332
Ενας πλανόδιος πουλάει την πραμάτεια του στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης - τα εισοδήματα των Τούρκων ψαλιδίζονται κάθε βράδυ από τον πληθωρισμό | REUTERS/Murad Sezer

Η κληρονομιά του Ερντογάν: Για πληθωρισμό ως και 50% κάνει λόγο η αντιπολίτευση

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2021, 14:54
Ενας πλανόδιος πουλάει την πραμάτεια του στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης - τα εισοδήματα των Τούρκων ψαλιδίζονται κάθε βράδυ από τον πληθωρισμό
|REUTERS/Murad Sezer

Η κληρονομιά του Ερντογάν: Για πληθωρισμό ως και 50% κάνει λόγο η αντιπολίτευση

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2021, 14:54

Την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν ανακαλύπτει χρήσιμους (εσωτερικούς) εχθρούς για να καταγγείλει νέα πραξικοπήματα, η τουρκική οικονομία βυθίζεται σε μία ολοένα και πιο ζοφερή κατάσταση, με τον καλπάζοντα πληθωρισμό να αφανίζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών κάθε νύχτα που περνάει.

Την Τρίτη η ισοτιμία της τουρκικής λίρας σημείωσε νέα μεγάλη πτώση καθώς ο επίσημος πληθωρισμός αυξήθηκε κοντά σε υψηλό επίπεδο διετίας. Η λίρα υποχώρησε 0,7% έναντι του δολαρίου μετά τις μεγάλες διακυμάνσεις των τελευταίων συνεδριάσεων.

Τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε τον Μάρτιο πάνω από το 16% –το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2019, υπογραμμίζοντας ότι συνεχίζεται η πίεση στην κεντρική τράπεζα να επιτύχει τον φιλόδοξο στόχο της 5%.

Η απόλυση του προηγούμενου κεντρικού τραπεζίτη Νατσί Αγκμπάλ από τον Ερντογάν τον περασμένο μήνα, μετά από μόλις τέσσερις μήνες στη θέση αυτή, είχε ως αποτέλεσμα τη βουτιά του τουρκικού νομίσματος σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει απολύσει τέσσερις κεντρικούς τραπεζίτες σε λιγότερο από δύο χρόνια, πλήττοντας τη νομισματική αξιοπιστία της χώρας του και συμβάλλοντας στη μακροχρόνια υποτίμηση της λίρας, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον πληθωρισμό μέσω των αυξημένων τιμών των εισαγωγών.

Ομως η αντιπολίτευση επιμένει ότι ακόμα και αυτή η δραματική κατάσταση της τουρκικής οικονομίας όπως την περιγράφουν οι επίσημοι δείκτες είναι μια εξωραϊσμένη εικόνα –ο πραγματικός πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 30% και ίσως να προσεγγίζει το 50%, λένε.

Ο Φαϊζάκ Οζτράκ, εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε: «Ο λαός έχει αντιληφθεί τα πάντα. Ο πληθωρισμός δεν είναι στα επίπεδα που μας λένε. Ο λαός λέει ότι ο πληθωρισμός είναι στο 40%. Η κουζίνα και ο λαός δεν λένε ψέματα. Λένε “Αλλάχ σώσε μας”».

Από την πλευρά του ο Αλί Μπαμπατζάν, πρόεδρος του κόμματος DEVA, είπε ότι ο πραγματικός πληθωρισμός που βιώνουν οι επιχειρηματίες με τους οποίους ο ίδιος και στελέχη της παράταξής του μιλάνε, «είναι στο 30, 40 ή και 50%».

«Η Στατιστική Υπηρεσία λέει τώρα για 15% πληθωρισμό. Αυτό μειώνει την αξιοπιστία» προσέθεσε, σε δηλώσεις του στην τουρκική τηλεόραση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...