Την άποψη ότι το lockdown είναι κάτι που δεν θέλει κανείς στο πολιτικό σύστημα, ούτε η κυβέρνηση αλλά ούτε και η αντιπολίτευση, διατύπωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, επιμένοντας, δε, ότι «σήμερα που μιλάμε, η πανδημία στην Ελλάδα είναι υπό έλεγχο».
Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε την Τετάρτη στο Mega και δεν ήταν μόνο αυτά τα ενδιαφέροντα που είπε. Βγαίνοντας στον αέρα της εκπομπής του Νίκου Ευαγγελάτου «Live News», μετά το ρεπορτάζ για τις προτάσεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος μιλώντας νωρίτερα στο κρατικό ραδιόφωνο είχε εκφράσει τη βεβαιότητά του ότι η χώρα δεν θα αποφύγει το καθολικό lockdown εξαιτίας της μετάλλαξης Ομικρον –«αν υπάρξει καθολικό lockdown από τις 3 Ιανουαρίου θα διαρκέσει έναν μήνα, αν φτάσουμε στις 16 του μηνός, όταν υπολογίζουμε ότι τα κρούσματα θα είναι και πάλι 6.000 ημερησίως, τότε θα πάει μέχρι τον Μάρτιο» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής–, ο κ. Γεωργιάδης απέρριψε τα περί lockdown.
«Η θέση της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό είναι γνωστή και έχει εκφραστεί πολλές φορές. Aκουσα τον κ. Σαρηγιάννη πολύ προσεκτικά, αλλά η απόφαση του lockdown δεν έχει μόνο υγειονομικά κριτήρια» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης. Ο οποίος, όμως, όταν πήγε η συζήτηση στην πρόταση κάποιων επιστημόνων για μη άνοιγμα των σχολείων –θέμα για το οποίο επίσης είναι γνωστή θέση της κυβέρνησης και μάλιστα το ξεκαθάρισε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο, ότι δεν τίθεται θέμα αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων– ο κ. Γεωργιάδης δεν τοποθετήθηκε, δηλώνοντας… αναρμόδιος.
Ακολούθως μάλιστα προχώρησε σε μια αξιοπρόσεκτη σχετικοποίηση της επικινδυνότητας της Covid-19, με λόγια που αν τα διατύπωνε κάποιος που δεν είναι στην κυβέρνηση και είναι στην αντιπολίτευση, ίσως να παρεξηγούνταν πολιτικά και σε κάθε περίπτωση μαρτυρούν μια μετατόπιση της προτεραιότητας σε αυτή τη μάχη με τον κορονοϊό.
«Η πανδημία είναι πολύ επικίνδυνη και δώσαμε αγώνα για να εμβολιαστεί ο κόσμος. Και είχαμε και πολλά δράματα. Ο κορονοϊός σκοτώνει και νέους ανθρώπους. Αλλά δεν είναι μόνο ο κορονοϊός επικίνδυνος στη ζωή. Και η ανεργία είναι επικίνδυνη, και η χρεοκοπία, η πτώχευση είναι επικίνδυνη. Το αν θα πεθάνεις από κορονοϊό ή αν θα πεθάνεις σε ένα χρόνο επειδή χρεοκόπησες, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Αρα ψυχραιμία. Υπάρχει ένα παγκόσμιο πρόβλημα και το παρακολουθούμε. Oπως μέχρι σήμερα τα καταφέραμε και σταθήκαμε όρθιοι, έτσι θα τα καταφέρουμε» δήλωσε ο υπουργός.
Κατά τα άλλα ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι και η δική μας κυβέρνηση ανησυχεί για την επέλαση της Ομικρον σε όλη την Ευρώπη. Ακούμε τους επιστήμονες και συζητάμε με βάση την ανησυχία των ειδικών για μέτρα που θα μπορούσαμε να πάρουμε για να προκαλέσουμε ένα φρένο στην πανδημία έτσι ώστε να γίνει πιο διαχειρίσιμη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μέτρα υπάρχουν στο τραπέζι. Γενικό lockdown δεν θέλει κανείς, ούτε στην κυβέρνηση ούτε στην αντιπολίτευση».
Σχετικά με τα μέτρα που θα αναγκαστεί να πάρει η κυβέρνηση, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «Κάποια ήπια μέτρα θα μπορούσαν να υπάρξουν και πριν από την Πρωτοχρονιά. Πρόθεσή μας είναι να μη διαταράξουμε την αγορά πριν από την Πρωτοχρονιά. Εχουμε δώσει μεγάλο αγώνα να μείνει η αγορά ανοιχτή και θέλουμε να την κρατήσουμε έτσι».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News