391
Ο πρόεδρος της Τουρκίας απευθύνεται στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος AKP – κεντρικό θέμα της ομιλίας του, όπως φαίνεται από τους χάρτες που κρατά, το Παλαιστινιακό | Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Επίθεση Ερντογάν στο Ισραήλ: «Επαίσχυντη σφαγή στη Γάζα»

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2023, 20:22
Ο πρόεδρος της Τουρκίας απευθύνεται στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος AKP – κεντρικό θέμα της ομιλίας του, όπως φαίνεται από τους χάρτες που κρατά, το Παλαιστινιακό
|Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Επίθεση Ερντογάν στο Ισραήλ: «Επαίσχυντη σφαγή στη Γάζα»

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2023, 20:22

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτόξευσε εκ νέου πυρά προς το Ισραήλ την Τετάρτη, υποστηρίζοντας πως ο αποκλεισμός και ο βομβαρδισμός της Γάζας από τη χώρα, σε αντίποινα για την επίθεση των τρομοκρατών της Χαμάς το Σαββατοκύριακο, ήταν μια δυσανάλογη αντίδραση, η οποία ισοδυναμεί με «σφαγή».

Ακόμη και ο πόλεμος έχει μια «ηθική», αλλά η έξαρση που σημειώνεται τις τελευταίες ώρες την παραβίασε «πολύ σοβαρά» προσέθεσε ο τούρκος πρόεδρος, ο οποίος πάντως έχει επίσης δεχθεί σφοδρή κριτική σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.

Η Αγκυρα, η οποία δεν χαρακτηρίζει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ, διεκδικεί από την πρώτη στιγμή ρόλο μεσολαβητή στη σύγκρουση, με τον Ερντογάν και τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών να προβαίνουν σε σειρά συνομιλιών με περιφερειακές δυνάμεις και τρίτες χώρες, υπενθύμισε το Reuters.

Ωστόσο, η πρεσβευτής του Ισραήλ στην τουρκική πρωτεύουσα δήλωσε πως είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί μια διαμεσολάβηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, και αναφερόμενος στο αεροπορικό «σφυροκόπημα» της Γάζας από το Ισραήλ, όπως και στη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού στον παλαιστινιακό θύλακα, ο Ερντογάν τόνισε τα εξής στη διάρκεια ομιλίας του στο τουρκικό Κοινοβούλιο: «Οταν εμποδίζεις τους ανθρώπους να καλύψουν τις πιο βασικές ανάγκες τους και βομβαρδίζεις κατοικίες όπου ζουν άμαχοι –με λίγα λόγια, όταν διεξάγεις μια σύγκρουση χρησιμοποιώντας κάθε επαίσχυντη μέθοδο–, δεν κάνεις πόλεμος, αλλά σφαγή».

Ο ίδιος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην παίρνει «τυφλά» το μέρος της μίας πλευράς και προειδοποίησε ότι αν το παλαιστινιακό παραμείνει άλυτο θα ακολουθήσουν νέες, πιο βίαιες συγκρούσεις.

Υπενθυμίζεται πως, αν και δεν κατηγόρησε ανοιχτά το Ισραήλ, με το οποίο εργάζεται για να αποκαταστήσει τις σχέσεις έπειτα από χρόνια έχθρας, η Τουρκία έχει ήδη εκπέμψει το μήνυμα πως οι εχθροπραξίες οφείλονται σε χρόνια αδικιών εις βάρος των Παλαιστινίων και ο μοναδικός δρόμος για την ειρήνη είναι η δημιουργία ενός κυριάρχου παλαιστινιακού κράτους, σε μια λύση δύο κρατών.

«Κάνουμε έκκληση στις χώρες στην Αμερική, στην Ευρώπη και στις άλλες περιοχές να πάρουν μια θέση ανάμεσα στα μέρη, που θα είναι δίκαιη, αμερόληπτη και στη βάση ανθρωπιστικών ισορροπιών. Ολοι θα πρέπει να απόσχουν από ενέργειες που θα τιμωρήσουν συνολικά τον παλαιστινιακό λαό, όπως η παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας» κατέληξε ο τούρκος πρόεδρος.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ερντογάν φάνηκε να ανοίγει μέτωπο και κατά των ΗΠΑ, οι οποίες έλαβαν σαφή θέση υπέρ του Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...