668
Οι διαμαρτυρίες για το θάνατο της Αμινί εξαπλώθηκαν σε δεκάδες χώρες, με τους διαδηλωτές να καλούν τις κυβερνήσεις σε δράση κατά του Ιράν. Το πορτρέτο από δρόμο στο Λοα Αντζελες | REUTERS/Bing Guan

ΕΕ, ΗΠΑ και Κίεβο εναντίον Τεχεράνης

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2022, 22:55
Οι διαμαρτυρίες για το θάνατο της Αμινί εξαπλώθηκαν σε δεκάδες χώρες, με τους διαδηλωτές να καλούν τις κυβερνήσεις σε δράση κατά του Ιράν. Το πορτρέτο από δρόμο στο Λοα Αντζελες
|REUTERS/Bing Guan

ΕΕ, ΗΠΑ και Κίεβο εναντίον Τεχεράνης

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2022, 22:55

Ομόφωνη απόφαση να ληφθούν μέτρα εναντίον όσων ευθύνονται για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί καθώς και για τη βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων στο Ιράν έλαβε τη Δευτέρα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την Τεχεράνη να χαρακτηρίζει «ανώφελες», ωστόσο, τις κυρώσεις αυτές.

Συγκεκριμένα, τη ΕΕ αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε 11 άτομα και τέσσερεις οντότητες στο Ιράν που είναι υπεύθυνα για σοβαρές παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων και για τη βίαιη απάντηση στις πρόσφατες διαδηλώσεις στη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ενωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.

Τα άτομα και οι οντότητες αυτές θα προστεθούν στον κατάλογο με τα ονόματα που ήδη υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα στο πλαίσιο του ισχύοντος καθεστώτος κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν, ο οποίος πλέον περιλαμβάνει 97 φυσικά πρόσωπα και 8 οντότητες, προσέθεσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Οπως ανέφερε το πρακτορείο στο τηλεγράφημά του, στον κατάλογο με τις κυρώσεις περιλαμβάνονται οι υπεύθυνοι για το θάνατο της Μαχσά Αμινί, δηλαδή η Αστυνομία Ηθών του Ιράν και δύο από τα βασικά της πρόσωπα, οι Μοχάμαντ Ροσταμί και Χαγιαχμάντ Μιρτζάι. Επιπλέον, η ΕΕ όρισε  τις ιρανικές Δυνάμεις Επιβολής του Νόμου (LEF), καθώς και ορισμένους τοπικούς αρχηγούς της, ως έχοντες ρόλο στη βάναυση καταστολή των διαδηλώσεων. Περαιτέρω, η ΕΕ θεώρησε τον Ισά Ζαρεπούρ, τον ιρανό Υπουργό Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών, ως υπεύθυνο για το «μπλακ άουτ» στο Διαδίκτυο.

Οπως τονίστηκε στη σχετική ανακοίνωση, η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της καταδικάζουν την ευρεία και δυσανάλογη χρήση βίας κατά ειρηνικών διαδηλωτών. Το Ιράν καλείται «να σταματήσει αμέσως τη βίαιη καταστολή ειρηνικών διαδηλωτών, να απελευθερώσει όσους κρατούνται και να διασφαλίσει την ελεύθερη ροή πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στο Διαδίκτυο» καθώς και «να διευκρινίσει τον αριθμό των θανάτων και των συλληφθέντων και να παράσχει τη δέουσα διαδικασία σε όλους τους κρατούμενους».

Για τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, πάντως, οι «ανώφελες» κυρώσεις των Ευρωπαίων βασίστηκαν «σε εσφαλμένη κρίση».

«Η ΕΕ ενέκρινε σήμερα περαιτέρω ανώφελες κυρώσεις σε βάρος Ιρανών. Πρόκειται για μια μη εποικοδομητική ενέργεια λόγω εσφαλμένης κρίσης, η οποία βασίστηκε σε εκτεταμένη παραπληροφόρηση. Ταραχές και βανδαλισμοί δεν είναι πουθενά ανεκτοί. Το Ιράν δεν αποτελεί εξαίρεση», ανέφερε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν σε ανάρτησή του στο Twitter.

Τα μέτρα που επιβλήθηκαν συνίστανται σε απαγόρευση ταξιδιού και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, απαγορέυτηκε οι πολίτες και οι εταιρείες της ΕΕ να διαθέτουν κεφάλαια στα άτομα και τις οντότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τις κυρώσεις. Τέλος, το καθεστώς κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν περιλαμβάνει απαγόρευση εξαγωγών στο Ιράν εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή και εξοπλισμού για την παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών.

Κίεβο κατά Τεχεράνης για τις ρωσικές επιθέσεις με drones

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι Μιχάιλο Ποντολιάκ απέδωσε ευθύνες για «δολοφονίες Ουκρανών» στο Ιράν, σε συνέχεια των επιθέσεων της Μόσχας σε ουκρανικές πόλεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) την ίδια ημέρα.

«Το Ιράν ευθύνεται για τις δολοφονίες των Ουκρανών. Η χώρα που καταπιέζει τον ίδιο της τον λαό δίνει τώρα όπλα στα ρωσικά τέρατα για μαζικές δολοφονίες στην καρδιά της Ευρώπης. Αυτό σημαίνουν οι ατέλειωτες δουλειές και οι παραχωρήσεις στον ολοκληρωτισμό. Αυτό συμβαίνει όταν οι κυρώσεις δεν επαρκούν», έγραψε ο Ποντολιάκ στο Twitter.

Από την πλευρά του ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Νμίτρο Κουλέμπα ζήτησε από την ΕΕ την επιβολή περισσότερων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης. Είναι απαραίτητο «να επιβληθούν κυρώσεις στο Ιράν επειδή προμήθευσε drones στη Ρωσία», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα η Ουκρανία είχε αναφερθεί και το προηγούμενο διάστημα στην αύξηση των ρωσικών επιθέσεων με ιρανικής κατασκευής drones Shahed-136, τα οποία η Τεχεράνη αρνείται ότι παρέχει στη Μόσχα.

Ο Λευκός Οίκος, με τη σειρά του, κατηγόρησε το Ιράν ότι ψεύδεται όταν υποστηρίζει ότι η Μόσχα δεν χρησιμοποιεί ιρανικής κατασκευής drones στις επιθέσεις που εξαπολύει στην Ουκρανία.

«Ολοι έχετε δει εξάλλου τις αναφορές, σήμερα το πρωί, για μια επίθεση που αποδίδεται σε ιρανικό drone στο κέντρο του Κιέβου. Ωστόσο, το Ιράν εξακολουθεί να ψεύδεται σχετικά με το ζήτημα», σχολίασε σχετικά η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ. Σύμφωνα με την ίδια, οι ΗΠΑ έχουν «αποδείξεις» για το ότι η Τεχεράνη προμηθεύει τη Μόσχα με τα εν λόγω drones.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...