525
Από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο κέντρο του Κιέβου το πρωί της Δευτέρας |  REUTERS/Gleb Garanich

Ουκρανία: Νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί – Μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από το Κίεβο

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2022, 08:47
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/10/2022 13:32
Από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο κέντρο του Κιέβου το πρωί της Δευτέρας
| REUTERS/Gleb Garanich

Ουκρανία: Νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί – Μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από το Κίεβο

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2022, 08:47
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/10/2022 13:32

O τρόμος από τον ουρανό επέστρεψε στο Κίεβο καθώς το πρωί της Δευτέρας οι Ρώσοι προχώρησαν σε νέα χτυπήματα στην ουκρανική πρωτεύουσα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (τα λεγόμενα και drones-καμικάζι).

Οπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης από νωρίς το πρωί, η πρωτεύουσα της Ουκρανίας τέθηκε και πάλι σε κατάσταση συναγερμού, με τις Αρχές να καλούν τους πολίτες να σπεύσουν στα καταφύγια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τουλάχιστον τρεις ισχυρότατες εκρήξεις συγκλόνισαν το Κίεβο.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από την επίθεση στην πολυκατοικία, δήλωσε αργότερα αξιωματούχος στο προεδρικό γραφείο.

Ο Κίριλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής προσωπάρχης του γραφείου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγραψε στο Telegram πως 19 άνθρωποι διασώθηκαν από το κτίριο και ότι  οι διασώστες συνεχίζουν το έργο τους.

REUTERS/Gleb Garanich

Ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο, ενημέρωσε μέσω Telegram ότι τουλάχιστον τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν στην κεντρική συνοικία Σεβτσενκίβσκι του Κιέβου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, έχουν χτυπηθεί πολυκατοικίες και σωστικά συνεργεία έχουν ήδη σπεύσει επιτόπου, ενώ ο  επικεφαλής των υπηρεσιών της ουκρανικής προεδρίας, Αντρέι Γέρμακ, επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα-καμικάζι (εκ των οποίων πολλά αναχαιτίστηκαν/ βίντεο κάτω).

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσαν τρεις εκρήξεις, κατά σειρά στις 06:35, στις 06:45 και στις 06:58. Λίγο πριν από την πρώτη, ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας.

Τη 10η Οκτωβρίου -για πρώτη φορά μετά από μήνες και την έναρξη της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία- ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 19 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 105.

Στο στόχαστρο των ρωσικών βομβαρδισμών βρίσκονται και ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.

Τη νύχτα πυρκαγιά ξέσπασε σε εγκατάσταση παραγωγής ενέργειας στην επαρχία Ντνιπροπετρόφσκ έπειτα από πυραυλικό πλήγμα.

«Τρεις πύραυλοι του εχθρού καταστράφηκαν από τις αντιαεροπορικές μας δυνάμεις», υποστήριξε σε δηλώσεις του ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο κυβερνήτης της επαρχίας στο Telegram, που πρόσθεσε: «ένας πύραυλος έπληξε εγκατάσταση παραγωγής ενέργειας. Εχει ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά. Όλες οι υπηρεσίες επιχειρούν στο σημείο».

Την περασμένη Τρίτη, η Μόσχα συνέχισε τα πλήγματα, μικρότερου εύρους, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως ενεργειακές υποδομές στη δυτική Ουκρανία, μακριά από τα μέτωπα, όπου η πορεία των επιχειρήσεων του ρωσικού δεν έχει την προσδοκώμενη εξέλιξη.

Την Παρασκευή ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν φάνηκε ικανοποιημένος από τα εν λόγω χτυπήματα, κρίνοντας πως δεν είναι απαραίτητοι «προς το παρόν» νέοι βομβαρδισμοί ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία.

Ρωσικά drones χτύπησαν δεξαμενές με ηλιέλαιο στο Μικολάιβ

Ρωσικά drones-καμικάζι έπληξαν αργά το βράδυ της Κυριακής δεξαμενές με ηλιέλαιο σε έναν από τους τερματικούς σταθμούς του Μικολάιβ, δήλωσε ο δήμαρχός της.

Ενα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ουκρανίας, το Μικολάιβ, ανέστειλε τις εξαγωγές κατά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, αλλά η Ουκρανία ασκεί πιέσεις για να επαναλειτουργήσει ώστε να αυξηθούν οι αποστολές τροφίμων βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας.

«Στο Μικολάιβ τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) έπληξαν ένα στόχο βιομηχανικής υποδομής, όπου πήραν φωτιά δεξαμενές ηλιελαίου”, είπε ο δήμαρχος της πόλης Ολεξάντρ Σενκέβιτς.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες προτού σημειωθούν οι επιθέσεις στο Κίεβο.

Δεξαμενές με ηλιέλαιο στις φλόγες στο Μικολάιβ – Press service of the State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS

Η περιφερειακή υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών δημοσιοποίησε φωτογραφίες όπου διακρίνονται τεράστιες δεξαμενές, με φλόγες και καπνό να υψώνονται πάνω από τις εγκαταστάσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...