθηκε στη Λευκορωσία, «άδραξε της ευκαιρίας» και αποβιβάστηκε στη λευκορωσική πρωτεύουσα, όπως ανέφερε τουλάχιστον το Belarus 1.
Οι έρευνες των ελληνικών αρχών συνεχίζονται σε συνεργασία με τη Europol και τις Αρχές της Λιθουανίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News