612
Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση στο Βρετανικό Μουσείο, πλάνα από την οποία μετέδωσε ο ΣΚΑΪ | ΣΚΑΪ/Θ. Γκαβός

Διαδήλωση στο Βρετανικό Μουσείο υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2022, 21:52
Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση στο Βρετανικό Μουσείο, πλάνα από την οποία μετέδωσε ο ΣΚΑΪ
|ΣΚΑΪ/Θ. Γκαβός

Διαδήλωση στο Βρετανικό Μουσείο υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2022, 21:52

Μια πρωτότυπη αλλά εξόχως συμβολική ακτιβιστική δράση έλαβε χώρα το Σάββατο στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, όπου περίπου 100 άτομα διαδήλωσαν υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, τα οποία ως γνωστόν εκτίθενται στους χώρους του ιδρύματος, μακριά από την πατρίδα τους.

Αφορμή για τη διαδήλωση, που έγινε με την άδεια του Βρετανικού Μουσείου, ήταν η συμπλήρωση 13 ετών από την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στο Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός, οι παριστάμενοι ύψωσαν πανό με το αίτημα της επανένωσης, καθώς και ελληνικές σημαίες, ενώ συμβολικά η διάσημη συγγραφέας, Βικτόρια Χίσλοπ έσβησε τα κεράκια σε μια τούρτα γενεθλίων του Μουσείου Ακρόπολης. Αρχικά οι διαδηλωτές βρέθηκαν στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου, αλλά έπειτα μπήκαν και στην αίθουσα όπου εκτίθενται τα Γλυπτά.

Η διαδήλωση έγινε σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία, καθώς πληθαίνουν οι φωνές στη Βρετανία για επιστροφή των αρχαιοτήτων που άρπαξε ο λόρδος Ελγιν στις αρχές του 19ου αιώνα από την Αθήνα. Είναι χαρακτηριστική η πρόταση του Guardian για επανένωση του μνημείου.

 

Παράλληλα, με δηλώσεις τους στα «Νέα Σαββατοκύριακο» έξι βρετανοί βουλευτές τάσσονται υπέρ της επιστροφής των Mαρμάρων (Marbles, όπως αποκαλούν τα Γλυπτά οι Βρετανοί). «Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή για την επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα», δήλωσε η Σάμι Τσακραμπάρτι μέλος του Εργατικού Κόμματος. «Πιστεύω ότι το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να κάνει το σωστό και να τα επιστρέψει στο νόμιμο σπίτι τους στην Ελλάδα» σημείωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, Ντέιβ Ντούγκαν. Ο ίδιος εξήγησε ότι αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί θα αποτελεί προσβολή για την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα διαχώρισε τα Γλυπτά του Παρθενώνα από τα άλλα εκθέματα που διαθέτει το Βρετανικό Μουσείο. «Πρέπει να εξηγήσουμε γιατί η επιστροφή των “Μαρμάρων” θα ήταν εξαίρεση και δεν θα αποτελούσε προηγούμενο για αιτήματα επιστροφής άλλων έργων τέχνης», είπε.

Στο θέμα αναφέρθηκε προ ημερών, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 από το Μουσείο της Ακρόπολης, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι σωστό να μιλάμε για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και όχι για την επιστροφή τους», παρατήρησε, για να σημειώσει πως πριν από λίγες ημέρες πετύχαμε την επιστροφή του «θραύσματος Fagan», το οποίο τοποθετήθηκε στο σημείο όπου μέχρι πρόσφατα βρισκόταν ένα αντίγραφο.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην πατρίδα μας. «Και έχει γίνει μια πολύ συστηματική δουλειά από την κυβέρνηση για να καλλιεργηθεί και η βρετανική κοινή γνώμη», συνέχισε. «Και κάτι τελευταίο το οποίο νομίζω ότι έχει τη σημασία του: αυτή η ζωφόρος του Παρθενώνα αποτυπώνει το μεγαλείο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Αυτός ήταν και ο λόγος στον οποίο αναφέρθηκα σε αυτό ακριβώς το θαύμα της τέχνης στην ομιλία την οποία έκανα στο Κογκρέσο», υπογράμμισε. Για να τονίσει στη συνέχεια ότι θα αποτελούσε μια πολύ τολμηρή κίνηση και από πλευράς βρετανικής κυβέρνησης να προσφέρει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην πατρίδα μας για να μπορέσει με αυτό τον τρόπο να συμβολίσει και την ξεχωριστή σημασία που έχει η Αθηναϊκή Δημοκρατία στην παγκόσμια συζήτηση για την ανάγκη να εκσυγχρονίσουμε και να κάνουμε πιο ισχυρή τη  δημοκρατία στον 21ο αιώνα.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτή η συζήτηση ωριμάζει με μεγάλη ταχύτητα, επισημαίνοντας πως αυτές είναι ιστορικές εκκρεμότητες, οι οποίες δεν λύνονται από τη μια στιγμή στην άλλη. «Πιστεύω, όμως, ότι η βρετανική κοινή γνώμη σε συνδυασμό και με την πίεση η οποία ασκείται και από την UNESCO μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να πιέσουμε τη βρετανική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο. Και να μπορέσουμε να προσφέρουμε και στο Βρετανικό Μουσείο ένα πλαίσιο περιοδικών εκθέσεων το οποίο και το ίδιο το Βρετανικό Μουσείο πιστεύω ότι θα βρει μια πολύ ελκυστική πρόταση, προκειμένου να υποκαταστήσει ένα αναμφισβήτητα σημαντικό κομμάτι της μόνιμης συλλογής του», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...